havenhoofd

havenhoofd
Als het hard stormt is het niet zo slim om in Scheveningen op een havenhoofd te gaan wandelen, of te zitten vissen. Maar wij waren er gelukkig net vóór het flink ging waaien al is het toch sowieso altijd echt pierewaaien op zo’n havenhoofd.
Je staat dan best wel een flink stuk in zee en hebt dus een mooi overzicht van de kustlijn.

mijn-kurhaus
Je hebt een “mooi overzicht” ja,  want mooi is ander hoor. Het enige oude gebouw dat er nog staat is het Kurhaus maar dat is in de loop der jaren  zó ingebouwd  dat je er pas iets van de oude grandeur kunt zien als je er recht voor staat. Zo schuin vanaf het havenhoofd valt eigenlijk alleen de spuuglelijke hoogbouw op.

mijnkurhaus
Het is onbegrijpelijk  hoe men ergens in de jaren 80 toestemming heeft kunnen geven om er aan de intree kant óók nog twee flatgebouwen  voor  te mogen zetten. Het verhaal ging destijds dat een slimme projectontwikkelaar het ontwerp in een listig perspectief had getekend  waardoor men vond dat het Kurhaus voldoende zichtbaar bleef.
Niets is minder waar natuurlijk, de beide zijvleugels zijn volkomen onzichtbaar door de flatgebouwen ( met een woonlaag of 6)  er voor. Het wrange is dat het Kurhaus kort daarvoor voor héél veel geld gerenoveerd was…………

kurhaus-in-1986
Oéps, ik laat me weer meeslepen met een ergernis waar niemand over wakker ligt volgens mij, daar gaat het effect van een lekker strand wandeling waar je hooft zo lekker leeg kan waaien. Het enige nadeel is dat je haar ervan in de war raakt, je krijgt er zélf een havenhoofd van zal ‘k maar zeggen !
Ik ben weg…., even snel naar de kapper.

Advertenties

60 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  Mrt 02, 2017 @ 09:14:09

  In ons land kom je heel wat voorbeelden tegen van slecht stadsbestuur zonder historisch besef, matige architectuur en grootgrondbezit dat heeft geleid tot de meest vreselijke bouwwerken. Alsof een blinde aan het werk is geweest. Matig…. en wat je hier laat zien bekoort ons ook niet. Ik ben er een paar maal geweest, vond het niet zo fraai en ook de buurt aan de andere kant niet zo geweldig qua sfeer. Maar ik heb ook niet zoveel met die hoogbouwprojecten, al snap ik wel dat met dure grond de lucht in een logische keuze is. Maar dan nog….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 02, 2017 @ 11:38:56

   Maar ja, ze moeten wát omdat je niet mag zeggen dat het land vol is, en dus gaan ze de lucht in met hun bouwsels.
   Het wonen daar is , ondanks de nabijheid van de kust, is ook geen pretje door de eeuwige parkeerproblemen zowel voor jezelf als voor je bezoek. Op dagen met standweer kun je als bewoner vaak gewoon niet weg met je auto wegens de drukte.

   Beantwoorden

 2. majaer
  Mrt 01, 2017 @ 16:11:03

  Ik vind het zonde van het Kurhaus met die hoge gebouwen er achter. Ik vind het altijd erg leuk om jouw foto’s te zien over het Haagje en Rijswijk, daar het voor mij bekent terrein is. Zo blijf ik een beetje bij met al die veranderingen. Overigens je heb een prachtig kapsel ze kan er wat van.
  Ik ga morgen mijn kleindochter halen van anderhalf die komt 2 nachtje logeren dus lekker gezellig druk.
  Groetjes

  Beantwoorden

 3. Leidse Glibber
  Feb 28, 2017 @ 23:55:33

  Zo zonde he dat ze die appartementen voor het Kurhaus hebben gezet, is echt een historische fout geweest.

  Beantwoorden

 4. roadlaura1969
  Feb 28, 2017 @ 18:29:02

  Architecten zouden best eens beter kunnen nadenken, zodat het Kurhaus tot zijn recht bleef komen en de hoogbouw opzijn minst aan de nostalgie aangepast .

  Maar ja men meent dat het “samen kan ” maar die vlieger gaat niet op, ook niet bij een stevige wind 😉

  Beantwoorden

 5. ria
  Feb 28, 2017 @ 16:16:50

  Ik vind het ook zonde dat alle mooie gebouwen zo worden ingebouwd.
  Leuk hé zo,n kleintjes om je heen. Het kleintje wat hier op donderdagmorgen en zondagmorgen komt is ook zo’n scheetje. Terwijl de volwassenen samen kletsen en koffie leuten betrkt ze mij bij alles wat ze uitspookt.:-)

  Beantwoorden

 6. cornma
  Feb 28, 2017 @ 11:30:30

  Goh, die kapster van jou zal het wel druk hebben, anders had ik graag een afspraak bij haar gemaakt.
  Ik ben niet zo’n fan van Scheveningen, ben er slechts één keer geweest en dat beviel niet echt. Ik denk dat mijn volgende bezoek pas plaatsvindt als Legoland er is gevestigd. Hoogbouw vind ik sowieso afschuwelijk.

  Beantwoorden

 7. Ingrid Mooren-Roovers
  Feb 27, 2017 @ 21:34:39

  Wat ben je lekker gek hahha…

  Beantwoorden

 8. Paul
  Feb 27, 2017 @ 11:04:28

  Ik vind Scheveningen nog altijd mooi hoor. In oktober was ik er nog een weekje!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 27, 2017 @ 12:39:37

   De bebouwing vind ik zeker niet mooi, maar zodra de strandpaviljoens weg zijn en je de zee weer kunt zien vanaf de boulevard is het er wel gezellig wandelen, dan kijk ik tóch naar strand en zee en zie de bebouwing niet;-)

   Beantwoorden

 9. Petr@
  Feb 27, 2017 @ 09:25:32

  Ja het is echt lelijk geworden. Mijn man (een Hagenees ;-)) kan zich daar ook zo kwaad om maken.
  Maar het is overal Riet, in ons dorp hadden we een prachtig mooi oud gemeentehuis, zelfs met een bordes. Prachtig als je daar trouwde!
  Nu staat er een lelijke nieuwbouwdoos zonder uitstraling.
  Het hele dorp kwam in opstand maar het mocht niet baten helaas.
  Als je haar maar goed zit he, gelukkig heb je een goede kapper haha

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 27, 2017 @ 09:34:39

   Ja je haren zouden er van ten berge rijzen hé. Hier hetzelfde probleem, een prachtige oude trouwzaal die leeg staat en vervangen is door een kale zaal in een hoogbouwflat. Ze bouwen natuurlijk hoog omdat er weinig (dure) grond beschikbaar is, zo kunnen ze zeggen dat we niét vol zitten.

   Beantwoorden

 10. Marja
  Feb 27, 2017 @ 09:11:15

  Geweldige diashow. Je staat er prachtig op.
  Doodzonde wat ze met Scheveningen hebben gedaan.
  Ik houd het kort, want we hebben logees.
  xxx

  Beantwoorden

 11. Neeltje
  Feb 27, 2017 @ 09:05:18

  Wij zijn twee jaar terug ook sinds lange tijd naar Scheveningen geweest. Schrok me wild toen ik zag wat er allemaal neergezet is. Niks meer over van de badplaatssfeer. Geef mij Noordwijk maar.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 27, 2017 @ 09:10:47

   Ja verschrikkelijk hé, vooral in de zomer met al die grote paviljoens op het strand.
   In de zomer mijden we de boulevard ook zeker, dan hebben er niets te zoeken.
   Noordwijk ben ik lang niet geweest, Wassenaar soms nog wel eens, ook heerlijk rustig maar dáár is dan weer helemáál niets , zelfs geen toilet wat de uitstap toch wat beperkt.

   Beantwoorden

 12. John
  Feb 27, 2017 @ 08:18:39

  Het is geen gezicht nee, maar ja, het ligt wel aan de partijen in de raad die het voor het zeggen hebben. De burger heeft hier dus een beetje zelf om gevraagd.
  Hier proberen ze de kust ook te verzieken maar wij Zeeuwen komen constant in opstand. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 27, 2017 @ 08:53:24

   Dit speelde al in de jaren 80, en sindsdien gaat het stapje voor stapje verder, desnoods met minder nette methodes. In Zeeland staan waarschijnlijk ook iets minder de toeristische belangen op het spel, in de grote steden is dat een hot item waar veel voor moet wijken.

   Beantwoorden

 13. Veendammerman
  Feb 27, 2017 @ 07:42:56

  Altijd handig zo’n thuiskapper 😂 en ik zie dat ze ook aan punk kapsels doet?
  Tja en dat kurhaus, zonde hoor, geen respect voor het oude maar dat zie je helaas overal…

  Beantwoorden

 14. gewoonanneke
  Feb 26, 2017 @ 22:40:22

  Nou ik ben het met je eens hoor, echt mooi is het niet meer. Ik zie het hier langs de rivieren ook, worden allemaal appartementen gebouwd, weg zicht op de een aantal plaatsen. Gelukkig mogen ze niet overal aan de waterkant bouwen want dan wordt het uitzicht wel exclusief voor bepaalde mensen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 27, 2017 @ 08:43:54

   Gelukkig is het bij de duinpad afgangen nog onbebouwd maar het zal steeds lastiger worden dat zo te houden. En ja natuurlijk, dure locatie dus alléén voor de mens met een dikke portemonnee.

   Beantwoorden

 15. RenéSmurf
  Feb 26, 2017 @ 22:20:57

  ja, nou ja, ik lig er niet wakker van, maar die zooi om dat huis heen moet weg. Afgebroken worden en in eer herstellen hoe het was. Men zou zich diep moeten schamen.

  Beantwoorden

 16. schrijfselsvanmij
  Feb 26, 2017 @ 20:00:57

  De macht van het geld 😦
  Leuke kapster heb je, geweldig resultaat 🙂

  Beantwoorden

 17. Suskeblogt
  Feb 26, 2017 @ 19:50:29

  Bij jullie valt het nog mee maar hier aan onze kust is het gewoon rampzalig. En wat mijn haar betreft : tijd om nog eens naar de kapper te trekken.

  Beantwoorden

 18. Koen
  Feb 26, 2017 @ 19:16:45

  Ik liep laatst in Scheveningen over de dijk in de buurt van het Kurhaus. Een winterwandeling. Wat vond ik het heerlijk dat ik de zee zag. Een half jaar eerder – eind augustus – keek ik enkel naar volle strand-bars. Dat vond ik pas lelijk …

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2017 @ 19:33:04

   Ja dat is ook lelijk, in de zomer is het strand gewoon niet meer te zien door de paviljoens die, door het ophogen van het strand, nu veel hoger zijn. Gelukkig zijn er ook nog wel stukken strand die aan de rand van de duinen liggen zonder boulevard maar daar komt de gemiddelde toerist meestal niet. Wij komen hier ook alleen als we in de drukkerij bezig zijn geweest want die ligt op zo’n 200 meter afstand .

   Beantwoorden

 19. willy
  Feb 26, 2017 @ 18:43:29

  het is maar hoe je het bekijkt , zal die projectontwikkelaar gedacht hebben Riet..
  .
  gratis naar de kapper is anders niet mis

  prettige avond

  Beantwoorden

 20. Matroos Beek
  Feb 26, 2017 @ 17:42:50

  Nog een toepasselijke anekdote: mijn man en ik wandelden deze ochtend door een van de vakantieparken. Blijkt een bunker uit de W.O. daar middenin te staan. Daarrond staan dus nu allemaal chalets.. en aan de nummerplaten van de auto’s te zien, waren het hoofdzakelijk Duitsers…
  Ik nam er een foto van en had al ideeën voor een blogpost hierover, maar dat kan ik niet maken. Ik heb teveel Duitse kennissen hier die ook mijn blog volgen. Als we een grapje maken over de W.O. en die met zijn kleine zwarte snor die altijd zijn arm stijf voorwaarts hield, dan zien we hen groen lachen. Dus neen, ik ga hen hier mee kwetsen en kan het dus niet publiceren. Maar hier kan ik het wel even kwijt. Hopend dat ik jouw Duitse volgers niet kwets. Dat is geenszins mijn bedoeling.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2017 @ 18:10:41

   Klopt je staat tegenwoordig al héél snel op zere tenen. Ik stoor me daar allemaal niet zo aan hoor, dit soort “toevalligheden” roepen nou eenmaal makkelijk grappen op, net als fietsen in combinatie met Duitsers;-)

   Beantwoorden

 21. margrietspanjaard
  Feb 26, 2017 @ 17:24:15

  Tja..lastige materie, maar jammer is het wel. Het is natuurlijk een prachtig gebouw, maar ja…als je haar maar goed zit 😊😊😊

  Beantwoorden

 22. Matroos Beek
  Feb 26, 2017 @ 17:17:00

  O Riet wat een heerlijke diavoorstelling. Hier zit ik hartelijk te lachen…
  nadat ik eerst meevoelde met je ergernis. De Belgische kust is over de ganse lijn dichtbebouwd met hoge flats… Gelukkig woon ik aan de Zeeuwse kust. Maar! Hier zitten we met de enorme toename van lelijke vakantieparken onder de dijk. Ook hier bij ons werden vele boeren onteigend. Plaats maken voor Roompot, Molencaten… een trieste evolutie die zich door de macht van het geld en de projectontwikkelaars niet laat tegenhouden. We zijn zowat moegestreden hier. We verliezen het toch…

  Beantwoorden

 23. matroos
  Feb 26, 2017 @ 17:16:11

  De ergernis van de hoogbouw begrijp ik,maar ja als er maar geld rolt hé,gelukkig kon je gratis naar de kapper whaaaaa geweldig.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2017 @ 17:28:07

   Ja ik begrijp al jaren niet wat een toerist nog zoekt in Scheveningen, het ziet er niet uit. Gelukkig zijn er ook nog wel stukken kust die tegen de duinen aan liggen. Hier komen we meestal alleen als we bij de drukkerij geweest zijn.
   Ja kappertje hé, altijd handig in de familie.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: