zó stil…

Nu er in Spanje zo’n afschuwelijk ongeluk met een trein gebeurd is  lijkt  een beetje dollen met gekke foto’s  toch een beetje ongepast .
Ik neem jullie in plaats daarvan  mee naar een beeldschoon kapelletje  in Delft  waar  het goed toeven is als je even in alle rust tot bezinning wilt komen.
kapel4  We waren er toevallig vorige week  maar zou ik er vandaag zijn zou ik zéker een kaarsje aansteken ter nagedachtenis aan  de al ruim 80 mensen die bij dat  ongeluk  het leven verloren . Ik schrijf bewust  “het leven verloren”  en niet zoals in de media  “80 doden gevallen” !
Ik schreef daar wel eens eerder over omdat ik het  op z’n minst” een niet goede omschrijving” vind  die “enge beelden” op m’n netvlies zet .
Alsof de trein vertrok  met aan boord “80 doden en 140 gewonden mensen”  die door de ontsporing óók nog eens allemaal vielen.

kapel1Ik dacht aan de foto’s  van het kapelletje doordat Santiago de Compostella ,  de plaats waar het ongeluk gebeurde, een heel bekend Christelijk  bedevaartsoord is.  De stad is  bekend om de vele “pelgrim tochten ”  die er  eindigen in de kathedraal aldaar.
Heel bizar ,  om zo dicht bij een bedevaartsplaats het leven te verliezen .
“Mijn kapelletje” is maar een flauwe afspiegeling van de pracht en praal van zo’n grote kathedraal maar het heeft een serene sfeer door z’n prachtige  glas in lood ramen en het zicht in de bijbehorende  kerk door de ramen aan de andere kant.
kapel5Achter het kaarsentableau staat in een diepblauwe nis een Mariabeeld   neer te kijken op de brandende kaarsen.  Het was er stil maar meestal  zijn er wel een paar bankjes bezet met  devoot biddende  mensen .
In dat geval proberen we niet te storen  en steken  in stilte  een kaarsje aan met onze gedachten  bij al die mensen die ons al ontvallen zijn.
Het lijkt misschien wel heiligschennis maar dat is het (denk ik ) niet ,  al geloven wij niet in een God is zo’n moment van ingetogenheid minstens nét gemeend als van een gelovig mens. Dat mensen zich er gesteund  of getroost voelen is ook voor mij wel voorstelbaar.
Al ben ik nóg zo tegen de vroegere uitbuiting door de kerk , als er staat dat zo’ n kaarsje 50 cent kost dan doe ik dus keurig zonder morren 50 cent in de gleuf van de onder de kaarsenbak hangende geld bus.

kapel6Voorin de kapel staat een tafeltje waarop altijd een open boek ligt met een pen ernaast . De voorlaatste keer dat we er waren lag het boek bijna aan het eind open ,   volgeschreven door mensen die  misschien steun nodig hadden of hun dank uit wilde schrijven.
Ik vond het niet gepast om er in te bladeren maar ondertussen is het oude boek vervangen door een nieuw exemplaar met maagdelijk  lege bladzijden.  Slechts op het eerste blad had al iemand iets in een voor mij vreemde taal geschreven .
kapel3

Ik hoop dat alle nabestaanden van de slachtoffers een plekje zullen  vinden waar ze troost kunnen vinden , en in gedachten steek ik dan nog maar eens het kaarsje aan dat ik vorige week in het kapelletje liet  ontvlammen !

 

 

 

 

Advertenties

18 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Door
  Jul 29, 2013 @ 16:19:30

  Ja, vreselijk. Ik was in Spanje ten tijde van het ongeluk en beleefde en een beetje met de Spanjaarden…

  Rietepietz zegt;

  Dat begrijp ik, het moet daar in Spanje natuurlijk een grote impact hebben op de bevolking, er zijn zóveel doden en gewonden! Ondertussen is er in Itaië een groot busongeluk gebeurd met óók heel veel zwaargewonden en overledenen. En ook dát is bij een bedevaartsoord. Heel bizar !

  Beantwoorden

 2. Albert y Mara fotoblog
  Jul 29, 2013 @ 00:06:51

  In Spanje bezoeken wij regelmatig kerken en steken dan vaak een kaarsje aan. In sommige kerken gaat dat nu al elektronisch. Dat treinongeluk heeft op mij als treinenliefhebber grote indruk gemaakt. Ik wacht het onderzoek even af om een waardeoordeel te geven. Voor de nabestaanden van de 79 slachtoffers zal het de komende tijd heel moeilijk zijn. In gedachten ben ik bij ze.
  Salu2 Albert

  Rietepietz zegt;

  Heel jammer dat een kaarsje aansteken niet aan vooruitgang ontkomt, zodra ik dát tegen kom zie ik af van een kaarsje aansteken. Ik wil in ieder geval niet in de schoenen van die machinist staan want van enige schuld móet wel sprake zijn. Ieder weldenkend mens kan begrijpen dat een scherpe bocht niet op dubbele snelheid genomen kan worden zodat zelfs haperen van de veiligheidsapparatuur géén problemen had hoeven te geven en de machinist désnoods de dodemansknop los had kunnen laten .

  Beantwoorden

 3. Suske
  Jul 28, 2013 @ 12:08:03

  het is altijd goed om eens stil te staan bij zo’n ongeluk. iedereen kan zoiets overkomen maar daar staat met zelden bij stil.

  Rietepietz zegt;

  En dat is misschien maar goed ook anders heb je geen moment rust in het verkeer. Het wrange is wel dat dit ongeluk helemaal niet had hóeven te gebeuren , het was geen overmacht maar domme zelfoverschatting van een mens, triest!

  Beantwoorden

 4. VoorHetBlogGezet
  Jul 28, 2013 @ 00:36:29

  Lieve Rietepietz, ook hier branden we kaarsjes als we het moeilijk hebben of anderen wat warmte van het lichtje willen meegeven. Je hebt er een heel lief en vooral warm logje van gemaakt. xxx

  Rietepietz zegt;

  Vreemd genoeg doe ik dat nooit als ik het zélf moeilijk heb, maar word ik in zo’n schattig kapelletje of een mooie kerk altijd een beetje meegenomen door de een weemoedig sfeertje. Maar zo heeft ieder z’n eigen rituelen denk ik !

  Beantwoorden

 5. cornma
  Jul 27, 2013 @ 13:41:14

  Een ongeluk door een menselijke fout is al niet fijn, maar dit was geen menselijke fout. Dit was een geval van opschepperij, stoer doen, en dat maakt het hele gebeuren nog veel erger. De man heeft welbewust met zoveel levens gespeeld en verloren. Door zelfmoord te plegen zou hij er, wat mij betreft, veel te gemakkelijk van af komen.

  Rietepietz zegt;

  Het maakt de zinloosheid van de dood van al deze mensen alléén nog maar erger ja , afschúwelijk!
  Ik denk dat het voor de nabestaanden niet heel veel zal uitmaken of de man wel of niet in leven blijft, zij krijgen er hun geliefden niet door terug. Maar iemand met een béétje karakter moet na zoiets op z’n geweten hebben inderdaad in een hel leven.

  Beantwoorden

 6. Leo's mening
  Jul 27, 2013 @ 13:01:38

  Elke dag vallen er in landen als Rusland en China in het gewone verkeer, honderden doden. ELKE dag! We weten het niet, we volgen het niet. Een ontsporende trein spreekt aan, de beelden waren afgrijselijk. Voor mij geldt dat nog meer bij vliegtuigen. Omdat ik weet hoe dat in elkaar steekt en hoeveel controle er is op de operaties van die machines. Zoals onlangs die enorme Boeing 777 die te laag landde op San Francisco Airport, zijn staart verloor en daarna naast de baan terecht kwam. Het verbijstert me dan, en ik zoek helemaal uit hoe dat in elkaar steekt. Dat doe ik al sinds 1963 overigens. Onderdeel van mijn liefhebberij. Wat betreft de kerken en bezoekjes, wij deden dat vorige week nog. Onze lieve vriendin in Almere moest een heftige operatie ondergaan. Op die dag en dat uur (gepland) brandden wij een kaarsje bij een beeld van Maria in de Dom van Aken. Ook al geloof je niet in een abstract iets als Godsfiguur, dan nog geeft het een spiritueel steungevoel. Waarvoor ik me bepaald niet schaam…..

  Rietepietz zegt;

  Klopt natuurlijk, er sterven dagelijks héél veel mensen in het verkeer over de héle wereld maar dan meestal niet zoveel bij één ongeluk, waarschijnlijk is dát de reden dat dit soort ongelukken meer losmaken dan de “gewone” verkeersongelukken. Grote kolossen als vliegtuigen, schepen en treinen lijken relatief veilig omdat er minder ongelukken mee gebeuren dan met de persoonlijke vervoermiddelen maar áls er dan iets gebeurd gaat het meestal om veel slachtoffers tegelijk.
  Ik denk dat zo’n kaarsjesritueel iets is dat je gedachten chaos rust kan geven omdat je ze kunt richten op handeling ,een soort uit overgave omndat je wel wéét dat je eigenlijk niets kunt doen. Daar hoeft ook niémand zich voor te schamen, je doet er niemand kwaad mee !

  Beantwoorden

 7. ♫ Mel☺dy ♫
  Jul 27, 2013 @ 10:13:46

  Je hebt helemaal gelijk!

  En wat mooi dat je het zo hebt weten te beschrijven, *trekt onzichtbaar petje van het hoofd en buigt ootmoedig*

  Rietepietz zegt;

  Doe petje maar op hoor, beter met die warmte , maar natúúrlijk heb ik m’n serieuze kantjes en dat mogen jullie bést af en toe zien !

  Beantwoorden

 8. Petr@
  Jul 27, 2013 @ 09:56:46

  Automatisch word je altijd stil in een kerk en ga je fluisteren.
  Mooi opgeschreven Riet!
  Het is vreselijk wat er is gebeurd.

  Rietepietz zegt;

  Dat alle geluid zo weerkaatst in zo’n hoge kerk zal zeker meespelen dat we onze stem dempen in een kerk. Het past in ieder geval wel bij de sfeer van kerken dat je er wat ingetogen bent.
  Temeer daar veel mensen de kerk uitsluitend kennen door uitvaart diensten die toch ook die sfeer hebben.
  Het ergste is dat er sprake is van menselijke onverschilligheid, de slachtoffers hadden dus geen slachtoffer hóeven worden als slechts één man wat minder aan zelfoverschatting had geleden.

  Beantwoorden

 9. hanscke
  Jul 27, 2013 @ 09:33:50

  Ik vind het een prachtig blog. Het schoot ook door mij heen toen ik hoorde waar de plek des onheils was. Voor velen zal dit ongeluk een beetje een wrange smaak geven, vooral voor diegenen die met zoveel toewijding daar naar toe gelopen zijn.

  Rietepietz zegt;

  Inderdaad een wrange toevalligheid, zoveel doden en gewonden mensen op een plek waar zoveel mensen zich met innerlijke rust bezig houden. En zo volkómen overbodig , alleen maar gebeurt omdat de machinist zichzelf boven alle regels vond staan. Te triest voor woorden.

  Beantwoorden

 10. Rebelse Huisvrouw
  Jul 27, 2013 @ 00:54:16

  Een erg lief en mooi stukje. Het gekke is: je hoeft niet eens gelovig te zijn om een kaarsje te (willen) branden. Ik doe het ook altijd als ik in een kerk kom. Je weet maar nooit tenslotte, maak ik mezelf dan op dat moment wijs. Je weet maar nooit…..

  Rietepietz zegt;

  Nee zeker niet , hoewel ik wel gelovig opgevoed ben héb ik er niets mee. maar dit soort stille ingetogenheid heeft dan weer iets. Ik las laatst al bij jou dat je ook zoiets “hebt” , niets mis mee hoor!

  Beantwoorden

 11. Blog Zonder Naam
  Jul 26, 2013 @ 23:15:22

  Ook ik val stil…….
  AMEN!!

  Rietepietz zegt;

  Er zijn ook niet zoveel woorden voor dit soort gebeurtenissen!

  Beantwoorden

 12. Leidse Glibber
  Jul 26, 2013 @ 23:10:24

  Mooi kapelletje en ja echt heel triest wat er in Spanje gebeurd is en dan door gewoon een stomme roekeloze aktie van de machinist.

  Rietepietz zegt;

  Vanmorgen stond er in de krant dat de machinist dood wil omdat hij vindt dat hij “het” verprutst heeft . Een zwakke omschrijving van iemand die zóveel levens op z’n geweten heeft.

  Beantwoorden

 13. powerpointgreetje
  Jul 26, 2013 @ 23:08:22

  heel vredig en respectvol Riet, keurig gedaan meid,
  fijn weekend toegewenst, Greetje

  Rietepietz zegt;

  Dankjewel, ik héb natuurlijk ook een wat serieuzere kant al laat ik die in de logjes wat minder zien.

  Beantwoorden

 14. Terrebel
  Jul 26, 2013 @ 22:33:27

  Lief van je en ik weet zeker dat het gewaardeerd wordt!

  Rietepietz zegt;

  Ik denk eigenlijk dat je dit soort dingen toch het meest “voor jezelf”doet maar áls er anderen zijn die er ook iets aan hebben is dat natuurlijk geweldig.

  Beantwoorden

 15. Marion
  Jul 26, 2013 @ 19:38:26

  Mooi log, het kapelletje ziet er vredig uit.
  XXX

  Rietepietz zegt;

  Dat is het ook, het is helaas een onneembare vesting voor een rolstoel jammer, anders nam ik je zeker een keer mee! XXX

  Beantwoorden

 16. datzalwel
  Jul 26, 2013 @ 19:09:49

  Mooi zo Klaartje taal ! Een bepaalde sfeer kan je inderdaad af en toe pakken zoals ook een melodie.
  Groetjes.

  Rietepietz zegt;

  Het valt me áltijd weer op als “raar” en er zijn zoveel andere manieren om het te zeggen. Maar een echte taalfanaat ben ik nou ook weer niet hoor, daarvoor doe ik zélf te veel fout;-)
  Klopt helemaal, voor deze kapel ben ik gewoon “vatbaar”!

  Beantwoorden

 17. Marja
  Jul 26, 2013 @ 17:07:42

  Je hebt hier een krachtig en respectvol logje neergezet. Petje af, dame.

  Rietepietz zegt;

  Dankjewel !

  Beantwoorden

 18. J@n.
  Jul 26, 2013 @ 16:56:59

  Oké rietepietz, ik zal proberen op mijn woorden te passen, zodat er door mij ook geen doden en gewonden vallen in een ontsporende trein. 😉 Maar gelijk heb je natuurlijk weer, zoals meestal. In dat kaarsjesaansteken heb ik het niet zo gezien, netzomin als in die stille tochten en dergelijke, dat vind ik teveel symboolpolitiek en daar heb ik het niet zo op. Dat er eens wordt stilgestaan bij zo’n verschrikkelijke ramp, daar is niks mis mee, maar dat kan iedereen voor zich.

  Rietepietz zegt;

  Klopt helemaal, zodra het te massaal wordt verliest het gauw z’n waarde en ontaard soms in vals sentiment . Maar zolang mensen er steun bij vinden is dat allemaal nóg niet erg natuurlijk. Ik had toevallig vorige week deze foto’s gemaakt omdat er tóen toevallig niemand was.
  Toch heeft de sfeer van dat kapelletje me altijd te pakken hoewel ik toch wel tot de “broodjenuchtere” mensen behoor 😉

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: