peenbuikers

Sorry, het is weer Marja’s  schuld. In  haar serie oude beroepen limericks  heeft zij het dit keer over “” een tuinder in Loosduinen en tja…. dan inspireert zij me weer  om terug in de tijd te gaan.

Loosduinen was oorspronkelijk een tuindersdorp en als zodanig op het naastgelegen Westland georiënteerd. Het dorp werd zelfs als de hoofdplaats van het Westland beschouwd. De vruchtbare geestgrond leverde rijke oogsten op, onder andere van de peen, die van excellente kwaliteit was. Daar komt ook de bijnaam van de Loosduiners, “Peenbuikers”, vandaan.

Ik laat maar even in het midden waar de naam peenbuiker  precies op wijst,  men  zal ongetwijfeld veel van de eigen teelt gegeten hebben, dus vaak “de buik vol met peen” gehad hebben. Maar er gaat ook een ander verhaal.
Wanneer de peen uit de grond getrokken  en gebost was werd het zand eraf gespoeld in de sloot die meestal om de tuinderij lag.
Men lag dus “op de buik” aan de kant van de sloot “peen” te wassen, de mooiste versie wat mij betreft.

Bijna “slavenarbeid” dus  laat de ARBO wet het niet horen. Al discrimineer je tegenwoordig al bijna als je iemand van Turkse komaf een Turk noemt, een Loosduiner  wordt  nog altijd een “peenbuiker” genoemd  zelfs al is het grote  tuindersgebied van weleer grotendeels verstedelijkt.

Mijn vader groeide  op in Loosduinen en werkte als jongen natuurlijk ook wel hier en daar bij tuinders. Een groot deel van zijn familie ( 16 broers en zussen)  is zelfs nooit uit Loosduinen weggegaan.
Als klein meisje mocht ik  wel eens achter op de fiets mee naar Loosduinen, vanaf de Beeklaan in Den Haag langs de Loosduinseweg rijdend waar destijds nog de Loosduinse vaart tussen “weg en kade” doorliep tot aan de Fahrenheitstraat.
schuitZodra je dan in de buurt van de Leyweg kwam, toen nog grotendeels landelijk  gebied, keek ik m’n ogen uit naar de tuindersschuiten die hun oogst naar de veiling brachten.
Omdat m’n vader  nog wel bekenden had in het tuinderswereldje mocht ik ooit een keer meevaren op een lege schuit, een  bijzondere ervaring voor een kind dat helemaal niéts gewend was.
duwbok
Met de stok  die hierboven  bij de schuit staat kon de tuinder zijn schuit door het water trekken, een beetje een soort gondelier, maar meestal werd in die tijd de schuit vanaf de kant aan de boom (zoals de stok genoemd werd), meegetrokken of mee geduwd.
Ik vond het indrukwekkend om te zien hoe zo’n “schipper” vlak voor een bruggetje even de stok van het schip haalde, vlug naar de andere kant holde en dáár de stok weer in de schuit stak.
trekbootEen héél enkele keer zag ik wel eens een tuinder die in een soort tuig lopend zélf de boot vanaf de kant door het water trok.
De plaatjes vond ik op het internet, óók dit laatste plaatje waar de tuinder “moeder de vrouw”, die volgens het verhaal tóch geen beroep had, de boot door het water liet  trekken.
Ja er werden ooit ook paarden voor gebruikt maar als je geen paard hebt is één VK, beter dan géén PK.

Advertenties

37 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Rebelse Huisvrouw
  Nov 03, 2016 @ 15:20:16

  Gek woord ja, peenbuikers. Ik ga toch eens uitzoeken waar het vandaan komt!

  Beantwoorden

 2. Melody62
  Nov 02, 2016 @ 14:55:54

  als schuld van anderen zulke mooie blogposten oplevert …. zou ik zeggen doe zo voort ;-0

  Beantwoorden

 3. Regenboogvlinder
  Nov 02, 2016 @ 13:21:53

  Nog nooit van gehoord… maar leuk verteld Riet! En leuke plaatjes ook!
  Ja vroeger moest er echt nog gewerkt worden hè..

  Beantwoorden

 4. meninggever
  Nov 02, 2016 @ 10:17:06

  Tuinders zaten voorheen overal om ons heen. Sloten, een nu volgebouwd stadsdeel had er veel, maar uiteraard ook Aalsmeer, waar nu nog hectares vol glas te vinden zijn. Veel van die Slotense telers zijn verhuisd. Voor de Olympische Spelen gedwongen verhuisd naar de Flevopolders. Die O.S. kwamen er nooit, de voorbestemde grond werd doorverkocht aan projectontwikkelaars…. Maar het zorgde ook voor fikse verspreiding van het vak. Overigens zitten in de kop van Noord-Holland ook heel wat van die lieden. O.a. rozenkwekers. Enorme zaken, en voor de export van die schitterende bloemen van groot belang….

  Beantwoorden

 5. Desire
  Okt 31, 2016 @ 20:19:37

  Toch mooi hè? Die geschiedenis van weleer … dankjewel Marja dat je Rietepietz zoveel inspiratie geeft voor het schrijven van zo’n ‘historische’ blog 🙂

  Beantwoorden

 6. tagrijn
  Okt 31, 2016 @ 13:26:37

  Leuk stuk geschiedenis. Vroeger fietste ik vaak van Leiden naar Katwijk via Rijnsburg. Eerst kreeg je de uienlucht in je neus van de verbouw in Rijnsburg (Rijnsburgers worden nu nog steeds Uien genoemd) en daarna de onafzienbare velden met waspeen in Katwijk Binnen die werden ingekuild. Terug fietste ik via Valkenburg waar de peenwasserijen stonden. En nu is er niets meer van te vinden, alles volgebouwd..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 31, 2016 @ 13:52:30

   Eigenlijk heel erg natuurlijk dat voor steeds meer voeding van het buitenland afhankelijk worden omdat landbouw grond opgeofferd wordt aan woningen. Ook de veeteelt verdwijn steeds meer naar binnen op kleinere oppervlaktes dan buiten het geval was.
   En dan tóch niet mogen zeggen dat Nederland knap vol is.

   Beantwoorden

 7. Corja
  Okt 31, 2016 @ 12:56:55

  Heerlijk blog, dit! Met al die bekende straatnamen: Leyweg, Fahrenheitstraat, Loosduinseweg. Bij vader achterop. En later, toen ik eindelijk die tweedehandsfiets had bemachtigd, zelf fietsend op onze zondagse tochtjes. De geur van uien en selderij. ’t Komt weer helemaal terug. Peenbuikers, nooit geweten! 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 31, 2016 @ 13:49:03

   Altijd een pluspunt hé als je de genoemde straten voor je kunt zien. Althans…. hoe ze tóen waren, want de Loosduinsevaart is allang gedempt tot aan Loosduinen. Er gaan de laatste tijd wél stemmen op om een deel in ere te herstellen maar of dát er van komt betwijfel ik, het is zo’n drukke doorgaande weg geworden.

   Beantwoorden

 8. Suskeblogt
  Okt 31, 2016 @ 09:20:31

  Zoiets kan je je niet meer voorstellen. En moest je je boot door een turk die je geen turk meer mag noemen laten voorttrekken zat je nu vast en zeker achter tralies.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 31, 2016 @ 10:24:44

   O zeker weten, dit zou nu niemand meer pikken, hoewel, in TV programma’s als “de sterkste man “moeten de deelnemers soms óók vrachtwagens vooruittrekken, en dat zal zéker zwaarder zijn dan een boot door het water trekken.

   Beantwoorden

 9. Petr@
  Okt 30, 2016 @ 23:23:09

  Leuk Riet die oude verhalen! Peenbuikers, een leuke bijnaam.
  Maar die laatste foto, ach die arme vrouw.
  Vroeger was echt niet alles beter.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 31, 2016 @ 08:40:24

   Ja “peenbuiker” is in deze regio heel bekend dus iedereen wéét wat je bedoelt. Ik heb zélf nooi een vrouw ïn het harnas”gezien, wél mannen. Maar aan de foto te zien is die ook wel van vóór mijn tijd, ik heb het hier over begin jaren 50, deze vrouw liep waarschijnlijk al vóór de oorlog voor de trekschuit.

   Beantwoorden

 10. RenéSmurf
  Okt 30, 2016 @ 22:57:09

  En dit is mooier dan geschiedenis want dit is echt. Wetende dat het je persoonlijke visie is.

  Beantwoorden

 11. terrebel
  Okt 30, 2016 @ 22:29:02

  Een prachtig stukje geschiedenis, Riet. Mooi (her)ontdekt!

  Beantwoorden

 12. Kakel
  Okt 30, 2016 @ 20:41:39

  Peenbuiker…hoe verzinnen de mensen het!
  Zelf je boot vooruit sleuren, dát zou de Arbo eens moeten zien(-:
  Lieve groet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Okt 30, 2016 @ 20:48:49

   Waarschijnlijk was zo’n boot niet trekken niet zo héél zwaar als er eenmaal een beetje de vaart in zat.
   Maar ik mag hopen voor deze vrouw dat haar man wél even de vaart erin boomde voor haar.

   Beantwoorden

 13. Marja
  Okt 30, 2016 @ 20:37:24

  Geweldig. En dat allemaal door mijn grote schuld.
  Voor straf moest jij “achter de fiets” worden meegesleurd. Wat een wreedheid. Bijna net zo erg als die VK met die schuit.

  Beantwoorden

 14. Spencer
  Okt 30, 2016 @ 19:14:50

  Zit in Honselersdijk.
  http://www.westlandsmuseum.nl/
  Nog een fijn weekend.

  Beantwoorden

 15. Spencer
  Okt 30, 2016 @ 18:49:50

  Leuk verhaal Riet.
  Misschien is het een keer leuk voor jou om naar het Westlands museum te gaan.
  Daar zie je nog hoe het oude Westland en de tuinbouw toen de tijd in zijn werk ging.
  Ben er geweest en was reuze interessant.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: