verhaal met ’n baard

Vanmorgen vroeg iemand me of ik wel eens een chinees met een baard heb gezien. Moest ik even over nadenken…… eh nee, in ieder geval niet vaak!
sikkie . En áls ik een chinees met baard zag mocht het eigenlijk die naam baard niet hebben,  was het meer zo’n vlassig geiten sikje…. en dan nog alleen bij oude chinezen.
Dochter Inge, want die stelde me die vraag,  had al even op internet gezocht want tja, kind van  d’r moeder hé, ze  wil dan wél even weten hoe dat zit! Ze vond dit;

Een Chinese man moet zes jaar de cel in omdat hij een baard had laten groeien. Een rechter in de autonome regio Xinjiang vindt namelijk dat de 38-jarige man daarmee problemen heeft uitgelokt, aangezien baarden worden geassocieerd met extremisme.
Hoewel het niet wettelijk verboden is, worden mannen ontmoedigd om een baard te laten staan. De lokale autoriteiten in Xinjiang begonnen een jaar geleden een campagne tegen baardgroei onder de naam Project Schoonheid, aldus Chinese media.

Je houdt het niet voor mógelijk…..wát een achterlijkheid……  hoewel, als ik er iets langer over nadenk …… lijken ze toch misschien  een bescheiden punt te hebben met de huidige, meestal baardige,  moslimextremist in gedachten.

Aan de andere kant heb ik al minstens 45 jaar ( van de 56 jaar huwelijk)  een “baardman” in huis  die je moeilijk een extremist kunt noemen, oke…. er zúllen muggen zijn die het een terroristische aanval  noemen als Henk met een krant op ze in mept, omdat Henk geen muggenfut heeft explodeert zo’n muggenlijf  alsof er een fragmentatiebom aan te pas kwam.
Ook een enkele bromvlieg zal de klap met krant of vliegenmepper zéker  als een gerichte aanslag tegen z’n leven ervaren  maar verder leek  Henk  zónder baard minder vredelievend dan de laatste 45 jaar mét baard!

JuH
Maar oke, als ik dan Wiki er nog even op na sla blijkt er  in het  verleden toch  regelmatig door middel van baardgroei (provocerend) uitdrukking gegeven te zijn aan  een bepaalde politieke of culturele identiteit…… tóch een verhaal met een baard dus…..!

 

 

Advertenties

48 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. meninggever
  Aug 19, 2016 @ 14:16:17

  De baard was vroeger iets voor krijgers. Nu voor watjes met geldingsdrang (en dan bedoel ik vooral de jongeren die er een laten staan) of extremisten. Ik zelf vind er weinig aan. Scheren is zo’n kleine handeling. Zo klaar en je kunt er weer tegen. Provocaties omwille van een cultuur of geloof? Gewoon scheren die handel. Zoveel hygienischer ook…..

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  Aug 16, 2016 @ 02:14:46

  Baard heb ik nooit gehad wel ruim 25 jaar een snor, was best even wennen toen ik hem eraf haalde.

  Beantwoorden

 3. Regenboogvlinder
  Aug 15, 2016 @ 17:59:52

  Mannen met niet al te lange baarden vind ik best leuk. Als ze tenminste een beetje volle bos hebben, die dunne Catweezel sikkies vind ik echt vreselijk.. Had mijn ex ook heel vroeger, geen gezicht, maar stug volhouden en door blijven lopen ermee.. Was mode hè in de jaren 70..
  Maar laatst hoorde ik ook iemand over de associatie met extremisten praten, vind het erg ver gaan. En die Chinezen zijn helemaal van de pot gerukt..

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 15, 2016 @ 18:26:11

   De baard van Henk in de jaren 70/80 zag er eerlijk gezegd óók niet uit, althans het stond hem minder goed dan de soort stoppelbaard die hij nu heeft.
   Maar ik kán me best wel iets voorstellen bij angst voor baarden door alle terroristen van het moment die een baard als belangrijk kenmerk dragen om hun geloof uit te dragen.
   Maar het is natuurlijk ónzin om alleen van de baard uit te gaan, dan moet er wel meer aan de hand zijn om tot een veroordeling te komen.

   Beantwoorden

 4. Paul
  Aug 15, 2016 @ 13:07:06

  Die culturele trends zijn er nu ook nog hoor: denk aan de hipsters met hun baarden.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 15, 2016 @ 13:14:28

   Klopt helemaal, de baard is eigenlijk een beetje van alle tijden al wijkt “het model” regelmatig af. Maar dat het dragen van een baard bestraft wordt is toch tamelijk uniek!

   Beantwoorden

 5. hanscke
  Aug 14, 2016 @ 21:32:08

  Ook P. heeft een tijd lang een klein sikje/baardje gehad. Toen vond ik het wel grappig staan. Nu hoeft het voor mij niet meer en vind ik zijn “blote” gezicht aantrekkelijker.

  Beantwoorden

 6. Kakel
  Aug 14, 2016 @ 21:08:53

  Zo’n kort baardje van een dag of drie, vier vind ik aantrekkelijker dan een echte baard. De eerste schuurt en de tweede prikt (-:
  Achterlijk plan van de Chinese regering!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 21:18:13

   Ik ben in de loop der jaren immuun geworden voor prikken én schuren, ‘k weet niet beter;-)
   ja achterlijk natuurlijk daar in China, net als een baard aanbevelen omdat het “de heer zou behagen” trouwens .

   Beantwoorden

 7. beaunino
  Aug 14, 2016 @ 19:46:23

  Een twee- of driedagenbaard vind ik persoonlijk nog wel aantrekkelijk bij sommige mannen. Langer niet hoor. De baarden èn de dagen. Dit verhaal krijgt ook vast nog wel ergens een staartje.

  Beantwoorden

 8. Mammalien
  Aug 14, 2016 @ 19:27:56

  Mijn grootste probleem met de baard van mijn man is dat hij enorm prikt. Een contactverbod dus, na drie dagen niet scheren. Daarna is hij weer superglad en fris 🙂

  Beantwoorden

 9. Leonoras life
  Aug 14, 2016 @ 18:05:27

  Tegenwoordig lopen er toch wel mooie baardmannen rond hoor…Eric Corton bv. 😊😊😊

  Beantwoorden

 10. majaer
  Aug 14, 2016 @ 14:11:44

  Als bij een Chinees een baardje ziet is het meestal een raar sikje, ik heb eigenlijk nog nooit anders gezien.Maar ik hou wel van kleine volle baardjes

  Beantwoorden

 11. Zus
  Aug 14, 2016 @ 12:43:59

  Mijn man heeft bijna zolang ik hem ken een snor. Op mijn verzoek heeft hij die laten staan en nooit meer afgeschoren. Maar een baard moet hij niet aan denken. Een van mijn twee zonen heeft er ook een , en ik moet zeggen knappe jongen ermee. Je kunt er ook veel mee zeggen, en verbergen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 12:50:57

   In de jaren 70/80 werden snorren en baarden ineens mode , Henk heeft toen zijn baard én snor laten staan en die zijn er nooit meer afgegaan. Wel steeds van model veranderd, met de mode mee en ik vind het prima, er iets mee verbergen is bij Henk niet aan de orde maar men zegt inderdaad wel wel eens dat baarddragers iets te verbergen hebben.

   Beantwoorden

 12. willy
  Aug 14, 2016 @ 11:46:07

  niet alleen de Chinezen hebben weinig baardgroei..

  en de ene baard is de andere niet..

  je moet er wel een “kop” voor hebben

  maar soms moet ik ook wel eens aan extremisme denken

  een baard dragen om religieuze redenen, lijkt me echt niets..

  prettige zondag

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 12:47:07

   Nee dat is ook wel mijn idee, wie het leuk of mooi vindt moet het gewoon doen, niet om welke andere reden dan ook. Chinezen hebben naar mijn idee ook heel fijn haar, daar krijg je natuurlijk nooit een volle baard mee.

   Beantwoorden

 13. schrijfselsvanmij
  Aug 14, 2016 @ 10:42:27

  Mijn zonen hebben alledrie een baard. Staat hun echt goed, ze hebben er de juiste kop voor 🙂

  Beantwoorden

 14. John
  Aug 14, 2016 @ 09:34:52

  Ook hier zie je dat hoor Riet. Als ik zie hoe men soms op mijn baard reageert denk ik dat we hier de zelfde kant op gaan en mss uiteindelijk ook wel een baardverbod krijgen. Momenteel is mijn baard wat korter en dan reageert men veel relaxter. Onzin want het gaat niet om de baard maar hoe iemand is. En baardloze mannen kunnen net zo goed iets in hun hoofd hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 09:44:22

   Nou een baard verbod zal zo’n vaart niet lopen maar het is natuurlijk een feit dat veel terroristen wél een baard dragen vanwege hun geloof en dat sommige mensen daar wantrouwend door worden kan ik me tóch wel iets bij voorstellen in bepaalde situaties.
   Het lijkt me trouwens nét zo onzinnig mensen te verplichten een baard te kweken, zoals dus wel bij bepaalde geloven gebeurt, als om het te verbieden.

   Beantwoorden

 15. Blog Zonder Naam
  Aug 14, 2016 @ 04:45:35

  Manlief heeft geen baard; uit hygiëne-oogpunt…… Er zal maar een haar in de kaas terechtkomen, geen consument die daar gecharmeerd van is. Er zijn wel mutsjes om over het hoofd te trekken, maar geen zakjes om aan de kin te hangen bij de voedselindustrie. Misschien een gat in de markt voor uitvinders?

  Beantwoorden

 16. Villasappho
  Aug 14, 2016 @ 01:02:51

  Sommige mannen en jongens hebben gewoon geen kop voor baard of snor. Vrouwen met baardharen vind ik uiteindelijk nog erger!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 09:46:50

   Nee inderdaad, en dan hebben sommige er ook nog niet het geschikte háár voor.
   Ik zou héél erg moeten wennen aan een Henk zónder baard, het is érg lang geleden dat ik z’n kin”bloot”gezien heb;-)

   Beantwoorden

 17. datzalwel
  Aug 13, 2016 @ 23:10:27

  Die “sikjes “zie je inderdaad wel meer bij Chinese mannen, Een volle baard heb ik nog nooit gezien. Je verwondert je toch wel meer hoe veschillend er gedacht kan worden in de wereld over sommige zaken.Dit is wel weer een aparte kijk op dingen. Ik zie het M Rutte nog niet zo snel op de agenda zetten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 14, 2016 @ 09:48:51

   Nee klopt, ik ook niet. Zal misschien ook wel met de haarsoort te maken hebben, dat zal toch een beetje genetisch bepaald zijn.
   Rutte zie ik niet zo snel met een baard voor me, heeft toch een beetje een “melkmuiltje” dus die gaat zich niet hard maken voor baardkwesties;-)

   Beantwoorden

 18. Marja
  Aug 13, 2016 @ 19:48:56

  Wauw. Een echte judoka.
  Ik heb persoonlijk geen probleem met baarden, maar Robbert heeft de laatste jaren een aversie tegen die haargroei. Dat komt inderdaad door al die extremisten die op elkaar lijken.
  Ooit (rond 1980) heeft hij zelf een paar maanden baard en snor laten staan. Daar wil hij niét meer aan herinnerd worden…..
  Zo zie ja maar hoe dingen kunnen lopen.
  Al vind ik wel dat ze in China erg ver gaan.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Aug 13, 2016 @ 20:03:11

   Leuk hé, hij heeft het vrij lang gedaan maar is na een paar blessures gestopt toen hij de bruine band had.
   Je hebt baarden en baarden natuurlijk.
   Henk z’n baardje is met alle modes meegegaan, nu dus een stoppelbaard hoewel er éigenlijk ook weer even de wat langere baard in de mode was. Die heeft het toch niet gehaald omdat mannen dan inderdaad téveel een “ongewenst beeld” op roepen.
   Henk is gewoon altijd voor het gemak van ” niet scheren”gegaan én “extreem” lief gebleven natuurlijk.

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: