opbiechten

Ja zeker,  ik moet iets opbiechten…… je verwacht het niet van twee schattige oudjes maar….. we hebben in de gevangenis gezeten. zó…. dat is eruit!
gev-p4 Van Henk is daar wel een foto van, van mij niet!
Zie je ‘m zitten? In een donker hok  van, pakweg, 3 x 3 meter, waar een paar eeuwen terug met gemak 15 misdadigers langs de kanten zittend een slaapplaats vonden.
Wachtend tot hun zaak voorkwam deelden de “gevangenen” precies één secreet in een hoekje van het hok.
Néé joh,  denk nou niet dat de mannen om de beurt hun gerief zochten bij een gemene vrouw, het secreet was gewoon een poepdoos die ze met z’n allen moesten delen.   Eindelijk een gevangenis die een beetje recht doet aan mijn “rechtsgevoel” dan móeten ze zich maar gedragen en niet dit soort dingen doen.
gev-p5
Klopt, we hebben éindelijk goed gemaakt dat wij, geboren en getogen in Den Haag waar we een halve eeuw woonden, nog nooit dit gebouw bezocht hadden.

gev-p2
Precies, de gevangen poort tegenover het binnenhof. Ga nou niet al te veel geschiedenis van me verwachten hé, ergens vind ik die oude gebouwen meestal leuker om te bekijken dat de geschiedenis die er aan kleeft.
Als die kleine ramen met dubbele tralies  vertellen misschien wel hun eigen geschiedenis. Maar wat ik dan weer graag bekijk is hoe dat er van binnen af uit ziet al lukt het niet om zicht op de hofvijver vast te leggen.

gev-p1

Aan de voorkant ligt o.a. de raadzaal waar  de veroordelingen werden uitgesproken.
De gevangen poort was éigenlijk een huis van bewaring en géén gevangenis. Men zat er dus niet lang en na een bekentenis werd de straf bekend gemaakt en kort daarna uitgevoerd.

gev-p7
Schandblokken, radbraak”spulletjes” martelwerktuigen, het is er allemaal te zien. Uitproberen hoeft gelukkig niet want echt vrolijk zou je er niet van worden.
Maar het gebouw zélf is eigenlijk al moordend genoeg als je niet zo piep meer bent.
Héél veel ingangen en bijgebouwtjes die om binnenpleintjes liggen met kleine steentjes.

gev-p
En dán natuurlijk overal hoogteverschillen die met op-en afstapje of trapjes overbrugd  worden. Kleine ramen en mega dikke  muren en tja, er is wél elektrisch licht ondertussen maar daar zijn ze héél zuinig mee geweest om  de sfeer van een paar eeuwen terug erin te houden, je begrijpt, veel nekbrekertjes  in het halfdonker.
Dan moet je óók nog je hoofd erbij zien te houden want men wás vroeger nou eenmaal geen 1.80mtr. lang. Zelfs Henk en ik vinden deuropeningen waar we even door de knietjes moeten om het hoofd niet te stoten en wij zijn maar 1.65 mtr.
dsc00773Dat niet alle trapjes een leuning hebben is ook al niet handig, zéker niet in het half donker.
Dit was een gunstige uitschieter, weliswaar géén leuning maar in het daglicht én niet half versleten.
Uit het donkere gedeelte dus weinig foto’s want de flits moest uit.
Ach, je moet gewoon zelf maar eens gaan kijken, dan hoor je meteen wat de gids allemaal te vertellen heeft, dat is sowieso zinniger dan wat ik erover vertel denk ik.
Maar wij vonden het dankzij de gids toch zeer de moeite waard.

gev-p3

 

 

 

61 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Regenboogvlinder
  nov 29, 2016 @ 17:21:44

  Keurig dat jullie eindelijk zijn geweest. Wat gek is dat eigenlijk, dat je in je eigen stad nog geheimen hebt hè.. bar interessant vind ik zo’n gebouw met zijn historie.
  Misschien een aanrader voor een STAPUIT.. 😊

  Beantwoorden

 2. ariadnesdraad
  nov 27, 2016 @ 14:23:08

  Sterke impressie !

  Beantwoorden

 3. meninggever
  nov 27, 2016 @ 11:04:46

  Bij toeval een paar jaar geleden ook bezocht toen we in het Haagsche waren. Indrukwekkend hoor. Hoe men vroeger om ging met heb die gevangen genomen waren. Je was letterlijk aan de heidenen overgeleverd. Laten we vooral denken aan de Gebroeders de Witt die op vreselijke wijze werden vermoord door het gepeupel. Voor sommige criminelen zou ik overigens wel opteren voor wat strengere methoden, maar dit terzijde….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 27, 2016 @ 11:12:05

   Dat herinner ik me, mede door jouw logje daarover besloten we er nu binnen te stappen toen we er in de buurt waren.
   Was inderdaad een indrukwekkend verhaal over de gebr. de Witt, maar ik ben het met je eens, sóm zou je voor de oude aanpak gaan als je ziet hoe makkelijk de heren criminelen er tegenwoordig vanaf komen , áls ze al gepakt worden!

   Beantwoorden

 4. beaunino
  nov 26, 2016 @ 18:04:37

  Heerlijke woordspelingen weer. Wat moesten ze afzien daar, brrr… Natuurkijk zullen de meesten het verdoend hebben maar de straffen zullen ook vaak onrechtvaardig zwaar geweest zijn. Ik moet altijd als ik de Dam in Amsterdam oversteek denken aan al de mensen die daar de doodstraf hebben gekregen.

  Beantwoorden

 5. minoesjka2
  nov 25, 2016 @ 20:22:12

  Ik heb een paar jaar terug ook de gevangenpoort bezocht, toch indrukwekkend hoor, wat daar allemaal gebeurd is.

  Beantwoorden

 6. Brubeck
  nov 25, 2016 @ 15:27:10

  Wij wonen niet in Den Haag en zijn er nog niet geweest. Het een heeft natuurlijk niets met het ander te maken 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 25, 2016 @ 15:33:43

   Nee misschien niet, hoewel, we hebben volgens mij toch allemaal vaak een beetje last van het “wat je verhaalt is lekker syndroom” en de neiging bezienswaardigheden in de buurt over het hoofd te zien.

   Beantwoorden

 7. Mrs. T.
  nov 24, 2016 @ 23:55:45

  Oh, dat had ik moeten weten. Hadden de meiden (en wij) vast interessant gevonden.

  Beantwoorden

 8. willy
  nov 24, 2016 @ 18:39:44

  de gevangennis poort.. aan het Binnenhof…

  ik zou dat daar niet direct verwacht hebben Riet..

  na zoveel jaar zag je tenminste da andere kant van de tralies eens

  groeten

  Beantwoorden

 9. margrietspanjaard
  nov 24, 2016 @ 15:43:31

  Ja, dat waren andere tijden…geen tv op je kamer, maar evenzogoed…vrijheid kwijt 🙂

  Beantwoorden

 10. datzalwel
  nov 24, 2016 @ 13:09:57

  Bij mijn vroegere werkgever die als hoofdgebouw een heus groot kasteel met enorme tuin hadden, hebben we ooit een rondleiding gehad. Daar hoorde ook een gevangenis bij die naast de ophaalbrug van de gracht lag. Vanuit het kleine getralied raampje had je op ooghoogte zicht op de gracht. Niet dat de gevangene dit kon zien want die zat ook nog eens in een hoek achter tralies aan een ketting om zijn enkel. Het was er koud en anders kreeg je het er koud van schrik. Wat een tijden 😦

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 24, 2016 @ 15:26:32

   Ik herinner me dat er over schreef toen je er stopte met werken, als ik het goed heb omdat het klooster dicht ging wegens gebrek aan bewoners.
   Het blijven natuurlijk heel bijzondere locaties die de moeite van het bekijken zéker waard zijn. Moet ook leuk werken geweest zijn in zo’n mooi gebouw.

   Beantwoorden

 11. J@n.
  nov 24, 2016 @ 10:35:20

  En ik ben blij dat jij het me hier hebt laten zien Riet, dan hoef ik daar mijn nek niet meer te gaan breken, bedankt! 😉

  Beantwoorden

 12. John
  nov 24, 2016 @ 08:10:07

  Zulke barre omstandigheden en nog hebben we criminelen.. Het hielp dus niet om te ontmoedigen.
  Dit soort gebouwen vind ik ook leuk om te zien maar alle verhalen er omheen hoeven ze me ook niet mee bezig te houden 🙂
  trouwens met mijn 192 is het voor mij daar geen doen dus.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 24, 2016 @ 08:30:10

   Whahaha, nee jij zou daar bij iédere deur flink moeten bukken, wij maar bij een enkeling een klein beetje.
   Ik denk dat handen afhakken toch wel helpt tegen diefstal;-) dat deed men in die tijd veelvuldig.Helaas helpen de huidige strafmethodes ook voor geen meter maar mensen opsluiten voorkomt in ieder geval tijdelijk dat ze de fout weer ingaan.

   Beantwoorden

 13. Leidse Glibber
  nov 23, 2016 @ 23:40:47

  Ik ben er ook nog nooit geweest, maar lees al dat ik er met mevr Glibber niet naar toe hoef met trappetjes zonder leuningen 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 24, 2016 @ 08:27:06

   Nee dat lijkt me verstandig, hoewel de mééste trappen wél een leuning hebben maar juist die op-en afstapjes héél lastig zijn en door het schemerige licht meestal net ff te laat in beeld komen. Wel jammer want het is best leuk om te zien.

   Beantwoorden

 14. RenéSmurf
  nov 23, 2016 @ 23:27:57

  Ja, dat is altijd mooi, die oude gebouwen, vooral met weinig ruimte en klein en knus en zonder leuningen. Dat kom je niet vaak tegen.

  Beantwoorden

 15. terrebel
  nov 23, 2016 @ 23:22:41

  Wat interessant, Riet! En leuk eindelijk eens een foto van Henk te zien. Heb je gedreigd hem te laten zitten als hij weigerde op de foto te gaan? Wát een straf! En over straf gesproken: interessant wat er ‘toen’ allemaal verboden was. Ik ben benieuwd wat men over 100 jaar vindt van onze hedendaagse overtredingen en bijbehorende straffen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 24, 2016 @ 08:23:40

   Tja, je zit altijd met het portretrecht dat afgekocht moet worden 😉
   Over 100 jaar verklaren ze ons voor gek dat nú het slachtoffer nualtijd érg z’n best moet doen om niet als dader veroordeeld te worden. Een dief hoeft zelfs z’n buit niet af te staan en mag zijn onkosten van de belasting aftrekken.

   Beantwoorden

 16. powerpointgreetje
  nov 23, 2016 @ 23:07:13

  Goh…..dit is nu echt een reden om eens naar den Haag af te reizen. In mijn jonge jaren ben ik er eens een dagje geweest. Een heel mooi verslag met pracht foto’s, zeer de moeite waard om ’t eens in werkelijkheid te zien. Zal een dikke beurs mee nemen……..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 24, 2016 @ 08:18:41

   De Haagse binnenstad is best een bezoekje waard dat is waar. Zodra je dingen gaat bezoeken heb je zelfs niet genog aan één dag. Maar dat zal in iedere grote stad wel zo zijn.

   Beantwoorden

 17. ria
  nov 23, 2016 @ 22:36:32

  Het zal er wel nooit van komen dat ik die gevangenis ooit zie en daar ben ik ook niet rouwig om. Nooit in de bak gezeten dus hoeft het voor mij nu ook niet meer.
  Jou prima verslag vertelt me al genoeg

  Beantwoorden

 18. Marja
  nov 23, 2016 @ 22:04:20

  Wij zijn daar ooit met school geweest. Dat was in de jaren 60. We waren zwaar onder de indruk. Gelukkig eindigde die dag met Drievliet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 23, 2016 @ 22:10:30

   Ik denk dat de gevangen poort weinig veranderd is, Drievliet wél, dat was in de jaren 60 nog zo’n leuke speeltuin voor kleine kinderen, nu zijn ze toch flink “groter gegroeid” met ook spullen voor de grotere kinderen., vind ik nog steeds jammer.

   Beantwoorden

 19. Villasappho
  nov 23, 2016 @ 20:42:16

  Jaren geleden geweest leuk en interessant.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 23, 2016 @ 20:55:04

   Kan je nagaan, en jij woont zo ver weg, slechte zaak dus dat het zo lang geduurd heeft eer wij er eens een kijkje gingen nemen. Jij had vast wél de hofvijfer door de ramen erop gekregen;-)

   Beantwoorden

 20. majaer
  nov 23, 2016 @ 20:20:58

  Ik sluit me bij je aan geboren in Rijswijk gewoont en op school gezeten in Den Haag gewerkt op het Lange Voorhout reed elke dag voorbij de gevangenpoort en ben er ook nog nooit geweest

  Beantwoorden

 21. Kakel
  nov 23, 2016 @ 20:18:19

  Goh, een reden te meer ooit in mijn leven eens naar Den-Haag te gaan. Oh wacht, ik ben er in 1988 op de fiets naartoe geweest om een visum te halen (-:
  Ik ben het weer hartstochtelijk met je eens: met zijn vijftienen in één cel en maar één secreet. En brood met spinnenkoppen eten!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 23, 2016 @ 20:33:18

   Ja best leuk om eens te zien, je kunt ook nog de portretgalerij bezoeken,dat hebben wij dit keer niet gedaan. Er is inderdaad genoeg te zien in Den Haag, alleen in die omgeving liggen het binnenhof, het gebouw van de tweede kamer, het Mauritshuis, het Eschermuseum enz, allemaal te bezoeken, neem een dikke beurs mee.

   Beantwoorden

 22. Melody62
  nov 23, 2016 @ 20:03:47

  Wat leuk dit!!!

  Ik ben er ook nog nooit geweest…wil dat nu wel….

  En ja die straffen van toen….snel weer in ere herstellen …. ipv dat zoetsappige zielige meeleef gedoe waardoor criminelen zich alleen maart nog meer gemotiveerd voelen om meer misdaden te begaan…straf volgt immers niet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 23, 2016 @ 20:28:26

   Ja een hand afhakken voorkomt wél dat er wéér gestolen wordt maar het waren toch wel overwegend heel wrede straffen. Maar die cel laten delen en veel soberder maken is wel mijn idee!

   Beantwoorden

 23. Hartelijke Hot Hulk
  nov 23, 2016 @ 19:57:32

  Mooi en altijd interessant.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: