licht…

Over het algemeen zit ik niet te wáchten op mensen die me  “het licht brengen”!
Je kent dat wel, dan staan er twee mensen voor je deur met de bekende A4 aktetas in de hand waarin zeker géén lampen zitten maar folders.  Dan open ik slechts m’n raam in de deur om te laten weten dat ik géén interesse heb.
TLJa mét lampen in de tas zouden ze welkom geweest zijn van de week toen het dunne TL balkje in de wc beneden  na een laatste flikkerende opleving de geest gaf.
En géén reserve in huis want het buisje zat er al zó lang in dat we het  een eeuwig leven hadden toegedicht.

Ineens zijn we  teruggeworpen op de late jaren 40 en begin jaren 50 toen een lichtaansluiting in de toiletruimte nog vrijwel nergens werd aangelegd. Het enige licht scheen door een piepklein raampjes dat in de muur zat tussen de keuken en de wc .
De enige andere optie was de deur een kiertje open laten om nog énig zicht te hebben op de werkzaamheden aldaar, vooral voor de heren niet geheel onbelangrijk.

zitMaar goed, in onze huidige wc ruimte mist zélfs zo’n raampje, en de deur open laten betekend dat je , door het raam in de buitendeur,  ook zichtbaar bent voor  passanten.
Het is in het pikkedonker dus zaak jezelf voorzichtig te laten zakken, een misrekening in de hoogte is zó gemaakt  wat “neerstorten” i.p.v. gaan zitten binnen handbereik brengt.
Wat óók een klap kan geven is een gesloten klep van de bril die je eigenlijk open had verwacht……!

bovenGelukkig hebben we boven óók een wc want een zaklantaarn brengt niet écht uitkomst, nee de echte uitkomst brengt de andere morgen  het dorpswinkeltje  waar het oude model buis nog op voorraad is.
En reken maar dat ik open heb gedaan toen Henk voor de deur stond met de boodschap, “ik breng het licht” !

Advertenties

46 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. depetvantruus
  Mrt 03, 2015 @ 18:34:14

  Lamp in WC stuk, nieuwe gehaald.
  Ziehier mijn zes woorden met beeld (mijn tekst, jouw beeld).
  Maar ja, dat is lang niet zo komisch als jouw logje natuurlijk. 😉
  Dat is ook toevallig, Rietepietz. De onze was kort geleden ook stuk waardoor ook wij naar 1 hoog moesten. Of moesten, boven onze deuren zitten grote bovenlichten. Lamp aan in de gang en het ging wel. Op een kiertje zetten kon ook want dan kijk je bij ons op de trap naar boven. 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 03, 2015 @ 18:55:00

   Misschien is dát wel de reden dat ik nooit aan dat soort uitdagingen mee doe,, ik ben té breedsprakig;-)
   Altijd prettig als je ergens een raampje hebt, dat scheelt als het licht niet aan kan toch wel iéts!

   Beantwoorden

 2. Paul
  Mrt 01, 2015 @ 21:44:52

  Tja, dat lijkt me lastig vegen zo zonder licht!

  Beantwoorden

 3. meninggever
  Mrt 01, 2015 @ 10:19:15

  Herkenbaar. Om die reden hebben we een paar jaar geleden alle deuren in huis laten vervangen door exemplaren met glas en lood van de moderne soort, waardoor ook bij ‘licht uit’ nog enig zicht wordt verkregen in het toilet in geval van nood. En de lamp daar vervangen door een moderne, waar je van die spaarlampen in kunt draaien. De TL-buisjes zijn een probleem geworden, ik heb er onlangs al heel wat moeten vervangen door anderssoortige omdat die verrekte buisjes niet meer te vinden zijn. Zo gaat dat in de moderne maatschappij…

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Mrt 01, 2015 @ 11:47:51

   Alles beetje helpen in zo’n geval ja, wij hebben gelukkig nog een heel ouderwets lampenzaakje. Maar de eigenaresse is van mijn leeftijd, dus voor hoelang nog.
   Maandag maar meteen een reservelamp halen nu het nog kan, dan ben ik weer voor 20 jaar onder de pannen.

   Beantwoorden

 4. cornma
  Feb 27, 2015 @ 11:00:25

  Heerlijk logje weer. Als ik met hoge nood de toiletruimte induik, vergeet ik wel eens te kijken of de bril weer netjes naar beneden is gedaan. Is ook schrikken als je rechtstreeks op de pot terecht komt.

  Beantwoorden

 5. Mrs. T.
  Feb 26, 2015 @ 21:24:40

  Ik was deze week ergens op cursus en daar deed de lamp in het toilet het ook niet. Dat was niet tof! 😦

  Beantwoorden

 6. marjak
  Feb 26, 2015 @ 20:11:13

  Lichtbrenger Henk, mooie eretitel toch voor jouw man! Ik zou hem een lichtgevend kroontje geven;-)
  Zo’n dichte deksel kan heel vervelend zijn, als je héééél nodig moet en je hebt niet door dat het rotding dicht is en je gaat zitten en……. Hoppa, kliederboel!

  Beantwoorden

 7. Harrij Smit
  Feb 26, 2015 @ 16:17:25

  Wat een kommer en kwel in dat kleinste kamertje ten huize van Rietepietz. Gelukkig maar dat jouw Henk met zijn lichtgevende boodschap ervoor heeft gezorgd dat voortaan iedereen zijn of haar kleine dan wel grote boodschap weer ongezien en vlekkeloos kan deponeren in de daarvoor bestemde ruimte onder de bril. Halleluja. Praise de drol.

  Beantwoorden

 8. ♫ Mel☺dy ♫
  Feb 26, 2015 @ 14:21:45

  je hebt tegenwoordig van die lampjes met ledlicht… op batterij….. met een koordje eraan….. heel handig voor in donkere ruimtes

  Beantwoorden

 9. Blog Zonder Naam
  Feb 26, 2015 @ 14:13:10

  Verheugd mag ik lezen dat je in de duistere tijden ‘de boodschap’ heb doorgegeven en inmiddels ook het ‘het licht’ heb gezien. Hij zij geprezen!!!
  (Henk dus…..)

  Beantwoorden

 10. Regenboogvlinder
  Feb 26, 2015 @ 13:26:15

  Oh wat naar, geen licht. Ik heb gelukkig ook 2 toilets. Maar ’s nachts doe ik alles in het donker. En ja, als dochterlief hier dan is, die altijd de deksel sluit, kom ik ook wel eens voor een verrassing te staan (zitten eigenlijk haha).

  Beantwoorden

 11. redstar
  Feb 26, 2015 @ 10:22:02

  De boodschap brengen in het donker is toch anders als dat het licht volop schijnt.
  Je zou ook zomaar allerlei fouten kunnen maken in het donker en dat leverd geheid een berg schoonmaak werk op.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2015 @ 16:20:14

   Ja wát je zegt, bovendien is het wel nuttig dat je even regelmatig nakijkt of er geen “ongerechtigheden” tussen “de boodschappen”zitten. Dat kan levensreddend zijn uiteindelijk!

   Beantwoorden

 12. Suskeblogt
  Feb 26, 2015 @ 09:50:40

  Hier wordt wel eens lachend gediscussieerd over de blijde boodschap en de grote boodschap.. Hopelijk zien jullie vlug weer het licht zodat hier klaarheid over komt.

  Beantwoorden

 13. Marion
  Feb 26, 2015 @ 09:41:40

  Lastig hoor, geen licht op het toilet, zijn we niet meer gewend, gaan we er vandaag een reserve lampje bij halen toch, tot straks.
  XXX

  Beantwoorden

 14. gewoonhanny
  Feb 26, 2015 @ 00:14:31

  Hoogte schatten in het donker is heel moeilijk op nummer 100. Zowel een te hoge als een te lage zitting kan problemen geven.
  Voor deze lichtbrenger doe je graag de deur open, lijkt me. Want je hebt hem waarschijnlijk ook nog eens nodig om het licht aan te brengen.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2015 @ 09:06:24

   Klopt, zonder licht maak je makkelijk “een noodlanding”;-) Het is trouwens bést belangrijk dat je ook kubt zien wat er in de pot terecht komt i.v.m. bloedverlies waar het niet hoort, het kán je de nek redden zoals bij Henk destijds.
   Een lamp kan ik er desnoods wel zélf in zetten maar ik geef het toe…. Henk heeft het voor me gedaan!

   Beantwoorden

 15. J@n.
  Feb 25, 2015 @ 23:57:15

  In de toiletdeur vroeger in mijn ouderlijk huis zat er matglas, zodat je, als je in de belendende ruimte het licht aanhad, je in het toilet ook een beetje kon zien. Vreemd dat men daar geen licht had……… Trouwens zo’n klein Tl-buisje hebben we hier laatst in onze badkamer ook moeten vervangen, die zijn nog gewoon verkrijgbaar hoor!

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2015 @ 09:04:04

   Een elektrisch lichtnet was in die tijd maar kort min of meer normaal. rond 1900 was er nog veel onenigheid of er met wisselstroom of gelijkstroom gewerkt moest worden( heb ik niet van mezelf hoor Wiki) .
   Dus aanvankelijk was zo’n stroomvoorziening in huizen nog heel pover. in iedere kamer een lichtpunt en een stopcontact en dan had je het wel gehad. Ik kan me ook nog herinneren dat in het huis waar we toen woonden nog sporen te zien waren van gasaansluitingen voor lichtvoorziening.

   Beantwoorden

 16. beaunino
  Feb 25, 2015 @ 23:54:33

  Een kaarsje is anders ook best gezellig hoor!

  Beantwoorden

 17. Leidse Glibber
  Feb 25, 2015 @ 23:15:45

  neem aan dat je er gelijk wel een paar hebt gekocht voor de zekerheid of gat overwegen er ander licht aan te gaan sluiten 🙂

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2015 @ 08:55:04

   schaam schaam, daar dachten we pas aan toen de nieuwe alweer in zat, maar het is een voornemen….. dat natuurlijk weer géén prioriteit heeft want zo’n lamp gaat héél lang mee…..zucht.

   Beantwoorden

 18. Renesmurf
  Feb 25, 2015 @ 23:11:37

  ja, je zou toch verwachten dat, na zoveel jaren, het toch wel blind zou moeten kunnen.
  Maar toegegeven, ik heb ook licht op mijn wc.
  En in mijn badkamer zelfs twee.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 26, 2015 @ 08:52:52

   Ik moest wél direct aan jouw logje denken …dat over de manier hoe jij met de lampen voorraad omgaat;-).
   Licht op de wc is best belangrijk, het heeft Henk z’n leven gered dat hij kon zien dat er bloed meekwam met de ontlasting. Daardoor kon er nog tijdig ingegrepen worden.

   Beantwoorden

 19. Marja
  Feb 25, 2015 @ 21:56:29

  Die lichtbrengers zijn alleen welkom zonder verhalen over de waarheid en mét onze kleindochter. En toiletten …. breek me de bek niet open. Weet je nog hoe gek het voelde als je met je schaatsen aan naar het toilet moest? Je stortte bijkans in de diepte.
  Wij zijn sinds 1997 gewend aan wc’s op seniorenhoogte en schrikken ons te pletter op een gewone wc. Wij vertonen ook een belachelijk synchroon-plas-gedrag. Manlief en ik zijn heel blij met 2 toiletten.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 25, 2015 @ 22:05:40

   Nou ja, bij jou brengen ze een ánder lichtje, dat in de prachtige donkee ogen van je kleindochter.
   Ja het lijkt belachelijk maar inderdaad, ook hier zijn vaak beide toiletten tegelijk bezet. Vooral bij thuiskomst nemen we allebei een spurt. Wij willen nog steeds iets hogere “potten” gaan nemen, makkelijker met knietjes die niet erg meer willen.
   Dat is inderdaad ,na gewenning, best lastig bij anderen thuis;-)

   Beantwoorden

 20. gewoonanneke
  Feb 25, 2015 @ 21:22:20

  Ik weet nog eens een keer dat ik een science fiction film gezien die ging er over dat er groepen mensen langskwamen die peulen brachten bij mensen die later je geest overnamen. De dag nadat ik die film had gezien stonden er Jehova bij ons voor de deur en zei ik dus meteen tegen mijn ex “Daar komen ze met peulen” en dat moet ik nog steeds denken als ik ze weer zie wandelen, meestal in groepen tegelijk worden ze in een dorp “losgelaten”. Kan me voorstellen dat de Henk met zijn licht van harte verwelkomde.

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 25, 2015 @ 21:39:10

   Ja klopt, ze worden twee aan twee “uitgezet” geloof ik! Ik zegen altijd mijn gietijzeren rooster voor het raam in de deur. Hoef ik niet open te doen en kan er dus óók niemand al half binnen staan als ik dat niet wil!

   Beantwoorden

 21. kakel
  Feb 25, 2015 @ 21:17:45

  Haha, die laatste zin 😉 Wij gaan het liefst naar het toilet op de bovenverdieping. Die heeft verwarming. Niet de bril natuurlijk, maar de doucheruimte. Beneden vriezen we bijna met onze billen aan de bril vast. Ik moest lachen toen ik over de gesloten klep van de wc-bril. Waarom zou dat nou komen?
  Liefs Kakel

  Beantwoorden

  • rietepietz
   Feb 25, 2015 @ 21:36:34

   O nee, bij ons heeft de wc boven een luchtrooster dat regelrecht op het balkon uitkomt…. stérvens koud in de winter! Wél altijd “frisse lucht” natuurlijk;-)
   Ja is eigenlijk óók misrekening natuurlijk, als je niet op die deksel rékent heb je dus eerder dan verwacht “grond onder de billen;-)

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: