ondeugend geweest?

Volgens mij is men bij de Pickwick thee fabriek óók in de Sint stemming, want wat hing er vanmorgen aan het theelabeltje  dat ik in de theebeker van Henk hing?
ondeugend1Oftewel, kunnen wij met een onbezorgd hart de komst van de goedheiligman afwachten?
Jawel hoor, volgens mij heb ik niéts uitgespookt dat een vermelding in “het grote boek” zou opleveren maar……..
Kon kleine Rietepietz daar vroeger óók altijd helemaal gerust op zijn.
Mééstal wel herinner ik me, ik was best wel een gehoorzaam kind.
Toch herinner ik me één ding dat echt  héél ondeugend was.
Ik was rond een jaar of vijf, misschien iets ouder, en op zondagmorgen moesten we naar de zondagsschool. Dan kregen we  een paar centen mee om in de collectezakjes te doen.
Op de hoek van de straat waar ik moest zijn voor de zondagsschool was een “warmwaterbaas” die óók allerlei  verleidelijke snoepsoorten per stuk verkocht én op zondagmorgen open was.
Met een halve cent kon je er al iets kopen, en van sommige heerlijkheden wel vijf voor één cent.  boevenEn er kwám een keer dat  de verleiding te groot groot was.
Ik kocht voor 2 cent snoepgoed en deed de rest keurig in de zwart fluwelen collectezak.
Ik kan me niét meer herinneren of m’n jongere broertje, hier op de foto rechts, erbij was.
Ondanks dat hij al ruim 10 jaar geleden  is overleden, en van de doden niets dan goeds natuurlijk,  ben ik tóch geneigd om aan te nemen dat hij erbij was en misschien wel bedenker van het plan.
Hij was een echte knul en had, zeker weten,  meer moeite met gehoorzaamheid dan zijn wat “volgzame oudere zusje”.
Óf hij de kwade genius was  herinner ik me niet meer, wél herinner ik me hoe mijn geweten me kwelde over deze slechte beslissing.
Toen m’n moeder bij thuiskomst dan ook nog vroeg of we de centjes netjes in de collectezak hadden gedaan kon ik het niet meer opbrengen.
Als de dag van gisteren  herinner me hoe mijn biecht begon ; ” moeder ik vind het heel zielig voor U maar enz…..” en toen kwam het hele verhaal eruit.
Ik heb totaal geen herinnering aan de straf die er aan hing, ook niet aan hoe mijn moeder reageerde, ik herinner me alleen de opluchting dat ik het verteld had en er niet meer over hoefde te tobben.

Ach…. als  volwassene  terug kijkend op  hoe dat kleine ding haar biecht inleidde….  ik krijg de onbedwingbare behoefte haar even dicht  tegen me aan te houden, maar dát  gebeurde niet, dat zou ik zeker niet vergeten zijn.
ondeugendMaar een leerzame les was het wél, ik heb de rest van m’n leven heilig ontzag gehad voor ruzie met mezelf.
Maar eh…. als  dat theebuideltje vandaag bij jou in je kopje zou hangen, zou jij je  zorgen moeten  maken over een eventuele vermelding in het boek van Sinterklaas?

Advertentie

54 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Melody62
  dec 03, 2016 @ 02:02:56

  thee is sinds gisteren 6 weken geleden mijn nieuwe lijfdrank, nog steeds niet favoriet maar ja …wa moet da moet he

  Ondeugende dingen ga ik hier maar niet benoemen want dan ben ik volgend jaar nog bezig 😉

  En ja dat snoep kopen…. zou ik vast ook gedaan hebben als het had gekund toen

  Beantwoorden

 2. willy
  dec 02, 2016 @ 16:12:50

  ik drink maar zelden thee, maar bij zo’n theelabeltje zou ik wel even geslikt hebben…Riet

  toch vermoed ik dat ik in het grote boek niet zou voorkomen, alhoewel veel snoep of speelgoed bracht de Sint niet..

  belletje trek hoorde er wel bij, maar na een pak slaag was ik dat verleerd..

  en schuldgevoelens heb ik er niet bij gehad

  ik ben er dus gerust in

  groeten

  Beantwoorden

 3. Villasappho
  dec 02, 2016 @ 12:47:03

  Heerlijk verhaal ik denk dat ik wel een stukkie van dat grote boek op mn naam heb staan. Was niet zo braaf maar had mn grens.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 02, 2016 @ 12:57:02

   Als ik je foto’s van gisteren weer voor de geest haal, en je gedichtjes af en toe, is ruwe bolster blanke pit toch redelijk van toepassing op jou , en weet, Sint kijkt daar wel doorheen hoor;-)

   Beantwoorden

 4. ria
  dec 02, 2016 @ 11:22:24

  Ik zal ongeveer 6 jaar zijn geweest en twijfelde aan het sintgedoe. Van de grote buurjongens leerde ik het versje ; zwarte piet ging eens fietsen toen knalde de band, hij moest toen gaan lopen met de fiets aan de hand. Toen ik die avond voor de sint stond en ook een versje moest opzeggen zegde ik dat versje op maakte van de laatste regel; Toen moest hij gaan lopen bij sint aan de hand.
  Dat viel niet goed en piet zwaaide boos met de roe.

  Beantwoorden

 5. safealove
  dec 02, 2016 @ 10:22:54

  Ah, ik zie het helemaal voor me: dat lieve schuld-bewuste snoetje, in conflict met zichzelf. Wat mooi! Jammer dat je niet geknuffeld bent. Want dat had je wel verdiend toen!

  Mijn grootste ondeugd was dat ik stiekem een hamster had gekocht en op zolder in een kooitje hield..

  Beantwoorden

 6. cornma
  dec 02, 2016 @ 10:10:17

  Een beetje ondeugend is iedereen wel eens geweest, denk ik. Het ernstigste wat ik nu even kan bedenken, is dat ik een keer samen met een vriendinnetje een middag heb gespijbeld. Dat was in onze ogen best met een goede reden, we wilden namelijk naar de doop van vriendinnetjes buurmeisje.

  Beantwoorden

 7. Rebelse Huisvrouw
  dec 02, 2016 @ 09:28:29

  Haha, wat leuk! T

  Beantwoorden

 8. John
  dec 02, 2016 @ 09:17:01

  Hmmm, als dat boek echt bestond moest ik me misschien wel een beetje zorgen maken. Ik was een echte jongen namelijk en haalde wel eens wat uit. Geen ernstige dingen maar wel het vermelden waard denk ik.
  Gelukkig drink ik geen thee 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 02, 2016 @ 11:16:51

   Het boek bestáát hoor, althans bij ons wel;-) ik neem aan dat je destijds toch regelmatig door Sint op je kwajongensstreken aangesproken bent.
   Ondertussen doe je zeker genoeg om dat allemaal goed te maken!

   Beantwoorden

 9. Leidse Glibber
  dec 02, 2016 @ 01:20:42

  Mij kennende zal je begrijpen dat ik nooit iets ondeugends heb gedaan vroeger. Het enige probleem is dat ze vroeger niet begrepen wat het woord ondeugend inhield en daarom bijna alles dat ik deed onder die noemer werd geplaatst. 🙂

  Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  dec 01, 2016 @ 23:01:00

  Nee, ik was een heel braaf jongetje. Wel wat misstapjes gemaakt, maar het lijkt allemaal goed gekomen. nu ben ik rustig en braaf.

  Beantwoorden

 11. Mrs. T.
  dec 01, 2016 @ 21:58:57

  Ach gossie, wat een -eigenlijk- schattig verhaal. Ik kan me je schuldgevoel echter ook wel heel erg goed voorstellen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 02, 2016 @ 11:10:33

   Ja vast wel, ik ken je als een héél rechtdoorzee mens en die kunnen zich niet vinden in dingen die niet in de haak zijn. Maar inderdaad, het zegt wel iets dat het enige dat ik me herinner de wroeging is en ik nú echt alleen maar medeleven met “dat meisje” kan voelen.

   Beantwoorden

 12. gewoonanneke
  dec 01, 2016 @ 21:36:47

  Ik heb dat nooit gedaan dat geld hoewel ik het wel overwogen heb heel vaak om wel te doen en een pepermunt er in te stoppen. Om in sinterklaas sferen te blijven. Toen ik zo’n jaar of 8 – 9 was niet meer geloofde in Sinterklaas heb ik stiekem gekeken in de kast waar mijn broer bezig was om voor mijn zusje en mij een boxje te maken voor de twee zwarte poppen die we allebei kregen van Sinterklaas aangekleed door mijn moeder. Hoe ik me voelde toen het cadeautje uitgepakt werd weet ik nog steeds. Heb het nooit verteld maar voelde me er wel enorm schuldig over. Dus als Sinterklaas dat nog weet ja dan zit er niets in voor mij dit jaar…..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 21:52:47

   Je schreef volgens mij nog vrij kort geleden in een logje over je twijfels daarover, dat weet ik nog omdat ik dáárdoor hieraan moest denken . je bent dus “medeschuldig”aan dit logje;-) grappig hoe we elkaar onbewust inspireren hé!
   Zelfverwijt is volgens mij veel erger dan straf en daar leer je heel veel van.
   Geen zorgen hoor, Sint is een oude man die is het vast allang vergeten;-)

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    dec 01, 2016 @ 22:18:03

    Ja dat klopt, toen zei je het al. Het is inderdaad leuk, gebeurt mij ook regelmatig dat ik door blogs lezen inspiratie krijg of herinneringen aan dingen. Blij met je laatste zin. Ik kan weer rustig slapen vannacht………;)

    Beantwoorden

 13. Matroos Beek
  dec 01, 2016 @ 21:11:16

  Wat een mooi verhaal. En ja, ik was ook zo braaf en eerlijk, maar ook in voor ondeugende dingen… Een keer is de politie erbij gehaald om mijn uit de hand gelopen grap… Ooit hoop ik het verhaal eens te schrijven, maar dat is moeilijk want een betrokken persoon leest mijn blog en ik denk dat die er niet wil aan herinnerd worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 21:26:51

   Soms moet je inderdaad rekening houden met de gevoelens van anderen, dat doe ik ook als ik over familie schrijf want ik weet dat bijvoorbeeld de zoon van die broer meeleest. Nou weet die óók wel dat z’n vader ooit een dondersteentje was dus dát kan ik wel schrijven.
   Ik was niet zo’n ondeugend kind, meer een beetje bangig , kan best komen omdat ik midden in de oorlog geboren werd.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    dec 01, 2016 @ 21:36:25

    Ik was ook een bang kind… De grap heeft de grootste angsten losgemaakt… Ik was tien, kon goed schrijven en had veel fantasie… zonder het te beseffen schreef ik een heuse dreigbrief. De geadresseerde had mijn grap helemaal niet door en stapte ermee naar de politie. Ook de politie zag niet dat een kind van tien de brief had geschreven… Het is eigenlijk een schitterend verhaal… Maar ja, die persoon en zijn familie schamen zich nog steeds omdat ze erin waren getrapt. Dus we zwijgen erover.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 02, 2016 @ 11:04:00

     Lijkt me verstandig, tegenwoordig zou álles op tilt slaan want dreigbrieven worden zéér serieus genomen( en dat is soms maar goed) maar meestal gaat het alleen maar om praatjesmakers die anoniem even lekker los willen gaan. Men zal destijds gedacht hebben dat het kinderhandschrift een soort camouflage was.

     Beantwoorden

 14. beaunino
  dec 01, 2016 @ 20:12:06

  O ja, ik had een vierkantig bordkrijtje meegenomen toen ik net in de eerste klas zat. Het was echt een hele mooie kleur blauw. Natuurlijk durfde ik het niet echt mee naar huis te nemen dus ik bedacht een plan en groef ik met een vingertje een kuiltje tussen de smalle opgang en de eerste stoeptegels van onze flat en besloot goed te onthouden waar ik het had verstopt en waarom. Gek hé!

  Beantwoorden

 15. majaer
  dec 01, 2016 @ 19:26:07

  Ik was eigenlijk best gehoorzaam meisje, maar ik speelde graag met jongens want die durfte veel meer als meisjes en dat vond ik geweldig. Dus kwam ik nog wel eens met een winkel haak in mijn kleding thuis.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 19:35:29

   Zo’n zus had ik óók , altijd in de speeltuin of straat spelen met de jongens en meisje uit de buurt.
   Ik zat liever thuis, als iets te lezen had las ik, maar veel boeken had ik helaas niet.

   Beantwoorden

 16. schrijfselsvanmij
  dec 01, 2016 @ 17:30:08

  Ik was een lief en rustig en verlegen meisje, ik hoefde nooit bang te zijn dat ik in ‘het boek’ kwam

  Beantwoorden

 17. Marja
  dec 01, 2016 @ 17:10:04

  Wat was jij een schatje. Jammer dat je niet geknuffeld werd als beloning voor je biecht.
  Ik was erg braaf en net als jij de grote zus van een ondeugend broertje. Mijn ouders had heel wat met hem te stellen. Ik hoefde sint en piet nooit te vrezen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 17:24:31

   Nee mijn moeder was niet knuffelig, dat waren de meeste moeders niet zo in die tijd geloof ik .
   Het is een wondertje dát ik eerlijk ben gebleven want ooit maakte ze wel een héél grote misser als moeder tegen over een kind dat ervoor koos iets niet te “verraden” maar te zeggen dat ze dat ze iets niét mocht vertellen i.p.v. te liegen dat ze het niet wist.
   Maar gelukkig ben jij ook een braaf meisje ondanks een ondeugend broertje. Misschien is dat wel een pré!

   Beantwoorden

 18. matroos
  dec 01, 2016 @ 15:21:13

  Oh ik was wel een avontuurlijk kind maar tegelijkertijd nogal braaf.Enkel de Sint en Piet hebben bij mij nooit in de ‘boe’hoek gezeten er werd bij ons thuis niet gedreigd met een reis naar Spanje.Eigenlijk vonden mijn broer en ik dat wel jammer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 15:24:07

   Ik heb Sint en Piet zelf ook nooit als dreigement gebruikt voor m’n kinderen. Maar in mijn jeugd( ik ben van 42) was dat nog redelijk normaal . Pluspunt was dat Sint en Piet nooit lijfelijk aanwezig waren en het bleef bij wat gebonk op de deur en een zwart gehandschoende hand om de hoek van deur strooide!

   Beantwoorden

 19. Petr@
  dec 01, 2016 @ 14:56:34

  Hoi Riet ik was ook zo’n braaf meisje, ik zou het ook hebben opgebiecht.
  Ik had ook een heel ondeugend broertje, o die heeft wat een straf gehad haha.
  Ik kan van mezelf niets ondeugends bedenken 😉

  Beantwoorden

 20. Hartelijke Hot Hulk
  dec 01, 2016 @ 14:23:54

  roept ook geregeld boef tegen mij.
  Pfffff.

  Beantwoorden

 21. Hartelijke Hot Hulk
  dec 01, 2016 @ 14:12:32

  Wat een mooie biecht story!

  En ja!
  De Hulken ondeugd ten top.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: