vroegah…..

Met dit soort warme dagen moet ik wel eens aan “vroegah”denken.
Zolang ik op de lagere school zat  was er geen sprake van vakantie. Naar het strand gaan was een bijzonder uitje, m’n vader vond in een badpak op strand zitten “not done” dus áls we gingen was dat alleen met m’n moeder en op de heenweg moest er 5 km gelopen worden want de tram was duur.
Alleen terug  kon de tram er af want met moegespeelde kinderen terug lopen was een beproeving.

Als kind moest je je in die tijd maar zien te vermaken met buiten spelen of logeerpartijtjes bij familie die voor mij, met m’n heimwee, al helemaal geen succes waren. En ik was óók al niet zo’n “buitenspeelkind”.
De beste herinneringen heb ik eigenlijk  de paar keer dat ik met m’n vader mee mocht naar “zijn werk”.

Hij werkte toenmaals  in de Haagse duinen waar in die tijd een gemeentelijke vuilstort was. Vooral “groot vuil” dat door de reinigingsdienst opgehaald werd kwam daar terecht. Aan de éne kant smerig  maar aan de andere kant ook soort “luilekkerland” want er werden héél wat bruikbare  spullen gedumpt.


Alles dat brandbaar was werd verbrand zodra de wind goed stond, de rest werd met aarde bedekt en resulteerde na jaren in  een kunstmatige duintop.  De Duindorpers  uit het aangrenzende woongebied maken zich met vlagen nóg zorgen over wat dit met hun gezondheid gedaan kan hebben.
Misschien hebben ze wel een punt, ik herinner me vooral de penetrante brand en rooklucht die er op het terrein hing  maar gek genoeg vond ik die geur eigenlijk wel een soort van “lekker”. Dat is het ook dat ik me vooral herinner.

Maar waarom het voor mij een soort luilekkerland was had een andere reden. Eén van de gemeentelijke “keten” functioneerde als  opslagruimte voor een jeugdvereniging (zal iets als de  padvinderij geweest zijn) in de buurt. Er stond een mega grote kist met jeugdboeken, een feestje , want thuis  was de enige boekenaanvoer  het stichtelijke boek dat we met Kerstmis  op de zondagsschool cadeau kregen.

Heerlijk in het zonnetje verslond ik  er menig boek dat uiteraard ná lezing weer keurig in de kist terug ging.
Daarna heb ik thuis heel lang gezeurd en mocht ik naar de bibliotheek, lezen is gewoon een heerlijke bezigheid. Zucht…… toch een béétje jammer dat ik er door het bloggen niet meer aan toe kom….
Ik maak nog hoogstens zélf een boek in PSP als ik dat nodig heb voor een logje……..

 

51 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  Jun 07, 2017 @ 10:46:11

  Ik schreef al eerder een blogje over de voorkeuren van mijn ouders om vakantie toch het liefst elders en dan met name in Limburg te vieren. Het mocht dan iets kosten. De rest van het jaar (m.u.v. zomers weekenden) waren we dan aangewezen op thuis. De straat, de buurt, later de ‘landjes’ buiten de stad (nu allang allemaal bebouwd, grond is duur) of het Amsterdamse Bos. Vuilstort in het midden van dat bos zorgde voor een heuvel die nu niet meer als zodanig te herkennen is. Vuilverbranding deed men in onze stad aan de Diemerzeedijk. Ook chemisch afval. Later ontdekte men pas hoe giftig die troep was maar ach in die jaren 50/60, neuh…. Het waren mooie tijden. Ik leerde veel op straat en in de natuur. Heb ik nu nog wel eens voordeel van.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 07, 2017 @ 11:36:41

   Het enige voordeel in die tijd was dat men nog niet zo heel veel afval hád. Als ik nu al zie dat de buren een grote afvalcontainer die om de 2 weken uitpuilt terwijl wij een kleine container hebben die meestal maar halfvol zit zegt dat wel iets .Het gaat steeds om 2 mensen.

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  Jun 06, 2017 @ 21:36:28

  Ik ging al heel vroeg naar de bieb er was toen nog een christelijke bieb en was dus snel door de boeken voor mijn leeftijd heen en omdat ik zo graag las mocht ik dan voor hogere leeftijd ook al lezen. Heerlijk. Ik lees momenteel ook zelden een boek meer komt er gewoon niet van hoewel is deze week toevallig weer begonnen ben sinds tijden. Ons uitje bestond vroeger naar Blijdorp dat was het maar bewaar er nog goede herinneringen aan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 07, 2017 @ 11:42:18

   Echte vakantiereizen zaten er vroeger gewoon niet in bij “werkmensen”.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    Jun 10, 2017 @ 22:33:19

    Nee mijn vader werkte bij een boer en in de zomer was het gewoon hooibouwen. Daar gingen we allemaal bij helpen. Boerenvakantie zal ik maar zeggen was ook heel gezellig altijd hoor vond ik wel. Ik heb vakanties nooit gemist. De meeste vriendinnen gingen ook niet daar speelde je dan verder mee.

    Beantwoorden

 3. beaunino
  Jun 02, 2017 @ 09:11:17

  Psp? Loop ik weer eens achter?

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  Jun 02, 2017 @ 00:33:56

  Heerlijk die oude tijd, was misschien niet zo’n luxe, maar wel een heel mooie tijd. Ik denk nog steeds dat ik ( wij) tot een van de gelukigste generaties behoren. Geen oorlog meegemaakt, opbouw en de luxe meegemaakt en daarom nu met minder tevreden kunnen zijn als het moet.

  Beantwoorden

 5. RenéSmurf
  Jun 02, 2017 @ 00:02:02

  ja, zo komen er bij herinneringen weer andere herinneringen bij naar boven. Leuk is dat.

  Beantwoorden

 6. Petr@
  Jun 01, 2017 @ 23:53:59

  Wat een mooie herinnering. Je weet ik ben dol op verhalen van vroeger!
  Lezen doe ik nog veel hoor, ik ga altijd laat slapen en altijd nog lekker een poosje lezen in bed.
  Jullie foto vind ik super, zeker met de rake tekst ernaast!
  Liefs x

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 02, 2017 @ 15:59:49

   Wie zong dat ook alweer ” herinneringen neem je mee zo lang je leeft “;-)
   Ik kan zonder bril niet meer lezen dus in bed lezen is vervangen door TV kijken.
   Dankjewel voor het compliment.

   Beantwoorden

   • nikayablogt
    Jun 04, 2017 @ 15:59:04

    Volgens mij zijn de regels van Boudewijn de Groot. De tekst komt uit Testament’. De tekst is: ‘Verder niets er zijn alleen nog een paar dingen / Die ik houd omdat geen mens er iets aan heeft / Dat zijn mijn goede jeugdherinneringen / Die neem je mee zolang je verder leeft …’

    Dat is een mooie tekst, vind ik.

    Beantwoorden

 7. Regenboogvlinder
  Jun 01, 2017 @ 19:45:31

  Mooie jeugdherinneringen.. Ik vond het ook super als ik met mijn vader mee mocht. Hij was vrachtwagenchauffeur en heel soms mocht ik mee.. Spannend vond ik dat.
  Lezen heb ik heel veel gedaan, in de vakantie toch weer een boek uitgelezen, vond het knap hoor. Ben er nu weer met een begonnen, maar hoe lang ik er over ga doen? Geen idee. En logjes lezen ja, dat kost ook heel veel tijd, hoewel ik lang niet meer bij iedereen elke dag langs ga. Dat geeft toch wat lucht. ,
  Mooie foto Riet.. 👍🏼😊

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 01, 2017 @ 19:55:31

   Vrachtwagen spraken vroeger natuurlijk helemaal tot de verbeelding.
   Een boek lezen is toch anders dan logje lezen want dan ben ik wel gewoon aanspreekbaar voor Henk. Een boek zit je meestal meer in verdiept en ben je voor jje omgeving verloren.
   Het is al een wat ouder plaatje maar ik vond het nog steeds leuk en gebruikte het daarom nog maar eens.

   Beantwoorden

 8. willy
  Jun 01, 2017 @ 19:02:53

  hoofdstuk 52.. knap werk Riet…

  vroeger was ik niet weg te slaan uit de bibliotheek, maar nu lees ik nog bijzonder weinig

  zoals Bredero zei: ’t kan verkeren

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 01, 2017 @ 19:05:37

   Het plaatje had ik gemaakt voor een ouder logje, al vier jaar geleden zie ik aan dat hoofdstuk 52 ( zolang waren we toen getrouwd) , nu zou ik ook hoofdstuk 56 kunnen schrijven;-)

   Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  Jun 01, 2017 @ 18:59:07

  Ik kom ook niet meer aan lezen toe. Dit is een vorm van luiheid want voor andere zaken zoals bank hangen en TV kijken kan wel nog.

  Beantwoorden

 10. majaer
  Jun 01, 2017 @ 17:59:35

  Ik las vroeger ook heel veel maar nu eigenlijk niet meer. Ik lees wel de blogjes maar een boek……nee. Maar wel een leuke jeugd herinnering heb je waar je zeker op terug kan kijken.

  Beantwoorden

 11. Spontanity
  Jun 01, 2017 @ 12:57:02

  Bloggen is ook lezen 🙂
  Je leest bij anderen…..
  Toch?

  Beantwoorden

 12. John
  Jun 01, 2017 @ 07:39:57

  Vroeger was alles beter zegen ze maar ben het er niet mee eens. Ik speelde echt veel buiten, en ik ben nu nog graag buiten. Je ziet het ook altijd aan me. Als de zon weer wat hoger staat ben ik al bruin.
  Lezen doe ik graag maar momenteel zijn het alleen dossiers 😦 😛

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 01, 2017 @ 09:14:10

   Misschien niet altijd beter maar vaak wel anders zonder daar direct een waarde oordeel aan te hechten.
   Maar ik ben tegenwoordig meer buitenmens dan vroeger al kan ik me ook heel goed binnen amuseren.

   Beantwoorden

 13. Zus
  Mei 31, 2017 @ 23:09:44

  Lezen ! Ik was er gek op maar mocht van mijn moeder niet. Jij leest de zakjes van de Gruyter nog aan de binnenkant. Zei ze dan. Maar voor mijn moeder was dat luiheid, en dat was des duivels oorkussen. Is wel heul lang geleden. Toen ze op school een bieb kregen mocht ik daar wel eens een boek van lenen. Jullie waren en zijn een fijn stel kan iedereen zien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 01, 2017 @ 09:07:47

   Ook bij mij thuis had lezen geen prioriteit, zal ook wel een beetje als luiheid gezien zijn denk ik. Bijv. om onder de huishoudelijke klusjes uit te komen;-)
   Ik vond het ook een leuke foto, zo lopen we eigenlijk altijd.

   Beantwoorden

 14. Marja
  Mei 31, 2017 @ 22:19:58

  Een mooi stukje uit je jeugd. Jammer dat je er niet zo veel hebt. En jullie tweetjes zien er op die foto uit als heel lieve oude bekenden.
  Lezen doe ik nog steeds heel veel. Bloggen kan dat nooit vervangen. En met deze mooie dagen slorpt de tuin ook heel veel tijd op. Zere rug, brandende voeten, maar dan zijn we samen zo trots en tevreden op onze prestaties. Dat is goud waard.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jun 01, 2017 @ 09:05:50

   Was ook wel een beetje de tijd natuurlijk, er kon niet zoveel.
   Dat wist ik, ik zou ook wel willen lezen maar als ik bij al het loggen óók nog uren ga zitten lezen komt Henk echt aandacht te kort, hij heeft zélf vrijwel geen bezigheden meer. Met bloggen zit je minder “verdiept”in het lezen.
   Ja de tuin is een veeleisende “baas” maar oke , je bent lekker buiten en doet het samen dat zal inderdaad veel voldoening geven.

   Beantwoorden

 15. Kakel
  Mei 31, 2017 @ 21:54:30

  Wat een leuke foto van Henk en jou! Zo lief ♥
  Halverwege de eerste klas mocht ik lid worden van de bieb. Dat was zo’n rijdende bus die voor de school parkeerde. Eén van mijn eerste boeken die ik leende, heette: “Het eerste boek van Jezus.” Alleen dacht ik dat er stond: het eerste boek van je zus. En ik wilde zo graag een zus (-:
  Het is waar: door het bloggen heb ik ook minder tijd om een boek te lezen. Toevallig vanmiddag wel een nieuw exemplaar gehaald.
  Heerlijke verhaal uit je jeugd. Eventjes liep ik naast je…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 31, 2017 @ 22:04:50

   Zo lopen we eigenlijk altijd de laatste jaren, de foto is al een jaar of vier oud. en eerder gebruikt in een logje.
   Ja Jezus en een zus is een wereld van verschil.;-)
   Nou ja, we lezen natuurlijk wel veel maar geen boeken al lezen jouw logjes altijd ls een boek;-)

   Beantwoorden

 16. Matroos Beek
  Mei 31, 2017 @ 21:34:57

  Wat een prachtige jeugdherinnering! Daar heb je je hele leven plezier van…

  Beantwoorden

 17. Hartelijke Hot Hulk
  Mei 31, 2017 @ 21:23:23

  Eh…….jahhh

  Beantwoorden

 18. Ingrid Mooren-Roovers
  Mei 31, 2017 @ 21:17:40

  Mooi gedaan weer Rietepietz….

  Beantwoorden

 19. Melody62
  Mei 31, 2017 @ 21:17:19

  zo’n vuilstortplaats lag er ook in ons dorp. Grappig hoe dat dus ging toen… wel vele jaren verschil maar ook gelijke dingen…

  PSP… ik wou dat ik t snapte….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 31, 2017 @ 21:20:50

   Ja in die tijd waren er nog geen vuilverbrandingsovens en gebeurde dat zo!
   PSP is maar gewoon een fotobewerkingsprogramma, is goed te doen als je wat lesje van het internet plukt.

   Beantwoorden

 20. Hartelijke Hot Hulk
  Mei 31, 2017 @ 21:15:17

  Wij deden veel spannendere dingen in een duinpan😉

  Beantwoorden

 21. Villasappho
  Mei 31, 2017 @ 21:02:28

  Dahh lieve foto van jullie. Ik heb altijd graag gelezen en doe dat nog. Mooie jeugdherinneringen ik heb ze ook maar dan aan de bieb.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mei 31, 2017 @ 21:11:10

   Ik lees nu meestal alleen maar logjes, ook leuk natuurlijk maar een boek is toch anders. Ga ik ooit weer oppakken. Maar er gaat nu al zoveel tijd in het loggen zitten dat ik niet óók nog eens vele uren met m’n neus in een boek wil gaan zitten.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: