in tijd van nood…

We reisden woensdag met de trein naar Gouda en omdat we vanuit Zoetermeer vertrokken  kwamen we ‘m middags  óók weer op station  Zoetermeer aan omdat de auto daar stond.
Wie regelmatig over de A 12  van of  naar Den Haag rijdt kent het station  wel omdat de perrons voor de beide richtingen met elkaar  verbonden zijn door de Mandelabrug die  dwars over de snelweg ligt.

502130
De ingangen zijn voorzien van imposante roltrappen om het mogelijk te maken veilig over de treinsporen   en/of de snelweg  naar de perrons te komen.

Afbeelding1De doorzichtige boogconstructie die over de roltrappen ligt is hoog, licht en kleurig en loopt over in de brug.
De  lift die   de roltrappen  kan vervangen  blijkt het niet altijd te doen waardoor fietsers die per fiets én trein reizen dan de fiets op de roltrap mee nemen.
Dat blijkt  vaak te gebeuren want er staan aanwijzingen voor. Het voorwiel van de fiets kan het best dwars op de trede gezet worden zodat de fiets niet in de verleiding komt een robbertje te stoeien met de zwaartekracht.

Op het moment dat wij bij de roltrappen komen is het er rustig, we zijn de enige die naar beneden gaan over de meest linker roltrap. De enige mevrouw met fiets onderaan de meest rechter roltrap omhoog trekt  m’n aandacht. Ik zie haar stuntelen met de fiets  en na enige ogenblikken is zowel zij als haar fiets buiten beeld…. niét goed denk ik!

pijlstationAls gewoonlijk loop ik een beetje mee naar beneden waardoor Henk al flink wat treden achter blijft…. hij weet niet beter,  zijn jufferje ongeduld gaat niet rustig  staan wachten tot de trap beneden is.
Maar nu  neem ik  zelfs een sprintje de trap af,  ren naar de rechterkant en vlieg daar de trap op.
Ik zie de fiets die over de mevrouw heen ligt, ze ligt zelf op haar rug met  het hoofd naar beneden en de benen omhoog op de roltrap en het is wel duidelijk dat ze niét de dak constuctie ligt te bewonderen.
Ik probeer de fiets, een oerdegelijk zwaar exemplaar, van haar af te trekken, dat lukt me redelijk.
Ondertussen schiet het door m’n hoofd “ik had de noodknop in moeten drukken” en  roep naar Henk  die bijna beneden is “druk de noodknop ff in”! Hij hoort en /of verstaat me niet door zijn doofheid en de  echoënde grote glazen kap, laat maar, de tijd drinkt want de trap blijft rollen natuurlijk.

Met de fiets in m’n rechterhand geef ik de mevrouw mijn linkerhand en vraag of zij zich  op kan trekken, dat lukt goed genoeg om te voorkomen dat haar haren ergens tussen kunnen komen. Van draaien is  geen sprake daarvoor staat de fiets in de weg, ik waarschuw haar dat we bijna boven zijn en haar voeten even hoog moet houden….. en dan schuift ze met de billen over de eindstreep waar ze met behulp van mijn hand kans ziet overeind te komen……

Het ging  allemaal zó vlug en zó instinctief dat ik me pas dáárna realiseer dat ik misschien wel grote fouten heb gemaakt. De mevrouw is toch met de fiets áchterover op haar rug op de treden gevallen  misschien hád ze beter niét overeind kunnen komen.
Maar gelukkig staat ze er redelijk fris bij, ze is  iets jonger dan ik met gelukkig ook wat vlees op de botten.
Misschien was de noodknop niét indrukken per ongeluk wel beter, door de schok zouden de vrouw én de fiets misschien wel weer zijn gaan vallen, en dan stáát de trap stil….. maar wat dán, er blijft te weinig ruimte en de  fiets wil nog steeds het liefst naar  beneden.
Ondanks deze overwegingen is de mevrouw  blij dat ik er was, zegt ze en bedankt me uit het diepst van haar hart, er komen nog wat mensen aan waaronder Henk die nu ook weer boven is…. tijd om snel weer naar beneden te gaan en in de auto even op verhaal te komen…..  en ja, vandaag héb ik wat stijve schouders maar ik ben bang dat die mevrouw toch een soort van bont en blauw is vandaag… op z’n minst!

 

 

Advertentie

51 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky
  dec 28, 2022 @ 16:31:01

  Toppertje ben je!

  Beantwoorden

 2. Trackback: ontmantelen | van koninklijk tot knettergek
 3. IngridMoorenBlogs
  aug 11, 2015 @ 12:17:54

  O,bah 😦 las al meerdere verhalen in China geloof ik met een roltrap…..gelukkig is het goed afgelopen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 11, 2015 @ 13:14:06

   De roltrappen zijn in Nederland een stuk veiliger dan in China maar dan nóg kan er van alles gebeuren. Vaak doordat mensen niet goed genoeg opletten of fietsen en kinderwagentjes meenemen.. Dan moet je écht weten wat je doet en deze mevrouw had er dus moeite mee.

   Beantwoorden

 4. Regenboogvlinder
  aug 09, 2015 @ 18:15:37

  Mens wat een verhaal… je hebt geweldig gehandeld hoor.. en gelukkig was er uiteindelijk niet veel mis met die mevrouw! Prachtige foto’s, ik had wel een foto willen zien van die mevrouw met haar benen in de lucht, maar ja, toen had je ff geen tijd om je camera te pakken natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 5. Tessa | 52druppels.nl
  aug 09, 2015 @ 17:15:59

  Oeww, dat lijkt me geen fijne val… Gelukkig viel het mee. Dat he’j weer mooi doan!

  Beantwoorden

 6. meninggever
  aug 09, 2015 @ 13:04:29

  Heftig verhaal en nu snap ik dat jij wel ingreep maar als je een paar jaartjes jonger was geweest eerst had staan filmen en dan pas ingegrepen. Al was het maar om mijn blog over dat onderwerp feitelijke invulling te geven…..:)

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 09, 2015 @ 13:28:45

   Ja helaas, nu ondermijn ik eigenlijk een beetje jouw stelling;-) maar ja, oudere garde hé, en die hebben nog geleerd dat je , hoe dan ook, probeert iemand die in nood is te hulp te schieten.
   Achteraf realiseerde ik me pas dat ik evengoed óók met die fiets naar beneden had kunnen duikelen ik was oppervlakkig gezien zeker wel ouder dan de mevrouw die de fiets dus niét kon houden.

   Beantwoorden

 7. hanscke
  aug 08, 2015 @ 19:39:13

  Goed gedaan. Ik moet er niet aan denken dat haar haar in de roltrap was gekomen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2015 @ 20:25:26

   Ze al ondanks mijn hulp toch wel bont en blauw zijn maar inderdaad, het hád allemaal nog erger kunnen zijn als ik er niet was want er was verder even helemaal niemand in de buurt.

   Beantwoorden

 8. ria
  aug 07, 2015 @ 22:53:59

  Prachtig wat je hebt gedaan.Noodknop of niet hier was jou snelle reactie het beste.

  Mooie foto’s van die hal.

  Groetjes, Ria

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 08, 2015 @ 07:59:17

   Het was gewoon een automatische reactie, achteraf was ik een beetje geschrokken van mezelf, uiteindelijk ben ik ook niet écht piep meer en had ik natuurlijk nét zo makkelijk als de vrouw, die nog wat jonger was dan ik, met fiets om kunnen gaan.
   Maar het is gelukkig goed gekomen.

   Beantwoorden

 9. Kakel
  aug 07, 2015 @ 21:09:28

  Mens, wat een geweldige redding. Door bliksemsnel te handelen heb je voorkomen dat de vrouw met haar haar vast kwam te zitten. En gisteren was het nog op het journaal dat er per jaar 500 ongelukken met roltrappen voorkomen. Als tip gaf een “kenner” mee: niet je fiets mee de roltrap opnemen…
  Wat is in hemelsnaam een “Leisure stad?”
  Je onderste foto’s deden me aan een luchtballon denken 😉
  Zonnig weekend en lieve groet

  Beantwoorden

 10. datzalwel
  aug 07, 2015 @ 13:28:16

  Een koninklijke redding, als die mevr dat geweten had had ze er nog een paar blauwe plekken meer voor over gehad :-). Goed gedaan Rietepietz! En ja als je eerst alle papieren moet doorlezen van hoe het eigenlijk moet ben je te laat misschien hadden ze de brandweer nog gebeld:-). Pluim.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2015 @ 13:42:53

   Een mens kan natuurlijk niet álle noodscenario’s in het hoofd hebben dat is waar.
   En dan is het éne ongeval op een roltrap nog niét het andere. Wat in het éne geval goed uitpakt kan in het andere geval juist helemaal verkeerd uitpakken.
   Gelukkig was de mevrouw aanspreekbaar want wat ik ánder had gedaan weet ik nu niet.

   Beantwoorden

 11. Marion Schütte-de Brabander
  aug 07, 2015 @ 09:58:12

  Die mevrouw had geluk dat jij in de buurt was, het is me de belevenis we zeg, hoe is het met de spiertjesj? XXX

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2015 @ 13:39:36

   Nou ja áls er maar iemand in de buurt is in zo’n geval, nu was ik het toevallig en kon gelukkig in actie komen. De nek en schouderpartij zijn wel een beetje stijf maar dat is toch al m’n zwakke punt dus dat is niet zo gek!

   Beantwoorden

 12. John
  aug 07, 2015 @ 09:57:17

  Zo maak je nog eens wat me zeg. En wij kunnen dat dan weer hier lezen.
  De plek waar het gebeurde ken ik echter niet. Ik ben er werkelijk nog nooit geweest. En nu blijkt het toch de plek waar al het spannends gebeurt 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2015 @ 13:37:01

   Nou het gebeurt helaas ook op andere roltrappen werd héél toevallig gisteren in een journaal vermeld, zo’n 500 x per jaar gewonden. ik ga dat nu dus niet tegen spreken na deze ervaring, ik geloof het zonder meer;-)

   Beantwoorden

 13. Leidse Glibber
  aug 07, 2015 @ 01:56:56

  Lijkt me inderdaad niet zo veilig om daar met een fiets op en neer te moeten. Hoe dan ook je hebt geweldig gereageerd en of het nu volgens de regeltjes goed of fout gegaan is doet er niet toe je greep in naar beste weten en daar gaat het om

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2015 @ 13:34:45

   Het gaat er ook behoorlijk stijl omhoog maar men doet het er vaak dus in bedwang overeind kon houden. Gelukkig ben ik redelijk sterk (voor een meisje van mijn leeftijd) maar ik moet ook wat geluk gehad hebben dat de fiets redelijk stabiel stond toen ik ‘m overeind had.

   Beantwoorden

 14. gewoonanneke
  aug 07, 2015 @ 01:11:02

  Nou voor mij ben je de held voor een dag hoor, wat een goeie reactie zeg en daar mag ze je inderdaad wel dankbaar voor zijn. Hoop dat je toch nog een leuk dagje Gouda hebt gehad ondanks de schrik.

  Beantwoorden

 15. Renesmurf
  aug 06, 2015 @ 23:31:02

  Dat is een spannend avontuur, en helemaal voor mevrouw natuurlijk. Fietsen zijn om op te fietsen, anders zijn het ondingen. Ik pleit voor een fietspad omhoog.

  Beantwoorden

 16. Corja
  aug 06, 2015 @ 22:17:07

  Dit noemen ze nou synchronisatie. Jij maakt het live mee en de rest van Nederland ziet het op de tv. Wel een prachtig, kathedraalachtig gebouw! Misschien vind je bijgevoegd filmpje leuk: https://youtu.be/Kq65aAYCHOw

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 07, 2015 @ 13:28:18

   In het echt is het iéts minder imposant maar het met een zonnetje erop is het zéker een mooie entree!
   Whahaha, dat filmpje is gewéldig en ik ben er om nog een andere reden blij mee, je ziet dat het toch een “tik”geeft als zo’n roltrap ineens stilstaat. Dus als ik wél zo snugger had geweest om op die knop te drukken had dat misschien veroorzaakt dat de fiets en de mevrouw wéér war treden naar benede zouden glijden,
   Ik voel me al schuldig dat ik er te laat aan dacht, maar misschien liep het dus toch beter af zonder noodstop.

   Beantwoorden

   • Corja
    aug 07, 2015 @ 13:35:16

    Precies, Riet. Je hebt de dame voor nog meer ellende behoed. En jouw gedachten daarover brachten mij op dit filmpje. Al oud, maar het blijft leuk. En inderdaad zie je wat een schok het geeft als zo’n ding abrupt stilstaat. Doodenge dingen, blijkt nu! 😉

    Beantwoorden

 17. terrebel
  aug 06, 2015 @ 21:56:20

  Goede actie hoor, Riet! En handelen is altijd beter dan niet handelen dus maak je ook in de toekomst niet druk over de vraag of je wel goed handelt. Instinctief blijken wij mensen vaak het goede te doen in dat soort situaties. En gelukkig maar!

  Beantwoorden

 18. Marja
  aug 06, 2015 @ 21:02:56

  Een prachtige brug en een heldin. Er is verder niets nodig om van dit verhaal een bestseller te maken. Ik denk dat ze je eeuwig dankbaar is.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 06, 2015 @ 21:18:32

   Ze wás heel blij ja,maar ik hoor dat ze vandaag geen echte schade constateert, ze lag er toch vreemd bij zo ondersteboven.
   Maar wat kán een mens ineens een oerkracht hebben joh! Het schijnt vrij vaak te gebeuren , zat een item over in rtl nieuws, hoe toepasselijk wil je het nieuws hebben;=) ik heb bij de reactie van Melody de link gezet.dat is té toevallig!

   Beantwoorden

 19. powerpointgreetje
  aug 06, 2015 @ 20:14:16

  Wat zal die mevrouw blij zijn geweest dat jij er was, pffff…….. moet er niet aan denken.
  Heb het zojuist op het nieuws gezien hoeveel ongelukken op de roltrap er jaarlijks gebeuren……toeval?……nee, toeval bestaat niet beweert men.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 06, 2015 @ 20:19:57

   Wij zagen het óók langsgaan in het nieuws, niet te gelóven hé! Ik ga het dus druk krijgen;-) Maar ik weet nu dus zéker dat het niet overdreven is wat ze daar zeggen en dat een fiets meenemen op de roltrap vaak fout gaat.

   Beantwoorden

 20. Melody
  aug 06, 2015 @ 20:01:35

  als de nood dichtbij is is Rietepietz net iets dichterbij 😉 Goed gedaan!

  Beantwoorden

 21. margrietspanjaard
  aug 06, 2015 @ 19:54:01

  Geweldig, jouw spontane aktie op basis van oergevoel…..iets doen en je moet er maar niet aan denken dat die mevrouw met haar haar ergens tussen was komen zitten…..brrrrrrr ….kun je toch beter een paar blauwe plekken hebben en idd….wat een prachtige foto van die overkapping.

  Beantwoorden

 22. Suskeblogt
  aug 06, 2015 @ 18:56:36

  Erg bewonderenswaardig wat je voor die dame gedaan hebt. Velen zouden van op afstand staan kijken en verder niets doen.
  En fouten maken we allemaal, niets om van wakker te liggen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   aug 06, 2015 @ 19:00:37

   Nou als ik zie dat er al mensen zijn die helpen blijf ik ook niet kijken hoor, maar er was nu niemand en dan zullen de meeste mensen toch gelukkig nog wel te hulp schieten. Ik hoop dat ik haar geen extra schade heb aangedaan door een beetje aan haar te sjorren.

   Beantwoorden

 23. Anne Mieke Vermeulen
  aug 06, 2015 @ 18:51:57

  Wat een avontuur en wat ziet die overkapping er op de foto’s mooi uit.

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: