bemoeienis of niet

vaccinsGáán we weer dacht ik vanmorgen toen ik in het nieuws hoorde dat er in de kamer vragen gesteld gaan worden over het weigeren van “niet ingeënte” kinderen in de  crèche.
Er blijkt een discussie te woeden  of een crèche bekend moet maken dat er ook niét geënte kinderen worden opgevangen.
Tja dacht ik, je kunt overal wel een probleem van maken, als jouw kind wél geënt is kán het toch die ziekte niet krijgen dus waar maak je je druk om? Leven en laten leven.

Maar dát bleek toch  iets te kort door de bocht toen ik wat op het internet  ging spitten. Waar ik even niet aan gedacht had was dat een baby natuurlijk niét via het geboortekanaal in de baarmoeder al  geënt kan worden, dat gebeurt pas later.
Dan wordt er om de paar maanden  zo’n afzichtelijk grote naald gestoken in die schattige mollige armpjes of beentjes. de naald is zó lang dat hij de moeder zelfs in het hart raakt. 

Er blijken steeds meer ouders te zijn die  al die entingen sceptisch bekijken.  Dat begrijp ik óók.
Ik schreef er al eens eerder over, ziektes met een vaak dodelijk verloop als tetanus en polio, waarbij polio bij overleven vaak nare  restverschijnselen  oplevert,  heb ik geen twijfels over.
Ziektes als de bof en de mazelen kan ik me de twijfels wél voorstellen. Deze ziektes verlopen meestal vrij mild en het aantal  gevallen  waar  complicaties problemen geven  weegt  aardig op tegen het aantal gevallen dat juist de vaccinatie  voor complicaties zorgt.

Maar moet er dan een meldplicht komen voor de créche? Natuurlijk worden de kinderen wel een beetje naar leeftijd opgevangen worden  maar meestal wél in het zelfde gebouw.
Een ongeënte baby kán een ouder broertje of zusje hebben dat hoogstwaarschijnlijk dus óók niet geënt is en op die manier kán de baby met  een al ziek broertje of zusje de andere baby’s   infecteren.

Toch een lastiger ethisch  probleem dan ik dacht.  Wat mij betreft wordt er ondertussen wel wat tevéél gevaccineerd, nog net niet voor een snotneus. Naar mijn idee is het mede de oorzaak dat er zoveel mensen allergiën hebben.
Kinderziektes hebben wel degelijk een functie en geven het lichaam de kans zélf antistoffen op te bouwen.

Mijn kinderen hebben ook nog gewoon het hele rijtje kinderziektes gehad.In die tijd werd er alleen tegen polio, difteritis, kinkhoest en  tetanis geënt.
Déze prikken zijn ook hard nodig en zou ik niet , zoals in de “bijbelbelt” voor bescherming aan een God overlaten.

Voor de griep neem ik het risico zelf wel en laat de griepprik al jaren aan me voorbij gaan. Echte griep heb je gewoon niet zo vaak en tegen al die virusjes of koutjes die we griep nóemen helpt die prik dan weer niét! Ach , misschien ben ik wel gewoon een beetje  “grieplijer”, kán toch?

71 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Melody62
  nov 29, 2016 @ 13:48:57

  Amen! Weer een volgende stap in onze wereld van betutteling. Ondanks dat mijn oudste al 31 is heb ik toen al vraagtekens gezet bij die inentingen…. wel laten doen overigens maar als ik nu een jonge (as) moeder zou zijn dan zou het een heel ander verhaal worden…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2016 @ 14:27:20

   Nou er zijn zéker wel heel belangrijke entingen, om maar bij poiio en tetanus te beginnen, dát wil je een kind niet aandoen.Maar men is nu wel héél erg bezig met voor relatief onschuldige kinderziektes te enten.

   Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  nov 29, 2016 @ 02:27:38

  Misschien wordt er wel teveel geënt maar het bewust niet laten inenten zoals in de bilblebelt is levensgevaarlijk en onverantwoordelijk.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 29, 2016 @ 08:40:22

   Ben ik helemaal met je eens voor zover het ziektes betreft die dodelijk zijn of invaliderende restverschijnselen hebben.Ze lijken wel gek. Maar over de rest zou een ouder best zelf kunnen beslissen.

   Beantwoorden

 3. J@n.
  nov 28, 2016 @ 16:02:34

  Het kan natuurlijk toeval zijn, hoewel…. Sinds ik de jaarlijkse griepprik heb gehaald heb ik nooit meer griep gehad (afkloppen) Voor die tijd zat ik er, of liever lag ik er om de paar jaar mee en geloof me, echte griep daar ben je zo’n twee weken dood en dood ziek van, dus voor mij blijft die spuit(je) ieder jaar gehandhaafd! Wat die kinderen betreft, die ingespoten zijn zouden niet meer ziek kunnen worden als het goed is, dus waarom zou het voor mij als ouder van een gevaccineerd kind dan verder nog interessant zijn?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 28, 2016 @ 16:16:39

   Omdat de allerkleinste kindjes vóór hun 14de maand nog niet tegen alle ziektes beschermd zijn, sommige entingen krijgen ze dán pas. En dié kleintjes zouden dus nog wél tegen besmettingen aan kunnen lopen….voor zover ze al lopen dan;-)
   Ja eçhte griep kun je goed ziek zijn, ik heb in de jaren 60 de A-griep gehad en ben heden ten dage nog steeds twee dagen “kwijt”die ik niet meegekregen heb. Misschien heb ik daardoor wel genoeg anti-stoffen opgebouwd want échte griep hebik daarna nooit meer gehad. Heel veel dat wij griep nóemen is helemaal geen griep, meestal een virusinfectie of flinke kou opgelopen waar de griepprik niet tegen helpt.
   Mijn schoonmoeder werd destijds juist altijd ziek als ze die prik had gehaald en dat schijnt vaker voor te komen.

   Beantwoorden

 4. cornma
  nov 28, 2016 @ 11:12:30

  Niemand wil toch dat zijn kind een ziekte krijgt die een dodelijke afloop kan hebben, denk ik. Dus entingen tegen die gevaarlijke ziektes juich ik toe. Mijn kinderen hebben alle (toen) beschikbare entingen gehad. Je zou toch denken dat die bescherming zodanig is, dat kindjes die niet geënt zijn alleen elkaar kunnen besmetten. Toch?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 28, 2016 @ 12:15:40

   In principe wel, maar het probleem zit ‘m in het feit dat kleintjes pas na 14 maanden álle entingen gehad hebben dus zijn ze vóór die tijd allemáál onbeschermd voor sommige ziektes.

   Beantwoorden

 5. Kakel
  nov 27, 2016 @ 20:41:02

  Hahaha: de naald is zo lang dat-ie de moeder ook in het hart raakt (-: Echt weer op zijn Riets. Mijn dochter heeft alle inentingen gehad. Desnoods had ik ze er zelf in moeten prikken.
  Er zat er eentje op zwangerschapsgym en die liet haar zoontje niet inenten vanwege het geloof. Ik vrees dat ik mijn mond openviel toen ze het zei. Het zal geen flatteus gezicht geweest zijn, ben ik bang (wat ik nu ineens zie: drie vervoegingen van hetzelfde werkwoord in één zin!)
  Als kind heb ik de mazelen, bof en waterpokken gehad.
  Roos heeft kinkhoest gehad toen ze zestien was. Ik moet er niet aan dénken dat je een baby hebt die die ziekte krijgt. Ik krijg het al Spaans benauwd als ik er aan denk…
  Lieve groet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2016 @ 20:48:15

   En Roos dan toch kinkhoest gehad? die zat toch toen al in de entingen? Kinkhoest is inderdaad geen pretje, dat is ziek zijn sowieso nooit natuurlijk. Maar met de simpele kinderziektes heb ik minder problemen, de ernstige ziektes als bijv. polio zou ik de prik er desnoods óók zelf in jassen.

   Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  nov 27, 2016 @ 20:16:07

  Ik zou nu ook veel kritischer kijken hoor met inenten. Peter is ook alleen ingeënt tegen DKTP en verder niet. EN inderdaad ik vond het ook erg hoor die kinderen. Heb ook nog een aantal jaren toen de gemeente het nog verzorgde op locatie gewerkt dus daar zag ik al die huilende peuters komen. De griep gaat ook aan mij voorbij hoor het enten dan. Afgelopen week wel zere keer, verkouden en wat hoesten maar niet dramatisch en al weer over eigenlijk. Het is echt niet goed om overal voor in te laten enten> Het is ook een heel commercieel gebeuren natuurlijk en “handel” . Net zoals met die Mexicaanse griep in 2009 toen iedereen zo hysterisch deed pff. Natuurlijk geen pretje als je het krijgt en risicogroepen snap ik best hoor. Maar toch er was ook daar een smak geld mee gemoeid.

  Beantwoorden

 7. Paul
  nov 27, 2016 @ 14:41:21

  Ik heb zelf geen kinderen, dus ik heb er niet echt een mening over. Ik moet wel heel hard lachen om alle discussies die je leest op de site van KekMama en dergelijke.

  Beantwoorden

 8. Suskeblogt
  nov 27, 2016 @ 11:33:04

  Mijn laatste kinderziekte heb ik op mijn 37ste gehad. Ik was weken uitgeschakeld door die waterpokken. De mazelen heb ik als kleuter gehad en toen hebben ze me voor het eerst in beshonken toestand naast mijn bed gevonden. Dit had natuurlijk niet echt iets met mijn mazelen te maken. 🙂

  Beantwoorden

 9. meninggever
  nov 27, 2016 @ 11:01:45

  De kinderziekten die men nu ziet als onschuldig, waren indertijd goed voor vele doden. Het vroeg inenten heeft dus zeker zin. Je wordt niet besmet en krijgt bepaalde ziekten niet. Thank God! Ik weet nog op latere leeftijd Rode Hond te hebben gekregen. Was niet fijn. Vrouwlief kreeg de Bof toen ze zwanger was. Ook niet fijn. En was het Prinses Christina niet die door een simpele kinderziekte half blind raakte? Bij die soort mogelijke ziekten ben ik voor inenten en tegen het toelaten van kindjes die om allerlei redenen niet worden beschermd samen te brengen met wel ingespoten exemplaren. De griepprik heb ik zelf nog nooit laten zetten. Meer omdat ik niks heb met de naalden, maar ook met de antistoffen voor die aandoening. Want dat lijkt me puur gif en de mensen die dat wel lieten inspuiten werden vrijwel allemaal ziek. Ik vertrouw op goede hygiene, vitaminen en paracetamolletjes….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2016 @ 11:16:12

   Waarschijnlijk zijn het precies dezelfde mensen die complicaties krijgen bij de enting als zij die bij de ziekte complicaties krijgen. Dat lijkt me in ieder geval logisch want je wordt ingespoten met een verzwakte ziekteverwekker. Zolang kinderen een kinderziekte hebben loopt het meestal wel los, bij volwassenen kan het inderdaad behoorlijk aan tikken.
   Het is dus eigenlijk beter niét te proberen kinderziektes te ontwijken, je kan het maar gehad hebben zeiden de moeders vroeger toch?

   Beantwoorden

 10. Rebelse Huisvrouw
  nov 27, 2016 @ 09:38:30

  Het ergste is: die inentingen hebben bewézen dat ze hun werk doen, waarom zou je je kind dat onthouden? Over de nieuwe vaccinatie die ze laatst bedacht hebben (voor jonge meisjes tegen baarmoederhalskanker), dáár heb ik m’n twijfels over.
  1 – Omdat het maar een tijdelijke bescherming biedt
  2 – Omdat we op de lange termijn de gevolgen nog niet kennen

  Sinds de Mexicaanse griep ben ik namelijk uitermate sceptisch!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2016 @ 10:46:49

   Ooit waren DTKP en de andere entingen natuurlijk óók nieuw en moest men het effect maar afwachten. En bij DTKP heb ik ook geen twijfels dóen. Of je al die kinderziektes te lijf moet gaan is een ander verhaal voor niet ter zake doend nu maar toch, al die allergién komen óók ergens vandaan. Maar zeker, het lijkt me niet niks de enting tegen baarmoederhals kanker, maar ja, ook dát is een levensbedreigende ziekte en zal men dus eerder gaan voor het voordeel van de twijfel. De griepprik vind geen noodzaak, misschien voor mensen die al heel ziek zijn maar niet voor (tamelijk) gezonde oudjes zoals ik.

   Beantwoorden

 11. Mrs. T.
  nov 26, 2016 @ 19:38:58

  En jij bent dus iemand die zich dan verdiept in de materie. Dat zouden veel meer mensen moeten doen. Niet op de kop in de krant afgaan (die vaak volledig afwijkt van het artikel) of wat men hoort maar zelf onderzoek doen. Past precies bij mijn foto van afgelopen woensdag.

  Ik vond met name de inenting tegen HPV voor de oudste erg lastig omdat het zo’n nieuwe inenting was.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 20:01:56

   Nou gelukkig kwam er in latere nieuwsbulletins ook meer informatie .
   het is voor mij op dit moment natuurlijk niet ter zake doend maar ik kan me goed inleven. Ik kan me nog herinneren dat je over de twijfels schreef voor die HPV prik, lijkt me ook een héél moeilijke beslissing omdat die prik nog zo nieuw is, er is dan nog helemaal niets bekend over de eventuele nadelen op de lange termijn. Extra lastig is dat zo’n meisje dan óók nog een mening heeft waar je rekening mee moet houden.
   Maar het gaat ook dáár om een dodelijke ziekte dat maakt het dan weer wél belangrijk om er over na te denken..

   Beantwoorden

 12. willy
  nov 26, 2016 @ 19:31:51

  bij ons wordt normaal gezien het vaccinatieschema van de Gezondheidsraad gevolgd… ( http://www.kindengezin.be/img/oktober2015vaccinatieschema.pdf )

  discussie is er bij mijn weten niet

  wettelijk is enkel de poliovaccinatie verplicht..

  bepaalde religieuse strekkingen gaan daar wel tegen in

  fijne zaterdagavond

  ps: je doet er mij aan denken dat ik bij ddokter voor een griepprik dien te gaan

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 19:53:29

   Hier is voor zover ik weet in ieder geval de PDKT verplicht al kun je voor álles ontheffing aanvragen wetens gewetensbezwaren.
   Heb ik dus toch nog een beetje goede daad gedaan;-)

   Beantwoorden

 13. beaunino
  nov 26, 2016 @ 17:17:41

  Ik kan mij nog zo goed herinneren dat ik samen met mijn zus de waterpokken had. Tja, wat is wijsheid? Iedere ouder wil toch het beste voor zijn kind. Maar tegen alles en nog wat enten lijkt mij ook niet erg goed voor je afweer.

  Beantwoorden

 14. datzalwel
  nov 26, 2016 @ 16:35:51

  We zijn hier reuze goed in om in alle hoeken problemen te zien. DKTP natuurlijk vooruit ook mazelen en de bof, voor de rest zou ik zeggen laat je niet gek maken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 16:41:16

   zucht…. men verwacht tegenwoordig geloof ik dat de overheid álles moet regelen, sommige vinden zelfs dat ze voor een inkomen moeten zorgen.
   Met een beetje redelijkheid moet dit toch wel te regelen zijn in zo’n crèche. het gaat in wezen niet om de PDKT want dié prik krijgen ze lal heel jong.

   Beantwoorden

 15. schrijfselsvanmij
  nov 26, 2016 @ 15:15:38

  Ik heb als kind het hele riedeltje kinderziektes moeten doorstaan, dat was toen normaal. Mijn kinderen zijn ingeënt, dat vond ik toen ook normaal. Zeker polio, tetanus en (voor jongens) de bof zijn ziektes waarvan je niet wilt dat kinderen er heel ziek van worden met alle nare gevolgen van dien.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 15:53:44

   In mijn tijd was het inderdaad heel normaal om alle kinderziektes even weg te werken, dat ging snel want met vijf kinderen lag e jarenlang altijd wel één kind ziek. Voor de ernstige ziektes is het enting programma inderdaad een zegen. Toch vind ik de schaal wel een klein beetje doorslaan als er een enting komt voor de waterpokken.

   Beantwoorden

 16. Sandra de Koning - van de Pol
  nov 26, 2016 @ 12:33:27

  Dank voor het delen, het laat me weer even stil staan bij…

  Beantwoorden

 17. John
  nov 26, 2016 @ 08:25:08

  Ja, ik en mijn zussen hebben ook gewoon alle kinderziektes gehad en we zijn er niet slechter van geworden. Ik ben het helemaal eens met ouders die wat minder willen laten vaccineren. Maar ja, in dit land moet alles langs een rechte lijn lopen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:43:56

   Eens, men zou wat meer aan de verantwoording van de ouders over kunnen laten als het om de echte kinderziektes gaat. Polio en en tetanus moeten we natuurlijk niet willen absoluut meestal dodelijk óf invaliderend dus die PDKT móet gewoon verplicht blijven, zonder uitzondering van geloof, die ziekte zijn gewoon té gevaarlijk.

   Beantwoorden

 18. powerpointgreetje
  nov 26, 2016 @ 00:35:55

  Dit is een heel naar thema voor mij Riet,
  mijn dochter laat haar zoontje, nu 8 maanden, ook niet inenten…….
  pffff…… weet het zelf ook niet meer, er wordt zoveel over gepraat en geschreven………..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:21:36

   Dát kan ik me heel goed voorstellen Greetje, daar maak je je natuurlijk zorgen om dat begrijp ik. Voor de gewone kinderziektes als mazelen en de bof is dat niet eens zo erg, dat zijn normaal gesproken geen dodelijke ziektes. maar de PDKT zijn toch ziektes waartegen inenten écht geen onzin is. Vooral Tetanus is voor kinderen heel belangrijk omdat je dát niet van ander krijgt maar met door straatvuil op kunt lopen. De andere ziektes komen gelukkig nog nauwelijks voor en dus is de kans op een besmetting dan niet zo groot, zélfs niet als je niét geënt bent.
   Mits je niet in een grote gemeenschap van “gelijkgestemden” woont.
   Ik hoop dat de ouders van de kleine alsnog voor in ieder geval de PDKT cocktail kiezen.

   Beantwoorden

 19. Villasappho
  nov 25, 2016 @ 23:59:57

  Kort door de bocht die entingen zijn ook niet zonder risico.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:27:09

   Nee precies, daarom heb ik wél bedenkingen voor vaccinatie voor alle “gewone kinderziektes” Maar de PDKT cocktail is naar mijn idee een must. die ziektes zijn overwegend dodelijk of verlammend en het risico van vaccinatie is te verwaarlozen ten opzichte van de risico’s die de ziektes brengen.
   Het zou me niet verbazen dat de kinderen die slecht reageren op de mazelen enting precies óók de kinderen zijn die complicaties zouden krijgen als ze wél mazelen krijgen.

   Beantwoorden

 20. Villasappho
  nov 25, 2016 @ 23:58:12

  Misschien moeten de ouders hun kind zelf eens op gaan voeden ipv dumpen zodra het de baarmoeder uit is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:29:29

   Ja heel steikem vind ik dat ook máár….. zo werkt het helaas niet meer en is het meestal niet financieel rond te breien met één verdiener in huis. Ik ben héél blij dat ik wél thuis kon zijn bij m’n kinderen want dat heeft écht veel meerwaarde. Ik had dan wel de mazzel dat ik toen ze naar school gingen tegen geschikt thuiswerk aanliep, was ik dus tóch altijd thuis voor de kinderen.

   Beantwoorden

  • Mrs. Brubeck
   nov 26, 2016 @ 15:08:56

   Wat een botte reactie, alsof ouders die hun kinderen laten inenten ze laten dumpen en alles aan een ander overlaten. “Kinderen dumpen zodra de baarmoeder uit zijn”????? Besef je eigenlijk wel wat je zegt?

   Beantwoorden

  • beaunino
   nov 26, 2016 @ 17:23:33

   Dumpen? Sommige vrouwen hebben daarin weinig keuze. Tenzij je als alleenstaande moeder wil gaan proberen rond te komen van een bijstandsuitkering. Maar weet je, stel dat ik dáár voor had gekozen, dan denk ik dat je mij een profiteur had genoemd? Of niet?

   Beantwoorden

 21. RenéSmurf
  nov 25, 2016 @ 23:44:43

  Ja, we dachten hier altijd dat de enige bezwaren tegen inenten religieuze bezwaren waren, en zulke mensen hebben een steekje los.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:31:59

   Ja zeker weten, op een God vertrouwen lijkt me ook geen heilzame oplossing . Maar ik kan me dus wél voorstellen dat er nog andere bezwaren kleven aan enten dat toch kunstmatige toevoegingen heeft aan de werkzame stof. Dat is een te verwaarloze risico bij dodelijke ziektes maar ik vraag me ook wel eens af of je voor al die kinderziektes wel moet enten.

   Beantwoorden

 22. matroos
  nov 25, 2016 @ 23:25:06

  Het is een dilemma,wij hielden het wel bij of kinderen wel of niet ingeënt waren op het kdv om uitbraken in te perken.Al kon je het nooit helemaal voorkomen vanwege de incubatietijd.Wij hadden enkel aparte baby groepen juist daarom.

  Ik heb als 17 jarige de waterpokken gehad,niet fijn was héél ziek.Ik ben toen naderhand getest op mazelen en rode hond en de bof.Want volgens mijn moeder had ik deze kinderziektes niet gehad.Maar wat bleek ik had toch antistoffen.De griepsspuit laat ik ook links liggen mijn eczeem steekt de kop er door op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:35:24

   Klopt, kinderziektes kun je gewoon niet ontlopen. Ik herinner me van heel vroeger dat men juist kinderen in contact bracht met patiéntjes omdat je “het dan maar gehad had” want inderdaad, kinderziektes op latere leeftijd kunnen er aardig inhakken.
   Je kunt natuurlijk ook antistoffen aanmaken zonder zelf ziek geweest te zijn, uiteindelijk hebben artsen zelden griep, juist omdát ze veel met het virus geconfronteerd worden en antistoffen opbouwen.

   Beantwoorden

   • matroos
    nov 26, 2016 @ 13:28:51

    Ik ben ook ingeënt tegen tuberculose omdat

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 26, 2016 @ 13:58:01

     Hoewel de ziekte nu niet meer absoluut dodelijk is geldt ook daarvoor toch wel, voorkomen is beter dan genezen. Een half jaar antibiotica slikken heeft ook invloed op je immuunsysteem. Dus ook daar is enten beter dan niets doen denk ik.

     Beantwoorden

   • matroos
    nov 26, 2016 @ 13:32:04

    Omdat dat verplicht was als je in de verpleging.Een gelukje want de schipper was besmet door een nieuwe medelander en anders had het hele kdv getest moeten worden.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 26, 2016 @ 14:00:00

     Dat is ook zo’n onderbelicht probleem want natúúrlijk komen er allerlei ziektes mee met vluchtelingen. Meestal ziektes die hier al jaren onder controle zijn maar dus mensen zónder entingen hard kunnen treffen.

     Beantwoorden

     • matroos
      nov 26, 2016 @ 14:25:31

      Zeker en er zit nu eenmaal geen sticker op iemands voorhoofd met de naam van één of andere ziekte.En in veel landen ga je nog dood aan bv de mazelen.Er zijn nog veel voor en tegens over inenten.

      Beantwoorden

      • rietepietz
       nov 26, 2016 @ 14:34:08

       Ja zo is ’t maar net. Treurig wel dat tegenwoordig álles door de overheid geregeld lijkt te moeten worden en mensen zelf geen oplossingen meer kunnen vinden.

       Beantwoorden

       • matroos
        nov 26, 2016 @ 14:59:14

        Enkel vele mensen twijfelen zo omdat de overheid vaak zo zwalkt. En je kunt van alles zeggen over inenten,dat inent programma heeft er wel aan bij gedragen dat veel ziektes hier mild verlopen of vrijwel verdwenen zijn. Hersenvlies ontsteking bv in de begin jaren 80 was er een uitbraak en er zijn 3 jonge kinderen in onze omgeving overleden. Dat stemt je wel tot zelf nadenken. Ouders herkennen veel ziektes ook niet zo gauw meer. Als verzorger heb ik toch menigmaal een ouder er op moeten wijzen dat er bv meer aan de hand was dan een verkoudheidje.

        Beantwoorden

        • rietepietz
         nov 26, 2016 @ 15:03:34

         Ja het heeft bij ernstige ziektes ook zeker héél veel nut dat enten, ábsoluut.

        • matroos
         nov 26, 2016 @ 15:14:23

         We hebben zo een héél geprek,heb er een logje van gemaakt.Moet altijd aan Trix denken,die vond o.a dat bloggen maar niks. Tja maar ik blog zelfs met een koninklijke blogster…dat knettergek valt reuze mee..

        • rietepietz
         nov 26, 2016 @ 15:50:02

         Whahahaha, geweldig hoor! Ik heb Trix ook aangehaald in de tijd dat zij het veroordeelde. Zo zijn ook mijn persiflages van Trix ontstaan die zowel koninklijk áls knettergek waren.
         https://rietepietz.wordpress.com/2008/09/11/troonrede-uitgelekt/
         Ik geniet juist zo van de interactie en leer mijn lezers zo beter kennen, dat is ook de reden dat ik van de één wat eerder een linkje op m’n linken pagina zet dan van de ander. Ik wil de lezer een beetje “kennen”voor ik dat doe. Jij staat er sinds vorige week bij;-)

        • matroos
         nov 26, 2016 @ 15:53:38

         Dank je dat ik gelinkt ben,ben ik in ieder geval niet link ha ha.Ga zo even lezen over Trix,gooi morgen het bericht op het http://www.Fijne dag nog.

        • rietepietz
         nov 26, 2016 @ 15:57:14

         geen dank, ik ben een eigenzinnige blogster en doe alles “keihard” op mijn manier;-) ik ben benieuw, kom het vanzelf tegen.

 23. margrietspanjaard
  nov 25, 2016 @ 22:38:38

  Wat grappig, ik had exact dezelfde reactie als jij en dus net zo kort door de bocht, hoorde ik vanavond op het journaal 🙂 en ook ik denk dat kinderen tegenwoordig te veel beschermd worden, waardoor er een gebrek lijkt te ontstaan om weerstand op te bouwen, maar ja wie zijn wij ???? Wijze oudere dames ??? Zal toch niet ???!!!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:37:38

   Nou zeg nooit nooit, wie weet staat er over 25 jaar een verlichte geest op die onze zienswijze als nieuw gaat verkondigen. daarbij dan toch wel vooropgesteld dat de DKPT cocktail zeker z’n nut heeft en eigenlijk afgedwongen zou moeten worden.

   Beantwoorden

 24. Lotus Lilly
  nov 25, 2016 @ 21:40:39

  Ik ben van de generatie die de bof nog heeft gehad 🙂 het is een discussie die steeds weer terugkomt en lastig blijft. Ik vind het ook lastig om er een standpunt van in te nemen, want ik weet niet precies hoe gecompliceerd het is. Ik dacht vandaag wel even dat het met honden heel makkelijk gaat in een pension, die komen zónder inentingen niet binnen voor vakantieopvang. Valt ook wel wat voor te zeggen denk ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 26, 2016 @ 08:39:59

   Voor mij is het belangrijkste hoe groot de risico’s van de ziekte zijn waarvoor geënt moet worden. De bof is meestal een mild verlopende ziekte waarvoor enting dus een beetje een vlieg met een moker doodslaan is , zelfs al kán het vervelende bijwerkingen hebben als het op latere leeftijd bij mannen voorkomt.

   Beantwoorden

   • J@n.
    nov 28, 2016 @ 16:28:22

    Die spuit tegen de bof had ik toch wel graag gehad, want met 27 jaar oud “bofte” ik er maar mee. Gelukkig heeft het toen geen verdere gevolgen gehad, maar prettig was beslist anders!

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 28, 2016 @ 16:53:59

     Ziek zijn is nooit leuk maar dat vind ik niet echt een reden om te enten, alleen als de ziekte veel gevaar met zich meebrengt. Maar het is bekend dat kinderziektes op latere leeftijd veel harder in hakken dan bij kinderen.

     Beantwoorden

 25. Marja
  nov 25, 2016 @ 20:05:38

  Wat was dat vreselijk om je ukkies te laten inenten. Mens, ik zat met kromme tenen en mijn billen samengeknepen. Toch heb ik 4 keer braaf het hele entingsboekje vol laten stempelen. In die tijd was ik heel gehoorzaam.
  Eerlijk gezegd weet ik niet zo goed of ik anno 2016 eigenwijzer zou zijn en mijn kinderen niet zou laten inenten. Maar hoe dan ook …. de angst regeert momenteel op vele vlakken. Dat is niet oké.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 25, 2016 @ 20:29:58

   Nou ik zou zéker de PDKT inentingen laten doen. zucht, inderdaad met angst en beven maar vóór hun bestwil. Aan de “gewone kinderziektes til ik wat minder, daar is soms “het middel erger dan de kwaal” de bof bijv. is in wezen meestal ongevaarlijk . En mazelen verloopt meestal ook wel zonder grote problemen. Maar helemáál niet vaccineren lijkt me inderdaad doodeng. Tot nu toe waren de mééste kinderen ingeënt wat het voor de ongeënte kinderen ook veel veiliger maakt mits ze niét op een kluitje wonen zoals in de bible belt.
   Ja mijn eerste reactie was ook een zucht van “nou dát weer”

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: