nog meer buren

Laten we nog even bij de buren blijven,  al zijn goede buren  op het  juiste moment natuurlijk “ziende blind”en horende doof” achteraf blijven er toch nog wel verhalen te vertellen. Mijn meest favoriete spreuk is ; “hou van je buren maar laat de schutting staan”.
Dat wil natuurlijk niét zeggen dat men  “achter de schutting” altijd rekening houdt met de toch wel té dunne constructie van de schutting.
Als ik terug ga naar toen we nog maar kort  in ons vorige  huis woonden (zo’n 50 jaar geleden)  schiet me nog wel het één en ander te binnen.

Aanvankelijk huurden we het benedenhuis, in het dubbele bovenhuis er boven woonden toen nog een groot gezin dat z’n boterham in de horeca verdiende.
Pa ging om 5 uur achter de tap in een naburige kroeg alwaar Ma zich bij hem voegden zodra de kleinste kinderen in bed lagen.

Diep in de nacht kwam het tweetal dan weer samen thuis waar  met enige regelmaat nog even “de avond werd  doorgenomen”.
Dat ging dan niet héél zachtzinnig, maar als goede buur heb je een héél gezonde slaap en hoor je natuurlijk niet dat er klappen gevallen zijn!
blauwtje1Een speld ja, dié kun je horen midden in de stille nacht… maar ruzie…. klappen….? Nee hoor, die hoor je als goede buur niet. (of het moet wel héél erg uit de hand lopen en je politie moet bellen)
Als buuf de andere dag vertelt dat ze zo  lelijk gevallen is toon je je medeleven met haar mega blauwe oog en vraagt hoe dat zo gekomen is!

Maar natuurlijk was het niet altijd kommer en kwel, de ruzie werd  óók weer diep in de nacht goed gemaakt…. al zou ik zwéren dat buuf nu tegen een flinke  paal  opgelopen was, we konden wij haar vreselijk  horen kreunen en de naam van  haar man roepen.
De vrouw was nogal “aan de maat was” en waarschijnlijk   had buurman grote moeite haar overeind te krijgen, wij konden hem  zwaar hijgende  en  bonkerige geluiden horen maken die nog net niet overstemd werden door het gekreun en geroep van buufje!

Als goede buur krijg je daar natuurlijk helemaal niéts van mee, dan slaap je heel diep de slaap der onschuldigen.
Een goede buur slaapt op dat  uur!  Of eh…. jij niet?

Advertentie

60 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Mammalien
  feb 25, 2016 @ 19:01:37

  Jee… ik ben blij dat we in een flink geisoleerde twee onder een kap wonen! (En dat de buren in de tuin in ieder geval niet zoveel geluid geven 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 25, 2016 @ 19:12:18

   Het waren destijds onze bovenburen, overdag ging het allemaal wel goed. Maar ja, midden in de nacht is het zó stil dat je álles hoort. Gelukkig zijn die mensen na een paar jaar verhuisd kort nadat wij het hele pand konden kopen.Daarna hebben we nooit meer bovenburen gehad want we hebben toen boven-en benedenhuis bij elkaar getrokken.

   Beantwoorden

 2. Tessa | 52druppels.nl
  feb 24, 2016 @ 17:57:48

  haha, ik heb óf een goed geïsoleerd huis, óf de ideale buren. ik hoor ze vrijwel nooit. heeeeel af en toe als de dochters een feestje hebben, maar dan zit ik stiekem met een grote glimlach mee te genieten. de wereld is zo mooi als je zeventien bent

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2016 @ 21:22:51

   Dit verhaal is ook al héél lang geleden, tegenwoordig komt dit gelukkig nit meer voor. Feestjes bij de buren ,ja dát wel maar daar kan ik wel tegen. Maar dat is nu ook minder omdat de kinderen de duer uit zijn bij de buren;-)

   Beantwoorden

 3. Paul
  feb 24, 2016 @ 09:30:14

  Gelukkig ben ik gezegend met stille buren. Ik weet niet goed wat ik zou doen bij vermoedens van mishandeling. Het zou me erg dwars zitten als ik er helemaal niets over zou zeggen….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 24, 2016 @ 15:45:14

   Stille buren is héél prettig ja, en inderdaad lastig om te beoordelen wanneer een ruzie té ver uit de hand loopt. Maar zolang het slachtoffer zich niet beklaagd kun je je er gewoon niét in mengen, hoogstens politie bellen.
   het “goed maken”vond ik trouwens nét zo vervelend om te horen!

   Beantwoorden

 4. depetvantruus
  feb 23, 2016 @ 16:35:07

  Gek, heb ik nou nooit last van. Of zou dat komen omdat mijn oren en ik nooit bij elkaar slapen. 😉
  Maar je hebt het weer ‘beeldend’ verteld. 🙂

  Beantwoorden

 5. Melody
  feb 23, 2016 @ 15:08:35

  Buren….. als ik terugkijk over de afgelopen jaren…. zowel nog thuiswonend als op mezelf en later samenwonend…. ik zou er een boek over kunnen schrijven 😉 Net als jij denk ik.

  Wij proberen rekening met de buren te houden maar tegelijkertijd ben ik wel zo ‘gebekt’ inmiddels dat ik me wel meld als de overlast weer eens te veel wordt…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 15:34:08

   Nou nee hoor, zo héél veel onverteerbare overlast situaties hebben wij niet meegemaakt.
   Maar dit was wel een voorbeeld van een heel vervelende juist omdát dit soort dingen eigenlijk niet bespreekbaar zijn.
   Om de mensen niet in verlegenheid te brengen kies je er dan maar voor “om niets te merken” want je kunt je daar gewoon niét mee gaan bemoeien.
   Wat wél ergerlijk was bij deze mensen dat ze nogal eens een “verstopte “wc hadden, dan liep bij ons de prut langs de wc muur. Op ons herhaaldelijk aandringen dan bij ons van de wc gebruik te maken reageerde niemand, de kinderen waren er te verlegen voor.
   Dan gebruikte men gewoon de verstopt wc en trok na een paar man dan toch door, wat de prut niet smakelijker maakte natuurlijk. En de toenmalige huisbaas was niet héél snel met een loodgieter;-(

   Beantwoorden

 6. J@n.
  feb 23, 2016 @ 13:37:51

  Gelukkig is het hier in ons appartementengebouw zo goed geïsoleerd, dat men bij de buren gerust tot in de kleine uurtjes een party kan houden als de deuren en ramen maar gesloten blijven, dan heeft er niemand last van en met het klimaat hier blijft de boel meestal wel potdicht. Nee, hier hoort er ’s nachts echt niemand iets.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:37:19

   Waar we nu wonen wordt nog wel eens iets in de tuin gevierd, dat kan dan wel wat overlast geven maar wij hebben ook dubbel glas dus dan doe ik het raam dicht en heb er geen last van.
   Wél jammer dat het raam dan dicht moet maar oke, het zijn verder prima buren dus dan ga ik niet zeuren!
   Meestal slaap ik er ook gewoon bij in want een feesje zijn “gezellige geluiden” , ruzie niet , dáár kan ik slecht tegen!

   Beantwoorden

 7. IngridMoorenBlogs
  feb 23, 2016 @ 12:36:06

  Oei…lijkt me wel moeilijk om te doen of je gek bent als iemand met een blauw oog loopt.

  Beantwoorden

 8. cornma
  feb 23, 2016 @ 11:01:10

  Wij hebben gelukkig geen boven- of benedenburen, maar ik zou me niet echt prettig voelen als ik buren slaande ruzie hoorde hebben. Lijkt me echt niet fijn. En toch weet jij er weer een smakelijk verhaal van te maken.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:31:21

   Het is ook al zó lang geleden maar ik vond het inderdaad óók niet fijn.
   Je wilt dat soort dingen niet weten van de buren, zeker niet wanneer je een normaal goede “buurband” met ze hebt als hun jongste kinderen vaak met jouw kinderen spelen!

   Beantwoorden

 9. Marion Schütte-de Brabander
  feb 23, 2016 @ 10:09:54

  Als ik eenmaal slaap hoor ik niets, geen onweer, wind of regen en buren.XXX

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:25:53

   Nee ik ook meestal niet, zwaar onweer slaap ik meestal gewoon doorheen. Maar ruzie wordt ik wakker van. Zal wel met m’n jeugd te maken hebben, als ik maar iéts van stemverheffing hoorde was ik wakker en zat bibberend boven aan de trap te wachten hoe ver het uit de hand zou lopen.

   Beantwoorden

 10. John
  feb 23, 2016 @ 08:07:02

  Dit gebeurde nog ’s nachts. Hier een buurvrouw die overdag het halve dorp laat meegenieten als haar mannetje er is. Ik vind dat dan toch wel wat minder. Fijn als het zo goed gebeurt maar als een sirene klinken hoeft voor mij niet.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:23:36

   Ja het klinkt tegenstrijdig maar van het “genieten van anderen”krijgen we toch liever niets mee. Overdag is er nog veel omgevingsgeluid, maar om drie uur in de nacht lijkt het alsof ze naast je eigen bed bezig zijn en dat voelt behoorlijk onvrij!

   Beantwoorden

 11. powerpointgreetje
  feb 22, 2016 @ 23:51:37

  Weer heel mooi verteld Riet…..
  Gelukkig zo goed als geen last van de buren en zij niet van ons, erg vredig alles.
  Ach….. overal is wel eens wat, ieder huisje heeft zijn kruisje, toch……….

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:20:26

   Inderdaad, er is overal wel eens iets maar doordat dit echtpaar altijd diep in de nacht thuis kwam kregen we daar altijd veel van mee. Het is dan zó stil dat je echt álles kunt horen.
   Gelukkig verhuisden ze na een paar jaar, wij hadden toen zowél ons benedenhuis als het dubbele bovenhuis erg bij gekocht en hadden toen dus geen bovenburen meer, wél zo rustig!

   Beantwoorden

 12. kwan
  feb 22, 2016 @ 23:47:08

  Ik hoor werkelijk waar niets. Echt. Stokdoof.
  Op aanvraag mogelijk, maar ook op ongewenste momenten 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:16:21

   Nou zwaar onweer slaap ik rustig doorheen, maar voor ruzie heb ik blijkbaar radar. Zou zomaar een jeugdtrauma kunnen zijn.
   In dit soort gevallen “speel”ik dus Oost-Indisch doof voor de buitenwereld. Nou ja, na 50 jaar schend ik niet écht meer hun privacy want het echtpaar was ouder dan wij en zijn dus nu stokoud áls ze nog in leven zijn.

   Beantwoorden

 13. Emile van Aelst
  feb 22, 2016 @ 23:38:04

  hahha herkenbaar dat soort situaties, heb ze bij ons in de vorige straat ook meegemaakt een paar huizen verderop en ik maar beleefd en discreet blijven 🙂 Heel wat avonden van alles gezien als ik de hond nog even laat uitliet 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 23, 2016 @ 14:12:18

   Ja wat je zegt, discreet blijven is de enge optie. Je weet van je buren vaak méér dan van je familie en natuurlijk wil je dit soort dingen helemaal niet weten. Dat is beter voor een goede verstandhouding met de buren. 😉

   Beantwoorden

 14. Regenboogvlinder
  feb 22, 2016 @ 23:27:25

  Haha, mooi verhaal! Toen we net getrouwd waren en in een kleine bovenwoning woonden hadden we buren die echt precies dezelfde geluiden moeten hebben gemaakt… Ik wist echt niet wat ik meemaakte toen… ruzies, slaan, schreeuwen en later luidruchtige goedmaakseks… Ik vond het heel erg naar om dat allemaal te horen, dat herinner ik me nog wel… Dat wil je toch niet? En de volgende dag elkaar weer tegenkomen op straat… brrrr

  Beantwoorden

 15. RenéSmurf
  feb 22, 2016 @ 23:26:29

  Ja, ik krijg nooit wat mee, en ik heb dus ook nergens last van. Een beetje geluid hoort er bij in een stad.

  Beantwoorden

 16. ria
  feb 22, 2016 @ 22:22:19

  Gelukkig is het hier ’s nachts rustig.

  groetjes, Ria

  Beantwoorden

 17. Kakel
  feb 22, 2016 @ 21:28:59

  Dat zou allemaal aan mij voorbij gaan want ik “slaap” met oordoppen in. Een ware zegening 😉 Ik heb hard zitten lachen om je blog, heerlijk!
  Lieve groet

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2016 @ 21:39:49

   Nou ja, je “ligt in bed” met oordoppen, slapen is een ander verhaal heb ik begrepen. Maar je mist dus misschien wel héél veel info over je buren, als je tóch wakker bent neem je dat toch ff mee? 😉

   Beantwoorden

 18. Villasappho
  feb 22, 2016 @ 21:06:40

  Hoef je nog niet eens buren voor te zijn, als ik op ‘achterlijk tijdstip moet van de baas’ vertrek of thuiskom hoor ik ook van alles

  Beantwoorden

 19. Zus
  feb 22, 2016 @ 20:32:11

  Wij hebben eens een harde bons gehoord bij de buren midden in de nacht. De andere dag vroeg ik of ze soms door het bed gezakt waren.Onder toch wat besmuikt lachen werd het maar toegegeven. Lachen !!!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2016 @ 20:41:31

   Je wilt niet wéten wat er midden in de nacht allemaal kan gebeuren. Henk valt wel eens uit bed, dat zal óók wel een klap geven.maar we hebben gelukkig géén benedenburen;-)

   Beantwoorden

 20. Marja
  feb 22, 2016 @ 20:00:14

  Je vertelt het weer mooi, maar ik ben erg blij met ons vrijstaande huis. Nu alleen nog al die blaffende honden en kraaiende hanen omleggen …

  Beantwoorden

 21. Mrs. T.
  feb 22, 2016 @ 19:53:51

  Hier gelukkig weinig last van de buren al heeft het buurjongetje de laatste tijd wel de neiging om buiten zijn drumoefeningen te doen.

  Beantwoorden

 22. gewoonanneke
  feb 22, 2016 @ 19:05:31

  Heb het tot nu toe gelukkig goed getroffen met mijn buren. Nooit wakker gelegen van hun escapes. 😄 Hooguit van flinke hoestbuien tien de vorige buurman nog rookte . En net als jij s nachts slaap ik haha en grenzen onze slaapkamers niet aan elkaar .

  Beantwoorden

  • rietepietz
   feb 22, 2016 @ 19:29:44

   Ik weet ook niet wat vervelender was , hun ruzie’s of “het goed maken”;-)
   De gehorigheid kwam natuurlijk grotendeel door het tijdstip, om 3 uur in de nacht is het écht doodstil en hoor je álles!

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: