belasting…

Tja het regeerakkoord….( de hoogste schijf) belasting verlagen en b.t.w.  ( belasting toegevoegde waarde)  verhogen, naar mijn idee pakt dat slecht uit voor de laagste inkomens . Maar daar zal Rutte  wel om uit  lachen, want lachen kán hij!
Ministers zijn altijd vindingrijk als het gaat om de burger  “een poot uit te draaien” , niets nieuws onder de zon hoor.

Neem nou de “raambelasting”, die in  1800 ook  in Nederland voorkwam. Als een soort onroerend goed belasting  werd men aangeslagen voor het aantal ramen dat het huis had.
Hoe meer je voor het raam wilde kunnen zitten hoe duurder dat werd.
Dubbel pech voor de dames van lichte zeden die uiteraard niet zonder raam kunnen om hun uitbundige vormen te etaleren teneinde haar cliënten (daar heb je ze weer) vergelijkingsmogelijkheden te bieden.

Menigeen liet in die tijd één of meerdere ramen dichtmetselen om de fiscus een loer te draaien en dat zie je , vooral in  grote  oude panden, nog vaak terug.


Toevallig zag ik van de week op de Beeklaan in Den Haag ook dicht gemetselde ramen. We hebben er jaren gewoond en dat is me gek genoeg nooit opgevallen, de huizen zijn ook misschien niet oud genoeg om  met  raambelasting te maken gehad te hebben.
Maar zo ziet zo’n dichtgemetseld raam er dus uit.


Het huis waar onze kinderen opgroeiden had twee voordeuren en acht ramen aan de voorkant,  maar goed dat er toen geen belasting over geheven werd want dan hadden we diep in de buidel moet  tasten. Aan de achterkant waren ook nog twee deuren, en zes ramen plus 2 dakkapellen, Rutte zou er hebberig van worden dus laten we hem vooral niet wijzer maken.
Voor je het weet omarmt hij het idee en ligt er een aanslag op je deurmat.
Klik op nota  als je er meer over wilt lezen, je weet het maar nooit met zo’n nieuw kabinet.

Advertenties

49 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: belasting… — van koninklijk tot knettergek – Het Bureau
 2. meninggever
  Okt 15, 2017 @ 15:30:57

  De VVD van Rutte is niet zo van de belastingmaatregelen. Die pakken je wel op een andere manier. Denk aan versoepeling ontslagrecht. Het zijn zijn nieue politieke vrienden die je de poten uitdraaien. Denk maar eens aan verhoging AOW-leeftijd, de BTW, zorgpremie, milieuheffingen (die vervolgens naar de algmene middelen gaan en niets doen voor en schoner milieu), de flauwekul om van het Nederlandse aardgas af te gaan om de Groningers te helpen, maar tegelijk heffingen op autogebruik te benutten om windmolens te laten draaien. Ik kan nog wel even doorgaan. Fietsbelasting lijkt mij een heel goede heffing, maar dat houden de Klavertjes en Pechtoldisten wel weer tegen. Nee, geen een stroming doet het echt goed. Wat die ramen betreft, de vroegere dames van lichte zeden stonden of liepen meestal over straat. Niks ramen. Achterafkamertjes (Peeskamers) waren hun domein. Overigens wist ik niet dat er ooit een raambelasting is geweest…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 15, 2017 @ 15:47:58

   Ja raambelasting heeft dus bestaan, fiets belasting trouwens ook hoor ( het fietsplaatje dat in 1924 werd ingevoerd) dus nooit “nooit”.
   We zijn gewoon steeds aan hetzelfde groepje overgeleverd doordat er veel te veel kleine partijen zijn, ik ga stemmen op de eerste partij die een behoorlijk kiesdrempel invoert. Het Groninger gas af schaffen is mosterd na de maaltijd, het is bijna op . Ja oneigenlijk gebruik van inkomsten komt nogal eens voor en bij alle partijen . Over het meeste maak ik me niet druk, het geld moet ergens vandaan komen. Maar de belasting maatregel is gewoon heel fout omdat de hoge inkomens een groot cadeau krijgen dat door de lage inkomens betaald moet worden door hun eerste levensbehoeften duurder te maken, dat kan ik echt niet in de haak noemen.

   Beantwoorden

 3. Melody62
  Okt 14, 2017 @ 09:36:24

  Ik heb niets met politiek, stem ook nooit, snap er toch geen hout van… dus ik hou me zo mogelijk zo ver mogelijk ervan verwijderd…
  Moest echter wel grinniken toen ik las ergens van de week dat de ‘middenmoot’ winst gaat boeken met 1,5% meer koopkracht… maar dat de belasting van 6 naar 9 gaat… ehhhh? Zie je nou wel dat ik het niet snap.

  Zorg en onderwijs holt achteruit en iedereen klaagt maar de zakkenvullers blijven waar ze zijn… daar waar de inhoud van hun zakken te vinden is al moeten ze over lijken, en dat doet ze zonder een knip met het oog.

  Beantwoorden

 4. Petr@
  Okt 12, 2017 @ 22:49:23

  Raambelasting, hoe verzin je het!
  Ik weet niet of we nu blij moeten zijn of niet met het regeerakkoord.
  Verlaging van de belasting, verhoging van de btw, wat heeft het voor zin?
  En wij maar aflossen, over 5 jaar is ons huis vrij!!!!
  Ik denk dat ik dan maar ga verhuizen haha.
  We zullen het zien Riet, hoe het allemaal uitpakt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 13, 2017 @ 15:54:12

   De hypotheek toestanden heb ik weinig problemen, maar die hoge belastingschijf afschaffen en dar door verhoging van de b.t.w. op het bordje leggen van iedereen , waaronder de minst draagkrachtigen vind ik toch behoorlijk not done.

   Beantwoorden

 5. ria
  Okt 12, 2017 @ 21:34:22

  De gewone Nederlander is gwoon de lul. Altijd geweest en zal het altijd blijven.

  Beantwoorden

 6. minoesjka2
  Okt 12, 2017 @ 20:17:00

  Ja, het regeerakkoord in mijn achterhoofd houdend, ga ik er maar van uit dat ik flink zal moeten inleveren, als ik gezond wil blijven eten………
  Dat was met de VVD te verwachten geweest. Minima doen er gewoon niet zo toe in dit land.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 12, 2017 @ 21:27:54

   Tja, zonder een hogere kiesdrempel blijven we steeds aan hetzelfde groepje vastzitten dat samen aan een meerderheid kan komen. De enige andere grote partijen willen niet regeren of worden niet geaccepteerd door de andere partijen. Het maakt dus weinig uit waar je op stemt.

   Beantwoorden

 7. Koen
  Okt 12, 2017 @ 18:28:21

  Zolang er geen blog-belasting wordt ingevoerd blijven we lekker schrijven en (mee) lezen 🙂

  Beantwoorden

 8. majaer
  Okt 12, 2017 @ 17:09:09

  Dit heb ik nooit geweten, maar ik zou er ook een paar dicht metselen hoe verzinnen ze het

  Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  Okt 12, 2017 @ 16:42:51

  Die ramen belasting van Napoleon ken ik. Vroeger had ik als ambtenaar van de stadslas ppl te maken met een gelijkaardige belasting die “lichten en zichten” genoemd werd. concreet kwam het er op neer dat wie door zijn raam of ramen zicht had op gebouwen en pencelen van de stadsdiensten daarvoor diende te betalen. Meestal was dit niet veel meer dan een symbolische belgische Frank. Ik spreek nu over de jaren 1980 van de vorige eeuw.

  Beantwoorden

 10. Kakel
  Okt 12, 2017 @ 14:28:40

  Dit wist ik helemaal niet! Weer iets geleerd. Ik wens je duizenden lezers maar ook vurig dat er geen politicus tussen zit. Je zou hem/haar nog op ideeën brengen.
  Ik ben geen rancuneus type (nee, echt niet) maar zou het niet erg vinden als De Man Die Altijd Lacht eens het lachen vergaat.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 12, 2017 @ 14:49:03

   Nou Misschien zijn er wel ándere logjes waar hij iets van op zou kunnen steken hoe “de gewone Nederlander” over de politiek denkt en wat wij eigenlijk van hem verwachten. Gewoon huisvrouwenverstand zou soms stommiteiten kunnen voorkomen .

   Beantwoorden

 11. Regenboogvlinder
  Okt 12, 2017 @ 14:16:14

  Het zijn dingen die zo krom als hoepels blijven… we moeten het er toch weer 4 jaar mee doen met dit kabinet.. Ik houd me eigenlijk nooit bezig met politiek, maar deze formatie duurde wel heel lang. Nooit geweten van die raambelasting, interessant, dat zeker.. Maar toen sloegen ze dus ook al slaatjes uit van alles en nog wat…

  Beantwoorden

 12. cornma
  Okt 12, 2017 @ 11:34:14

  Het maakt niet uit wat voor regering er zit. Er wordt altijd wel weer iets gevonden om je portemonnee lichter te maken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 12, 2017 @ 15:00:01

   Nou ik snap wel dat het geld érgens vandaan moet komen, en mij hoor je niet over het langzaam afschaffen van de hypotheek aftrek, maar die b.t.w. verhoging raakt onnodig de mensen die toch al weinig hebben.

   Beantwoorden

 13. Willy
  Okt 12, 2017 @ 10:27:22

  de raambelasting van Napoleon, daar had ik nog niet van gehoord Riet…

  het nieuwe kabinet zal ook wel vindingrijk genoeg zijn om belastingen te innen..

  en de kloof tussen arm en rijk, zal er zoals in zovele landen, niet kleiner op worden ..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 12, 2017 @ 15:02:24

   Nee dat zal zeker niet, ik snap niet dat ze dat zélf niet zien. Die b.t.w. verhoging treft iedereen , ook de mensen die geen voordeel hebben van die verdwenen hoge belastingschijf en daar komt dat dus als pure lastenverzwaring.

   Beantwoorden

 14. De Gans (Marije)
  Okt 12, 2017 @ 03:07:04

  Ik zit te wachten op belasting voor het aantal keren ademhalen per minuut 😊
  Ik verwacht dat we per saldo ongeveer 0% vooruit gaan. Of lager…….

  Beantwoorden

 15. Leidse Glibber
  Okt 12, 2017 @ 02:15:04

  Nooit geweten dat er vroeger raambelasting werd geheven, zo zie je leert aardig wat van de logs.

  Beantwoorden

 16. Villasappho
  Okt 11, 2017 @ 23:59:37

  Wat gaaf wist ik helemaal niet het waren toen al graaiers dus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 12, 2017 @ 15:12:41

   Niets nieuws onder de zon hoor, al kon je destijds altijd nog een raam dicht maken om de kosten te drukken. Bij de verhoogde b.t.w. is de enige optie dan maar minder eten en drinken als je minder wilt betalen.

   Beantwoorden

 17. Matroos Beek
  Okt 11, 2017 @ 23:09:42

  Hoe verzinnen ze het… ik zou dan ook maar m’n ramen dichtmetselen… maar ja, daarvoor moet dan weer zo’n peperdure bouwaanvraag… ze weten je altijd te vinden…

  Beantwoorden

 18. Hartelijke Hot Hulk
  Okt 11, 2017 @ 23:01:31

  Ik vind het een soort van ON(T)ROEREND goed/slecht belasting.

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  Okt 11, 2017 @ 22:10:14

  Hier hebben ze onlangs een casino gebouwd, laatst werd er ingebroken en meteen zijn de ramen op de benedenverdieping dichtgemetseld. En ik heb het gebouw nog niet eens bekeken.

  Beantwoorden

 20. gewoonanneke
  Okt 11, 2017 @ 22:07:14

  Zo zie je maar inventiviteit om mensen geld afhandig te maken is van alle tijden en de kloof arm/rijk wordt op deze manier steeds groter vrees ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 11, 2017 @ 22:11:31

   Denk maar aan het “tijdelijke” kwartje van Kok, dat de op de benzine ging om de algemene middelen te spekken, de greep in de pensioenfondsen en zo kunnen we wel door gaan, ja vindingrijk zijn ze wel!

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    Okt 11, 2017 @ 22:13:39

    Maar alle voordeeltjes komen echt niet terecht bij de mensen die dat wel eens zouden kunnen gebruiken. Energie gaat omhoog, btw. Nou ja dan lullen ze over de zorgverzekering die hetzelfde blijft en geen 15 euro duurder werd. Nou dat had ik liever gehad van die BTW… dat blijf je betalen.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     Okt 12, 2017 @ 15:20:43

     En dan hádden ze nog beloofd dat het eigen risico flink omlaag zou gaan. Nee dat klopt zeker , de voordelen komen terecht bij de mensen die het toch al niet echt slecht hebben.
     Waarbij ik niet wil zeggen dat ik het slecht heb hoor, zeker niet maar ook wij leveren al jaren in doordat het pensioen al 10 jaar niet niet aan de koopkracht aangepast werd.
     Maar wij kunnen dan gelukkig nog zeggen “we kunnen wat minder sparen of weggeven” .

     Beantwoorden

     • gewoonanneke
      Okt 17, 2017 @ 23:45:00

      Ik klaag ook niet hoor al moet ik rondkomen van een uitkering maar soms is het wel eens lastig. Maar ik doe nog zat, veel dingen zijn ook gratis en toevallig vind ik die vaak ook nog het leukste.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       Okt 18, 2017 @ 09:18:21

       Maar mensen als jij worden wel het hardst getroffen door deze belasting maatregel . Wij moeten ook wel al jaren inleveren en ik merk wel dat we steeds minder overhouden aan het eind van de maand. maar we hebben nog steeds genoeg om te kunnen leven zoals we willen.

       Beantwoorden

 21. Marinus
  Okt 11, 2017 @ 21:25:55

  Een op de zes mensen is financieel kwetsbaar in Nederland. En waar gaat het financieel voordeel naar toe? Nar waar al veel geld zit. Bedrijven en financieel
  daadkrachtigen! Schandalig!

  Beantwoorden

 22. JaBu Standards
  Okt 11, 2017 @ 21:24:38

  Alles wat je zegt (of schrijft) kan tegen je gebruikt worden Rietepietz…… dus pa maar op inderdaad, voor je het weet wordt er een nieuwe belasting ingevoerd door onze vindingRIJKE regering 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 11, 2017 @ 21:30:02

   Ik troost me met de gedachte dat onze regering zó ver van de gewone mens af staat staat ze hier niet komen lezen. Maar mocht het mis lopen neem ik natuurlijk de schuld op me;-)

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: