super…

Vijftien jaar geleden werd bij  Henk  geconstateerd dat zijn schildklier niet meer werkte. Het waarom is nooit verder uitgezocht al is wel bekend dat zijn vader óók schildklierproblemen had in een tijd dat behandeling daarvan nog een stuk lastiger was.
De schildklier maakt hormonen aan waar we niet buiten kunnen…o wacht….dat moet ik niet zelf uit willen leggen……..
Wat voor functies hebben de schildklierhormonen?

De drie schildklierhormonen sturen een aantal belangrijke functies in het lichaam aan:

 • het thyroxine T4 en trijodothyronine T3 hormoon: deze twee schildklierhormonen zijn noodzakelijk voor de normale groei en ontwikkeling van het lichaam. Daarnaast hebben deze hormonen ook een grote invloed op het metabolisme oftewel de stofwisseling, waarnaast het zuurstofopname in het bloed stimuleert. Dit zijn de biochemische processen voorkomend in cellen en organismen, waarbij enzymen een belangrijke rol spelen;
 • het calcitonine hormoon zorgt voor de remming van botweefsel afbraak. Bij een ontregelde schildklier kan daardoor osteoporose ontstaan.

Nou was Henk natuurlijk al ruimschoots “ontwikkeld” dus  dáár lagen de problemen niet maar een haperende stofwisseling is niet  de beste manier om gezond oud te worden.
thyraxGelukkig zijn er tegenwoordig prima medicijnen om de stofwisseling aan te slingeren  met een  kunstmatig gemaakt hormoon, Thyrax.
Henk z’n motortje snort weer als vanouds zolang hij dagelijks z’n  0.100mg. thyrax slikt.
Het heeft aardig wat tijd gekost eer de juiste doses gevonden was, regelmatige bloed controles  met steeds weer wat millegrammetjes  erbij maar nu is hij al jaren goed ingesteld.
Maar toen …. ging  de fabriek waar thyrax gefabriceerd wordt  verhuizen, de voorraad die de tijd zonder fabricageproces  moest overbruggen werd afgekeurd en tóen lag  er ineens geen thyrax  in de laden bij apotheek…..oéps!
Gelukkig hád Henk nog een aardig voorraadje maar dat is nu toch bijna op!

Er is wel een middel  ter vervanging maar dat is toch niet helemaal hetzelfde, als je al jaren euro ongelood in de tank van je auto gooit en je gaat er dan ineens super in gooien kon je auto wel eens flink gaan sputteren., of omgekeerd natuurlijk. En laten we het maar niet over diesel hebben.
Er is veel media aandacht voor geweest, hoe dit in ’s hemelsnaam kon gebeuren want je begrijpt,  het maakt wéér een periode van uitproberen en controleren noodzakelijk.
De assistente van de huisarts geeft vast een lab formulier mee  voor over zes weken terwijl ze met één druk op een  toets het recept naar de apotheek doorstuurt.

thyrax_doosjeDe andere dag maar meteen even de medicijnen ophalen en de apotheker maakt het zakje dat klaarstaat nog even ter controle open… en dan valt m’n mond open….in zijn hand houdt hij een doosje thyrax dat voor Henk is.
Na alle commotie blijkt er dus zonder enige ruchtbaarheid  nog, of wéér  thyrax te verkrijgen is.
Súper, en dan super waar Henk z’n motortje géén last van zal hebben!

Advertenties

44 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. beaunino
  Apr 18, 2016 @ 16:42:39

  Hopelijk bevalt het nieuwe medicijn uiteindelijk ook goed, afwachten maar en zolang mogelijk van deze ‘genieten’ maar….

  Beantwoorden

 2. Corja
  Apr 17, 2016 @ 17:09:08

  Wat fijn dat het oude-vertrouwde middel er nog (weer?) was! En dus geen gedoe met een ellenlang proces van uittesten, met alle gevolgen van dien. Er wordt over het algemeen wel rekening gehouden met inkomsten, maar niet zo erg met patiënten, vrees ik…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 17, 2016 @ 17:16:33

   Nee klopt, de verdiensten staan wel erg voorop in die industrie. Het enge pluspunt daarvan is dat mensen die er in werken goed betaald worden. Maar ja, dat gebeurt dus uitgerekend over de rug van een patiënt.
   Maar we zijn blij dat hij niet over hoeft te stappen want je kán weer allerlei klachten hebben als het nieuwe middel anders werkt.

   Beantwoorden

 3. IngridMoorenBlogs
  Apr 17, 2016 @ 15:43:13

  Wat een geluk!

  Beantwoorden

 4. Tessa | 52druppels.nl
  Apr 17, 2016 @ 15:01:03

  Ik kan me voorstellen dat als je afhankelijk bent van medicijnen het een flinke impact heeft als daarin ineens noodgedwongen iets moet veranderen. Gelukkig kwam het dit keer weer vanzelf goed.

  Beantwoorden

 5. Regenboogvlinder
  Apr 17, 2016 @ 12:40:14

  Het is een kwestie van geld en dus ook van een beetje geluk hebben. Fijn dat Henk nu weer even voort kan. Snap dat je raar stond te kijken…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 17, 2016 @ 15:57:15

   We hadden nog kort geleden gevraagd of er al kijk was op dit medicijn en tóen luidde het antwoord nog “reken maar dat het nog wel een half jaar gaat duren. .Dat is dus inderdaad vreemd. Maar misschien zijn ze zo slim geweest om nieuwe patiënten meteen het nieuwe middel voor te schrijven en de kleine voorraad e verdelen onder mensen die dit middel al lang slikken.

   Beantwoorden

 6. Melody62
  Apr 17, 2016 @ 12:39:20

  Oeffffff wat fijn voor jullie !!

  Die hele medicijn-kwestie… de monopoly die die graaiers hebben….waar zelfs de politiek bang voor is… ik vind het enorm beangstigend.
  In mijn situatie …. bepaalde (nodige) dingen die mijn hersenen niet aanmaken… en ik dus via pillen tot me moet nemen…. soortgelijke situatie alleen nog niet die ‘bevrijdende’ redding zoals jullie die nu hebben gekregen. Dinsdag ‘mag’ ik weer op gesprek en te kijken welk medicijn ik dan wel mag hebben (en kan verdragen…wat op zich al een hele kwestie is) …. ik zie er met angst en beven naar uit ;-(

  Maar ik ben wel heel blij voor jullie dat dit bij jullie nu niet meer speelt en hopelijk blijft dat ook zo.

  Beantwoorden

 7. hanscke
  Apr 17, 2016 @ 10:28:13

  Ik heb er altijd al een hekel aan gehad, dat medicijnen als handelswaar worden gezien. Ik heb er sowieso al moeite mee dat er aan de gezondheidszorg verdiend moet worden. Met al onze ontwikkelingen is dat winst maken toch wel erg uit de hand gelopen.
  Fijn dat het spul weer verkrijgbaar is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 17, 2016 @ 15:54:20

   Ja het zou inderdaad iets zonder “winstoogmerk”moeten zijn maar helaas, zodra dát het geval zou zijn worden er geen nieuwe medicijnen meer ontwikkeld. Het blijft een beetje schaakspel tussen de overheid en de farmaceutische industrie om de winst niet al veel af te laten romen.
   Ik hoop inderdaad dat het voortaan weer gewoon verkrijgbaar is.

   Beantwoorden

 8. Blog Zonder Naam
  Apr 17, 2016 @ 04:47:15

  Jullie hadden dan nog het geluk dat jullie zelf een voorraadje hadden dat niet afgekeurd was. En dat, nu blijkt, precies genoe was om te overbruggen. Opnieuw voorrad aanleggen, voor de volgende keer dat het soms weer nket te krijgen is zou ik zeggen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 17, 2016 @ 08:57:36

   Nou écht voorraad opbouwen lukt niet eant de aptheek weet nauwkeurig wat je gebruikt. Maar we wachten nooit tot het laatste moment met nieuw bestellen. Als je dan voor drie maanden mee krijgt en je nog voor een maand hébt ben je toch al aardig onder de pannen.

   Beantwoorden

 9. Villasappho
  Apr 17, 2016 @ 02:03:50

  Heb zoiets soortgelijks met adhd medicijnen, geloof ik, gehoord. Wat zijn ze toch aan het doen?

  Beantwoorden

 10. margrietspanjaard
  Apr 16, 2016 @ 16:32:40

  TOP, dat het goed gekomen is. Vervelend al die medicijn wisselingen

  Beantwoorden

 11. Jokezelf
  Apr 16, 2016 @ 15:44:38

  Nou dan heeft ie geluk gehad. Ik moest 14 dagen geleden wel overstappen op een ander medicijn en moet 6 mei prikken of het allemaal wel goed werkt. Ik had van de duotab geen bijwerkingen, maar van deze nieuwe wel. Ben benieuwd of ze bij ons nu ook weer de oude vertrouwde duotabs hebben. Dan stap ik snel weer over.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 16, 2016 @ 15:49:05

   Ik ga voor je duimen en hoop dat het probleem inderdaad nu opgelost is . De assistente ging er óók nog van uit dat Henk over zou moeten sappen. Je snapt, wij zijn blij want als het andere medicijn béter voor hem geweest zou zijn had hij dat natuurlijk al veel eerder gekregen. Sterkte met de bijwerkingen, het vervelende is dat je niet zonder kunt.

   Beantwoorden

 12. Leidse Glibber
  Apr 16, 2016 @ 13:20:34

  ja belachelijk he dat ze dat vaak zomaar veranderen, maar ja zal wel met geld en productie te maken hebben.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 16, 2016 @ 13:55:09

   Het was overmacht volgens de fabrikant maar er gingen ook geruchten dat het patent verlopen is en dan valt er niet zoveel meer te verdienen met zo’n middel dat dan door iedere fabrikant gemaakt mag worden.

   Beantwoorden

 13. majaer
  Apr 16, 2016 @ 13:14:09

  Gelukkig voor Henk is het goedgekomen, dit is weer een hele zorg minder.

  Beantwoorden

 14. Hartelijke Hot Hulk
  Apr 16, 2016 @ 13:01:49

  SUPER !!!

  Beantwoorden

 15. Petr@
  Apr 16, 2016 @ 10:08:15

  Jeetje wat een verwarring wordt er dan weer gezaaid!
  Wel gelukkig dat het “oude” medicijn toch nog te krijgen is, anders zou je weer in de molen terecht komen van bloedprikken en de juiste dosering zoeken.

  Beantwoorden

 16. Marja
  Apr 16, 2016 @ 08:52:20

  Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Ik kan me voorstellen wat voor impact het heeft als een prima middel ineens van de markt verdwijnt.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 16, 2016 @ 13:50:43

   Er is ook niet heel veel vervanging voor dit middel terwijl de dosering wel moet kloppen. En eigenlijk moet je dan weer naar de internist om opnieuw in te stellen en is je eigen risico weer snel vol.

   Beantwoorden

 17. Renesmurf
  Apr 15, 2016 @ 22:34:10

  Mja, ik zie er nu al tegenop om oud te worden, maar ja, we leven wel in fijne tijden dat het allemaal kan! In de middeleeuwen stierf iedereen aan de meest pijnlijke kwalen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Apr 16, 2016 @ 08:22:00

   Schildklierproblemen hebben niets met ouder te te maken, dat komt op alle leeftijden voor,ook bij kinderen.
   De kwalen uit de middeleeuwen mogen dan grotendeels verdwenen zijn, we sterven nu aan ándere verschrikkelijk pijnlijke kwalen…óf de behandeling daarvan.
   Wat dacht je van kanker, Parkinson ASL en zo kan ik nog wel even doorgaan.

   Beantwoorden

 18. Mrs. T.
  Apr 15, 2016 @ 21:25:39

  Fijn!

  Beantwoorden

 19. ria
  Apr 15, 2016 @ 20:29:18

  Zo zie je zonder geluk vaart niemand wel

  Groetje, Ria

  Beantwoorden

 20. gewoonanneke
  Apr 15, 2016 @ 19:30:14

  O gelukkig maar zeg. Overschakelen naar wat anders geeft vaak weer problemen en bijverschijnselen. Beter zo 👍

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: