gat in de markt

Stichting sire ziet er  geen gat meer in maar volgens mij  hebben ze  iets niet in de gaten.
Dan heb ik het over de nieuwste campagne van die stichting.
Men stelt dat veel ouders hun zonen niet genoeg laten ravotten omdat ze bang zijn dat de jongens  met een “kapotte broek thuis komen”.
(—) Mag ik het trouwens nog wel over jongens hebben?
Waarschijnlijk niet, niet  gender neuraal,  maar hoe zeg ik het dan; “mensenkind met  uitwendige plasser” of zoiets? (—)

Het verklaart wel waarom de markt overspoeld is met nieuwe jongensbroeken  waar de gaten al in zitten’.  De  “broekenmarkt” speelde natuurlijk diréct in op ” watjes-jongens” die zelf geen gaten in de broek mogen maken, waar schaarste heerst is een dik belegde boterham te verdienen. De broeken mét gaten gaan voor grof geld over de toonbank.
Om niet van discriminatie beschuldigd te worden zijn broeken met gaten natuurlijk óók voor meisje te koop,  eh….. mensenkinderen met een inwendige plasser, sorry, ging ik bijna weer de fout in. Je zegt of doet tegenwoordig zó makkelijk iets fout.

Maar oke, érgens ben ik met de boodschap wel eens, kinderen (nee niet alleen jongens)  ravotten nog nauwelijks in de sterk veranderde maatschappij en dat is jammer. Of ze nou op de ijzersterke broek van de stichting sire zitten te wachten is een ander verhaal, de broeken met gaten  zijn té veel een gat in de markt!

Advertentie

52 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  aug 01, 2017 @ 14:44:45

  De straat was vroeger mijn speelparadijs. Gedwoon op de klinkers. Voetballen, atheletiek, spelletjes, over de hekken klimmen bij de kerk om de hoek, ravotten in het Amsterdamse Bos (nooit nagedacht over pedo’s indertijd), roeien op de Nieuwe Meer (zonder een slag te kunnen zwemmen). De broek best vaak vuil tot ellende van mijn moeder. Maar met de vrienden had ik best een hele hoop lol. Later op de fiets en weer later brommer meiden versieren. Altijd in groepen, zonder al te veel gesodemieter. Jongen zoals een jongen moest zijn. Ben ik blij dat ik die fase heb meegemaakt zeg. En onze zoon idem dito. Als ik nu zie hoe men anders de jeugd beleeft vrees ik idd voor een grote hoeveelheid nerds en watjes. Echte jongensdingen gebeuren nauwelijks meer en de nieuwelingen wensen zelfs niet meer ongekleed onder de douche. Nee, ik snap dat SIRE wel. En o ja, scheuren in je broek was in onze dagen gewoon pure armoede….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 01, 2017 @ 15:21:17

   Maar sire legt de joker toch een beetje bij de verkeerde “dader”. Er is in stedelijk gebied nog amper een mogelijkheid om een beetje veilig buiten te kunnen spelen. In jouw, en zéker mijn jeugd, was er veel minder verkeer en kon je op straat spelen, die enkele automobilist die in de straat moest zijn reed dan wel voorzichtig.
   In het openbare groen mogen ze nergens aankomen, laat staan in klimmen. En dan thuis al die nieuwe verleidelijk elektronica, ik snap dan ook wel waarom kinderen minder buiten spelen.

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  aug 01, 2017 @ 10:34:51

  Van de week stonden mijn zus en ik bij de bushalte en een meisje had ook een broek van boven naar beneden strepen kapot zeg maar. Mijn zus zei, wat zou onze moeder daarvan gezegd hebben, die had meteen de naaimachine gepakt om het te gaan verstellen haha.. Ja zoon en schoondochter zie ik ook regelmatig nog met zo’n gat in hun broek ergens. Ach hoort er gewoon bij alle tijden hebben wat. Denk aan die wijde pijpen pff als je dat nu ziet op foto’s vreselijk toch. Maar inderdaad een kind dat ’s avonds weer thuis komt met schone kleding aan heeft niet gespeeld denk ik.

  Beantwoorden

 3. Melody62
  jul 31, 2017 @ 14:26:33

  tja … ik heb ook zo mijn twijfels bij de ‘goede’ en ‘slechte’ kanten van de in deze generatie opgroeiende jeugd en opvoedmethoden…

  anderzijds valt het me inderdaad wel op dat des te kapotter de broek is des te hoger het prijskaartje…

  Beantwoorden

 4. Villasappho
  jul 28, 2017 @ 22:04:56

  Ik heb sterk het vermoeden dan jongens niemand meer hebben om mee te ravotten. Opvang tot iemand ze ophaalt. Geen vader want gescheiden ouders om mee te sparren. Teveel toegang tot schermen. En daarnaast veel meer verplichtingen als vroeger. Club hier speelafspraak daar. Die kleding is het probleem niet de hoge ziektekosten misschien wel.

  Beantwoorden

 5. ria
  jul 27, 2017 @ 23:01:32

  Regeltjes en nog eens regeltjes. Laat het aan de ouders zelf over wat de kinderen wel of niet mogen en wat ben ik blij dat ik als meisje altijd heb kunnen en mogen ravotten samen met de jongens en mede daardoor ook een leuke jeugd had.
  Een slimmerd die de gatenbroeken heeft bedacht.Zo word je rijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 28, 2017 @ 15:55:34

   Helemaal mee eens, bovendien is het lang niet altijd zo dat de ouders het niet toestaan, vaak zijn er domweg weinig mogelijkheden om je kind veilig buiten te laten spelen.
   Heel knap om mensen zover te krijgen dat ze grof geld betalen voor dingen die je an zélf krijgt als je even wacht.

   Beantwoorden

 6. Regenboogvlinder
  jul 27, 2017 @ 17:52:25

  Was het vroeger allemaal zoveel beter? Als kinderen buitenkinderen zijn doen ze echt wel zelf wat ze graag willen. Of het nou meisjes zijn of jongens. Ravotters leven zich echt wel uit buiten.. Ik vind het zo’n betuttelend gedoe ook… Leven en laten leven. Ik zat vroeger ook vaak binnen of buiten, maar dan met een boek.. ☺️

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2017 @ 18:24:59

   Ik zat zelf het liefst binnen te lezen maar ik had ook een zus die altijd buiten speelde en naar de speeltuin ging. Feit is wel dat er in stedelijk gebied bijna geen mogelijkheden zijn om buiten te spelen. En áls ze er zijn dan vaak een kaal trapveldje of een speeltuintje met wipkip en klimrek. Geen ruimte om ze;lf iets te ondernemen of te ontdekken. Dat is jammer want daardoor wordt ravotten toch wel lastig. Maar deze campagne is inderdaad grotendeels onzin.
   Mijn logje natuurlijk ook;-)

   Beantwoorden

 7. Neeltje
  jul 27, 2017 @ 09:53:30

  En wij maar vroeger de knielappen er op zetten, om ze toch een beetje toonbaar te houden. Ik zeg: ” Naar buiten met de geit……..eh……kinderen! “

  Beantwoorden

 8. AnneMarie
  jul 27, 2017 @ 09:22:23

  Volgens mijn zijn ouders veel te bang om hun kinderen buiten te laten ravotten. Bang dat ze iets overkomt en dan geef je ze gewoon een veeg pad in handen. Mijn kinderen wilden trouwens geen kapotte of opgelapte broek aan. Hij moest heel zijn anders trokken ze hem niet meer aan. Je zult ze nu ook beslist niet met zo’n dure kapotte broek zien lopen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2017 @ 13:16:40

   In stedelijk gebied is het ook vaak gewoon levensgevaarlijk om kinderen buiten te laten spelen. Overal héél druk verkeer en al vrijwel nerens meer een gewoon stukje vrije natuur waar ze kunnen ravotten. De speel veldjes of speeltuintjes hebben een trapveldje en wat speeltuig maar daar kunnen ze ook niet meer dan dat.
   Het blijft vreemd dat mensen wél willen betalen voor een kapotte broek maar vaak een broek die kapot is door slijtage dan weer afdanken. Het is onbegrijpelijk. Eén van m’n kleinzoons draagt ze wel , en verder is het toch een leuke knul met een redelijk goed verstand;-) Nee snappen doe ik het ook niet, tel je zegeningen met je kroost die ze niet wil dragen. 😉

   Beantwoorden

 9. schrijfselsvanmij
  jul 27, 2017 @ 09:08:36

  Ik heb alleen ‘mensenkinderen met uitwendige plassers’ mogen opvoeden die buiten heerlijk konden rommelen, ravotten en hutten bouwen. Voordeel van wonen in een gat.

  Beantwoorden

 10. John
  jul 27, 2017 @ 08:08:31

  het is niet alleen jammer van dat ravotten. Ik denk dat het een essentieel onderdeel is van het opgroeien. Maar er waren ooit een paar malloten uhm sorry pedagogen die bedachten dat dat niet meer kon. Het stoeien en ravotten werd helemaal weg geopvoed en tadaa…. Die broeken snap ik echter niet. Wie koopt die nu?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2017 @ 13:08:59

   Helaas slaat men in Nederland altijd een beetje door. Maar aan de andere kant is , vooral hier in de randstad, alles zó volgebouwd dat je als kind bijna nergens meer “vrije natuur”om je heen hebt. en speeltuintjes meestal niet meer te bieden hebben dan een wip en een schommel.
   Nee die broeken verkoop snap ik ook niet, een beetje “de nieuwe kleren van de keizer”

   Beantwoorden

 11. sweetlake
  jul 27, 2017 @ 07:29:40

  Dus eigenlijk was Ruud de trendsetter ! Tja ff wachten totdat men er geen gat meer in ziet……
  xxsweetlake

  Beantwoorden

 12. Ilse van Kreanimo
  jul 27, 2017 @ 06:59:17

  Ik heb de campagne hier in China uiteraard gemist…. Maar op social media kwam ik hem dan weer wel tegen.
  Kinderen mogen gewoon te weinig meer ravotten volgens mij… of dat nu jongens of meisjes zijn…

  Beantwoorden

 13. Leidse Glibber
  jul 27, 2017 @ 01:58:44

  Ik denk dat de computer en de games een grote rol spelen en dat we te oplettend en beschermend geworden zijn. Was vandaag bij huttenbouw en zag kinderen opeens gewoon weer even echt kind zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2017 @ 12:50:58

   Ja dat soort dingen deden kinderen vroeg op “een veldje in de buurt. Maar hier in de randstad is alles volgebouwd en zijn er hoogstens afgebakende speelterreintje waar dit soort dingen ook al geen optie is.

   Beantwoorden

 14. RenéSmurf
  jul 26, 2017 @ 23:44:56

  ja ach, bij Sire moeten ze ook elke keer maar weer iets verzinnen. En misschien brachten die modegaten ze wel op dat idee.

  Beantwoorden

 15. hanscke
  jul 26, 2017 @ 22:15:41

  Het is al een hele tijd in de mode, die broeken met gaten. Al verscheidene jaren. Ik zit al een heel tijdje te wachten op het moment dat dit weer uit het modebeeld gaat verdwijnen. Laten we gewoon normaal doen. Ik zie gelukkig bij ons nog heel veel kinderen, jongens en meisjes lekker buiten spelen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 27, 2017 @ 12:48:48

   ja klopt, en volgens mij heeft wie daar veel geld voor betaalt niet aléén in gat in de broek maar ook een gaatje in het hoofd.
   Buitenspelen is voor grote stadskinderen minder gebruikelijk dan in wat meer landelijk gebied, daar zijn gewoon meer mogelijkheden.

   Beantwoorden

 16. De Gans (Marije)
  jul 26, 2017 @ 22:00:04

  Zo zien de broeken van onze zoon er vanzelf uit. Ik volgde de discussie deze week. Wat een gedoe. Kinderen moeten gewoon kind zijn. Niet citotoetsjes maken op hun vierde en op hun foute pengreep afgerekend worden….
  Ik weet nog dat ik zoonlief op zijn derde mee het bos in sleurde en een boom in dwong. Maar ik was 40 toen hij kwam, dat scheelt misschien 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2017 @ 22:06:16

   Zo hoort het natuurlijk althans, voor een deel van de jongetjes want ze hebben natuurlijk niet allemáál een avontuurlijke aanleg. Vroeger konden kindereen natuurlijk ook veel makkelijker buiten spelen, in de grote steden is in een boom klimmen niet overal een optie helaas. Best jammer!

   Beantwoorden

 17. Petr@
  jul 26, 2017 @ 21:20:49

  Toen onze jongens klein waren (nu 24 en 26) heeft mijn man een douche in de bijkeuken gemaakt omdat ze zo vaak zo zwart als een tor thuiskwamen. Dan konden ze gelijk de douche in en hoefden ze niet door het huis naar de badkamer.
  Vooral de jongste was een banjer en als hij uit school kwam moest hij eerst zijn “oude” kleren aan voor hij buiten mocht spelen.
  Maar toen waren er nog mobieltjes en ipads, en ze mochten van ons ieder maar een half uurtje achter de computer (met een kookwekker ernaast haha).
  Ik snap wel wat Sire bedoelt maar het komt zo betuttelend over.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2017 @ 21:48:24

   Dat waren dus “echte knullen’ ! Er is nu zoveel meer te doen waar ze niét vuil van worden dan toen en soms is dat jammer.
   Aan de andere kant is niet iedere jongen “een boefje”en niet ieder meisje een “prinsesje en dat verschil ontgaat sire ook een beetje.

   Beantwoorden

 18. Willy
  jul 26, 2017 @ 20:57:13

  broeken met gaten..

  ik heb er zelf een hekel aan Riet

  bij de jeugd ziet men bijna geen andere meer….

  maar of ze zo’n ijzersterke broek zien zitten, betwijfel ik…

  groeten

  Beantwoorden

 19. Blog Zonder Naam
  jul 26, 2017 @ 20:49:30

  KInderen moeten inderdaad meer buitenspelen (of binnenspelen, bij regen). Het is zo makkelijk om ze een aai-ped in hun handen te drukken, terwijl ze eigelijk op de auto-ped de stoep onveilig zouden moeten maken! Of de jeugd met een DVD voor de TV te parkeren terwijl ze buitenspelend in de natuur zoveel kunnen ontdekken.
  En nu wordt er ons voor gehouden dat als JONGENS vroeger ‘fikkie stookten’ dit als kwajiongensstreek werd gezien en tegenwoordig als delict. In deze tijd mocht je als ouders je kind ook nog een draai om de oren en een behoorlijke roffel op de billen geven als vergelding voor de kwajongensstreek. Dit werd dan ook als normaal beschouwt en niet als het delict kindermishandeling. Is het bedoeling van SIRE om ook ouderwertse tik voor de broek weer in te stellen? En laten we stelling eens omdraaien….. Een meisje moet anders opgevoed worden dan een jongen. Als SIRE nu eens een filmpje zo maken met de boodschap: Meisjes zouden zich dagelijke moet bekwamen in naaldvaardigheid. Elke dag 10 toeren breien, een letter van het alfabed op een merklap borduren en de gaten in de broek die ze zojuist gekocht heeft verstellen en dichtnaaien…… Want een meid is op haar toekomst voorbereid!! (stel dat ze een zoontje krijgt dat een gat in zijn broek valt!)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2017 @ 21:21:19

   Ja het is allemaal een beetje krom met op sommige punten wel een grond van waarheid. Helaas is er in de grote steden ook niet veel meer te ravotten voor kinderen . Voeg daarbij dat er vrijwel nergens meer “een moeder thuis is”om een oogje in het zeil te houden en zo nodig bij te sturen en eventueel kattenkwaad kan heel makkelijk uit de hand lopen.

   Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  jul 26, 2017 @ 20:17:50

  Ik heb een hekel aan de gaten die opzettelijk worden gemaakt en die nog duur moeten worden betaald ook. Tenzij het gaat over de lekkere kaas Emmentaler… die vind ik echt lekker ondanks de gaten… maar die maken ze dan ook niet opzettelijk, die komen er vanzelf in. En zo hoort het. Gaten moeten spontaan ontstaan, bij voorkeur. Gaten horen geen gat in de markt te zijn.

  Beantwoorden

 21. Suskeblogt
  jul 26, 2017 @ 20:15:55

  Die broeken bestaan ook voor volwassenen. Moeten die ook nog geravotten ?
  Precies of men niet volwassen wil worden.

  Beantwoorden

 22. Marja
  jul 26, 2017 @ 19:30:23

  Hier las ik ook al over dit onderwerp:
  http://nietzomaarzooo.blogspot.com/2017/07/sire-concept-voor-meisjes.html
  Te gek voor woorden. Iedereen moet kunnen ravotten. Wij stonden onze kinderen maximaal een half uur computertijd toe en verder moesten ze gewoon buiten spelen. Inwendige of uitwendige plasser, whatever … Tegenwoordig zitten ze aan hun schermpje geplakt. Van armoe kopen ze dan inderdaad broeken met gaten.
  Terwijl ik allemaal lapjes in de naaidoos had liggen om op kniestukken en ellebogen te naaien.
  Je bent weer lekker actueel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   jul 26, 2017 @ 19:38:34

   Ja ik vond de link wel leuk naar de verkoop ven broeken met gaten, zo’n gat duik ik natuurlijk in;-) Maar dat is waar, Ruud weigerde broeken met kniestukken, hij ging niet voor gek lopen. Gelukkig loopt hij nu ook niét met broeken met gaten!

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: