op schema

Ja hoor, alles ligt hier  op schema voor 5 december want natúúrlijk wordt de verjaardag van de goedheiligman gevierd.
We  hebben het altijd gevierd al is de manier waaróp niet altijd hetzelfde.
Soms speelden we met alleen volwassenen het Sinterklaas dobbelspel met tientallen kleine pakjes, soms werden er surprises gemaakt en soms kwamen Sint en Piet opdraven.

Ze kwamen zelfs twee keer toen er niet eens gelovigen waren, oke….  noem ons maar kinds om Sint en zwarte  Piet te laten opdraven voor volwassenen, daar hebben we de leeftijd voor toch? ik zit er niet mee hoor!
Maar altijd is er een hoop geheimzinnigheid, gevolgd door een héleboel pret.
Een “klein deel” van de voorpret is vergald door een groepje mensen die weinig respect op kunnen brengen voor een oud kinderfeest, cadeautjes kopen gebeurt “dankzij” deze engerds  in winkels waar  geen greintje  Sinterklaassfeer voelbaar is.
Bang gemaakte winkeliers durven geen zwarte Piet poppetjes te etaleren en  van het inpakpapier is hij helemaal verdwenen,  gezongen wordt er vrijwel nergens meer.

Ondertussen is wel bekend dat ik zéér Sinterpietofiel ben en dús laat ik dat wel merken in de winkels. Als ik inpakpapier zoek en zie alleen politiek correct inpakpapier ga ik vragen of men ook écht Sinterklaaspapier verkoopt.
Bij verwijzing naar hún papier  merk ik nuffig  op dat dát niet “het echte” is en verlaat  demonstratief de winkel met de opmerking, dan koop ik dat wel ergens anders. Maar gelukkig kon ik nog een paar rolletjes vinden.

sint
Dit jaar natuurlijk een éxtra feestelijk Sinterklaas feest  met zelfs twéé gelovigen, het wordt dus een écht kinderfeest dit jaar.  Natuurlijk  toch wel voor alle volwassenen   ook hier en daar een pakje maar géén surprises.
We vieren het zondagmiddag en het wordt nú toch echt wel tijd om de dichtklieren te activeren  want ook een gedicht hoort er  bij in huize Rietepietz.
Even proberen of ik het nog kan……

“Sint heeft uren zitten denken
wat hij jou dit jaar zal schenken…”      nah……. dát moet beter kunnen…….!

61 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gewoonanneke
  dec 01, 2016 @ 21:40:06

  Heel veel plezier zondag. ik mis het best, zo’n cadeautje onder de kerstboom vind ik persoonlijk toch iets minder hebben maar goed. misschien weer eens een ander jaar het vieren gewoon met een groepje of zo kan ook wel gezellig zijn.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 21:55:22

   Wij doen ook altijd één pakje onder de boom, maar dat is altijd een ander soortig cadeautje. Met Sint kun je grappen en grollen uithalen en dat maakt het plezier, het cadeautje is minder belangrijk, behalve voor de kleintjes. Maar wie weet, het gaat de goede kant op met een zoon die aan “huisje ,boompje, beestje is begonnen, jouw tijd komt nog. Wijn zijn mazzelaars omdat kinderen en kleinkinderen óók altijd iets wilde doen toen er géén kleintje waren.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    dec 01, 2016 @ 22:19:02

    Wij hebben het ook nog heel lang gedaan eigenlijk met de scheiding is het allemaal ook een beetje afgelopen. En inderdaad wie weet komen er nog eens kleinkinderen en dan wordt het ook weer anders..

    Beantwoorden

    • rietepietz
     dec 02, 2016 @ 11:00:39

     Ik ga voor je duimen maar dat duurt natuurlijk nog minimaal 4 jaar;-)

     Beantwoorden

     • gewoonanneke
      dec 03, 2016 @ 21:34:30

      Haha ja zal maar veel gaan helpen nog zodat hun huis gauw klaar is haha… Nee hoor zou het onwijs leuk vinden als je ooit kinderen krijgen maar zo niet dan is het niet anders. Weet zelf te goed dat het niet altijd vanzelfsprekend is maar gun ze het wel dat geluk.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       dec 03, 2016 @ 21:43:40

       Precies, daarom zeg ik ook “op z’n vroegst over 4 jaar, dat is het meest gunstige scenario, maar dan moeten ze dat óók nog wel willen.

       Beantwoorden

       • gewoonanneke
        dec 03, 2016 @ 21:54:44

        Schoondochter en ik hebben al wel staan kijken op een beurs waar we waren naar kleine schoentjes haha….. denk dat ze het wel willen, het huis is ook groot genoeg er voor…..Ik wacht het maar rustig af. Ze hebben zo’n leuk hoekje in de nieuwe kamer waar ze nog geen bestemming voor hadden dus ik zei daar kan mooi de box staan. We hebben er heerlijk om kunnen lachen. …..

        Beantwoorden

        • rietepietz
         dec 03, 2016 @ 21:57:35

         Fijn dat je zo’n leuke band met je schoondochter hebt. Die had ik óók met m’n schoonmoeder al was er natuurlijk toch een fase van “een beetje aftasten”.

 2. Kakel
  dec 01, 2016 @ 21:04:35

  Dat dichten van jou komt helemaal goed! Gezellig om met “de jeugd” Sinterklaas te vieren.Ik heb daar zulke fijne herinneringen aan!
  Lieve groet.

  Beantwoorden

 3. Paul
  dec 01, 2016 @ 17:57:08

  Ik ben persoonlijk niet gehecht aan de zwarte pieten. Roetveegpieten vind ik een charmante oplossing! Hier in Enschede is er nog volop sfeer in de winkels, maar vooral met sinterklazen. Piet zie je dit jaar bijna nergens

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 18:33:20

   Roetveeg Pieten zijn niet practisch, meestal speelt een familielid voor zwarte Piet en onherkenbaarheid is dus een must. Een “familie “Piet verhoogt de pret omdat hij de kinderen kent én alle volwassenen. Altijd leuk, terwijl de kinderen een aai over de bol krijgen stiekem ook stiekem de volwassenen “aan de beurt zijn” . Nee, de roetveegPiet valt dus af dat werkt niet. Is ook nergens voor nodig want er met zwarte Piet is niets mis.

   Beantwoorden

 4. Petr@
  dec 01, 2016 @ 12:53:09

  Wat gezellig Riet, zeker als er nog gelovigen bij zijn, dat maakt het extra leuk!
  En de nieuwe generatie moet dit toch ook meekrijgen zodat zij het ook weer door kunnen geven. Zo’n mooie traditie!
  Heel veel plezier zondag!

  Beantwoorden

 5. cornma
  dec 01, 2016 @ 10:11:20

  Het wordt vast beregezellig zondag. Ik wens je heel veel plezier en geniet vooral van die kleintjes, die zijn het belangrijkst.

  Beantwoorden

 6. RenéSmurf
  nov 30, 2016 @ 23:17:17

  Ik wens je een heerlijk pakjesavond, al is het in de middag. En de sfeer wordt steeds minder, en de kerst steeds eerder en zo gaat dat, helaas.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   dec 01, 2016 @ 07:42:20

   Ja heel jammer want vroeger waren dat altijd sfeervolle dagen zo kort voor de Sint. Helaas wordt er aan de Kerst óók al geknabbeld, wel steeds vroeger maar ook steeds “neutrale” en al vaak winterfeest”genoemd.

   Beantwoorden

 7. Mrs. T.
  nov 30, 2016 @ 21:30:57

  Ik heb er ook weer zo’n zin in. Pakjesavond en surprises, zo ongeveer mijn favoriete avond van het jaar.

  Beantwoorden

 8. majaer
  nov 30, 2016 @ 17:17:22

  We blijven het feest vieren zo als altijd gezelligheid waar je ieder jaar weer naar uitkijkt en onze piet blijft zwart al die onzin, dan doen ze hun ogen maar dicht als ze het niet willen zien

  Beantwoorden

 9. datzalwel
  nov 30, 2016 @ 16:18:46

  Ik deel je mening helemaal wat zwarte Piet betreft en ben blij dat hier bij de intocht gewoon zwarte Pieten waren, zelfs pikzwart.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 30, 2016 @ 16:39:14

   Ik ken eigenlijk niemand in mijn omgeving die tegen zwarte Piet is.
   Als je het feest goed kent begrijp je toch wat een onzin dat groepje mensen praat.
   Wij storen ons er ook maar niét aan, jammer dat sfeer bij het winkelen niet geweldig is maar thuis maken we het helemaal goed.

   Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  nov 30, 2016 @ 14:31:29

  Heel veel plezier Rietepietz !!!!!

  Beantwoorden

 11. hanscke
  nov 30, 2016 @ 10:52:23

  Dit jaar vieren wij ook weer sinterklaas en we hebben lootjes getrokken. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de lootjes twee aan twee terecht zijn gekomen. De Twee van Den haag bij elkaar en de twee van hier bij elkaar. Vanmiddag ga ik op stap om het één en ander te kopen en natuurlijk moet het in origineel zwarte pieten papier. hi hi, ik heb nog een paar rollen van vorige jaren.

  Beantwoorden

 12. meninggever
  nov 30, 2016 @ 10:11:33

  Voor ons als kinderen was het altijd feest! Zelfs in lastige tijden waren er cadeautjes die steevast in de wasteil werden neergezet voor de deur. Hoe die Sint dat toch steeds voor elkaar kreeg? En waarom mijn ‘pa’ altijd net voor de Sint zou komen sigaretten moest halen, het was me als nerveus kind een raadsel. Ook mijn wat oudere broer deed mee in het spel, want hij wist al van wanten toen ik nog geloofde….. Dat geloof is weggewaaid. Het mag niet meer. Sint en Piet bleek een stelletje allochtonen, de ene afkomstig uit Turkije (niks Spanje) en de andere uit het slavengebied Suriname waar de bevolking nu nog steeds lijdt onder zijn bestaan. Als ik de verhalen van de kleine schreeuwende minderheid moet geloven die alles wat echt Nederlands is afgeschaft wil zien. Want ook een Sint met mijter waarop een kruis staat kan natuurlijk niet in een land waar het moslimgeloof steeds dominanter dreigt te worden. En dus zal na onze generatie het hele fenomeen wel uitsterven. Daarna richten de pijlen zich op het christelijke kerstfeest…let maar op…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 30, 2016 @ 12:44:35

   Het is dat wat je hier allemaal zegt al een tijdje tot me doorgedrongen is, anders zou ik nu ongelooflijk in de stress schieten, ik weet het, zag het 30 jaar geleden al aankomen maar tóen wilde niemand het geloven.

   Beantwoorden

 13. Rebelse Huisvrouw
  nov 30, 2016 @ 09:19:47

  Ik weet zeker dat je een pracht van een gedicht uit je mouw zal schudden!

  Beantwoorden

 14. John
  nov 30, 2016 @ 08:52:19

  Ja, je ziet het steeds minder. Echt pakpapier. We worden onder gesneeuwd door een groepje azijn zeikende zeurkousen die geen leven hebben. Gelukkig hebben jullie dat wel en vieren het nog echt zoals het hoort.
  Veel plezier, en dat rijmen komt vast goed bij jou 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 30, 2016 @ 10:03:45

   Daar ga ik me ook gewoon niét bij neerleggen, en ik merk gelukkig toch wel dat veel mensen zijn gaan nadenken over “die vinger en die hele hand” die deze groep ondertussen denkt te hebben. Nee hoor, het gaat hier ábsoluut ouderwets gevierd worden. Ja

   Beantwoorden

 15. Koen
  nov 30, 2016 @ 06:18:01

  Ik weet dat je een groot liefhebber bent van deze traditie. Geniet dan ook met volle teugen. Toch kan ik het niet laten om je te wijzen op een klein detail. In zover ik weet heeft het niets met de VERJAARDAG van de goedheilig man te maken. Wel de NAAMdag van St Nicolaas volgens de Roomse heiligen-kalender. En dat is niet 5 december maar 6 december. Tradities veranderen en Nederland ging steeds vaker de avond VOOR Sinterklaas het feest vieren. Een beetje vergelijkbaar met kerstavond alvast vieren op 24 december ipv 25. En ook de TT in Assen wordt de nacht ervoor gevierd en de nacht voor Koningsdag, etc … Veel plezier. Mijn Vlaamse Oma (zaliger) wist nauwelijks wanneer ze JARIG was maar ooo wee als we haar NAAMDAG vergaten.

  Beantwoorden

 16. powerpointgreetje
  nov 30, 2016 @ 00:21:34

  geniet van een mooi sinterklaasfeest, dit mag toch nooit verloren gaan????

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 30, 2016 @ 08:47:30

   het vieren van het feest is het minderbelangrijk omdat daarbij meestal andere criteria van belang zijn, kán iedereen die dag, kunnen we schuiven naar een vrije dag, en dat soort dingen bepalen meestal de datum om het feestje te vieren.
   Dit keer dus op zondag , de 4de december want uiteindelijk kan Sinterklaas niét overal tegelijk zijn;-)

   Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 30, 2016 @ 08:48:15

   Als het aan mij ligt zal dat ook zéker niet gebeuren en gelukkig denkt de familie er precies eender over.

   Beantwoorden

 17. Leidse Glibber
  nov 29, 2016 @ 23:34:56

  Ik geniet elke dag weer dat Leiden nog steeds echte Zwartepieten heeft en zo hoort het ook. Zondagmiddag hele middag op stap geweest met een Zwartepietenband heerlijk genoten.

  Beantwoorden

 18. Villasappho
  nov 29, 2016 @ 23:07:51

  Ik deel je mening jumbo verkoopt mooie pietjes en ik zag vandaag ook papier.

  Beantwoorden

 19. Marja
  nov 29, 2016 @ 21:21:23

  Super origineel. 😉
  Je bent beter in limericks.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2016 @ 21:46:02

   Whahaha, ja zó erg is het gelukkig niet met mijn “rijmkunst” deze klassieker zal ik niet nodig hebben. Vind het altijd erg leuk om te doen en op het laatst ga ik bijna rijmend converseren.

   Beantwoorden

 20. matroos
  nov 29, 2016 @ 21:04:40

  Wens je een fijn feest toe.

  Beantwoorden

 21. Lotus Lilly
  nov 29, 2016 @ 20:17:38

  Klinkt heel gezellig! geniet met z’n allen 🙂

  Beantwoorden

 22. Suskeblogt
  nov 29, 2016 @ 20:10:35

  zolang het kind in ons nog een beetje leeft kunnen we van deze feesten genieten. Hopelijk sterft het nooit bij mij en ook niet bij jou.
  Groetjes.

  Beantwoorden

 23. willy
  nov 29, 2016 @ 20:04:03

  dobbelspel en gedichtjes..Riet

  daar had ik geen idee van

  houden zo !

  Beantwoorden

 24. Matroos Beek
  nov 29, 2016 @ 19:59:02

  Je gaat er wel helemaal in op hé. Wat mooi. Geniet ervan!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2016 @ 20:26:39

   Het is gewoon het leukste feest dat we hebben, eigenlijk omdat die kleintjes zo ontroerend kunnen zijn in “hun geloof”. Ik vind het z;o leuk dat we het nu nóg een keer mee mogen met met onze achterkleinkinderen.

   Beantwoorden

   • Matroos Beek
    nov 29, 2016 @ 20:29:34

    Dat geloof ik goed. Wat een rijkdom. Daar zit het geluk in…

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 29, 2016 @ 20:39:45

     Ja dat realiseer ik me héél goed, vooral tegenwoordig krijgen veel mensen die kansen niet meer omdat men véél later aan kinderen begint als vroeger.

     Beantwoorden

     • Matroos Beek
      nov 29, 2016 @ 20:54:50

      Zeg mij wat. Mijn dochter is 32 en denkt er nog steeds niet aan… Ik heb wel 2 stiefkinderen, bonuskinderen noem ik die liever, en daar heb ik dus wel al 4 bonuskleinkinderen. Maar die wonen een flink eind verder en zo vaak zien we ze niet.
      Als ik dat dan zie bij mijn moeder. Zij kreeg negen kinderen, en meer dan veertig gezonde kleinkinderen en achterkleinkinderen… de tel ben ik eerlijk gezegd kwijtgeraakt. Hoe mooi is dat maar niet.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       nov 29, 2016 @ 21:12:39

       Ja en later grootouders worden betekend nóg later overgrootouders worden.
       Eigenlijk best jammer voor alle partijen hé, wij hebben zóveel met onze kleinkinderen kunnen doen omdat we nog betrekkelijk “jong “waren toen. Leuk voor ons maar óók voor de kleinkinderen. Mede daardoor hebben we een warme band met de kleindochter die nu al twee kleintjes heeft. Ik zou het iedereen gunnen.

       Beantwoorden

 25. Mrs. Brubeck
  nov 29, 2016 @ 19:10:02

  Het wordt in Nederland toch ook wel anders gevierd dan hier hé? Pakjes en gedichtjes…
  Een fijn feest! Geniet! 😀

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2016 @ 19:15:46

   We hebben het al op heel veel manieren gevierd, gedichten horen er natuurlijk áltijd bij, pakjes óók maar dat kan veel of weinig pakjes zijn afhankelijk hoe financieel krachtig iedereen is en surprises afhankelijk van hoeveel tijd iedereen heeft.
   Dan is er nog een leuk dobbelspel waar het gaat om héél kleine fun cadeautjes.
   Maar het hoofdbestanddeel was altijd plezier met z’n allen.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: