weermannetje/vrouwtje

Ken je het fenomeen weerhuisje nog?  Vroeger soms in combinatie met een koekoeksklok en dan meestal uit Oostenrijk of Duitsland afkomstig.
Vandaar dat de poppetjes  vaak   klederdracht dragen uit die streken.
Oh,  je weet niét wat een weerhuisje is…. oke,oke….zoek ik wel even bij wiki voor je;

Een weerhuisje is een eenvoudig soort meetinstrument. Veelal wordt gedacht dat het een eenvoudige barometer is, maar het is in feite een hygrometer, die de  luchtvochtigheid  meet.

Het weerhuisje bestaat uit een klein huisje met daarin twee poortjes. Uit het ene poortje kan een mannetje naar buiten komen, uit het andere poortje een vrouwtje. Als het vrouwtje naar buiten komt zou het mooi weer kunnen worden, als het mannetje naar buiten komt zal het gaan regenen.”

Hoe ik dáár nou ineens weer op kom vraag je je af?  Nou eigenlijk omdat we van de week zélf een aardige imitatie gaven van zo’n weerhuisjes echtpaar. Nee hoor, ik sleep er nóóit dingen met de haren bij als ik een logje schrijf.
Kijk, hier zitten we dan nog samen in een soort hokje op het terras van strandpaviljoen  aan  de Scheveningse boulevard.
Lekker in het zonnetje en we laten ons na een kop koffie toch verleiden buiten  een lunch te bestellen, dat wordt weer smikkelen en smullen voor Henk van alweer zo’n megabord “hete kip”


Maar op de achtergrond is al te zien dat we dan wél  door moeten eten…. al gaan de wolken niet zo héél snel…. het is toch maar de vraag of we het droog houden…….


We halen het net niet en alleen de jassen aandoen blijkt niet voldoende, zonder zon is het nog knap frisjes en dus verdwijnen het “weer-mannetje en vrouwtje” met de bordjes naar binnen, net op tijd om de paar spetters regen die vallen te ontlopen.


Maar het valt mee, de bui waait er zo goed als overheen en als de bordjes leeg zijn hangt  de wolkenpartij  al boven de boulevard waar wij er geen last meer van hebben…..


En natuurlijk komt dan, zoals het hoort,  het weervrouwtje weer naar buiten en doet zich te goed aan het heerlijke zonnetje……. al is dat ook weer van tijdelijk aard. Gaat nog een drukke werkdag worden voor dit weervrouwtje en haar mannetje!

Advertenties

66 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  Mei 01, 2017 @ 14:35:55

  Geweldig hoe ja van dit soort belevenissen een heel verhaal weet te maken……:)

  Beantwoorden

 2. Regenboogvlinder
  Apr 28, 2017 @ 14:20:48

  Joehoe.. je merkt het, ik loop achter en jij bent toch een van de favo’s die ik niet wil missen.. Snap je natuurlijk niks van maar het is wel zo 😉
  Enig logje.. ja, soms is het huilen met de pet op en dan weer heerlijk in de zon zitten. Leuke foto’s en logje! Verwart dat Henk niet?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 28, 2017 @ 15:12:30

   Zolang jij met plezier leest hoor je mij niet mopperen hoor, dank voor je compliment.
   Nee of we daar binnen of buiten zitten geeft niet, ook de boulevard is natuurlijk bekend terrein waar we al levenslang met enige regelmaat komen. En zolang hij maar niet “het woord hoeft te doen” heeft hij daar geen stress bij. Dus ik bestel en reken af dat werkt prima.

   Beantwoorden

 3. Ingrid Mooren-Roovers
  Apr 26, 2017 @ 11:49:53

  Heerlijk om jullie zo te zien genieten….met of zonder zon.

  Beantwoorden

 4. gewoonanneke
  Apr 25, 2017 @ 21:31:16

  Het is ook echt weer voor een weervrouwtje en mannetje. Zo doe ik het ook hoor zodra ze zon schijnt en ik heb niets anders even lekker naar buiten uitwaaien. Vandaag viel het eigenlijk ook weer mee, heel de middag wel veel wind maar zonnig.

  Beantwoorden

 5. majaer
  Apr 25, 2017 @ 16:07:51

  Je hebt er weer een leuk verhaal van gemaakt. Henk als weermannetje zit weer heerlijk te genieten van zijn kleine….!! bord eten, en jij heerlijk op je bank in het zonnetje.

  Beantwoorden

 6. cornma
  Apr 25, 2017 @ 10:17:45

  Haha, je zou er het heenenweer van krijgen. Maar je hebt gelijk hoor, de zon is zo weinig aanwezig dat je van elk straaltje moet genieten.

  Beantwoorden

 7. John
  Apr 25, 2017 @ 07:57:32

  Ik heb hier een barometer hangen die z’n werk absoluut goed doet. Een weerhuisje ken ik ook want een oom en tante hadden er vroeger ook een. Na hun scheiding zijn het weer mannetje en vrouwtje verdwenen. Niemand wilde blijkbaar de zorg over de twee piepkleine bewoners van dat huisje.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 25, 2017 @ 08:08:25

   Ik denk dat het “weerstelletje” weggewerkt is door alle moderne mogelijkheden van weervoorspellen, buienradar en dat soort dingen zijn minstens nét zo (on)betrouwbaar als dit kleine echtpaar. Maar ik ben dan juist wwer héél betrouwbaar, als ik buiten zit regent het écht niet, dát is wel zeker;-)

   Beantwoorden

 8. Leidse Glibber
  Apr 24, 2017 @ 23:08:30

  Op die manier is het leuk en lekker weermannetje en vrouwtje te spelen. Het is inderdaad heel wisselend merken wij elke dag als we met Happy gaan wandelen.
  OT. er staan jaartallen op de grond in de garage en aan de wanden hangen illustraties van de geschiedenis dus verdwalen zit er niet echt in. Of er ook zonder pinpas geparkeerd kan worden zal ik eerdaags eens uitzoeken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 25, 2017 @ 08:05:15

   En aan buienradar heb je ook weinig want ook dát is onvoorspelbaar. Maar als je de tijd aan jezelf hebt kun je toch altijd lekker de krenten uit de pap halen.
   Ik ben benieuwd maar heb niet de illusie dat ze het voor iederéén makkelijk willen maken.

   Beantwoorden

 9. Lotus Lilly
  Apr 24, 2017 @ 22:02:16

  Weer van die heerlijke ‘geniet’ foto’s van jou en Henk, zit hij daar nu weer zo’n lekker bord te veroveren? de geluksvogel 🙂 Heerlijke foto’s weer. En dat weerhuisje…dat is iets uit mijn vroegere jeugd, vond het altijd heel fascinerend en heb de werking nooit goed begrepen, maar ach..hoe oud was ik…8 ofzo, bestaan ze nog??

  Beantwoorden

 10. beaunino
  Apr 24, 2017 @ 20:49:53

  Wij hadden er ook eentje. Van wit gips met van die prachtige suikerkorrels erop die naar gelang het weer roze dan wel blauw kleurde.

  Beantwoorden

 11. minoesjka2
  Apr 24, 2017 @ 20:00:34

  Nou, inderdaad. een betere vergelijking met het weer mannetje/vrouwtje is er niet ………. 🙂 Maar jullie hebben wel genoten, zo te zien en daar gaat het om.

  Beantwoorden

 12. willy
  Apr 24, 2017 @ 16:25:38

  aan inspiratie heb je geen gebrek Riet..

  ik vrees dat het het weermannetje nu buiten gekomen is, want er komen donkere wolken opzetten

  groeten

  Beantwoorden

 13. tagrijn
  Apr 24, 2017 @ 14:25:09

  Toch heb ik nog nooit een weerhuisje gezien waar het mannetje en vrouwtje tegelijk naar binnen of naar buiten gaan. Maar jullie weerhuisje is altijd al heel speciaal geweest natuurlijk. Dat kan een gewoon mens zoals ik toch niet vatten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 24, 2017 @ 14:28:53

   Klopt, zal wel wegens het wisselvallige weer geweest zijn dat we naast elkaar “in het hokje” bleven zitten;-) Ook weervrouwtjes en mannetjes kijken soms de kat uit de boom.

   Beantwoorden

 14. Hartelijke Hot Hulk
  Apr 24, 2017 @ 14:08:54

  Mis alleen je stippeltjes jurk. 😉

  Beantwoorden

 15. J@n.
  Apr 24, 2017 @ 10:29:46

  Nou zeg, als Henk dat allemaal weg kan werken…….. 😉 Ik zou er moeite mee hebben. Als die wind maar eens naar het zuiden draaide konden we wat meer genieten van het zonnetje, maar op mijn dagelijkse fietstochtje doe ik zelfs mijn handschoenen nog aan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 24, 2017 @ 10:50:46

   Over het algemeen is Henk géén grote eter maar schotel hem chinees eten voor of , zoals in dit geval, broodje hete kip, en hij gaat hélemaal los.
   Klopt, het is nog behoorlijk fris, vooral in de ochtend, dan moet je echt een beschut hoekje opzoeken en op de fiets gaat dan natuurlijk niet.

   Beantwoorden

 16. Petr@
  Apr 24, 2017 @ 09:13:19

  Ja mijn opa en oma hadden ook zo’n huisje!
  Ziet er heel gezellig uit zo in de zon, maar ja je weet in Nederland ben je nooit zeker van het weer.
  Ik hoorde dat volgend jaar de boulevard helemaal op de schop gaat.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 24, 2017 @ 09:41:06

   Vroeger zag je heel veel maar nu zijn ze toch grotendeels verdwenen.
   Een paar jaar geleden is de boel daar héél grootscheeps op de schop geweest, heeft járen geduurd. Nu vindt men dat niet alles voldoet en willen ze sommige stukken alsnog aanpakken, wordt het dus wéér een paar jaar een zooitje.

   Beantwoorden

  • Petr@
   Apr 24, 2017 @ 14:21:10

   Mijn neef werkt bij Zeezicht, de strandtenten moeten tijdens de werkzaamheden een heel eind verplaatst worden richting zee. Dat zal spannend worden als het springvloed wordt!

   Beantwoorden

   • rietepietz
    Apr 24, 2017 @ 14:27:12

    Zal wel meevallen hoor, het strand is destijds flink opgehoogd, dat was het doel van die hele operatie. Zeezicht weet ik zo uit m’n hoofd niet te liggen, wij zaten hier bij Boonoonoono, staat ongeveer tegenover eindpunt tramlijn 11, Zeezicht ligt volgens mij meer richting zee aquarium als ik het goed heb.

    Beantwoorden

 17. Paul
  Apr 24, 2017 @ 00:21:29

  Wat heerlijk lig je erbij op de laatste foto. Ik kan dat ook heel goed, een beetje wegdutten in de zon….!

  Beantwoorden

 18. Corja
  Apr 23, 2017 @ 23:22:21

  Helemaal niet erg hoor, als jij er iets met de haren bij sleept. Het levert weer een heel smakelijk blog op!

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  Apr 23, 2017 @ 21:53:07

  Even schuilen is soms nodig, wel jammer, maar gelukkig is er na de regen vaak zonneschijn. En soms er voor dus ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 21:55:47

   Voor dit soort buitjes valt wel te schuilen ja, voor de strandtenthouders is het toch minder, als de regen éven doorzet moeten alle kussen weer naar binnen, en even later weer naar buiten. Worden ze niet blij van.

   Beantwoorden

 20. Kakel
  Apr 23, 2017 @ 20:53:14

  Jullie blijven wel in beweging zo.
  Wat een bord met eten! Heeft Henk alles tot de laatste kruimel opgegeten?
  Ik vind jullie knapper dan het mannetje en vrouwtje van het huisje!
  Lieve groet ♥

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 21:04:52

   Goed voor de spijsvertering na zo’n vol bord eten, want inderdaad, op een héél klein stukje korst na had hij het hele bord leeg.Meestal is hij geen grote eter maar als het iets is wat hij erg lekker vindt gaat het erin als koek.
   Klederdracht flatteert gewoon niet, dat zal het zijn;-)

   Beantwoorden

 21. Suskeblogt
  Apr 23, 2017 @ 20:42:17

  Mijn ouders hadden lang geleden ook zo’n weerhuisje. Of het echt het weer voorpelde weet ik niet meer.

  Beantwoorden

 22. Marja
  Apr 23, 2017 @ 20:06:51

  Jullie zijn verreweg de leukste invulling van het weerhuisje. Wat zalig om die inspiratie steeds te hebben. Ik ben een beetje jaloers op je.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 20:13:21

   Ik realiseer me dat ik wat dat betreft een bofkont ben. Die foto’s maak ik natuurlijk sowieso omdat ik weet dat er altijd een logje in kan zitten.
   Maar als ik dan wil gaan schrijven realiseer ik me dat ik kort geleden ook ongeveer zo’n logje had , maar dán schiet me zomaar te binnen dat we met dat naar binnen en naar buiten lopen draaien nét zo’n weerhuisjes stel lijken en dan staat dan logje er al snel. Raar maar waar, ik weet meestal als ik ga schrijven nog niet waar het logje heen gaat al wordt het onderwerp vaak door de foto’s bepaald.

   Beantwoorden

 23. margrietspanjaard
  Apr 23, 2017 @ 19:50:59

  Wowwwww…genieten hoor en dan is “even” naar binnen helemaal geen punt…was een leuke dag dus…toch ??? 😊

  Beantwoorden

 24. Koen
  Apr 23, 2017 @ 19:48:24

  Leuke associatie 🙂

  Beantwoorden

 25. Matroos Beek
  Apr 23, 2017 @ 19:45:01

  Heerlijk… en zie ik krijg er ook honger van! Ik moest dan ook de ganse dag werken…

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: