bijna vergeten

Haagse-Markt-nieuwIn september had ik een logje over de vernieuwde  Haagse markt,  ff jammer dat ik er nou net op donderdag was , dan is er géén markt. Maar ik beloofde nog een keer terug te gaan om de nieuwe markt in bedrijf te laten zien en dat dééd ik twee weken later.

De marktkooplieden zijn  niet onverdeeld tevreden,  de vaste container achtige kramen zijn flink duurder dan de oude houtenkramen die met zeildoek gedekt waren. Er wordt ook flink gemopperd omdat ze de kramen ook verplicht moeten bemannen en dat komt lang niet iedereen uit. Ook is het beloofde camera toezicht nog steeds geen feit, vervelend omdat er nog steeds veel zakkenrollers hun slag proberen te slaan en er ook regelmatig schade veroorzaakt wordt door daders die op het kerkhof liggen.

Maar even als markt bezoekster, ….. het viel me niét tegen!
Vergeleken bij toen ik er de laatste keer was, zo’n jaar of tien geleden, is het aanbod veel meer divers geworden. Uiteraard nog steeds veel groenten en fruit kramen met aanbod van zowel Hollandse kost als de meest exotische  groente en fruit soorten.
De viskramen zien er keurig verzorgd uit, alles gekoeld, en laten een keur aan vissoorten zien.

Ook nog steeds de meest gigantische kitschzooi om een middelgrote woonwagen in te richten, en op hetzelfde niveau glimmertjes in vitrines, misschien wel om  de indruk te  wekken dat ze de moeite van het stelen waard zijn.
Maar ook kleding van super “over de top” tot rokken voor zulke  brede heupen dat ze bijna  vierkant zijn! Ook veel kinderkleding  van heel gewoon tot “prinsessenkleding”.

Een leuke “kousenstand” waar je terecht kunt voor steun kousen maar, als je “stoute plannetjes” hebt, óók een mooie  netkous kunt vinden.
Het doet  me plezier dat er nog steeds tule te koop is voor  een habbekrats en in alle mogelijke kleuren. Ik kocht het er héél lang geleden regelmatig om m’n dansjurken in elkaar te knutselen.
Voeg daar nog de gewone huishoudelijk zaken bij en je zóu er al je boodschappen kunnen doen en zelfs een gezellig koffiehoekje kunnen vinden.
Al met al……ja,  een verbetering met als  enige kanttekening dat ik blijkbaar een rustige ochtend had gekozen, maar kijk zelf maar even!

 

49 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  nov 20, 2016 @ 13:27:50

  Markten reguleren is tegenwoordig een hobby van al te regelbewuste bestuurders. Komt ook omdat ook daar weer veel kooplieden verschijnen die werken op de vergunning van andere mensen, het vak nauwelijks verstaan, rommelen en als het regent niet verschijnen. Ik heb ze in de praktijk meegemaakt. Daar zat ook druk op om het nu eens goed te doen. Handhaving te versterken en ‘ouwe jongens krentenbroodmentaliteit’ weg te nemen, Er zijn heel goede markten (Amsterdamse Jordaan) en heel fraaie, er zijn minder goede, maar nog steeds goed bezochte. Overal verschillend al lijken de leveranciers van dat spul in de breedte wel gelijk. Van kitsch tot etenswaar. Maar in die zin wijkt het allemaal niet af van wat je in de Nederlandse winkelcentra ziet tegenwoordig. Je bent al blij als er eens een outsider te vinden is met een afwijkend aanbod van spullen….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 20, 2016 @ 13:38:10

   het is inderdaad de opgelegde regelgeving waar de kooplieden tegen protesteren. Veel kooplui staan op diverse markten in de regio en kúnnen dus helemaal niet die vier dagen per week de markt bemannen zonder extra personeelskosten te moeten maken. En de staanplaatsen zijn al zoveel duurder dan ze waren.Dus dat begrijp ik wel.
   Ook wél jammer dat de typische marktsfeer door deze nieuwe “kramen” de nek omgedraaid wordt want dat is éigenlijk nog het enige dat de markt onderscheid van de supermarkt.

   Beantwoorden

 2. minoesjka2
  nov 19, 2016 @ 17:50:16

  Gezellig hoor, ik ga altijd graag naar de markt en niet alleen voor de koopjes 😉

  Beantwoorden

 3. beaunino
  nov 19, 2016 @ 14:40:46

  Ik heb vijf jaar op de woensdagmiddagen op markt geholpen bij ‘Janneman de corsetteman’ met mijn vriendinnetje. Apart sfeertje, en erg gezellig volk. Je had wel lekker weer zag ik , en ik zag ook nog eens een leuk blauw jurkje hangen. Leuke markt lijkt me zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 19, 2016 @ 15:58:11

   Klopt, de markt heeft altijd een heel aparte sfeer, vooral de kleinere markten zoals bij ons in Rijswijk. Die in Den Haag is té groot om knus te zijn maar vroeger was er toch wel veel gezelligheid. Die heb ik nu net kunnen ontdekken maar dat kán zijn omdat we zo vroeg waren. Maar ook hebben de marktkooplieden nu veel minder contact met elkaar door de dichte “containers”. Ik ga nog eens terug op een dag dat het drukker is denk ik;-)

   Beantwoorden

 4. Mrs. Brubeck
  nov 18, 2016 @ 18:44:54

  Ik draag zelfs netkousen als ik geen stoute plannen heb, haha…trouwens wat zijn stoute plannen lieve Riet? 😀

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 18, 2016 @ 19:02:58

   Whahaha, ja ook daar speelt de leeftijd een rol, ik ben nog uit de tijd dat er nog maar kort nylons waren, nog mét naad en hiel weetje wel. Dan wás er nog een versie “met gaten”maar die droeg een “net meisje” niet als je begrijpt wat ik bedoel;-) Nu is er van álles te koop waarvan m’n vader een zware hartaanval zou krijgen bij de gedachte dat zijn dochters die zouden dragen( de korte rokken laat ik dan maar buiten beschouwing)
   Maar stoute plannetje heb ik wel eens over geschreven maar dat was voor jij hier las. type in zoekfunctie rechtsbovenin maar in
   nog meer nostalgie 😉

   Beantwoorden

 5. majaer
  nov 18, 2016 @ 16:49:10

  Het is best vervelend dat je overal op moet letten als je even gezellig naar de markt wil. Overigens vind ik de markt niet echt goedkoop meer zoals vroeger vooral kleding.
  Bij ons is er zaterdag markt en gelukkig geen last van zakkenrollers. Hopelijk blijft dit zo???

  Beantwoorden

 6. Melody62
  nov 18, 2016 @ 14:35:31

  ik ken het natuurlijk niet maar zoals jij het vertelt klinkt het wel aanlokkelijker dan dat ik me zulke dingen herinner 😉

  En ja ook de markt gaat met de tijd mee, de gulden is al lang geen daalder meer waard daar, laat staan het euro equivalent

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 18, 2016 @ 14:50:42

   De houten kramen hadden natuurlijk wél hun charme, je zag door de kramen heen ook de kramen op het andere pad, dat is nu niet meer zo. maar voor de kooplui wel een stuk meer comfort, meer beschutting bij slecht weer en minder gezeul met de waren.

   Beantwoorden

 7. J@n.
  nov 18, 2016 @ 14:16:19

  Voor de kooplui misschien wat minder, maar het gaat toch om de kopers, niet dan?

  Beantwoorden

 8. willy
  nov 18, 2016 @ 12:31:07

  het was daar wel bijzonder rustig

  geen kat te zien, zeggen wij

  en op een markt verwacht je dat toch niet

  groeten

  Beantwoorden

 9. cornma
  nov 18, 2016 @ 11:14:09

  Hoewel ik het over een markt lopen best gezellig vind, kom ik er eigenlijk nooit. In Den Haag ben ik niet bekend, dus weet niet hoe het was, maar de foto’s tonen een gewone markt, toch? Of kijk ik niet goed?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 18, 2016 @ 14:05:06

   Ja hoor, een gewone markt maar sinds de vernieuwing zijn de houten marktkramen met klapperende zeilen vervangen door vaste container achtige standplaatsen.Het is minder rommelig geworden maar toch ook wel wat minder “gezellig”omdat je niet meer door alle kramen heen kunt kijken.

   Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  nov 18, 2016 @ 10:31:47

  Het is leuk om eens gezien te hebben maar veel verschil met de Amsterdamse Dappermarkt of zo is er niet. Wel veel vierkante rokken ja en hoofddoekjes.. Daar heb ik dan weer geen kraam van gezien.. 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 18, 2016 @ 14:02:12

   Ik ken de Dappermarkt niet dus ik kan het niet vergelijken, was wel een paar jaar geleden op de Alber Kuipmarkt en die viel me behoorlijk tegen, totaal geen sfeer.Maar misschien waren we daar ook wel wat te vroeg, want zo vroeg loopt de Haagse markt óók niet over van sfeer.

   Beantwoorden

 11. Rebelse Huisvrouw
  nov 18, 2016 @ 09:08:56

  Gezellig he, een markt? Ik hou er altijd wel van. Leuk, dat compilatiefilmpje!

  Beantwoorden

 12. Leidse Glibber
  nov 18, 2016 @ 02:37:04

  Ik hoor er altijd zoveel over en ben er zelf nog nooit geweest, zelfs niet toen ik in Den Haag op school zat vroeger.
  Off Topic. ben benieuwd hoe het zaterdag bij ons gaat er schijnt landelijk opgeroepen te zijn te komen protesteren.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 18, 2016 @ 08:08:55

   En jij bet toch wel echt een marktmens, maar de Leidse markt is wél gezelliger hoor.
   OT Je zóu die lui toch, over de rug van de kinderen willen scoren. Ze hebben niet door dat ze hun eigen ruiten in gooien.
   Het ergste is dat wanneer vóórstanders van zwarte Piet zich er óók mee gaan bemoeien die meteen als “uiterst rechtse groepering” weggezet worden,

   Beantwoorden

   • Leidse Glibber
    nov 19, 2016 @ 01:11:02

    Tja ik wacht het af wat er morgen gaat gebeuren, ben er niet blij mee. Gelukkig kiest Leiden nog wel voor Zwarte Piet maar ik hoorde van organisatoren dat het steeds zwaarder wordt dit vol te houden.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 19, 2016 @ 07:40:16

     Hoe is het toch mógelijk dat een paar mensen dit voor elkaar krijgen, als iemand zich voor een góede zaak inzet lukt het nooit met een kleine groepering.
     Maar ja, als je ook kinderen als “schild”durft te gebruiken.

     Beantwoorden

 13. RenéSmurf
  nov 17, 2016 @ 21:44:14

  ja, er zijn vast liefhebbers voor, en mensen met tijd en geld. Ik vind het dan leuker om er over te lezen.

  Beantwoorden

 14. Marja
  nov 17, 2016 @ 21:12:53

  Mijn moeder scoorde ook altijd couponnetjes op de Haagse markt. Leuk om deze nieuwe versie te zien. Zelf bezoek ik nooit een markt. Sterker nog … ik kom nauwelijks in winkels.

  Beantwoorden

 15. powerpointgreetje
  nov 17, 2016 @ 20:57:01

  De markten hier in de omgeving waar ik woon zijn tegenwoordig lang zo druk en gezellig niet meer als vroeger. In het dorp waar ik al 44 jaar woon, met nog geen 800 inwoners, is nog nooit een markt geweest.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 17, 2016 @ 21:09:22

   Nee dat snap ik, met 80 inwoners is een markt niet lonend, maar het zal er heerlijk rustig wonen zijn. De meeste markten worden wel wat minder, net als winkels hebben ze last van online aankopen doen denk ik. Wel jammer want het is altijd gezellig zo’n plaatselijke markt.

   Beantwoorden

 16. Kakel
  nov 17, 2016 @ 20:19:38

  Nou, nou…de rust zelve! Ben je kort na zonsopgang geweest (-: Ik heb mijn ogen goed de kost gegeven maar kwam geen hond tegen!
  Lieve groet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 17, 2016 @ 20:29:36

   Honden zie je daar niet zo veel, die lichten té makkelijk een poot op tegen de handel;-)
   maar inderdaad , het wás niet heel druk omdat we vroeg waren maar ik heb natuurlijk geprobeerd de foto’s zó te maken dat er niet teveel mensen op stonden.

   Beantwoorden

 17. gewoonanneke
  nov 17, 2016 @ 19:59:11

  Best netjes allemaal en denk voor kleding beter dat het niet nat kan worden en zo maar toch de marktsfeer vind ik het niet echt hebben zo.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 17, 2016 @ 20:25:26

   Voor de marktkooplui natuurlijk , ook prettig dat ze niet steeds met hun waren hoeven te slepen en als je zo tussen de paden loopt valt het verschil toch eigenlijk niet zo heel erg op.

   Beantwoorden

 18. Suskeblogt
  nov 17, 2016 @ 19:55:16

  Hier gaat op dinsdag de wekelijkse markt door. Er zijn ook regelmatig problemen geweest met zakkenrollers. Zulke druk bezochte plaatsen trekt dieven aan. Of camera’s hen zouden tegen houden betwijfel ik.

  Beantwoorden

 19. matroos
  nov 17, 2016 @ 19:19:39

  Jaren geleden ben ik er ooit eens geweest en ja er ook stof en tule gekocht,spot goedkoop.Nu nog zie ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 17, 2016 @ 19:30:04

   Maar in stoffen is er nu wel wat minder keus als vroeger. Dat is wel logisch want haast niemand maakt nog zelf kleding en dat was vroeger vrij normaal. Ik kwam er veel in de jaren 60 en 70. Daarna kwamen eigenlijk de supermarkten en kon je daar ook goedkoop etenswaren kopen.

   Beantwoorden

   • matroos
    nov 17, 2016 @ 20:01:43

    Eigenlijk vind juist stoffen kramen en alles wat je nodig hebt om te handwerken zo leuk.Ik ga wel eens onderweg met de boot naar een markt juist voor zulke dingen.Brocante en dat soort dingen en rommelmarkten bezoek ik nooit,’k heb rommel zat.

    Beantwoorden

    • rietepietz
     nov 17, 2016 @ 20:28:00

     Ja ik snap hélemaal wat je bedoelt, dat had ik vroeger ook. Knopen, kantjes, lovertjes en lintjes, wát je maar nodig kon hebben als je zelf kleding naaide. Ik moet ook altijd nog even snuffelen bij dat soort kramen.

     Beantwoorden

 20. Hartelijke Hot Hulk
  nov 17, 2016 @ 19:19:06

  Ik vermoed dat je er erg vroeg was.
  Alle schappen lagen/hingen nog bomvol.
  Ik zal maar geen foto sturen van de Heemskerkse markt, want daar kun je over de hoofden lopen.
  Hier in Beverwijk staan de kramen winkelgericht, dat is heel leuk markten, vind ik.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   nov 17, 2016 @ 19:27:28

   ja ik er in de ochtend dat klopt, het kan in Den Haag óók heel druk zijn hoor en dan zien ze mij daar niet. dan moet je veél te goed op je spullen letten. Vooral op zaterdag kun je er over de hoofden lopen. In Beverwijk ben ik nog nooit geweest.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: