g.o.e.d bezig

Het blijft toch lastig om stukjes van de prive site te kiezen.
Ik zoek op  dingen die ook voor andere nut kunnen hebben, vroeg of laat krijgen we er immers allemaal mee te maken, hetzij door de ouders, hetzij door een partner. Maar daarmee is het misschien niet altijd een logisch verhaal doordat er dan info kan ontbreken uit eerder logjes, vraag het gerust als je ergens  meer van wilt  weten.

21 september 2016

De beste tip die ik de laatste tijd gelezen heb i.v.m. dementie is  slechts één woord.
Dementie = GOED . Ik heb er veel aan en het staat voor …….
Geruststellen
Oogcontact maken
Even meedenken
Dankjewel

Geruststellen is inderdaad héél belangrijk, ik doe niet anders bij alles dat fout gaat of dreigt te gaan. Als hij halverwege z’n zin de rest kwijt is , weet ik altijd wel een voorbeeld van iets waar ik óók maar niet op kon komen.  Iets fout opbergen overkomt mij natuurlijk óók regelmatig als dat van pas komt.
Geduld is trouwens een goede tweede bij de  G, want alles gaat steeds trager maar toch is het belangrijk niet alles uit z’n handen te halen.  Maar inderdaad, voor ongeduldige mensen als ik is dat dus best tegennatuurlijk. Waar ik ongemerkt een beetje kan “meeregelen” doe ik dat natuurlijk, dat voorkomt vaak foutjes.

Oogcontact maken , die is voor mij, meer nog dan voor ieder ander , heel belangrijk door z’n doofheid. Als er geen oogcontact is heeft hij vaak niet door dat ik tegen hem praat, denkt dat het de TV is, of dat ik het tegen de kat heb.  Zelfs als er wél oogcontact is lijkt het vaak  of ik Swahili spreek en het duurt soms best lang eer hij begrijpt wat ik zeg. Soms komt hij pas  later  terug op iets wat ik zei en lijkt het dán pas begrepen te hebben.

Even meedenken  werkt echt goed, daardoor kun je voorkomen dat er dingen fout gaan.  Je kunt makkelijk zorgen dat  bijv. kleding die hij aan moet bovenop ligt, dan kan hij wél zelf pakken ( als je tenminste weet dat hij altijd het eerste pakt.)  Kalendertje regelmatig nakijken om te zien of de juiste datum voorstaat, zelfde met de radiogids.
En zo zijn er veel dingen die kunnen voorkomen dat er hij in de war raakt.
Ook vooral niét  teveel aandacht aan besteden als het wél fout gaat of als je moet herhalen, ik snap wel dat iemand agressief kan worden als er alléén maar  dingen fout gaat  zonder dat je  zelf weet waarom.

Dankjewel, ja natuurlijk ook heel vaak dankjewel bij alle gelegenheden die zich ervoor lenen. Hij glundert als ik blij ben dat hij het ontbijt weer heeft gemaakt, al steek ik steeds vaker een handje toe, het is nog steeds zijn taak  al sta ik “voor de gezelligheid” dan tegenwoordig ook in de keuken, evenals bij het koken ’s avonds. Maar toch verdient hij dat bedankje want ik doe eigenlijk niets (  nou ja niets;-) )
Complimentjes zijn echt een zegen dus ik ben er kwistig mee.

Vandaag weer goed meegedacht, het wandelen gaat steeds moeizamer, ook een half uur aan één stuk is som té lang. Een extra zit pauze brengt een oplossing en meestal zijn er bankjes genoeg op de plaatsen waar we wandelen.
Zo zijn we tóch  een hele tijd van huis, temeer omdat we meestal  met de auto ergens heen rijden om te wandelen, kortom…GOED bezig  toch?

Advertenties

64 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. leegschrift
  Feb 27, 2017 @ 21:36:16

  Hartverwarmend om te lezen. En zo is elke fase in het leven weer met zijn eigen uitdagingen en schoonheid. De kunst is om dat te zien. Dank voor je mooie verhaal.

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  Feb 18, 2017 @ 03:08:26

  Jammer he dat het zo gaat, maar geweldig hoe jij het oppakt. Alhoewel ik verwacht niet anders van je, trouw, doortastend en geduldig horen bij jou.

  Beantwoorden

 3. Hartelijke Hot Hulk
  Feb 17, 2017 @ 15:08:41

  Omdat ik het tegenovergestelde heb meegemaakt, weet ik dat jij HEEL GOED bezig ben.

  Beantwoorden

 4. majaer
  Feb 17, 2017 @ 14:05:35

  Jullie zijn goed bezig al is het voor jouw best zwaar om het juiste te doen.
  Ik heb het met mijn moeder meegemaakt dus ik kan mij wel een beetje in jouw verplaatsen. Gelukkig zijn er altijd weer fijne momenten en daar moet je van genieten allebei.

  Beantwoorden

 5. Ingrid Mooren-Roovers
  Feb 17, 2017 @ 12:34:17

  Goed bezig hoor Rietepietz…wat lijkt het me zwaar om op deze leeftijd weer een “kind” te hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 17, 2017 @ 14:09:52

   Op zich valt dat nog mee hoor, maar bij een kind opvoeden zie je vooruitgang en ben je steeds minder nodig,nu werkt het omgekeerd en wéét je waar het eindigt, dat maakt het met vlagen erg emotioneel.

   Beantwoorden

 6. Rebelse Huisvrouw
  Feb 17, 2017 @ 09:59:36

  Jullie zijn samen goed bezig als ik het zo lees. Dat moet ook natuurlijk. En vooral dat Geruststellen: ik kan me zo goed indenken dat dát heel belangrijk is. (De overige punten ook natuurlijk!).

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 17, 2017 @ 14:08:04

   Ja dat is belangrijk omdat omdat er natuurlijk heel veel angst bij komt kijken. Je kunt niet álle angst wegnemen natuurlijk maar wél grotendeels de angst om fouten te maken en dat scheelt al heel veel.
   Hij doet zo vreselijk z’n best om alles onder controle te houden, vaak aandoenlijk , want dat lukt natuurlijk steeds minder.

   Beantwoorden

 7. John
  Feb 17, 2017 @ 08:38:16

  Ik denk dat het vooral ook belangrijk is dat jullie de tijd samen zoveel doorbrengen. Ook al gaat het wandelen minder goed, en moet je er in de keuken bij zijn. En ik begrijp de uitleg helemaal. Een compliment is eigenlijk voor iedereen wel goed. Net als geruststellen en oogcontact zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 17, 2017 @ 09:35:05

   Ik ben héél blij dat ik het nog zonder de toch onpersoonlijke “hulp” van buitenaf kan stellen en hoop héél erg dat ik dat kan blijven doen. Het is inderdaad goud waard.

   Beantwoorden

 8. RenéSmurf
  Feb 16, 2017 @ 23:29:34

  Uitstekend bezig. Het is triest, maar jullie maken er het beste van, zoals altijd.

  Beantwoorden

 9. Suskeblogt
  Feb 16, 2017 @ 20:11:06

  Jullie zijn heel goed bezig hoor. Een compliment nu en dan is leuk om krijgen en je krijgt er veel voor terug.

  Beantwoorden

 10. Mrs. T.
  Feb 16, 2017 @ 19:39:25

  Ik vind vooral dat dank je wel zeggen een heel mooie. Die zouden we allemaal meer moeten gebruiken denk ik.

  Beantwoorden

 11. Mammalien
  Feb 16, 2017 @ 16:58:26

  Jeetje. Jij bent goed bezig, dat zeker. Sterkte, is denk ik lastig.

  Beantwoorden

 12. schrijfselsvanmij
  Feb 16, 2017 @ 15:56:19

  Heel eerlijk gezegd denk ik dat Geduld belangrijker is dan Geruststellen. Waarom? Omdat bij (voortdurend) geruststellen het idee kan ontstaan bij degene met de geheugenproblematiek dat hij/zij niet serieus wordt genomen. Wat hij/zij weet echt wel dat er iets aan de hand is dat niet normaal is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 16:12:52

   Ja en tóch werkt het hier heel goed maar ik moet erbij zeggen dat zijn geheugen nog heel redelijk is. En onder geruststellen valt ook “niet lastig vallen met dingen die (nog) niet aan de orde zijn. Hij heeft meer last van dingen die fout gaan en de spraak die niet wil en daar helpt geruststellen prima. Stress verergerd zijn problemen alleen maar. Maar zeker weten , geduld is onmisbaar en minstens net zo belangrijk, daar worstel ik wel eens mee hoor. Vandaar dat ik de “goed”regel al aangepast had met geduld erbij want die stond er niet bij waar ik het las.

   Beantwoorden

 13. willy
  Feb 16, 2017 @ 15:46:26

  goed bezig ?

  heel goed bezig , mag je wel stellen Riet

  en geniet van de mooie momenten, die jullie toch nog samen hebben

  prettige dag

  Beantwoorden

 14. ria
  Feb 16, 2017 @ 15:14:32

  Van mij krijg je een groot compliment SUPER

  Beantwoorden

 15. margrietspanjaard
  Feb 16, 2017 @ 13:22:49

  Het is inderdaad fijn om goeie tips te krijgen, zelf kreeg ik als vrijwilligster bij zwaar dementerenden 3 trainingsmiddagen en dat maakt het zoveel gemakkelijker, ook al kom je altijd weer voor nieuwe “verrassingen” te staan…het helpt allemaal

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 13:50:20

   Ja precies, juist omdat iedere patiënt weer anders is kun je nooit genoeg weten. het blijft altijd weer zoeken waarom sommige dingen fout gaan maar zó fijn als je dan weer iets tegenkomt waar je profijt van hebt.

   Beantwoorden

 16. waarloopjijwarmvoor
  Feb 16, 2017 @ 11:39:24

  Je bent heel goed bezig en ook jij verdient een groot compliment. Chapeau. Juist de partner/mantelzorger wordt vaak vergeten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 12:27:42

   Dankjewel. Ze worden meestal niet bewust vergeten hoor, maar juist als je een goede mantelzorger bent valt het voor de buitenwereld nauwelijks óp dat je mantelzorger bent. Temeer omdat je dan niet toe komt aan bijeenkomsten of feestjes die er zo af en toe wél zijn in de diverse gemeentes.

   Beantwoorden

 17. beaunino
  Feb 16, 2017 @ 10:45:42

  Hartstikke goed bezig Riet. Veel wat je schrijft zag ik ook bij mijn zus soms. Het is soms ook zo moeilijk om altijd maar geduldig te zijn, te begrijpen.
  Mijn stiefschoonvader mag gelukkig maandag eindelijk verhuizen naar een huis dichter bij, dus dat is erg fijn voor hem, maar ook voor mijn schoonmoeder natuurlijk.
  Mooi stukje Riet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 10:59:25

   Dat zal zeker kloppen, het hersenletel van jouw zus veroorzaakte zéker afasie . Bij de vasculaire dementie ( veroorzaakt omdat de aderen in de hersenen hun werk niet goed meer kunnen doen) lijken veel dingen ook op afasie, Bij Henk dus z’n problemen met de spraak waardoor hij vaak dingen verkeerd zegt of helemáál niet uit z’n woorden kan komen. De cognitieve vaardigheden ( ga ik zeker ook nog over schrijven) laten het dan afweten.
   Voor je stiefschoonpa eigenlijk een slechte zaak. wéér verandering van een omgeving waar hij misschien net een beetje thuis was, dus reken op een terugslag, maar voor haar natuurlijk veel makkelijker om hem dan te bezoeken. Soms moet je keuzes maken ten gunste van de andere partner die natuurlijk ook “een leven” heeft.

   Beantwoorden

   • beaunino
    Feb 16, 2017 @ 11:09:38

    Ja, je weet ook niet hoeveel jaar dit gaat duren. Mijn schoonmoeder is ook al 82, maar rijdt gelukkig nog steeds auto. Ssv is trouwens nog steeds herstellende van fikse griep, flink afgevallen:(

    Ja, zo frustrerend moet dat zijn voor Henk. Voor een ieder die zich daar bewust van is.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     Feb 16, 2017 @ 11:16:44

     Precies, en het kan inderdaad jaren duren, mijn schoonmoeder leefde nog 6 jaar in een tehuis en toen was ze dus al een paar jaar gewoon thuis afgegleden.
     Henk ” glijdt “ook al een jaar of 5 langzaam af, waarvan het laatste jaar toch wel steeds sneller. Ja frustrerend is het voor hem maar door dingen te vragen over het onderwerp waar hij mee bezig was komen we er toch altijd samen wel uit, een soort “hints”,maar dan anders!;-)

     Beantwoorden

 18. Neeltje
  Feb 16, 2017 @ 10:04:17

  Heel GOED zelfs. Wanneer je vanuit deze benaderingen er kan zijn, geef je jullie allebei de kans om met elkaar in contact te blijven. Het zal inderdaad vanuit jou de nodige aanpassingen vragen. Jouw man kan dat niet meer. Maar blijf ook goed voor jezelf zorgen, want het kost ook veel energie om te zorgen voor iemand met dementie. Betrek er anderen bij, ook als het nog niet zo nodig lijkt. Juist het samen dragen en delen geeft ruimte in de toekomst.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 11:07:11

   Ja klopt, de aanpassingen moeten van mijn kant komen maar zijn echt de moeite waard. Anderen erbij betrekken is lastig omdat hij zich niet op z’n gemak voelt als ik niét in de buurt ben, Alleen onze dochter is wat dat betreft gelukkig een uitzondering, ook zij heeft zijn vertrouwen. Voor mezelf zorg ik zo goed mogelijk door te blijven bloggen over al die gewone dingen die altijd deed en de tijd van zijn middagdut te benutten als rustpauze voor mezelf. Verder waren we gelukkig al gewend om veel samen te doen dus hoef ik niet héél veel te veranderen.
   Via m’n prive site krijg ik dan weer veel steun uit de familie/vrienden kring, niet altijd in de vorm van een reactie maar vaak een lief telefoontje wanneer ze denken dat het nodig is.

   Beantwoorden

 19. cornma
  Feb 16, 2017 @ 09:53:37

  Complimenten zouden sowieso vaker gegeven moeten worden, maar bij jullie zijn ze dus nog belangrijker.
  Complimentje voor jou: ik vind je ontzettend stoer en dapper.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 10:50:33

   Dankjewel, Er zijn heel veel mensen zoals ik hoor, maar die vallen meestal niet zo op, mantelzorgers die opgaan in hun “taak” waardoor het lijkt dat ze een vrijwel normaal leven leiden, juist omdat het goed gaat.

   Beantwoorden

 20. roadlaura1969
  Feb 16, 2017 @ 09:40:40

  Goedemorgen Rietepietz,
  Wat een goed idee omdit te delen, precies wat je schrijft ieder kan er in zijn/haar omgeving mee te maken krijgen en dan zijn alle tips zeker welkom.

  Gelukkig dat jij inventief bent en dat je van de korte wandelingetjes tich een uitje van maakt 😊

  Beantwoorden

 21. Mrs. Brubeck
  Feb 16, 2017 @ 09:40:25

  Ik heb er zelf niet mee te maken en toch leef ik zo met jullie mee, heb zoveel respect wat je gewoon uit liefde voor elkaar doet.
  De tips die je geeft zijn alleen maar menselijk en zullen je ongetwijfeld helpen! Volgens mij zijn ze zeker ook “breder” toepasbaar in vele situaties.
  Liefs x

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 17, 2017 @ 15:43:06

   Gelukkig hoeven we niet álles zelf mee e maken om je een beetje in te kunnen leven. Maar ik ben zeker blij dat ik fit genoeg ben om het zelfs ( nog) te kunnen doen . En je hebt gelijk deze “gedragscode”past natuurlijk eigenlijk altijd in het menselijke verkeer maar is dan misschien iets minder belangrijk dan zodra er iemand iets mankeert.

   Beantwoorden

 22. Petr@
  Feb 16, 2017 @ 09:28:03

  Wat een goede tips Riet!
  Ik vind het voor jou ook een hele opgave, je moet toch de hele dag alert zijn en voor 2 denken.
  Gelukkig ben jij gezond en goed bij de pinken!

  Beantwoorden

 23. Marja
  Feb 16, 2017 @ 09:10:09

  Inderdaad heel goede tips. Het werkt in veel gevallen. Denk maar aan kleine kinderen of iemand die overstuur is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 10:46:13

   Het valt me heel vaak op hoe goed de naam die ze vroeger gebruikte was. “kindsheid” zet echt heel veel en zodra je het zó bekijkt kan er veel meer. Maar dat wordt tegenwoordig als “denigrerend” weggezet.Jammer want er zijn zoveel overeenkomsten met een kind begeleiden.

   Beantwoorden

 24. Veendammerman
  Feb 16, 2017 @ 08:54:01

  Zo maak je het inderdaad beter behapbaar en feitelijk zijn die GOED-regels ook prima toepasbaar in elke andere relatie. Al snap ik dat het in jullie situatie nog iets zwaarder weegt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 16, 2017 @ 10:42:45

   Ja best grappig dat het eigenlijk helemaal niet zó bijzonder is wat er werkt bij deze ziekte. Mensen hebben toch vaak de neiging in te zoomen of wat er fout gaat en dát willen veranderen terwijl ze weten dat dát niet kan.

   Beantwoorden

 25. Matroos Beek
  Feb 16, 2017 @ 08:20:09

  Zeer goed bezig. Dat van die complimentjes geven en dankjewel, dat is nieuw voor me bij deze ziekte, maar ik ga er in het vervolg op letten. Dat ik daar nog niet aan dacht. Dat zal het zelfvertrouwen van mijn moeder goeddoen. Dank om dit te delen moedige Rietepietz.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: