hoofdrekenen

Kom d’r eens om bij jongelui! Volgens mij wordt het zelfs nog amper geleerd op scholen. Alles gaat met “de zak-japanner”.
Was er natuurlijk niet bij in de jaren 50 toen ik m’n schoolperiode als nog net geen 14 jarige afsloot.
Omdat ik wél 8 leerjaren had, 6 jaar lagere school en 2 jaar HHschool, mocht ik wél al werken en mijn zwager kon wel een hulpje gebruiken. Hij had aanvankelijk nog een besteldienst maar was ook één van de eerste die “schuimplastic“ging verkopen.

winkel2
Een heel nieuw product dat naast schuimrubber, dat al wat langer bestond, ook goedkopere mogelijkheden bood om zelf  je stoeltjes te bekleden, kindermatrasjes te maken en later, toen het allang “polyeter”genoemd werd , ook heel veel verkocht werd voor caravan- en bootkussens.

In grote platen werd het aangeleverd en in de winkel kon op het  maat besteld worden, dan werd het met een gewone broodzaag op maat gesneden. Maar….. dan moest natuurlijk de prijs uitgerekend worden. Zónder rekenmachine want hé, het was pas 1957 of daaromtrent.
Dus  als iemand wilde weten hoeveel  een stukje van 45 x 40 van 3 cm dik kostte dan was het even rekenen…lente x breedte x hoogte x de vierkante meter prijs.
En als het dan eigenlijk wel 5 cm korter mocht, of een cm dunner kon je weer opnieuw beginnen.
Dan waren er  ook nog twee kwaliteiten die  een gedeeltelijke herberekening noodzakelijk konden maken.

Ik had al snel door dat het anders moest kunnen  en ging aan de knutsel met een multomap en een pak papier om een “tabellenboek” te fabrieken.
Nee, zeker niet op de HHschool geleerd,  gewoon maar begonnen met per 5 cm iedere breedte uit te rekenen tot 200 cm lang want langer waren de schuimplastic platen nooit.

tabel
Nee natuurlijk had ik van Exel nog nooit gehoord, trouwens ook niet van een computer. Aanvankelijk was er zelfs geen typemachine voorhanden en dus schreef ik alles keurig  (nou ja voor mijn doen dan want ik heb een hanenpoot) met het handje rijtje voor rijtje uit.
Een héél enthousiaste  baas maakte dat ik er lol in kreeg en ieder momentje dat er geen klanten waren benutte om weer een rijtje uit te werken.
Het boek werkte perfect, ik begon natuurlijk met de meest gevraagde maten maar uiteindelijk was het  compleet vanaf 10x 10 cm t/m 120 x 200 cm, alles t/m 10 cm dik.

Toen er later een typemachine kwam heb ik het nog een keer over gedaan, dat was ook nodig omdat de prijzen ondertussen gestegen waren en dus….. wéér veel rekenwerk, allemaal op een kladpapiertje hoewel ik soms wel “logische rijtjes” ontdekte en met af en toe een controle berekening toe kon.
Omdat we ondertussen ook doorzichtig plakplastic verkochten werden de bladzijden uit het nieuwe boek “gelamineerd” en voorzien van keurige tabjes!

Het was een heel geknutsel maar het resultaat was héél goed bruikbaar. Ik heb later ooit nog van mijn opvolger gehoord dat hij er nooit één fout in heeft kunnen vinden.
Het boek raakte natuurlijk in onbruik zodra de rekenmachine z’n intrede deed, best wel jammer dat het  boek waarschijnlijk verloren gegaan bij de overdracht aan een nieuwe eigenaar,  ik zou m’n primitieve  staatje excel knutsel  nog graag eens door willen bladeren.
Met de rekenmachine heb ik nooit gewerkt, die kwam pas enige jaren nadat ik in 1962, zwanger van ons eerste kind,  gestopt was met werken,  tja, toen was ik een soort van “uitgerekend”!

winkel-1

 

 

48 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. Leidse Glibber
    nov 15, 2016 @ 00:21:43

    Uiteraard vond ik het verschrikkelijk vroeger op school, maar ben nu zo blij dat het hoofdrekenen er bij ons ingestampt is.

    Beantwoorden

  2. Regenboogvlinder
    nov 14, 2016 @ 12:48:16

    Wat slim van je! Ik van me voorstellen dat je je fabriekselnog graag eens zou willen zien. Maar goed, het zit in je hoofd, en dat levert dit leuke logje weer op.
    Nee hoofdrekenen kunnen ze tegenwoordig niet meer.. Ik was er ook wel goed in als ik er nu over nadenk 🙂

    Beantwoorden

  3. Paul
    nov 14, 2016 @ 12:03:44

    De zak-japanner. Nog nooit van gehoord. Maar ik reken op mijn werk veel met excel. Gelukkig kan ik wel hoofdrekenen, dat bleek toen ik een blauwe maandag op de PABO zat en fluitend door de rekentoets kwam.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 14, 2016 @ 15:38:16

      Echt niet? Dan is dat inderdaad ook al een achterhaald begrip zoals een lezer al suggereerde. Rekenen zal ook wel een klein beetje aanleg vereisen en dát heb je of heb je niet. Maar dan moet het meestal nog wel een beetje ontwikkeld worden.

      Beantwoorden

  4. Villasappho
    nov 14, 2016 @ 10:50:13

    Heerlijke blog maar die nummers word ik niet blijer van

    Beantwoorden

  5. ria
    nov 13, 2016 @ 16:04:31

    Oh ja die staartdelingen van nu. Ik wilde kleinzoon helpen maar die snapte mijn deling helemaal niet. Het was wel zo dat ik de som eerder af had dan hij:-)

    Beantwoorden

  6. Hartelijke Hot Hulk
    nov 13, 2016 @ 12:38:13

    Uitgerekend
    Whahahahaha
    Letterlijk en figuurlijk
    Slim wijffie

    Beantwoorden

  7. terrebel
    nov 12, 2016 @ 22:50:09

    Een fraaie geschiedenis, Riet! En ja, mensen van onder de 40 kunnen vaak maar moeilijk rekenen zonder hulp van een apparaatje. Dat merkte ik bijvoorbeeld toen op het werk een paar jaar geleden de stroom uitviel. Ik pakte een schrift, een geodriehoek en een pen en ging journaalposten maken. Collega’s die boekhouden uitsluitend op de computer hadden geleerd konden niet verder werken. De storing duurde drie dagen. Zij hadden drie dagen achterstand in het werk en ik kon rustig alles overtypen uit mijn schriftje…Dat was grappig!

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 13, 2016 @ 10:47:09

      En dat gaat op meerdere fronten op, ik deed jaren geleden iets vergelijkbaars.
      We moesten héél veel pakketten adresseren maar het apparaat dat de etiketten uit moest spugen deed niets. Ging aanvankelijk iedereen zitten wachten tot er een ander apparaat geregeld kon worden, ik pakte een pen en wat blanco etiketten en ging schrijven, was niémand opgekomen. Goed voorbeeld deed goed volgen en zo werd het tijdverlies tot een minimum beperkt.

      Beantwoorden

  8. Mrs. T.
    nov 12, 2016 @ 21:19:00

    Zo hé, jij was goed bezig!

    Beantwoorden

  9. minoesjka2
    nov 12, 2016 @ 17:29:46

    Tjonge, zelfs de term “zak japanner” zullen veel jongeren niet meer kennen! Terwijl die er in mijn schooltijd ook nog niet was……….. en toch hé ben ik blij dat ik heb leren hoofdrekenen, want ik gebruik het nog regelmatig. 🙂

    Beantwoorden

  10. J@n.
    nov 12, 2016 @ 15:16:49

    Nooit goed geweest in tellen, maar wel in delegeren en zo kon ik mijn broer een lijst laten maken zoals die van jou, maar dan over de prijzen van verschillende maten vensterglas, die had ik nodig omdat ik het meestal op maat moest snijden en aan de mensen moest leveren, dus vergelijkbaar met die van jou. Tegenwoordig hoef ik niet zo vaak meer te rekenen en als ik het moet heb ik mijn mobieltje (smartphone heet zo’n ding tegenwoordig geloof ik) nog wel paraat.
    Leuk nostalgisch logje Rietepietz.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 12, 2016 @ 15:32:32

      Ja vroeger móest je wel natuurlijk, er wáren gewoon nog geen kleine rekenmachines . Maar je hebt gelijk, ieder z’n vaardigheden en als je dan maar wéét wat delegeren is kom je er ook wel. Ook mijn zwager (wiens zaak het was) had hier geen kaas van gegeten maar wist mij dus wel te motiveren er werk van te maken, ieder z’n vak toch?
      Dankjewel voor het compliment.

      Beantwoorden

  11. Petr@
    nov 12, 2016 @ 13:41:34

    Ik denk dat je baas wel heel blij met jou was! Wat een handige uitvinding van jou Riet!
    Als ik tegenwoordig af moet rekenen bij een kassa vraag ik maar niet, wil je er iets bij hebben, dan raken ze helemaal van slag.
    Die oude foto’s van een jong Rietje vind ik ook erg leuk!

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 12, 2016 @ 15:36:35

      Ja de baas ( mijn zwager) was een geweldige zakenman maar totaal niet handig. Maar hij wist als geen ander mensen te motiveren en daar leer je natuurlijk méér van dan van iemand “die alles beter weet”
      Er zit een jaar of 5 tussen de beiden foto’s, op de eerste ben ik misschien zelfs nog geen 15 op de laatste was ik al getrouwd.

      Beantwoorden

  12. Tessa | 52druppels.nl
    nov 12, 2016 @ 10:30:23

    Haha, je was uitgerekend! Ik hou d’r van! Ik was trouwens ook knap uitgeteld na de bevalling.

    Beantwoorden

  13. willy
    nov 12, 2016 @ 09:53:22

    hoofdrekenenen….meestal doen we dat onbewust ..

    voor wat meer ingewikkelde berekeningen, moet je wel een goed inzicht hebben en daarin geoefend zijn..

    en dat laatste ontbreekt ons, denk ik..

    niets gemakkelijker dan het machinaal rekenen en zo verleert men “hoofdrekenen”

    een “uitgerekend” logje vandaag Riet

    prettige dag

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 12, 2016 @ 09:58:34

      Ja klopt, vooral jongere generaties krijgen er geen routine meer in door de “makkelijke”hulpmiddelen. Ik kan natiuurlijk ook niet alles uit het hoofd maar desnoods met een pen en papiertje lukt het altijd wel.
      Storingen in de kassa zijn tegenwoordig een reden om de winkel te sluiten,alsof we het níet eeuwenlang zonder dit soort elektronica hebben moeten doen.

      Beantwoorden

  14. beaunino
    nov 12, 2016 @ 06:21:58

    Heerlijk die nostalgie. Ik ben een stuk jonger natuurlijk, maar toen ik rond ’85 in de bakkerij ging werken stond er nog zo’n ouderwetse kassa. Ik had op gegeven moment precies de prijzen van alle soorten en aantallen kadetjes in mijn hoofd. Heerlijk vond ik het om op dat ding tekeer te gaan. Verder ben ik maar bar slecht met cijfertjes.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 12, 2016 @ 09:54:50

      Ja zo werkt “routine”hoe vaker je het doet hoe makkelijker je het toepast. Ik weet nog steeds de belangrijkste telefoonnummers uit m’n hoofd en raak niét in paniek als de kassière het even niet meer onder controle heeft;-)

      Beantwoorden

  15. RenéSmurf
    nov 11, 2016 @ 23:33:20

    ja, knap hoor, dat hoofdrekenen, ik kan het alleen met een papiertje, dat gelukkig nog wel. In de toekomst, en nu al, kan werkelijk alles op de mobiele telefoon.

    Beantwoorden

  16. Rebelse Huisvrouw
    nov 11, 2016 @ 22:35:59

    Ik merkte dat ik laatst zelf iets moest uitrekenen waar ik even niet uitkwam. Ik schrok ervan, werkelijk! Dat komt toch omdat je het niet – te weinig – doet. Op elk mobieltje zit een rekenmachine ondertussen!

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 12, 2016 @ 10:09:12

      Ik zou niet weten of op mijn oude Nokia een rekenmachientjes zit, nooit naar gezocht en er zit wel meer op dat ik nooit gebruik, Ik blijf proberen “m’n hoofd”te gebruiken;-)

      Beantwoorden

  17. Corja
    nov 11, 2016 @ 21:59:43

    Super. Wat een vondst en wat ontzettend jammer dat die map verloren is gegaan. Nooit de neiging gehad om nog eens heeeel goed te zoeken? Of te vragen of iemand dat nog eens zou willen doen?
    Je uitsmijter is trouwens ook weer ijzersterk!

    Beantwoorden

  18. matroos
    nov 11, 2016 @ 21:06:13

    Laatst kon je hier in een winkel niet pinnen,de hele kassa deed het niet trouwens.Enkel de lade ging open.Het gestuntel van optellen heb ik met verbazing aangezien.Heb toen zelf met gepast geld betaald,even later zat er een briefje op de deur.Wegens omstandigheden bla bla ’t Is toch geen wonder dat veel mensen geen weet meer hebben hoe met geld om te gaan.

    Leuke woordspeling aan het eind.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 11, 2016 @ 21:18:03

      het is best wel treurig dat een winkel moet sluiten als de kassa het niet doet. Maar er groeit inderdaad een generatie op die, zelfs áls ze het op school nog leren, geen routine meer kunnen opdoen in dit soort “rekenwerk”. Ik betaal uitsluitend contant en moet inderdaad wel eens bijspringen om een caissière uit de brand te helpen.
      Het is mij tóch een raadsel hoe mensen die uitsluiten pinnen het overzicht houden over hun uitgaven.
      Ik ben gék op woordspelingen,spreekwoorden en gezegden en zie regelmatig kans er een paar door te flansen. 😉

      Beantwoorden

  19. Kakel
    nov 11, 2016 @ 20:50:43

    Op lagere scholen zijn kinderen verplicht hun “tafeldiploma” te halen en op de middelbare school de rekentoets. Die laatste is overigens heel lastig.
    Wat ze niet meer leren op school zijn staartdelingen. Tegenwoordig leren ze de kinderen “schatten.” Daar snap ik geen zak van!
    In 2005 moest ik bij de GGZ een IQ-test doen. Achterlijk natuurlijk. Bij rekenen zei de psycholoog: de meesten maken maar twee sommen hoor. Ik heb twee hele rijen ingevuld. Maar mijn “pronkstuk” was kennis van het Nederlands (-:

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 11, 2016 @ 21:11:01

      Je kunt wel tafels leren maar als je die vaardigheid nooit meer hoeft te gebruiken krijg je er geen routine in.
      Delen heb je, zonder rekenmachine , natuurlijk ook nodig, maar wie kan er nog uitrekenen hoeveel 1 mtr. 25 stof moet kosten als het per meter geprijsd is. Door het pinnen hoeven ze ook bij het afrekenen niet meer te rekenen dus het wordt allemaal minder die rekenvaardigheid. Best wel jammer want ze zijn meteen hulpeloos zonder rekenmachine.

      Beantwoorden

  20. Marja
    nov 11, 2016 @ 19:50:20

    Ze bakken er tegenwoordig helemaal niets meer van. Geef 1 euro 20 extra aan de kassa en de dame slaat op tilt.
    Jij bent nog echt een inventieve puzzelaar geweest op je multoblaadjes. Jammer dat je ze niet meer hebt.
    Je laatste zin is natuurlijk helemaal perfect. 😉

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 11, 2016 @ 19:57:57

      O néé, nooit doen hoor dat bijpassen, dan raken ze in de war want het kassaschermpje geeft precies aan wat ze terug moeten geven.
      Meestal weten de oudere kassières nog wel hoe dat werkt. Maar ja, jongelui pinnen alleen maar dus weten zij veel hoe dat met contant geld werkt. Ik heb “al doende” veel geleerd, werkt volgens beter dan boekenwijsheid.
      Nou ik was op de laatste foto nog lang niet uitgerekend, dát duurde nog een paar maanden;-) maar ik vond ‘m ook wel leuk.

      Beantwoorden

  21. Suskeblogt
    nov 11, 2016 @ 19:39:38

    Een bewijs dat de menselijke geest veel creatiever is dan de beste rekenmachines en computers. Zo’n blad uitvinden zoals jij deed kan geen enkele machine.

    Beantwoorden

  22. hanscke
    nov 11, 2016 @ 19:05:12

    Dat doet mij opeens denken aan de logaritmetabellen. Dat jij dergelijke tabellen nodig had lijkt me heel duidelijk, maar waarom ik een heel boekje met getallen nodig had om wiskunde te maken heb ik altijd heel vreemd gevonden. Ik kon het wel, maar ik heb het altijd als een kunstje gezien.

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 11, 2016 @ 19:12:06

      Ik heb het tabellenboekje later ook moeten kopen toen ik via de moeder MAVO op latere leeftijd alsnog wiskunde in m’n pakket had, Maar destijds wist ik zelfs niet van het bestáán! Het heeft me altijd gesterkt in de mening dat scholing alleen niet zaligmakend is. Nieuwsgierigheid en je gezonde verstand gebruiken hebben in heel veel gevallen net zoveel effect als scholing. Misschien zelfs wel meer want je zélf ontdekt blijft veel beter hangen dan boekenwijsheid.

      Beantwoorden

  23. Melody62
    nov 11, 2016 @ 17:35:34

    Prachtige nostalgie…..
    Toevalig deze week nog met geesje over gehad…
    In mijn banktijd heb ik een tijdje niets anders gedaan dan euro cheques, girokaarten, en overboekingen behandeld

    Beantwoorden

    • rietepietz
      nov 11, 2016 @ 17:39:33

      Ja allemaal dingen die verdwenen zijn. Kinderen kunnen gewoon helemaal niéts mee zonder rekenmachine, het is natuurlijk een makkelijk apparaat maar ik maak meer fouten mét dan zonder als het niet héél gewikkelde sommen zijn.

      Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: