Morpheus en rijst

Natuurlijk, iedereen kan wel eens niét slapen  al heb ik daar gelukkig weinig last van. Meestal vlij ik me heerlijk in de armen van  Morpheus, (nee  Henk is niet jaloers)  en dut weg terwijl ik net doe of ik TV kijk.
klaasvaak_Maar soms gooit Morpheus  me dan rond half 2 in de nacht ineens uit z’n armen en moet ik het zélf maar een paar uur uitzoeken. Kan ik “vreemd gaan” met Klaas Vaak maar al dat zand in bed lijkt me maar  niets.
Schaapjes tellen vind ik lastig zonder schapen, maar tellen is  op zich wel een goed plan, lekker de weke massa bezig houden en dan houd ik me altijd bezig met onderstaande  legende;

“Volgens deze legende vond een lakei  het schaakspel uit. Toen de lakei het schaakspel aan zijn keizer had uitgelegd werd deze zo enthousiast dat de lakei iets mocht kiezen uit de keizerlijke schatkamers. Maar de lakei zei tegen de keizer:
‘ Ik hoef niets uit uw schatkamers , geef me één rijstkorrel op het eerste veld van het schaakbord en verdubbel het op het tweede veld en verdubbel de korrels van het tweede veld op het derde veld en ga zo door totdat alle velden van het schaakbord zijn gebruikt’.
De keizer dacht : deze lakei is niet goed wijs. Waarom kiest hij niet iets uit mijn schatkamers? Maar als hij zo graag rijstkorrels wil dan geef ik hem die graag, wat een domme lakei!
Maar de keizer , die dacht dat de lakei dom was, kwam er al snel achter dat hij zich had vergist. In zijn hele keizerrijk waren er niet genoeg rijstkorrels om aan de wensen van de lakei te voldoen” .

schaakbordEn dan  wil ik  natuurlijk wéten om hoeveel rijstkorrels het gaat. Een schaakbord heeft 8×8 vlakken = 64 , dát is simpel.
En op ieder vlak moet het dubbele aantal komen van het vorige vlak, dus ….
vak 2 krijgt 1+1=2 *vak 3 krijgt 2+2=4* vak 4 krijgt 4+4=8* vak 5 krijgt 8+8=16 enz…..
Dat is zo moeilijk nog niet maar ik moet natuurlijk bijhouden met het  hoeveelste vak ik bezig ben, dat moet dan maar op de vingers  want álles uit het hoofd is wel héél lastig.
Vak 6 levert dus 32 rijstkorrels op maar dan ben ik nog láng niet aan 64ste vak, en dát is me ook nog nooit gelukt. In het gunstigste geval kwam ik tot het 21ste vak, dat levert dan  1.048.578 rijstkorrels op.

Maar zover  kom ik óók meestal niet, dan  raak ik al eerder een beetje suffig de tel kwijt,  moet opnieuw beginnen omdat ik niet meer weet waar ik gebleven was, en na een paar keer steeds eerder opnieuw beginnen blijkt  Morpheus me weer in zijn greep te hebben.
Duidelijk is  dan wél dat het bij  vak 64 om héél veel rijstkorrels gaat want ……
1 rijstkorrel= +/- 0,025 gram
100.000 rijstkorrels = +/-  2,5 kilogram …. en dan ben je pas op vak 21.
Nou ja,vak 64  dat rekenen jullie zélf wel even uit hé,  als je ook een keer door Morpheus genegeerd wordt!
morpheus-

Advertenties

47 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Mammalien
  Dec 07, 2017 @ 09:18:34

  ha leuk! Een mooie puzzel, zeker voor een informaticus 🙂 Ik houd me ’s nachts, naast het piekeren vooral bezig met franse woordjes, ooit geleerd lang geleden, ik bedenk dan alle woordjes met een n of een p die ik nog weet….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Dec 07, 2017 @ 13:01:08

   Voor mij zijn het dan vaak spreekwoorden en gezegden zie waaruit steeds minsten één woord uit de het vorige terug moet komen in het volgende spreekwoord en dan zonder lidwoorden natuurlijk.

   Beantwoorden

 2. Melody62
  Jul 18, 2016 @ 20:34:55

  nou je categorie zegt het al….bijna… het woordje ‘niet’ ontbreekt 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 18, 2016 @ 20:46:41

   Ach zolang ik je niet dwing om mee te lopen komt het wel goed;-) Maar ik geef toe dat ik op menige trainingwandeling óók genoten heb maar dan van andere dingen zoals de natuur.

   Beantwoorden

 3. tagrijn
  Jul 18, 2016 @ 14:22:02

  Met de pc kun je dat snel uitrekenen en ook vinden. Maar als je de slaap niet kunt vatten is het leuker dan die duffe schapen over een hek laten springen, die je dan door hun geblaat weer wakker houden. Vraag met trouwens al jarenlang af of al die rijstkorrels wel op dat 64e vakje passen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 18, 2016 @ 14:29:39

   Ja zo is ’t maar net, maar als je niet kunt slapen is de pc open gooien natuurlijk helemáál fout. Nee gewoon de grijze massa laten stoeien met de cijfertjes.
   Nou of het past op het 64ste vakje is voor geen vraag, ik weet zeker van niet, zelfs het 21ste vakje is al niet groot genoeg voor ruim een miljoen rijstkorrels…tenzij je over een héél groot bord beschikt.

   Beantwoorden

 4. cornma
  Jul 18, 2016 @ 11:18:06

  Gelukkig heb ik weinig slaapproblemen, maar de enkele keer dat de slaap niet wil komen, houd ik me bezig met het bedenken van limericks. Zoals ze, dacht ik, oorspronkelijk waren, een beetje ondeugend. 🙂
  Cijfertjes en ik gaan niet zo heel erg goed samen, dus schaapjes of rijstkorrels tellen is aan mij niet besteed.

  Beantwoorden

 5. RenéSmurf
  Jul 17, 2016 @ 23:50:30

  Hij had gewoon een rijstveldje moeten krijgen, dan kon hij het zelf opkweken, opgelost!

  Beantwoorden

 6. gewoonanneke
  Jul 17, 2016 @ 22:52:26

  Ik gewoon in excel even geprobeerd hoeveel het er werden, dat moest toch niet te moeilijk zijn. Was het ook niet. Maar het getal kan ik niet uitspreken. Volgens mij werkt het ook zo met het kroos in mijn vijver, wordt iedere dag verdubbeld. Nu ligt ie namelijk al weer vol. Heb gelukkig ook weinig nachten dat ik niet goed slaap dan ga ik altijd liggen bedenken wat ik zou doen met een grote prijs uit de staatsloterij, Voordat het op is slaap ik meestal al weer.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 18, 2016 @ 07:30:21

   Ja met hulpmiddelen is het goed te doen natuurlijk maar uit het blote hoofd kom je zo ver niet, zeker niet als je weer slaperig wordt;-) Marja schreef al dat het iets in de 18 triljoen is, ik zou ook niet weten hoe ik dat op moet schrijven, jij dus wel;-)

   Beantwoorden

 7. Suskeblogt
  Jul 17, 2016 @ 17:08:59

  Ik heb een tijdje slecht geslapen maar dat gaat nu weer beter.
  Gelukkig hoef ik geen rijstkorrels te tellen. 🙂

  Beantwoorden

 8. Blog Zonder Naam
  Jul 17, 2016 @ 15:13:47

  Ik heb veelal geen moeite om in slaap te komen. Als ik doorgaans ontspannen op een feestje zit (bijv voorbeepd een verjaardag in de familie) dan ga ik al publiekelijk voor gaas…… Ja sorry hoor, eh, ik ben er ’s morgens om 4 uur uit, dan ligt menig ander nog in Morpheus’ armen, en ik ben ’s avonds gewoon weg uitgeteld, dan ga ik niet nog eens alle rijstkorrels op een schaakspel tellen. Daar heb ik overigens geen rijstvelden voor……
  En mocht ik onverhoopt ’s nachts eens wakker worden, dan ga ik koeien tellen in de stal. Meestal heeft er in dat geval één gekalfd en tel ik een rund meer……

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 17, 2016 @ 16:29:13

   Ja over slapeloosheid maak ik me bij jou geen zorgen, vroeg op en veel buiten zijn dan komt slaap vaak vanzelf als je even zit.
   Maar koeien tellen is natuurlijk een stuk nuttiger dan rijstkorrels of schapen ( die er niet zijn) tellen 😉

   Beantwoorden

 9. Kakel
  Jul 17, 2016 @ 13:28:12

  Mijn man slaapt binnen drie minuten. Ik hoor het aan zijn ademhaling. Lijk me verrukkuluk om zo snel in slaap te kunnen vallen. Hij irriteert me ook als ik wakker lig. Die grote, brede berg in bed waar ik tegenaan kijk (-:
  Ik denk aan de gekste dingen als ik wakker lig. Ik zal je er maar niet mee vermoeien…
  Lieve groet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 17, 2016 @ 14:05:30

   Daarom doe ik dit tel klusje, dan hoef ik niet aan gekke dingen te denken. 😉
   Henk is ook zó weg, volgens mij hoort hij alleen “welte” en dat rusten dóet hij dan al. Maar ik slaap meestal ook wel binnen 10 minuten alleen gaat het dan een paar uur later wel eens fout.

   Beantwoorden

 10. John
  Jul 17, 2016 @ 10:14:11

  Ik heb ook totaal geen moeite om in slaap te vallen. Gisteravond redde ik nog het nog maar net om te gaan liggen en had de indruk dat ik al sliep voor ik met mijn hoofd mijn kussen raakte 🙂

  Beantwoorden

 11. schrijfselsvanmij
  Jul 17, 2016 @ 09:17:46

  Hoogst zelden dat ik niet kan (in)slapen, gelukkig

  Beantwoorden

 12. Hartelijke Hot Hulk
  Jul 17, 2016 @ 06:53:57

  Ik slaap Al tijd!

  Beantwoorden

 13. Leidse Glibber
  Jul 17, 2016 @ 01:44:49

  Ik houd het maar op schaapjes tellen en begin elke keer bij tien opnieuw om de tel niet kwijt te raken. 🙂

  Beantwoorden

 14. Leonoras life
  Jul 17, 2016 @ 00:17:47

  Mijn vader was vroeger kampioen hier in de regio. Mijn broer kan goed schaken..zelfs mijn kinderen. Op de een of andere manier ik niet… 😢 maar wakker liggen is niet leuk. . Gelukkig slaap ik het laatste jaar stukken beter. Ik wens je fijne slaperige nachten toe 😉

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 17, 2016 @ 08:40:19

   Schaken is best leuk , ik weet wat je met de stukken mag doen maar ben makkelijk te verslaan voor iemand als jouw vader en broer. Vroeger speelde we dagelijks een spelletje na het eten maar ja, tegenwoordig is er TV, computer enz dus kom je meestal niet meer aan een spelletje toe. Best jammer eigenlijk.

   Beantwoorden

 15. Marja
  Jul 16, 2016 @ 20:26:42

  Het werden er meer dan 18 triljoen. Je kunt dus nog wel even doorgaan met tellen. Toch hoop ik dat je gewoon lekker kunt slapen.

  Beantwoorden

 16. Bernadette
  Jul 16, 2016 @ 20:24:41

  Lijkt me in het begin makkelijk, maar als je in de miljoenen komt niet meer. Ga het ook eens proberen als ik weer eens niet kan slapen. Ik probeer de Amerikaanse staten alfabetisch op te noemen. of alle bloemen die ik ken. Ook ik raak dikwijls de tel kwijt

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 16, 2016 @ 20:38:58

   Ja tot het vijftiende vak in het een eitje maar zodra je dus een beetje slaperig wordt gaat het al veel sneller fout. Grappig, jij heb dus ook al systeempjes om jezelf bezig te houden als je wakker ligt. De Amerikaanse staten kan ik niet eens allemaal opnoemen, laat staan alfabetisch, knap hoor!

   Beantwoorden

 17. Regenboogvlinder
  Jul 16, 2016 @ 19:53:59

  Het is mij te ingewikkeld, misschien een keer als ik lekker wakker ben ’s morgens hahaha…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 16, 2016 @ 20:40:38

   Dat het ingewikkeld is is nou juist een must, zo zijn je hersens bezig met andere dingen dan dan zaken waarove je “wakker kan liggen”;-)

   Beantwoorden

   • Regenboogvlinder
    Jul 16, 2016 @ 21:09:43

    Oh op die manier.. Maar gelukkig lig ik niet vaak wakker.. Ja ik word wel eens heel vroeg wakker, maar dan heb ik toch al zo’n 5.5 tot 6 uur geslapen. Laatst zei de MRA tandarts toen ik dat vertelde, heb inmiddels zo’n antisnurkbeugel… Ja mevrouw dat is de leeftijd, u heeft niet zoveel slaap meer nodig.. Grrrrr.. Ik was in een milde bui, maar ik dacht echt.. Zoiets zeg je toch niet? Of ligt dat aan mij?

    Beantwoorden

    • rietepietz
     Jul 17, 2016 @ 08:36:49

     Ik lig gelukkig ook niet vaak wakker maar zo af en toe komt het voor en dan is dit een aardige afleiding.
     De man is zeker géén diplomaat;-) en het is niets eens helemaal waar, Henk slaapt in de middag 1á 1,5 uur en maakt dan evengoed weer een nacht van 8 uur.

     Beantwoorden

     • Regenboogvlinder
      Jul 17, 2016 @ 12:03:34

      Ja, het zegt ook niet echt iets hè, dat dacht ik dus ook. Vond het op zijn zachtst gezegd geen tactische opmerking pffff. Heb me nooit iets aangetrokken van mijn leeftijd en alles wat erbij hoort, maar zoiets heb ik nog nooit meegemaakt..
      En ja mensen hebben nou eenmaal allemaal een ander slaappatroon…
      Ik kende vroeger iemand die had aan 4 uur genoeg, maar mijn moeder kon lekker lang slapen hoor.. Vroeg erin en lekker tot een uur of half 9.
      Dombo die tandarts… ik leg het naast me neer Riet 😉

      Beantwoorden

 18. Villasappho
  Jul 16, 2016 @ 18:16:19

  Nou nee das mijn sterkste kant niet en schaken zeker niet. Heerlijke blog

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Jul 16, 2016 @ 18:24:59

   Nou schaken hóeft niet, alleen maar tellen hoeveel rijstkorrels er op dat 64ste vak verdiend kunnen worden;-)
   Ik las al een hele tijd geleden over deze legende en sindsdien is dat zonodig mijn “slaapmuts”

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: