marktwaarde..

De Haagse markt aan de Herman Kosterstraat is de grootste (onoverdekte) markt van Nederland  en toen ik pas getrouwd was (in 61) ,  kwam ik daar wekelijks.
Oh wacht even,  éigenlijk moet ik natuurlijk  schrijven ; “de Haagse magt” want een geboren en getogen Hagenees krijgt het woord “markt” niet uit z’n “bek”, behálve wanneer zijn of haar wiegje in een dure wijk als bijv.  Bezuidenhout  had gestaan.

markt oudMaar in de “gewone wijken” werd  veel plat Haags  gesproken  en  had een buitenstaander soms eerder het idee dat er een flinke rochel op komst was  als zo iemand zei;
‘ k ga naagh de magt”.
Je gulden was er nog een daalder waard, er waren  veel stands met stoffen voor een habbekrats,  een échte rommelmarkt en uiteraard ook veel groenten en fruit voor een prikkie. En laten we standwerkers niet vergeten die vanuit hun vrachtwagen, vaak met heel veel humor, hun waren aan de man probeerde te brengen. Je leerde snel genoeg waar je “genept werd ” wat dát gebeurde ook maar kreeg natuurlijk al snel je vaste kramen!

groentemarktIn de jaren 80 veranderde die markt heel snel, door de toestroom van migranten kwamen er andere producten, meer vis kramen, meer kramen met exotische groentes en kruiden en ook andere stoffen.
In die tijd had ik de markt niet meer nodig om goedkoop in te kopen en toen ik er jaren later nog eens ” als uitje” heen ging  voelde ik me er niet meer  prettig door alle “luchtjes” die er de boventoon voerde.

Ik moet érgens een vampier onder m’n voorouders hebben, praat van op korte afstand met me nadat je je tegoed gedaan hebt aan knoflook of andere “welriekende”  kruiden en  ik ben verjaagd.
Wat mij betreft zijn knoflook   en veel andere kruiden een prima voorbehoedsmiddel want ik ben niet te benaderen op minder dan een halve meter.
Voeg daar nog maar een doordringende zweetlucht bij van lange dikke jassen die zéker niet iedere week  in de wasmachine gaan en zo’n  markt is geen gezellig uitje meer.

Haagse-Markt-nieuwMaar  nu de markt helemaal vernieuwd is werd het  tijd de kennismaking te hernieuwen, ik kan het toch niet blijven beoordelen op grond van de oude situatie, misschien is de  gezelligheid ondertussen weer terug.
Misschien hebben de zakkenrollers waar je in de laatste decennia van de vorige eeuw zo voor  moest oppassen wel allemaal een goede baan ondertussen.
Voor alle zekerheid ga ik niet met de fiets, ik heb even geen kettingslot bij de hand en ik weet niet of er een bewaakte stalling is.
Lopen is te doen, 35 á 40 minuten, maar als ik langs alle paden wil slenteren wordt óók nog terug lopen misschien wat veel van het goede. Het wordt dus de tram al rijdt die onnodig om en moet ik overstappen dus weinig tijdswinst.
marktHet is érg rustig als ik uit de tram stap ….. té rustig…..maar ik zié  de nieuw containerachtige kramen  zich in lange rijen voor me uitstrekken.
Ik had wel meegekregen dat het aantal makrtdagen  flink is uitgebreid in de loop der jaren, maar niet wélke dagen… shit, niét op  donderdag dus!
Teleurgesteld ga ik terug en ja, al is het geen bijzonder inspirerende wandelroute, ik ga lopend voor de dagelijkse beweging!

Advertentie

52 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: bijna vergeten | van koninklijk tot knettergek
 2. Leidse Glibber
  sep 05, 2016 @ 22:22:06

  Ik denk dat het al veertig jaar geleden is dat ik ene keer op de Haagse markt ben geweest.

  Beantwoorden

 3. Leonoras life
  sep 04, 2016 @ 15:09:28

  Och zonde… hopelijk de volgende keer beter! Ben benieuwd naar je ervaringen 😁😁

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 04, 2016 @ 15:26:41

   Ja de volgende keer let ik natuurlijk beter op;-) ik ben wel benieuwd hoe de vernieuwde markt eruit ziet als alle containers wél open zijn. Het was er nu een doodse bedoening.

   Beantwoorden

 4. powerpointgreetje
  sep 04, 2016 @ 00:20:05

  De markten van vroeger zijn er al heel lang niet meer,
  denk dat de mensen liever hun fruit, groenten e.d. in de supermarkten kopen.
  De supermarkten stunten zo met hun prijzen, daar kan de markt niet tegen op…….
  Zodoende kom ik al jaren niet meer op de markt, eerlijk gezegd trekt mij ook totaal niet meer, helaas……

  Beantwoorden

 5. Renesmurf
  sep 03, 2016 @ 23:51:20

  ha, lekkere planning! Hier is elke zaterdag markt. Met echte kramen nog.

  Beantwoorden

 6. Kakel
  sep 03, 2016 @ 18:15:07

  Ik heb het altijd over de “marrukt.” Heeft m’n dochter van me overgenomen. Ik ben zo trots op haar (-:

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 18:31:34

   Whahaha, ik zeg gewoon netjes markt hoor, wij mochten thuis niet “plat Haags” praten al kan een Hagenaar het misschien toch nog wel aan me horen dat ik er geboren en getogen ben!

   Beantwoorden

 7. Petr@
  sep 03, 2016 @ 17:57:13

  Jammer van je ritje Riet.
  De markt aan de Herman Kosterstraat is bekend terrein, mijn man werkte vroeger bij het marktkramenbedrijf die de markt opbouwde, nu zijn het inderdaad allemaal vaste “containers”.
  Toen wij verkering kregen, ging ik wel eens mee maar ik vond het toen al net of je in Ankara liep.
  Ik denk dat toen ook al dat er alleen markt was op vrijdag, zaterdag en maandag.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 18:35:56

   Aanvankelijk was het zelfs alleen op woensdag en zaterdag.
   Klopt, als je van een “tropisch”sfeertje houdt zat je er goed maar ik kon er m’n draai, en erger , m’n boodschappen niet meer vinden toen de markt zó multicultureel werd.
   Juist omdat het in m’n woonomgeving precies eender ging voelde ik me “ontheemd” en in 1988 konden we éindelijk ons huis verkopen( niemand die een huis kon kopen wilde er nog wonen in die tijd) en vonden wij ons knusse huisje in Rijswijk.

   Beantwoorden

 8. Kakel
  sep 03, 2016 @ 17:56:23

  Haha: een vampier als voorouder (-: Dan zijn we familie Riet!

  Beantwoorden

 9. willy
  sep 03, 2016 @ 13:45:32

  dan ga je eens naar de ” magt”…

  zelf doe ik dat eigenlijk nooit..

  tenzij ik eens in Antwerpen ben en omdat de markt er exotisch uitziet

  en omwille van zijn geuren en kleuren

  groeten

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 14:06:25

   lang geleden dat ik in Antwerpen naar de markt geweest ben, viel me tóen een beetje tegen herinner ik me, misschien omdat de Haagse markt wél heel groot is en je dan nóg groter verwacht.

   Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  sep 03, 2016 @ 13:25:44

  Waarom weet ik echt niet, maar ik dacht dat die markt alleen op zaterdag was? Misschien omdat mijn vriendin altijd het weekend naar haar moeder ging, die in Den Haag woonde, en dan gingen ze samen. Weet wel dat ze altijd heel erg vroeg gingen voor de koopjes. Was niet nodig hoor, ze hadden geld zat, maar het zat er ingebakken. Ze hadden altijd voorraad van shampoo, doucheschuim, deo, zeep etc. Want dat was in grote hoeveelheden kopen goedkoper. Weet wel dat mijn vriendin nog 4 jaar heeft gedaan met de voorraad die haar moeder haar naliet toen ze overleed……
  En kleding, waren ze ook dol op. Ben altijd nog eens van plan geweest te gaan, maar daar is het bij gebleven. 😉
  Jammer dat je voor niks ging, maar we horen je bevindingen nog wel een keer hè.. En ik kan je wel een beetje begrijpen, ik kwam nog wel eens in Amsterdam op de Dappermarkt, vlakbij mijn eerste huisje. Maar daar ben ik ook de laatste keren snel vertrokken door de luchtjes en zo..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 14:04:15

   Vroeger was er alleen op zaterdag en woensdag markt. Maar later kwamen er dagen bij , dát wist ik wel maar niet wélke dagen;-) Het blijkt dus nu maandag/woensdag/vrijdag/zaterdag te zijn er wordt een prof gedaan met één keer per maand op zondag.
   Ik kocht er vaak goedkope lappen stof en had daar ook een leuke voorraad van maar die is uiteindelijk wel opgemaakt. We hebben in Rijswijk wel een kleine gezellige zaterdagmarkt waar ik altijd een rondje maak.

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    sep 03, 2016 @ 16:40:44

    Oh dat kan dus wel. Is alweer heel wat jaren geleden. Wij hebben hier in Zeist ook een markt, 2x per week op donderdagmiddag en zaterdag de hele dag. Is altijd gezellig druk, maar heel regelmatig ga ik niet eigenlijk..
    Vroeger had ik altijd een rondje markt met kramen waar ik boodschappen deed, groente, kaas en zo. ook nog een tijd in een van de groentekramen gewerkt. Was heel leuk en dan kreeg ik heel goedkoop van alles mee. Soms had ik een hele grote plastic tas vol en dan hoefde ik maar € 3 te betalen of zo… Waarom hij het niet gratis gaf snap ik nog niet hoor haha..

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 03, 2016 @ 16:48:20

     Ik maak altijd graag een rondje markt, waar dan ook. Vooral in dorpen is het altijd gezellig. Op donderdag is er wel een vrij grote markt in Delft, kon ik meestal niet heen omdat ik dan met Marion op stap was en Delft war voor Marion niets met al die hobbelkeitjes .
     Maar nu zij er niet meer is ben ik er dus al een paar keer geweest, een gezellige markt.
     Boodschappen doe ik nu vaak op “onze eigen”markt op zaterdag.

     Beantwoorden

     • Regenboogvlinder
      sep 03, 2016 @ 17:30:56

      Oh ja ik vind zeker ‘vreemde’ markten altijd leuk. Ook in het buitenland. Ik ben nog nooit van mijn leven in Delft geweest.. is dat erg? 😉

      Beantwoorden

      • rietepietz
       sep 03, 2016 @ 17:45:05

       Ja natúúrlijk is dat erg 😉 nee hoor, Delft is erg toeristisch maar toch ook zeker de moeite waard. Het is wél een killer als je pijnlijke voeten/benen hebt met al z’n kleine steentjes.
       Mocht je er ooit heen gaan doe het dan op een donderdag, kom ik jullie gedag zeggen en laat ik je “mijn” mooie kapelletje zien 😉
       Ik ben nog nog nooit in Zeist geweest, is dat erg? 😉

       Beantwoorden

       • Regenboogvlinder
        sep 03, 2016 @ 18:07:58

        Ohhh haha..
        Nou dan maar makkelijke schoenen aan hè, goed dat je het zegt. Lijkt me een leuke optie Riet. Jan zei een tijdje geleden ook al dat hij eens naar Delft wilde. Kunnen we het misschien mooi combineren… En dat ‘kapelletje’ zal zeker de moeite waard zijn.
        Nee hoor, is niet erg, Zeist op zich is niks bijzonders, maar wel heerlijk wonen.. En je kunt er verandering in brengen want jullie zijn altijd welkom! 🙂

        Beantwoorden

        • rietepietz
         sep 03, 2016 @ 18:29:52

         reizen heeft op het moment z’n beperkingen maar wie weet, het is in ieder geval een prachtige omgeving.
         Ik hoor het wel als jullie ooit een rondje Delft doen, is voor mij een wippie om er te komen, op de fiets of met de tram. Parkeren is lastig in Delft behalve in parkeergarages maar daar loop je op leeg natuurlijk.
         Het kapelletje zit vast aan een grote kerk waar ik nog nooit binnen ben geweest, het kapelletje is al groot genoeg voor mij.;-)maar kerken zét in Delft.

        • Regenboogvlinder
         sep 03, 2016 @ 22:07:17

         Ik ga het even in ons groepje gooien ☺️😆 want het lijkt me heel erg leuk! Je hoort van me Riet! Ach als we een dagje uit zijn hoort dat parkeergeld er gewoon bij hoor, is niet anders. Ben toch benieuwd naar dat kapelletje zeg… ☺️

        • rietepietz
         sep 04, 2016 @ 07:42:09

         Ik hoor het wel, heeft ook geen haast toch? Het kapelletje zál er wel één zijn als ieder ander, ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal want verder kom ik natuurlijk nooit in dat soort dingen.Maar mij spreekt het aan., geen idee waarom.Maar ik kan dus alleen op donderdag na 12 uur. Dan is er nog tijd genoeg om zere voeten te halen hoor.;-)

        • Regenboogvlinder
         sep 04, 2016 @ 10:30:15

         We houden er rekening mee hoor! Hartstikke leuk idee! Ja joh een middag is prima, als we eerder zijn vermaken we ons evengoed wel..

        • rietepietz
         sep 04, 2016 @ 10:56:14

         We mailen wel als er echte plannen zijn want uiteindelijk kan dat ook in de winter, je bent niet van de zomer afhankelijk voor zoiets.

        • Regenboogvlinder
         sep 04, 2016 @ 12:30:47

         Zo is het.. Je hoort het tzt wel.. Leuk vooruitzicht in ieder geval! 👍🏼

 11. majaer
  sep 03, 2016 @ 12:09:49

  Het is lang geleden dat ik daar geweest ben, maar ik vond het er altijd erg gezellig. Het was natuurlijk niet overdekt toen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 13:59:45

   Het is nu officieel ook niet overdekt, alleen de kramen zijn vervangen door containers ,maar die staan nog altijd gewoon onder “de blote hemel.”
   In “” mijn vroeger” ( de jaren 60/70) was het er inderdaad altijd gezellig, later kwam ik er minder en nog later was het er ongeveer een kasbah, leuk als je een “wereldmens bent maar dat ben ik niet.

   Beantwoorden

 12. John
  sep 03, 2016 @ 08:37:35

  Ik vind die stalen container achtige kramen echt helemaal niets. Nee, gewoon kramen en die luchtjes die horen bij de markt. Ik kom er echter zelden want parkeren is overal een crime aan het worden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 13:54:51

   Zo het er nú bij lag vond ik het ook drie keer niks. Vroeger was het op dagen dat er géén markt was gewoon een heel groot plein en dat zag er beter uit dan deze killen rijen containers. Maar ik schort nog even m’n oordeel op tot ik alles “in werking”heb gezien, wie weet ziet er er dán wel gezellig uit.
   Ja parkeren is overal een probleem, vandaar dat ik de tram nam en terug ben gaan lopen. Voor mij is dat hier wel te doen want ik koop er toch niets dus hoef niet te sjouwen.

   Beantwoorden

 13. terrebel
  sep 02, 2016 @ 23:47:29

  In mijn ervaring veranderen herinneringen met de jaren, Riet. Wat ik vroeger raar vond, vind ik nu normaal en omgekeerd. Bovendien weet ik nu meer dan toen. Maar of dat een voordeel is? Fijn dat je toch niet voor niets dat hele stuk gelopen hebt! Laat je het ons weten wanneer je geweest bent op een dag dat er wél markt is?

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 03, 2016 @ 13:51:24

   Nou herinneringen willen wel eens een beetje “kleuren”, Mijn probleem is toch dat juist hoe méér ik weet hoe minder ik begrijp;-) Eigenlijk wél voor niets gelopen, ik heb dan wel “bewogen” maar dat doe ik dagelijks en dan in een prettiger omgeving dan die rondom de Haagse markt.
   Bij mij komt álles uiteindelijk in een logje dus zodra ik geweest ben terwijl er markt is horen jullie dat natuurlijk.

   Beantwoorden

 14. Mammalien
  sep 02, 2016 @ 22:00:32

  Ik vond vroeger vooral die vis stinken. Kom al jaren niet meer op de markt.

  Beantwoorden

 15. Marja
  sep 02, 2016 @ 20:50:17

  Jammer dat je voor niets kwam. Ik herinner mij de markt uit mijn kindertijd. Mijn moeder was opgegroeid in de Honthorststraat, die eindigde op de markt. Opa en oma woonden daar nog. Ik heb geen hekel aan de luchtjes, maar aan de herrie.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 02, 2016 @ 21:21:32

   Ja herrie was er ook genoeg met die schreeuwende kooplui, maar dat vond ik nog wel grappig.Leuk, ik hád je in die tijd dus wel eens tegen het lijf kunnen lopen, eh fietsen, als je er logeerde en ik naar de markt ging vanaf de Beeklaan waar ik toen woonde;-)

   Beantwoorden

 16. Villasappho
  sep 02, 2016 @ 19:08:29

  Oeps foutje volgende keer beter. Ik kom helaas maar zelden op de markt die luchtjes ja.

  Beantwoorden

 17. gewoonanneke
  sep 02, 2016 @ 18:57:33

  Daar kwam je wel zonder geld uit je portemonnee weer vandaan. Ik vind het eerlijk gezegd een verrijking hoor op de markt in Rotterdam die ook heel kleurrijk is. Meer soorten fruit en je hebt me….. Ik kan er wel van genieten van al die kleuren en geuren. Maar iedereen is anders.

  Beantwoorden

 18. Melody62
  sep 02, 2016 @ 18:57:08

  Al ben ik dan ietsjes jonger dan jij….. durf ik wel te stellen dat de markten van ‘vroeger’ al lang tot verleden tijd behoren, inclusief de prijzen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   sep 02, 2016 @ 19:00:38

   Ja daar ben ik ook bang voor. maar dat wil ik natuurlijk wél een keer zelf gaan bekijken. Maar dan niét op donderdag;-)

   Beantwoorden

   • Melody62
    sep 06, 2016 @ 14:16:59

    Ik ben al heel lang niet meer op een markt geweest om iets te kopen…. ik mijd dat soort plekken al heel lang … maar niets veranderlijker dan de mens dus wie weet verandert dat eerdaags ook nog en ga ik er zelfs over bloggen ofzo 😉

    Beantwoorden

    • rietepietz
     sep 06, 2016 @ 14:36:21

     Maar dit is ook wel een heel grote markt, en het laatste dat ik me herinner ook mij véél te druk, dus jou zéker! Maar ik ga binnenkort op herhaling want nu wil ik de nieuwe markt ook zién ook! 😉

     Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: