FEEST

Zelfs de meest fanatieke republikein zal toch héél halsbrekende toeren  uit moeten halen om helemaal niéts mee te krijgen van de a.s. troonswisseling.
Ik behoor zélf eigenlijk  tot de genodigden in de  kerk morgen maar heb alsnog afgezegd na wat ik zojuist nog op de TV hoorde.
De plechtigheid in de kerk gaat 5 uur duren ….., er zijn 2000 genodigden ….én precies 2 toiletten  …. daar kan zélfs  het watermanagement van Willem Alexander geen oplossing bieden en móet wel een enorme overstroming opleveren!

Ik blijf dus lekker gewoon thuis , hoef ik de plas niet op te houden , en  kijk een stukje geschiedenis op TV en zal ongetwijfeld wel een lekkere wandeling maken. Het dorp zal ik wel een beetje mijden want de gebruikelijke “kleedjes verkoop”  heeft niet zo héél veel met feest te maken, wel álles met rommel!
Toen we pas in Rijswijk woonden werden er andere dingen  voor kinderen georganiseerd op Koninginnedag , die  voor kinderen meer een bijzonder feestje waren.

Zo was er in 1992 een “versierde fietsen optocht ” voor kinderen, met mooie prijzen voor wie de fiets het leukst versierd had.
Onze 3 kleinkinderen woonden in die tijd, wegens een huizenwissel van het gezin, tijdelijk bij  ons in huis, ze waren toen net 4 jaar , 2,5 jaar en  de jongste  was nog maar 4 maanden.
Natúúrlijk wilde de twee oudste graag hun fietsen versieren en er werd fanatiek aan gewerkt maar ….. wat te doen met de allerkleinste die natuurlijk niet alleen thuis kon blijven !

Goede raad was helemáál niet duur, dankzij sponsoring van een zekere  drukkerij konden wat vellen goudkarton  min of meer vakkundig om de kinderwagen heen geniet worden, wat is een koninginnen optocht zonder gouden koets nietwaar? Kroontje erop, wat bogen en  lijntjes met vlaggetjes naar de versierde fietsjes leiden en …. “het span” kon voor de gouden koets ! ( De foto is helaas  wat plak en knipwerk om het geheel zichtbaar te kunnen maken)gouden koets

Bij aankomst op het startpunt ging er een bescheiden gejuich op en hier en daar werd gemompeld “daar komt de hoofdprijs” en dat was niet verkeerd gezien.
De hoofdprijs, een kindercassetteradio, werd heel tactisch door de vier maanden oude Annemarie “gewonnen” maar broer en zus mochten er óók mee spelen werd er gezegd !

goudenkoets MUiteraard liep de moeder van de majesteit in de gouden koets mee, de oma was koetsier en mende de  “paarden”. Vooral “paard Maikel” van 2,5 kon wel wat hulp gebruiken, hij fietste nog met zijwieltjes  maar wat wás hij trots dat hij midden op de weg mocht rijden ….bij de auto’s … Wauw…. dát was pas feest !

22 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Blog Zonder Naam
  mei 02, 2013 @ 09:11:22

  Lumineuze ideeën ontwikkelen is dus erfelijk!

  Rietepietz zegt;

  Hoewel ook in dit geval het idee en de uitvoering toch grotendeels mijn inbreng was , heb je wel gelijk. Dochterlief kan er óók wat van als het op gekke ideetjes aankomt 😉

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  mei 01, 2013 @ 23:51:37

  Het feest is inderdaad veranderd, in het centrum gaat het om de vrijmarkt. Gelukkig vieren de buitenwijken nog wel een soort ouderwets feest met optochten en spijkerpoepen. 🙂

  Beantwoorden

 3. Leo's mening
  mei 01, 2013 @ 12:33:09

  Vroeger werd er ook meer met de kinderen gedaan. Al zie ik hier in onze omgeving ook wel kinderactiviteiten voorbij komen. Ook al ben ik allang de leeftijd voorbij dat ik er iets mee/bij moet. Ringsteken en zo zie ik echt niet zitten. De tv was gisteravond vooral even een rustmoment. Lekker kijken naar de beelden uit stad en haven waar we zelf een paar uur eerder nog rondliepen. Zo mooi. Promotie voor de stad Amsterdam in optima forma. En het nieuwe koningspaar toch op punten winnaar van alle kijkcijfers voor 2013 denk ik….

  Rietepietz zegt;

  Volgens mij werd er inderdaad vroeger méér voor de kinderen georganiseerd,maar men dacht nu misschien wel dat de “sportdag” op de scholen al mooi genoeg was! Het avondprogramma kon me niet echt boeien ,vooral het begin was reuze saai en dus zat “m’n vriend” al snel op schoot! De 2 officiële momenten waren het bekijken zéker waard en ik denk dat het wel terecht is dat men van een groot succes spreekt! Geen slechte start voor de nieuwe Koning.Ik geloof dat hij inderdaad een vrij goed idee heeft wat er “onder het volk”leeft!

  Beantwoorden

 4. Redstar
  mei 01, 2013 @ 09:02:59

  Ik ben zo’n fanatieke republikein en ik heb geluk. Hier in het dorp, nou ja, ik woon aan de rand, hebben we echt helemaal niets gemerkt van ook maar enige viering.
  Ik heb geen tv gekeken. Geen nieuws geluisterd. En zodoende heb ik er helemaal niets van mee gekregen 🙂 Het kan. Gelukkig 😀

  Rietepietz zegt;

  Nou helemáál niets in natuurlijk niet gelukt want het nieuws wordt al weken gedomineerd door deze gebeurtenis en ook op de blogs loop je er hier en daar wel tegenaan. Maar natuurlijk ga je het als republikein niet ópzoeken , tenzij je , (zoals sommige regeringsleiders) vindt dat een feestje missen voor je principes té ver gaat!
  Zielige figuren die menen een punt te scoren door wél aanwezig te zijn maar géén trouw aan de Koning te zweren, dan heb ik méér waardering voor de mensen die weg bleven uit principe!

  Beantwoorden

 5. Truus
  apr 30, 2013 @ 21:26:58

  Wat een geweldige vondst Rietepietz. Terecht een eerste prijs. 🙂
  Ik heb vandaag nog haast niks gezien van alle officiële gelegenheden en festiviteiten. Bij terugkomst van de camping wilden we het 8 uur nieuws zien en zagen een wel heeeel erg lang item over de rondvaart. Tot ik in de gaten kreeg dat het een live verslag was en we naar Ned. 2 moesten voor het Journaal. We zagen nog net het weerbericht…
  Nou ja, dan straks om 10 uur maar in de herkansing. 😉

  Rietepietz zegt;

  En anders zal het toch wel ergens op internet te vinden zijn? Uitzending gemist of zo!
  het begin van avondprogramma was weinig sfeervol.Beetje triest dat gezinnetje in d’r uppie op een boot in de kou!
  het zal ook morgen nog wel vele malen voorbij komen denk ik . Het was aardig weer voor de camping denk ik !

  Beantwoorden

 6. spontanity2
  apr 30, 2013 @ 21:13:32

  je was dus vroeger al net zo ondernemend als dat je nu nog bent ? 🙂

  Rietepietz zegt;

  Op dát gebied wel ja, gekke dingen organiseren vond ik altijd al leuk en dat is nooit over gegaan;-)

  Beantwoorden

 7. riet(je)
  apr 30, 2013 @ 18:31:33

  hai Riet, ik heb ook genoten van de t.v., heel indrukwekkend en ontroerend…………….vanavond nog genieten van de rondvaart…………liefs riet(je)

  Rietepietz zegt;

  Het was een indrukwekkende gebeurtenis , ben ik helemaal met je eens!

  Beantwoorden

 8. ♫ M e l☺d y ♫
  apr 30, 2013 @ 16:01:56

  Kijk dat zou nog nou eens herinneringen die 100% waard zijn om te koesteren, gelukkig weet jij daar alles van dus hoef ik me daarover geen zorgen te maken 😉

  Rietepietz zegt;

  Er is gewoon niéts mooiers dan genietende kinderen ! Gelukkig is er ook nog een klein stukje op video bewaard gebleven dat maakt het bewaren van de herinneringen nog véél makkelijker!

  Beantwoorden

  • ♫ M e l☺d y ♫
   mei 01, 2013 @ 12:59:59

   Dat is toch weer een prachtig voorbeeld van hoe mooi de moderne tijd is 😉

   Rietepietz zegt;

   Er zijn natuurlijk zowél dingen waar we blij mee kunnen zijn als dingen die “helaas”verloren gegaan zijn! Maar ja , dan kom je weer bij “niets is volmaakt” 😉

   Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  apr 30, 2013 @ 14:17:08

  Hoor nu de toespraak van Koning Willem-Alexander en zijn eerbetoon aan zijn moeder. Ik kreeg er kippenvel van hoor.

  Rietepietz zegt;

  Als moeder van volwassen kinderen kan ik me hélemaal voorstellen dat Beatrix trots op haar zoon is, maar natuurlijk op het moment dat jij hier beschrijft nog het allermeest! Het is ook woord voor woord verdiend, Beatrix heeft zéker veel gedaan om de monarchie een goede uitstraling te geven!
  Mijn zegen hebben ze al zullen ze dáár nou niet direct op zitten te wachten;-)

  Beantwoorden

 10. isis45
  apr 30, 2013 @ 12:25:38

  Hier ook veel vrijmarkt gedoe. ’s Avonds is er wel een lampionnen optocht voor de kinderen, dat is eigenlijk al zolang ik me kan herinneren en dan na afloop vuurwerk, ook dat is al zolang ik me kan herinneren.
  Ik ga het dorp niet in, want er gebeurd niets wat ik leuk vind.

  Rietepietz zegt;

  Zo’n lampionnenoptocht is altijd héél feestelijk voor kinderen en hoort er éigenlijk echt bij!
  Vuurwerk is ook zoiets dat bij echt feesten hoort al heb ik er zelf niet zoveel mee! Ik sla het dorp ik ook over vandaag want zelfs aan de rand van het dorp ontkwam ik al niet aan de stoepen vól troep die ik bij mezelf thuis op zolder óók zou kunnen vinden;-)

  Beantwoorden

 11. roadlaura1969
  apr 30, 2013 @ 11:40:58

  Heel mooi Rietepietz zowel geschreven als de foto’s en wat jij zegt die spelletjes mis je inderdaad want zoals jij zo mooi beschrijft en laat zien pret voor jong en oud en de éérste prijs bovendien 😀

  Rietepietz zegt;

  het zal misschien niet voor iedereen zo zijn maar ik vind er tegenwoordig niets feestelijks meer aan, zo jammer!
  Het ging natuurlijk niet écht om de prijzen mmaar het plezier dat we al van te voren hadden ,en voorál het plezier tijdens de optocht door het dorp , mét een muziekkorps ervoor natuurlijk. De kinderen vonden het héél indrukwekkend en feestelijk en dáár gaat het toch eigenlijk om, zie dat gevoel maar eens te krijgen op je kleedje tussen de oude rommel;-)

  Beantwoorden

 12. hartelijkehothulk
  apr 30, 2013 @ 09:37:18

  Mijn zoon (ondernemer in de dop, nu pizzahut) maakte een kijkdoos.
  Het koste een kwartje om te kijken.
  En ieder die keek, lachte zich wild, zodat er steeds meer publiek wilde kijken.
  In de kijkdoos stond op een briefje enkel te lezen, “bedankt voor uw kwartje”!

  Rietepietz zegt;

  Whahaha, ik zou óók in een deuk gelegen hebben, inderdaad, een zakenmannetje in de dop!

  Beantwoorden

 13. hartelijkehothulk
  apr 30, 2013 @ 09:34:20

  WAT ONTZETTEND LEUK !

  Rietepietz zegt;

  Het sloeg ook in als een bom…. maar dán zonder schade aan te richten 😉

  Beantwoorden

 14. Marion
  apr 30, 2013 @ 09:29:23

  Heerlijk om dat weer eens terug te zien, je had plezier van je werk.
  Groetjes, XXX

  Rietepietz zegt;

  Zeker weten, ik denk er ook écht met veel plezier aan terug.
  Wat hébben die kleintje genoten en wat sliep Annemarie prinsheerlijk in haar gouden koets 😉 XXX

  Beantwoorden

 15. Marja
  apr 30, 2013 @ 08:59:51

  Prachtig!

  Rietepietz zegt;

  Wat schéélt het helemaal met de echte;-)

  Beantwoorden

 16. gewoonhanny
  apr 30, 2013 @ 00:55:53

  Wie de vrijmarkt heeft uitgevonden, weet ik niet, maar naar mijn idee heeft dat niets met koninginnedag te maken. Versierde fietsen en wagens en spelletjes, en ’s avonds dansen op het plein. Dat waren nog eens koninginnedagen.

  Rietepietz zegt;

  Ik loop in ieder geval met een grote boog om de vrijmarkt heen, heeft niéts met een feestje te maken maar maakt van kinderen al jong op geld beluste inhalige monstertjes. Feesten is in mijn idee inderdaad meer zoals jij het ziet. Gelukkig zijn er hier ook wel wijken waar nog iets gebeurd voor de kinderen maar in het oude centrum moeten we nu helaas met slechts die vrijmarkt doen, jammer.

  Beantwoorden

 17. J@n.
  apr 30, 2013 @ 00:20:51

  Kijk, dat schrijft nou echt geschiedenis!

  Rietepietz zegt;

  Ach ja, je ziet dat het “koninklijke “er tóen al in zat bij me 😉

  Beantwoorden

 18. datzalwel
  apr 30, 2013 @ 00:15:46

  Schitterend, dat zijn leuke feestelijkheden om nog eens naar om te kijken en ook voor nu nog goed.

  Rietepietz zegt;

  Zó jammer dat je dit soort dingen vrijwel niet meer ziet, al die opgewonden kindersnoetjes, zóveel leuker dan al die zooi op straat!

  Beantwoorden

 19. RenéSmurf
  apr 30, 2013 @ 00:11:19

  ja, goede ideeen uit het verleden kunnen in het heden nog steeds!
  En elk feest is toch een kinderfeest, anders hoeft vieren ook niet.

  Rietepietz zegt;

  Ik denk inderdaad dat zo’n versierde fietsenoptocht nog stééds leuk zou zijn,maar men kiest tegenwoordig helaas voor de vrijmarkt. Het groeit ook steeds verder uit tot verkapte “handel”,brengt veel rommel mee en is allang niet gezellig meer, jammer!

  Beantwoorden

 20. Petr@
  apr 29, 2013 @ 23:33:50

  Wat een geweldig idee!! En een leuke foto!
  Ik denk de terechte winnaar! Wie kan dat nu zeggen, met 4 maanden al een eerste prijs winnen? Goed gedaan Riet!

  Rietepietz zegt;

  We hebben nog even een praatje gemaakt met “de jury”destijds, zij hadden er écht over nagedacht. Er was één eerste prijs en om te voorkomen dat de oudere kinderen daar “eigendomsproblemen” over zouden krijgen werd die prijs dus aan de baby toegekend , waardoor de twee grotere kinderen evenveel rechten hadden, een Salomons uitspraak zou ik zeggen;-)

  Beantwoorden

 21. tagrijn
  apr 29, 2013 @ 21:38:35

  Je hoeft er niet lang over te piekeren wie op dit grandioze idee is gekomen. Het ziet er fantastisch uit. De terechte winnaars!

  Rietepietz zegt;

  Het sloeg in als een bom, dus metéén beveiliging erbij enzo….. , whahaha , nu overdrijf ik een beetje, als je makkelijk aan de spullen kunt komen is het idee zó geboren! Voor mij is Koninginnedag écht een kinderfeest!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: