“thuis”?

Heel grappig hoe deze week een aantal loggers elkaar inspireerden en daar ook melding van maakte. Eigenlijk misschien wel een vorm van een “stokje”of “tag” , alleen dan spontaan en geheel vrijwillig.
Ik beloofde  Narda ooit een log te schrijven  wat het loggen voor me betekend….óóit hé, dus niet nu, maar geloof me het betekend heel véél voor me!

glad ijsMaar voor nu ga ik me maar weer eens op glad ijs begeven, ik kan het gewoon niet laten omdat iets  me ergert.
Dat is tot daar aan toe maar het verontrust me ook  dat hier op de scholen  “de Turkse kwestie” van invloed is.
Ik zat me éven af te vragen hoe het in ‘s-hémelsnaam mogelijk is dat op basis scholen  hiér buitenlandse politiek een grote rol blijkt te spelen…. maar natuurlijk weet ik daar het antwoord eigenlijk wel op!
Hét bewijs van de zeer slechte integratie van veel nieuwe Nederlanders die geen afstand willen doen van het paspoort van het land van herkomst en zich met de politiek  aldaar blijven bemoeien, zelfs over de rug van hun kinderen.
Waarom móeter er in Nederland trouwens  scholen zijn  met een duidelijke (in dit geval Turkse) signatuur en dan nog wel meerdere, van “vriend én vijand” !

Oke, scholen voor diplomatenkinderen, dát snap ik, die kinderen zitten 2 jaar hier , 3 jaar jaar dáár  en moeten natuurlijk ergens voeling houden met hun land van herkomst.
Maar wie Nederlander is geworden heeft dat toch niet zonder reden gedaan lijkt mij en zou Nederland én de Nederlandse politiek als basis  moeten  zien.
Laat ik eens denken of onze Sebastian in de USA   zich op school ‘hard gaat maken” voor onze politiek”.
Zeker weten van niet, hij is in Amerika geboren uit een Colombiaanse moeder en een Nederlandse vader  maar zit op een Amerikaanse school. Dat is zelfs  een doodgewone openbare school op dit moment, en ook al eerder geweest.

Hoewel hij ook  enige tijd op een internationale school zat was er nooit sprake van een school met Nederlandse of Colombiaanse inslag. En waarom zou het ook, hij is immers in Amerika geboren en kent de beide landen slechts van bezoeken aan familie van zijn ouders. Amerika  is “thuis”!
Met onze politiek bemoeien zij zich niet al zullen zijn ouders  vast nog wel een mening hebben over hun “geboorteland”  maar zij leven met de slogan “het één is daar beter en het ander is  hiér beter “. We leven hier  dus volgen de normen van hier.

demoHé, dat lucht op,  ik snap heus wel dat niet iedereen het me eens zal zijn  maar ik vind het niet kúnnen dat  kwesties “uit een thuisland” hier de boel op stelten zetten, maar ja, wie ben ik.
Waarschijnlijk gewoon een (te)  simpele ziel  die zich al eens héél onveilig  voelde toen ze bij toeval (een onaangekondige)  demonstratie kruiste van boze “import Nederlanders”.
Oke, ik zál dan wel een racist zijn, dat moet dan maar!

Advertenties

68 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Suskeblogt
  Sep 05, 2016 @ 21:19:27

  Vroeger kon je niets anders dan je aanpassen aan de omgeving wilde je overleven. Nu zitten ze hele dagen voor hun TV met schotel of via internet uit te pluizen wat er in hun thuisland gebeurt, maar weten ze niets wat hier gebeurt. Ook onder de allochtonen zelf is er veel verdeeldheid. Onlangs waren er twee groepen van verschillende nationaliteit op de markt in Kortrijk een erezaak aan het uitvechten. Dan begrijpen ze niet dat de mensen hier bang van ze worden.
  Integratie is een grap. Alleen of in gezin vallen ze best mee, maar in groep is wat anders. Dat er toch hoop ik bewijst mijn werk maar we zijn er nog bij lange niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Sep 05, 2016 @ 21:27:55

   Nee zeker niet, ze leven gewoon teveel op een kluitje en komen té weinig onder gewone Nederlanders c.q. Belgen.
   Er zijn wijken waar ik me niet prettig voel om als vrouw door te wandelen , gewoon omdat het evenwicht er zoek is. Integratie moet je gewoon afdwingen en dat kan makkelijker door ze tussen gewone Nederlanders te laten wonen en niét voor alles een tolk op te trommelen.

   Beantwoorden

 2. gewoonanneke
  Sep 02, 2016 @ 19:03:42

  Je mag verwachten dat na een paar generaties dingen wel veranderen. Maar inderdaad zoals ik ook in vorige reacties las als ik Nederlanders tegen kom die in het buitenland wonen zoals pas een mevrouw uit Zuid Afrika heeft ze het ook over haar Hollandse kolonie en Hollandse winkel en clubjes. Omdat je jezelf toch het best in je moerstaal uitdrukt en mensen je begrijpen denk ik, dus dat snap ik dan wel weer. Niet dat politieke gedoe dat nu ontstaat daar snap ik helemaal niets van die mensen die kinderen van school halen. Dat gaat me dan te ver.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Sep 02, 2016 @ 19:11:34

   Ja natuurlijk blijft er altijd een soort band met landgenoten uit je vaderland.
   En het lijft prettig om je moedertaal te kunnen spreken maar zo’n club of kolonie is alleen maar een “extra” maar mag niet “een leefwijze”worden, en dat is het ook meestal niet in landen als Canada en Australië . Maar daar komen meestal immigranten binnen, die moeten dan de taal al redelijk spreken en werk hebben, dan is intergeren veel makkelijker . Hier blijven veel vluchtelingen leven als in hun eigen land en integreren totáál niet en dát geeft nu problemen.

   Beantwoorden

   • gewoonanneke
    Sep 02, 2016 @ 19:13:32

    Dat klopt hoor mijn schoonzusje en zwager moesten een heel zware inburgering hier in Nederland al doen voordat ze werden toegelaten. Zeker moesten ze allebei de taal goed spreken. En het zijn inderdaad Australiërs geworden.

    Beantwoorden

 3. cornma
  Sep 01, 2016 @ 11:47:23

  Je hebt een fantastisch goed stuk geschreven en ik sluit me daar helemaal bij aan.

  Beantwoorden

 4. Kakel
  Aug 30, 2016 @ 21:36:45

  Ik kan me nog een reportage herinneren van mensen die naar Australië geëmigreerd waren. Alles hadden ze van “thuis” meegenomen, van het Perzisch tapijt tot de koekoeksklok. Ze woonden daar in een soort Nederlandse enclave en spraken geen woord Engels. Daar begreep ik als kind al helemaal niets van. Je leert toch als eerste de taal en gewoontes als je in een ander land gaat wonen?
  Aboutaleb zei het heel duidelijk in zijn speech, kort na Charlie Hebdo: Als het je hier niet bevalt, rotdanmaarop. Amen!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 21:55:40

   Veel landen kom je ook niet eens in als je de taal helemaal niet spreekt en geen baan hebt. Als vluchteling misschien maar als emigrant écht niet zomaar.
   Beetje terecht ook wel want het kost handenvol geld die vluchtelingen industrie, dat zóu dan ook uitsluitend door vluchtelingen gebruikt moeten worden. Maar zo nauw kijkt men in Nederland geloof ik niet, er zit nogal wat kaf onder het koren dat naar hun “onveilige land”op vakantie blijkt te kunnen. raar maar waar.

   Beantwoorden

 5. ria
  Aug 30, 2016 @ 20:00:11

  Je past je aan of je rot op. Wat betreft discrimineren daar kan ik een boekje over opendoen.

  groetje, Ria

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 20:03:06

   Laat meer dicht dat boekje, ik heb zelf óók een boek met dat onderwerp!
   Je zegt het wat cru maar daar komt het inderdaad wél op neer als je de politiek in je voormalige vaderland niet kunt missen.

   Beantwoorden

   • ria
    Aug 30, 2016 @ 20:48:05

    Het ergste is dat het generaties doorgaat. De ouders hebben de hoop ooit terug te kunnen keren naar land van herkomst en geven dat door aan de kinderen. Als die kinderen opgevoed zouden worden met het idee nóóit meer een toekomst te kunnen opbouwen in land van herkomst werd er al veel gewonnen.
    groetje

    Beantwoorden

 6. majaer
  Aug 30, 2016 @ 16:17:36

  Ik ben het helemaal met je eens, ik ben een rustig mens maar hier kan ik mij zo kwaad over maken, en het wordt steeds erger hier.Ik vind als je je hier niet kan aanpassen ga dan weg uit dit land.zoek ergens anders een plek waar je het wel naar je zin heb. Als wij in een ander land gaan wonen passen wij ons ook aan en niet anders om.

  Beantwoorden

 7. Leonoras life
  Aug 30, 2016 @ 15:22:39

  Nee hoor. Zeker geen racist 😀

  Beantwoorden

 8. Spontanity
  Aug 30, 2016 @ 11:33:18

  Ik kan je zo begrijpen en het ook zo eens zijn met je.
  Soms ook echt het gevoel te hebben niet meer vrij te zijn in “eigen” land.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 14:56:00

   Sinds wij in Rijswijk wonen heb ik daar wel minder last van, maar in mijn “Haagse tijd” heb ik me inderdaad wel vaak doodongelukkig gevoeld omdat onze éigen cultuur er blijkbaar helemaal niet meer toe deed en altijd ondergeschikt gemaakt werd of moest worden …en dat het ook altijd aan mij lag omdat ik er geen moeite voor deed hun taal te leren. zucht…. en er is niéts veranderd in die bijna dertig jaar.

   Beantwoorden

 9. meninggever
  Aug 30, 2016 @ 11:28:28

  Het probleem zit niet in alle allochtonen. Er zijn bijvoorbeeld geen speciale Surinaamse of Chinese scholen. Er zijn Turkse scholen of Marokkaanse maar dan vooral omdat hun geloof dat kennelijk van ze verlangt. Niks integratie, niks scheiding kerk/staat. Het moet allemaal geindoctrineerd vanaf de geboorte. Het zijn en worden geen Nederlanders, ze zijn en blijven mensen met de oorspronkelijke cultuur, primair moslim, en met een slechts matige belangstelling voor wat hier leeft. Men wil gillen en bleren over het oerland, men gaat het altijd terug op vakantie, men verdient hier en stuurt wat men overhoudt naar de familie daar. De taal is bijzaak, onze geschiedenis ook. En dan op tv mopperen dat ‘wij’ niks snappen van hun situatie of politieke herkomst. Interesseert ons dat ook bij mensen die uit Wit-Rusland of Polen komen? Nee toch?! En maar zalven mensen, en het niet willen zien. En dan heel verbaasd reageren dat er iets mis gaat als die lui mekaar naar het leven staan. Wie dat opmerkt is rascist, facist of erger. Maar de werkelijkheid haalde al die termen allang in. Wij, geboren en getogen Nederlanders zijn zo moe geworden van al dit gedoe, dat het ons geen fuck interesseert wat die lui wel of niet willen. Als ze het in hun thuisland doen en niet hier. Dus blijven er naar mening een tweetal opties. Maar ik hoor het gemopper al en het verwijt dat er ‘ook goeden’ schuilen onder al die kwaden…..jaja!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 14:39:09

   Ik heb er eigenlijk niets meer aan toe te voegen en ja inderdaad, generaliseren is niet goed er zijn ongetwijfeld wel Turken en Marokkanen die helemaal goed geïntegreerd zijn, ik ken er zelf wel een paar. Maar dat wil niet zeggen dat het probleem niét bestaat en vooral door onze eigen overheid in de hand gewerkt werd in het verleden. Ik heb het allemaal aan zien komen in “mijn Haagse tijd”.

   Beantwoorden

 10. terrebel
  Aug 30, 2016 @ 10:47:56

  Heel goed, Riet! Het zou raar zijn om een mening voor je te houden, alleen maar omdat je weet dat anderen die niet delen. Ik deel jouw mening volledig! Allochtonen zijn vaak slecht geïntegreerd. Zo spreekt mijn Nederlandse tante in Amerika na al die jaren nog steeds bijna geen Engels en geeft zij haar kinderen (en inmiddels ook haar kleinkinderen) nog steeds hagelslag, heeft zij nooit ook maar één dag gewerkt maar eist zij wel gezondheidszorg én krijgt zij een Amerikaans pensioen waar zij nooit voor betaald heeft. Ik vind trouwens ook dat mensen die in een land te gast zijn zich horen te houden aan de lokale gebruiken en gewoontes. Nederlanders in Turkije dienen een ober dus in het Turks aan te spreken en als zij dan zo nodig religie willen belijden gaan zij maar netjes naar de moskee in plaats van naar de kerk. Want in een land hoor je te doen wat in de land normaal is. Wij zijn het dus volkomen met elkaar eens, Riet!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 14:34:04

   O ja natuurlijk, dat soort soort tantes zijn er ook, ik weet bijna zeker dat jouw tantetje daar ook met aantal verwante zielen voor het Witte Huis staat te demonstreren tegen het verkiezingsprogramma van Wilders en zal zorgen dat haar kinderen op een school zitten die vanuit Nederland bekostigd wordt en pertinent de Nederlandse politiek steunt.
   Het moet aan je vreten zo’n tante;-) maar gelukkig ben jij erg goed in het wegrelativeren van dingen die niet deugen, je zou zó in de politiek kunnen, dus je hebt geen last van je tantes levenswijze.

   Beantwoorden

 11. Hartelijke Hot Hulk
  Aug 30, 2016 @ 10:40:53

  RIETEPIETZ FOR PRESIDENT !!!!!!!!

  Beantwoorden

  • Hartelijke Hot Hulk
   Aug 30, 2016 @ 10:45:43

   Ik weet wel dat wij vroeger ons ook niet veilig voelden wanneer wij als katholieken langs een protestantse school fietsten.
   Maar elk nadeel heeft zijn voordeel!
   Daar heb ik hard leren fietsen en ook langs het woonwagenkamp.

   Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 14:11:29

   Ben ik helaas nét ff te oud voor, anders zou ik me kandidaat stellen om jou een plezier te doen;-)

   Beantwoorden

 12. Mrs. Brubeck
  Aug 30, 2016 @ 09:21:39

  Ik heb er in Nederlandse kranten wel over gelezen en ik deel je mening.
  Tuurlijk ben je geen racist, dat heeft er absoluut niks mee te maken. Overigens is het (en dan spreek ik voor België) zo dat de allochtonen zelf dikwijls meer racist zijn dan wij, én dat ze het woord te pas en te onpas misbruiken als er iets niet naar hun zin is.

  Beantwoorden

 13. John
  Aug 30, 2016 @ 08:33:30

  Wat nog erger is dat die scholen ook nog eens verschillende stromingen kennen en dat men dreigementen uit naar andere schollen met alle gevolgen van dien. Wil je iets uitvechten wat er in een ander land gebeurt ga je maar weer daar wonen en vecht je het daar ui. Punt.

  Beantwoorden

 14. Leidseglibber
  Aug 30, 2016 @ 01:33:51

  Helemaal herkenbaar. Mijn neefje is opgegroeid in Amerika en heeft niets meer met Nederland. Komt hooguit eens in de veel jaar even langs voor familiebezoek.

  Beantwoorden

 15. datzalwel
  Aug 29, 2016 @ 23:40:55

  Ik vind ook dat ze hun problemen in Turkije moeten oplossen en niet hier. Trouwens stemrecht voor Turkse /Nederlanders ???

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 13:59:52

   Ook waanzin natuurlijk dat stemrecht voor het thuisland. Maar inderdaad onze regering die het braafste jongetje uit de klas wil zijn en dubbele paspoorten accepteert en veel te weinig eisen stelt aan inburgeren.

   Beantwoorden

 16. datzalwel
  Aug 29, 2016 @ 23:31:28

  Ik denk dat het er ook wel aan ligt hoe politiek Nederland en Europa er mee omgaat . Het is wel bekent dat ook in Amerika en Canada de Nederlandse emigranten elkaar toch ook opzoeken en volgen wat het koningshuis doet etc. Maar men zou hier inderdaad meer kunnen verwachten van de medelanders en inleving in onze leefwijze .Maar deze problematiek is hier niet zomaar even op te lossen of uit te leggen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 13:58:21

   Ja oke, elkaar opzoeken, je koningshuis nog een beetje volgen…… dat is toch iets héél anders dan scholen naar de voormalige landsaard nodig achten , je mengen in de politiek van je moederland door ook dáár te mogen en willen stemmen, ik vraag me dan toch echt af “waarom ga je daar niet wónen”.

   Beantwoorden

 17. Villasappho
  Aug 29, 2016 @ 23:16:11

  Mwah racist misschien nationalist maar wat dan nog. Iedereen mag best feeling met land van herkomst hebben maar ’s lands wijs ’s lands eer.

  Beantwoorden

 18. Renesmurf
  Aug 29, 2016 @ 23:10:57

  Je laatste zin mag je weghalen. Men moet zich altijd zo min mogelijk met narigheden bezig houden, en zich proberen te vermaken waar hij zich bevindt. Politiek is ook allemaal maar een spel.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 30, 2016 @ 13:51:00

   Maar hier zou toch ónze politiek ter zake doend moeten zijn en niet die van een ander land.
   Die laatste zin is wél van toepassing, er zijn nogal wat mensen die iédere kritiek op “nieuwe Nederlanders”als racisme betitelen, zelfs als de kritiek terecht is.

   Beantwoorden

 19. Marja
  Aug 29, 2016 @ 22:32:13

  Je hebt gewoon gelijk. Wij zouden dat na emigratie nooit eisen van een ander.

  Beantwoorden

 20. Regenboogvlinder
  Aug 29, 2016 @ 22:16:54

  Ik weet niet of je dan een racist bent. Het heeft toch niks met ras te maken of ben ik zo naïef dat ik dat alleen maar denk? Het gaat om de nationaliteit. Maar ik ben het volkomen met je eens dat de kromme politiek in hun thuisland zeker niet hier moet worden uitgevochten en nog erger dat kinderen er de dupe van worden door ze van school te gaan halen, die kinderen kunnen er helemaal niks aan doen. Maar wij als Nederlanders ook niet. En helaas hebben we er hier toch mee te maken en dat moet niet mogen…

  Beantwoorden

 21. Melody62
  Aug 29, 2016 @ 21:49:10

  Dan ben ik ook een racist…en graag ook

  belachelijk dat er weer van ons verwacht wordt te voldoen aan gezeur van buitenlanders

  Zouden wij dat in hun land doen zouden ze ons keihard uitlachen en volkomen terecht ook.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 29, 2016 @ 22:00:10

   O ja hoor, de overcorrecte mens , precies, die mensen die vinden dat je niet mag oordelen vinden al gauw iets racisme. Nou ja, dat zijn we dan wel “onder elkaar;-)”

   Beantwoorden

  • John
   Aug 30, 2016 @ 08:34:46

   Nederlanders doen dat ook. In Scandinavië bijvoorbeeld hebben ze zelfs hun eigen supermarkt en vieren ze koningsdag… Het is dus niet alleen aan andere culturen die dit doen.

   Beantwoorden

   • Villasappho
    Aug 30, 2016 @ 12:20:54

    Een supermarkt en een feestje is wel wat anders dan de politiek.

    Beantwoorden

    • John
     Aug 30, 2016 @ 18:08:12

     Natuurlijk. Begrijp me alsjeblieft niet verkeerd want daar gaat het al mis namelijk. Ik vond het prima binnen deze discussie passen aangezien het zo begint. 30 jaar geleden had je hier de problemen ook niet zoals we die nu hebben. Dat sluipt er in omdat het toegestaan wordt.

     Beantwoorden

   • rietepietz
    Aug 30, 2016 @ 14:06:48

    Maar dat is toch niet helemaal te vergelijken met wat hier nu gebeurd. Dat is niét politiek getint en heeft verder niets met beinvloeden van anderen te maken.
    Dit is eigenlijk meer te vergelijken met “een echtpaar dat in scheiding ligt en één partner onderdak heeft gekregen bij familie waarna die dan dáár in huis de echtelijke ruzie uit gaat vechten.”

    Beantwoorden

    • John
     Aug 30, 2016 @ 18:06:00

     Ben ik het niet helemaal mee eens. Hier roept iedereen dat anderen zich moeten aanpassen. Past een beetje binnen deze discussie. Toch?

     Beantwoorden

     • rietepietz
      Aug 30, 2016 @ 19:28:23

      Jawel, het heeft er wel iéts mee te maken maar dit soort dingen hebben geen nadelige gevolgen voor de bewoners van het land, dat kan de bemoeienis van Turkeije voor ons wél hebben. Ik voelde me echt onbehaaglijk toen ik vorig jaar onverwacht in die politieke demonstratie van Turken terecht kwam. Van een Turkse winkel ga ik niet uit m’n dak al zijn er in de buurt waar ik vroeger woonden nog nauwelijks Nederlandse winkels te vinden wat natuurlijk ook niet echt gunstig voor de integratie is.
      In ieder geval moet je je wél buitenshuis aan de regels van een land aanpassen wanneer die je nationaliteit hebt aangenomen en kun je niét verwachten dat Nederlanders zich aan je vorige nationaliteit aan passen!

      Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: