“gekleed”

De foto slingert al een tijdje op m’n bureau boven, moet ik écht een keer scannen voor in een logje.
Maar ja, dan heb ik steeds weer ándere loginspiratie en komt het er weer niet  van totdat ik vandaag onderaan het logje van  van Mrs.T . deze zin zag staan!
Wat zou jij aandoen als je iets bijzonders hebt voor je werk of op een bijzonder feest?
Zij had zelf  vandaag iets op het program waarvoor wel “iets uit de kast getrokken” en ik moest metéén weer aan die foto denken die nog steeds op de scanner lag boven.
Mevrouw en meneer Rietepietz in  1970 , in vol ornaat voor de trouwerij van een familielid.
Ik zie het linnen  “complet”van een mouwloze jurk met bijpassende mantel nog zó voor me. Weliswaar in de uitverkoop gekocht waardoor het slechts rond de  30 gulden heeft gekost maar heel feestelijk  door de kleuren.
Op de witte jurk zitten blauwe stippen met een rode rand eromheen en op de blauwe jas zitten witter stippen met eveneens een rode rand.

De tas en schoen zijn van lakleer in dezelfde tint rood als de randen om de cirkels en potdorie wat vond ik het een geweldig pak!
Met plezier veel gedragen , ook voor minder feestelijke gelegenheden want uiteindelijk was dit soort kleding in die tijd nog min of meer de gewone dracht.

Heel stiekem vind ik het huidige modebeeld helemaal niéts, al die aan en om het lijf geplakte broeken die niets te raden over laten mogen dan een “jong modelfiguur”  nog enig goed doen, een meerderheid loopt er toch (naar mijn bescheiden mening)  mee voor joker.
Maar ik laat ik me bij het pakje houden…… wacht…., ik heb er ook nog iets in kleur van gevonden want een paar jaar later droeg ik het  toen we  voor 2 weken vakantie naar Spanje vlogen.
Aan Henk z’n bruine koppie is wel te zien dat dit aan het eind van de vakantie is,  we hádden al een late vlucht maar moesten door vertragingen de halve nacht op het (toen nog piepkleine) vliegveld van Malaga rondhangen. Met twee jonge kinderen  doe je dan écht geen oog dicht  maar even poseren alsóf we sliepen wilde wel lukken.
Hier kan ik nou een soort  heimwee naar hebben, al stak ik toen vaak de draak met mijn moeder  die het  altijd had over  “wel (of niet) gekleed” zijn.
Het hád toch wel iets zo’n keurig gevoerd pakje met bijpassende  accessoires.
Vaak ook nog met handschoenen in de juiste kleur, ach…., het wás ook het Jacky Kennedy tijdperk, wat waren de vrouwen toen mooi gekleed.

Kijk hier nou,  gekleed  voor een wandelingetje  achter de kinderwagen  getuigt het  van meer  élégance dan je tegenwoordig op het plankier van een modeshow ziet, zelfs al kon ik tóen al geen heel hoge hakken hakken dragen! Zucht……. ik heb héimwee!!!!

 

Advertenties

70 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Regenboogvlinder
  Apr 28, 2017 @ 14:30:18

  Oh enig hè, die oude foto’s. Inderdaad wat zagen de vrouwen er prachtig uit in die tijd. Ik had ook een ‘midi’ jurk en een ‘maxi’ jurk en korte pakjes. En ja ook hoge hakjes.. maar dat lukt me nu ook niet meer hoor. Stippen blijven leuk! Enig logje Riet!!! 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 28, 2017 @ 15:15:26

   Helaas heb ik er niet héél veel foto’s van want ik zie nog meer mooie pakjes in gedachte zó voor me. De tijd van de Grace Kelly rol in het opgestoken haar en de Brigitte Bardot bos krullen boven op je hoofd. Echt hakken heb ik nooit kunnen dragen, zó jammer want ik vind het zó elegant.

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  Apr 25, 2017 @ 21:35:41

  Aan mij was het echt nooit besteed mijn twee zussen waren echt ook daarvan, jurken, haar in de krul en hakken. Ik was blij dat de lange broek zijn intree deed. Heerlijk hoor. Al zie je er natuurlijk wel super leuk uit haha….. ik ben nooit een rokken of hakken figuur geweest en weet zeker dat ik dat ook nooit zal worden. De heel enkele keer dat ik een jurk draag (heb er 1 voor de winter) voel ik me altijd wel super vrouwelijk haha en krijg ik wel leuke reacties.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 25, 2017 @ 21:45:40

   Ik draag het nóg graag maar toch maar heel weinig tegenwoordig. het probleem is dat ik alleen maar stevige schoenen kan dragen en dát ziet er niet uit onder een elegant jurkje. noodgedwongen draag ik tegenwoordig dus tóch overwegend broeken, hoewel dat dat dus niet echt leuk vind bij mezelf.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    Apr 26, 2017 @ 23:01:36

    Ook omdat ik veel fiets vind ik een rok gewoon niks eigenlijk. Tegenwoordig dragen die jonge meiden ook gympen onder jurkjes maar inderdaad dat staat bij hen wel maar voor ons “ouderen” haha is dat niks meer.

    Beantwoorden

 3. hanscke
  Apr 23, 2017 @ 19:51:38

  Het is inderdaad een prachtig pakje of complet zoals je het noemt. Ook ik heb wel heimwee naar die tijd. Al die stomme spijkerbroeken met die gaten die we nu al vele jaren zien hangen me echt de keel uit. Maar ik heb ook geconstateerd dat er ook weer vele jurken verkocht gaan worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 19:59:12

   In het dorp was zaterdag een modeshow, het duurde even eer ik door had wat de modellen waren en wat de mensen die nog boodschappen aan het doen waren en per ongeluk over de loper de kruisten, broeken met scheuren, vale spijkerjasjes, verkreukelde jurkjes, vale broekspijpen… je kent het wel.

   Beantwoorden

 4. majaer
  Apr 23, 2017 @ 16:53:17

  Leuke foto’s uit die oude tijd, de mode is inderdaad veranderd het is niet vergelijkbaar. Ik heb ook zo’n balletjes jurk gehad herkenbaar dus.
  Maar ik vind de mode van nu ook erg leuk ook al kan je natuurlijk niet alles dragen.

  Beantwoorden

 5. cornma
  Apr 23, 2017 @ 12:50:11

  Je ziet er fantastisch uit in je mooie ensemble. Ik hou er van, draag nu ook nog heel vaak een jurk, al wordt het steeds lastiger om een goed passend model te vinden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 12:54:47

   Klopt, bij het ouder worden gaan onze “vormen”niet altijd helemaal mee in het normale matensysteem. Een extra handicap is dat de huidige strakke mode die, tot overmaat van ramp, óók nog vaak met elastische stoffen werkt. Daarin tekent iéder hobbeltje zich ongenadig af. Heel toevallig vond ik vorige week éindelijk weer eens een jurkje dat past en niet zó kort is dat m’n navel zichtbaar is;-)

   Beantwoorden

 6. meninggever
  Apr 23, 2017 @ 12:39:03

  Ja, het modebeeld is enorm veranderd. Ik ben nog opgevoed in de tijd dat je pas gekleed was als man als je een overhemd, das en colbertje droeg. Zelfs op het strand droeg ik dat nog. Het bleef mijn uniform, in alle fasen van mijn carriere. Altijd moest je er netjes uit zien, representatief zoals dat heette. Pas na 2000 toen ik voor mijzelf begon in een meer informatieve en creatieve branche was casual de mode en ging de das definitief af. Het hoefde niet meer. Voor vrouwen was duidelijk dat zeker het kantoorvolk heel anders gekleed ging dan vroeger. De kousen en de jaratelles werden vervangen door de panty, de rok ging aan de kant voor de broek. Het was de vroegere generaties een doorn in het oog. Maar als ik nu af en toe op de Zuidas bivakkeer en meiden zie in schitterende pakjes, met mooie strakke broeken en smetteloze blouses daarboven en bijpassende pumps kan ik weinig meer doen dan net zo ademloos toekijken als ik vroeger deed bij de kleding die jij beschreef. Want dat er een generatieconflict dreigt op dit punt is wel duidelijk…..:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 12:47:13

   Misschien niet eens écht een generatiekloof, meer een gebrek aan zelfkritiek waardoor menige vrouw voor joker loopt met uitpuilende té strakke truitjes of bloesjes en té dikke kont /dijen of ballonkuiten in de huidvervangende broek.
   Waar de kleding die ik op de foto’s draag nog héél veel onvolmaaktheden aan het oog kon onttrekken wordt nu iédere onvolkomenheid genadeloos geaccentueerd . Omdat henk geen representatieve functie had ging bij hem al jaren eerder het colbertje met stropdas de kast in om er uitsluitend uit te komen bij gelegenheden waar dat nog min of meer noodzakelijk was.

   Beantwoorden

 7. Blog Zonder Naam
  Apr 23, 2017 @ 05:36:40

  Ik droeg in die tijd (ik was toen een jaar ov drie á vier in ’70 – ’71) en rood jurkje met witte stipje met daaroverheen een rood hesje. Mijn moeder had het zelf gemaakt en ik droeg jhet met plezier. Jammer dat we in die tijd nog geen kleurenfoto’s hadden.
  Stippen waren toen dus hoog-modisch!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 23, 2017 @ 09:36:13

   Ja stippen duiken van tijd tot tijd altijd weer op in het modebeeld. Inderdaad waren kleurenfoto’s toen nog een dure grap en áls je al een fototoestel had dan zat daar hoogstens bij bijzondere gelegenheden een kleur rolletje in.

   Beantwoorden

 8. Mrs. T.
  Apr 22, 2017 @ 19:14:29

  Ik heb ook twee jurken met stippen. Ik vind ze geweldig.
  Je zag er beeldig uit! Prachtig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 22, 2017 @ 19:25:09

   Stippen zijn van alle tijden, van di pak vond ik het zo leuk dat de jas eigenlijk een beetje spiegelbeeld van de jurk was.
   Maar het jurkje dat jij vandaag wilde dragen was ook een heel mooi dessin vond ik. En op je schoenen was ik jaloers, prachtige hak die ik nooit heb kunnen dragen. Je zag e vast ook geweldig uit gisteren.

   Beantwoorden

 9. Kakel
  Apr 22, 2017 @ 16:36:54

  Je hebt het over Henks bruine gezicht maar ik zie vooral jouw bruine benen.
  Zie je dat je weer veel te bescheiden bent? Ik trek aan wat ik mooi vind, mode of niet in de mode, dat laat me volkomen koud.
  Heel begrijpelijk dat jij “iets” met die foto wilde doen: het is een juweeltje!
  Lieve groet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 22, 2017 @ 16:47:41

   Henk wordt toch echt altijd makkelijker én veel bruiner dan ik, hij leek wel een Indiaan toen we die keer uit Spanje kwamen. Ja natuurlijk stoor ik me ook niet al teveel aan de mode maar het blijft lastig om nu een broek te vinden waar die niét aan je benen vastplakt, en zelfs het breedste dat te koop is vind ik eigenlijk veel te smal.
   het leuke van de foto is dat onze kleindochter “in mijn gezicht”lijkt te huizen, bij Henk is dat onze oudste kleinzoon.

   Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  Apr 22, 2017 @ 16:33:29

  Ik heb zo vele jaren gekleed moeten zijn voor mijn werk, dat ik het heerlijk vind om nu dagelijks in casual te mogen en dat kan ook van heel simpel tot heel mooi.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 22, 2017 @ 16:42:47

   Ja klopt, maar toevallig was er vanmiddag bij ons in het dorp een modeshow door de kledingwinkels georganiseerd. Ik had pas na 5 modellen door dát het modellen waren want het léék alsof het mensen waren die tijdens het boodschappen doen toevallig de rode loper kruisten, Het ene spijker jasje was nog valer dan het het andere, je jurkjes zwaar gekreukt en de broeken gescheurd én hartstikke kaal. maar natuurlijk, er is ook wel een middenweg te koop natuurlijk.

   Beantwoorden

 11. willy
  Apr 22, 2017 @ 15:42:50

  dat vind ik nu “chique” gekleed Riet..

  en kleren maken de “man/ vrouw” zegt men in de volksmond..

  prettige dag

  Beantwoorden

 12. Hartelijke Hot Hulk
  Apr 22, 2017 @ 13:54:35

  Wat een knappe vent!

  Beantwoorden

 13. Ingrid Mooren-Roovers
  Apr 22, 2017 @ 13:17:16

  Geweldig Rietepietz…daarom hou ik ook zo van series en films uit die tijd.

  Beantwoorden

 14. Albert y Mara fotoblog
  Apr 22, 2017 @ 12:52:21

  Een schitterende flashback van de heer en mevrouw Rietepietz, zeker wat betreft de kleding. Vertragingen met vliegtuigen waren in de jaren 70 schering en inslag. Schadevergoeding hoefde er nog niet betaald te worden. Een drankje op de luchthaven was het enige dat de luchtvaartmaatschappij weggaf. We weten er zelf alles van. In 1978 en 1979 met de kinderen 2 en 5 jaar oud naar Mallorca op vakantie geweest. Toch maar eens die vakantiefoto’s digitaliseren. Fijn weekend.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 22, 2017 @ 13:34:38

   Klopt, we zaten er de halve nacht met zoon en dochter van toen 7 en 5 jaar. . Ik kwam ook meerdere foto’s van tegen van die vakantie, moet ik ook nog digitaliseren . Jullie kennen natuurlijk de luchthaven daar zoals die nu is beter. Er zijn nu vast meer mogelijkheden om iets te eten te halen dan destijds. Maar behalve dat hadden we er een erg leuke vakantie.

   Beantwoorden

 15. Leidse Glibber
  Apr 22, 2017 @ 01:14:32

  Op zich prachtig he om te zien hoe zowel de mode als wij zelf veranderd zijn.

  Beantwoorden

 16. powerpointgreetje
  Apr 21, 2017 @ 20:50:27

  prachtige foto’s Riet, erg leuk,
  wat een nostalgie, geweldig toch!!!

  Beantwoorden

 17. Suskeblogt
  Apr 21, 2017 @ 19:45:59

  De mode op die foto’s herinner ik me vaag nog. Ik was 10 in 1970 en nog niet bepaald modebewust. Wel herinner ik me de minijurken en lange jassen en een kleurrijke grote bril op de neus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 21, 2017 @ 19:53:43

   Ja zo’n lange jas, of eigenlijk was het meer een lang vest want er zaten geen mouwen in de mijne, en dat vest hing dan los met daaronder de “hotpands” niet heel veel gedragen en ik heb er dan ook geen foto’s van.

   Beantwoorden

 18. Matroos Beek
  Apr 21, 2017 @ 19:43:05

  O wat was je mooi in je modieuze kleding. Prachtig foto’s. Ik word er nostalgisch van… Momenteel zit ik in een bolletjesjurk die een beetje op die van jou lijkt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 21, 2017 @ 19:51:28

   Ik vond de mode uit die tijd zóveel mooier dan die van nu, maar dat komt wel in het logje tot uiting;-) De bolletje duiken van tijd tot tijd wel weer op in het modebeeld.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    Apr 21, 2017 @ 20:04:43

    Ik ben verzot op de bolletjes… drie bolletjesjurken in de kast… En ja, je hebt gelijk… ik vond die mode toen ook veel mooier. Eigenlijk weet ik niet goed wat nu mode is. Ik koop gewoon wat bij me past en voor de rest trek ik mij er niet veel van aan. Toevallig kocht ik vandaag een beeldig jurkje… weeral met een soort grote bollenmotief. Ook een beetje sixties… En o wat ben ik er blij mee. Zondag moet ik werken (infodag op school) en tararara… ik verschijn in nieuwe outfit. Heb er zin in!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     Apr 22, 2017 @ 10:15:55

     Op het moment moet het volgens mij alleen maar “strak”om je lichaam zitten. Dat is zeker niet voor iedereen gunstig;-)
     Grappig dat de balletjes toch weer regelmatig opduiken, ik herinner me ook een rode jurk met witte balletjes en een cirkel rok uit die tijd, zelf gemaakt en met heel veel plezier gedragen.
     Heerlijk om je prettig te voelen in je kleding op momenten dat je weet dat je even “in de picture”staat.

     Beantwoorden

 19. Neeltje
  Apr 21, 2017 @ 19:10:24

  Wat leuk zeg die ‘oude’ foto’s. Zelf heb er nooit zo bijgelopen. Zodra de broek zich aandiende heb ik deze aangedaan en nooit meer uitgedaan. Nou ja, bij wijze van spreken dan! ;D

  Beantwoorden

 20. AnneMarie
  Apr 21, 2017 @ 18:37:59

  Knap stel, gekleed en wel.👍👍👍👍👜👜👠👠👔👔

  Beantwoorden

 21. Mrs. Brubeck
  Apr 21, 2017 @ 18:33:46

  Ik vind het gewoon supermooi, echt eerlijk!
  En veel van die mode komt terug!
  Knap hoor x

  Beantwoorden

 22. Michel
  Apr 21, 2017 @ 18:28:44

  Leuk die oude foto’s 😃 tja de mode komt altijd terug zeggen ze. Dus wie weet zien we over een tijdje dames in zulke kledij lopen, niks mis mee!

  Beantwoorden

 23. Marja
  Apr 21, 2017 @ 18:13:40

  Heel charmant. Jij lijkt op mijn moeder in die tijd. Zij ging ook altijd met de mode mee. Inclusief accessoires.
  Ik heb je een half gerepareerde mouw gestuurd via de mail. XXX

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 22, 2017 @ 09:47:25

   Zó grappig dat jij en ik precies het zelfde leeftijdverschil hebben als Marion en ik hadden, maar dan ben ik nu de oudste.
   Nét niet oud genoeg om moeder en dochter te zijn( nou ja het zóu kunnen als ik héél jong ondeugend was geweest)
   Je hebt héél knap werk verricht en zeg maar gerust dat je de héle schade hersteld hebt, dankjewel. Ik heb ondertussen de foto vervangen. Zag het vanmorgen pas . XXX

   Beantwoorden

 24. Villasappho
  Apr 21, 2017 @ 17:52:11

  ik herkende de style meteen! Mooi hoor. Ik vind het zo zonde dat als het netjes moet iedereen in het zwart komt.

  Beantwoorden

 25. leegschrift
  Apr 21, 2017 @ 17:29:46

  Leuk die oude foto’s. Heimwee oh heimwee.Maar de blits heb je er zeker mee gemaakt toen.

  Beantwoorden

 26. Koen
  Apr 21, 2017 @ 17:19:32

  Een leuke verschrijving (of is het de afschuwelijke, automatisch spelling-corrector) … om het lijk geplakte broeken die niets te raden over laten …

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: