alwéér “broeders”!

En dan bedoel ik niet dat ik weer een logje uitgebroed heb, dát zijn jullie wel gewend zo om de andere dag!
Nee het broeden laat ik aan anderen over , zo zit de ooievaar alweer weken te broeden op de schoorsteen   van een gebouw op het terrein van Don Bosco , en nee, daar heb ik geen foto van! We zijn er eigenlijk al een beetje aan gewend want het ooievaarspaar komt ieder jaar trouw terug, het zit dus wel goed met de bevolkingsaanwas in Rijswijk !

Tót vorig jaar had ik eigenlijk nog nooit broedende zwanen gezien maar toen  bij  dochter Inge  “om de hoek” een paartje  zwanen aan het broeden sloeg gingen we regelmatig even kijken en hield m’n speciale reporter ons op de hoogte met filmpjes !
Tot onze verrassing broedt er dit jaar een paar zwanen bij óns om de hoek, ze bouwden hun nest in de sloot van de kade waarop onze straat uitkomt.

Het  leek me niet de béste plek voor een nest, er is veel verkeer, de auto’s worden op de aangrenzende stoepen geparkeerd en, en dat lijkt me nog het meest onrustig, de buurtbewoners laten de hond uit op de gras strook van de over .
eyrazwaanSommig honden komen zelfs nooit vérder dan een  paar keer per dag een rondje langs de kade, maar ook wij laten er, als we Eyra te logeren hebben, haar s morgens altijd even vlug uit,  zodat ze makkelijk  kan wachten tot we rond 11 uur naar het bos gaan om te wandelen.
Ik liet  Eyra er aanvankelijk nog een keer uit toen het nest in aanbouw was, moeder zwaan hield het wel in de gaten maar verrassend genoeg ging het zwanenpaar  onverstoorbaar door met  bouwen.

Ondertussen moeten er 6 eieren in het nest liggen en wordt er al weken  gebroed.
Gelukkig wordt er wel rekening gehouden met het broedende paar  maar ook vader zwaan houdt goed in de gaten dat nieuwsgierige eenden  en meeuwen niet ál te dicht in de buurt komen!
Een flinke regenbui deert moeder zwaan niet , en hoewel de stevige wind die er de laatste weken vaak waait haar veren laat wapperen blijft ze op haar post!
Als de wind en de stroming  het nest laten afkalven  bouwt ze het weer op met behulp van vader zwaan, die als eerste klas “baggeraar” de benodigde “bouwstenen”opduikt .
Nou ja  kijk zelf maar even, ik kon van alles wel een klein stukje film maken!

Advertentie

15 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Leo's mening
  apr 21, 2013 @ 10:35:29

  Wij zien hier in de polders, zuid van de hoofdstad, zelf ook altijd van dit soort bouwsels. Het barst van de nesten van die zwanen, om he tover grijze ganzen maar niet eens te hebben. Mooiste wat we twee weken terug zagen waren ooievaars op een kerktorentje bij een betonnen gebedshuis in hartje Amsterdam. De buurt vond het prachtig! En er werd druk genesteld. Dat levert in die buurt vast veel foto’s en filmpjes op…

  Rietepietz zegt;

  Vreemd genoeg zagen we,tot voor kort, hier weinig zwanen in de buurt, ooievaars en ganzen wel !
  Ook de ooievaars zitten te broeden en ook daarvan had ik een aardig filmpje kunnen maken ….ware het niet dat de batterij juist op dát moment leeg was…:-(

  Beantwoorden

 2. Petr@
  apr 21, 2013 @ 09:03:25

  Heel leuk filmpje!
  Pa heeft het er maar druk mee. Ben benieuwd of alle eieren uitkomen.

  Rietepietz zegt;

  Zó leuk om van dichtbij te volgen, ik kon vandaag héél even de eieren zien ,het zijn er véél, misschien komen ze wel allemaal uit aar of ze het dan allemaal overleven is maar de vraag natuurlijk! het nest dat we vorig jaar konden volgen had 6 jongen die het allemaal gered hebben!

  Beantwoorden

 3. Truus
  apr 20, 2013 @ 22:37:35

  Pa heeft het maar druk met het verjagen van eenden en filmende vrouwtjes. 🙂
  Het baggeren gaat hem goed af maar ik vind dat hij het materiaal wel wat dichter bij het nest mag gooien. 😉
  Vanmiddag hielden we een, beetje zielige, Turkse tortel in onze achtertuin in de gaten. Die liep wat raar en kon niet goed vliegen. Kwam er ineens een andere tortel aan om ‘m te voeren. Het bleek een bijna volwassen jong!

  Beantwoorden

 4. roadlaura1969
  apr 20, 2013 @ 16:35:46

  Leuk filmpje Rietepietz en het zijn pracht vogels helaas heb ik ze ook eens gemeen zien doen, brak zomaar het nekje van een Eenden kuikentje zo zielig, maar ja dat is de natuur.
  Wel fijn dat ze in de buurt rekening houden met de aanstaande ouders 😀

  Rietepietz zegt;

  O ja , dieren kunnen soms “mensachtig” wreed zijn, maar zij hebben dan inderdaad het excuus dat ze hun natuur volgen.Mensen die beestachtig wreed zijn is eigenlijk geen verontschuldiging voor!

  Beantwoorden

 5. Joke
  apr 20, 2013 @ 13:24:10

  Je zette me wel even op het verkeerde been… ik dacht meteen aan mijn vroegere werkgever het paters klooster bejaardenoord waar ook menig broeder te vinden was haha. Prachtig om dit van zo dichtbij te kunnen volgen,je doet graag een stapje terug als ze het op je gemunt hebben.
  Groetjes.

  Rietepietz zegt;

  Kan ik me voorstellen , ik had éigenlijk ook eerst staan “alweer broedsel” maar omdat dat toch een beetje de indruk zou wekken dat er al jongen zijn heb ik het alsnog veranderd.
  Er staan gelukkig hekjes voor het gras (al zou een zwaan daar bést overheen kunnen) maar daardoor blijf je vanzelf genoeg op afstand.
  Maar het gewéldig om het zo van nabij te kunnen zien en ik blijf het natuurlijk volgen!

  Beantwoorden

 6. ♫ Melody ♫
  apr 20, 2013 @ 11:21:38

  Je komt die zwanenparen op de gekste en meest onverwachte plekken tegen, weet ik uit mijn tijd als ambulancemedewerker van de dierenbescherming… en ondanks dat je de natuur haar gang moet laten gaan is menselijk handelen soms nodig om ze te beschermen tegen ‘de minder dierenliefhebbers’.

  Mooi filmpje, kan me helemaal voorstellen dat je wel meer kunt filmen 😉

  Liefs en fijn weekend.

  Rietepietz zegt;

  In de reactie van boerin zonder naam kun je lezen dat téveel bescherming óók niet goed werkt maar inderdaad, in stedelijk gebied kunnen zwanen soms wel wat hulp gebruiken .Toch kunnen ze vrij goed voor zichzelf zorgen hoor , nét als vader ooievaar die we vanmorgen een nijlgans van het nest zagen om de broedende moeder ooievaar te beschermen.
  Helááás…. was net op dat moment de batterij van m’n camera leeg…. bálen joh!

  Beantwoorden

 7. RenéSmurf
  apr 20, 2013 @ 10:22:31

  ja, mooi he, ze houden zichzelf en elkaar wel bezig zo, de diertjes! En de mens ook natuurlijk, mooi gefilmd!
  Rietepietz zegt;

  De camera zit zeker nú standaard in m’n zak, vanmorgen was mevrouw zwaan zo lief even op te staan zodat ik een glimp van de eieren kon opvangen, piepklein stukje film dus dat bewaar ik nog even om het met andere momentjes te mixen.

  Beantwoorden

 8. Blog Zonder Naam
  apr 20, 2013 @ 09:56:07

  Ja…. Vroeger was het een bezienswaardigheid als je een zwaan zag. Bij ons in de polder zijn de zwanen tegenwoordig gewoonweg een plaag. En zoals bij zoveel dieren: als er teveel van komen op een kleine oppervlakte gaan ze vechten en/of komt er een ziekte onder. Hier zie je, en dan vooral in de richting van Sliedrecht, erg veel zwanen-lijken in de weilanden liggen. En…. Dat is het kromme….. de boeren mogen deze dode vogels ook nog eens niet ruimen omdat het beschermde vogels zijn. Bij het grazen eten de koeien en schapen er wel om heen, maar als er gemaaid wordt heb je wel die botjes in het voer voor vee zitten. Ook niet echt gezond lijkt me.
  Dat zwanen steeds meer langs openbare wegen gaan zitten is misschien een soort van zelf behoud. Het zijn intelligente dieren…… Als ze in de polder op afgelegen plaatsen broeden is er kans de de jagers en wildbeheerder de eieren schudden of er een gaatje in boren, zodat er juist wat minder zwanen komen. Langs de openbare weg valt deze vorm van wildbeheer teveel op en bellen de burgers al gauw op dat er dieren mishandeld worden, terwijl het eigenlijk een vorm van preventief zwanenbehoud is. Wat hebben we eraan als de hele zwanenpopulatie ziek wordt en sterft door overbevolkte sloten? Niets dus… Dan komen er dus ook geen filmpjes en logjes meer.

  Rietepietz zegt;

  Kijk , dat maakt de reacties nou juist zo waardevol,jij laat ons een andere kant zien. Het ingrijpen in de natuur, vaak om soorten te beschermen , werkt dus helaas ook vaak uiteindelijk verkeerd. Maar doordat de mens ,vooral hier in de randstad steeds meer natuurgebied bebouwen komen er dieren klem te zitten wiens gewone leefomgeving te klein is geworden voor de populatie, triest natuurlijk. Het moet héél vervelend zijn om dode zwanen tegen te komen en als je ze dan nog moet lagen liggen is dat geen pretje natuurlijk.
  Helaas , de mens staat ondertussen in grote delen van het land héél ver van de natuur, ik ben dus blij met jou verhaal vanuit een ander perspectief, dankjewel!

  Beantwoorden

 9. Redstar
  apr 20, 2013 @ 08:58:31

  Een erg leuk filmpje Riet. Eigenlijk is dat best een goede plek voor een nest. Het is geen goede plek om een weg aan te leggen 😀
  Als je voor de zwanen denkt dan he.
  Gelukkig wordt er genoeg rekening gehouden met het broedende koppeltje.

  Rietepietz zegt;

  Het blijft verleidelijk om er te filmen want er is altijd wel iéts te zien .Ik heb dus flink geknipt om geen kwartier film neer te zetten 😉 Er zijn véél betere plekjes voor een nest te vinden in de directe omgeving ,rustiger, hoor je het verkeer langs razen?
  Maar natuurlijk fijn dat de hondenbezitters momenteel opletten waar ze de hond achter het hek zetten, je wilt zo’n zwaan toch niet onnodig in de tress jagen!

  Beantwoorden

 10. J@n.
  apr 20, 2013 @ 00:18:08

  Zonder meer een geweldig leuke natuurfilm gemaakt Rietepietz! Il heb met bewondering zitten kijken!

  Rietepietz zegt;

  We wonen hier ondertussen al 25 jaar aan het randje van een grote stad, maar als geboren en getogen stadskind ben ik nog altijd zó blij dat “de natuur” hier zoveel dichter bij is dan in Den Haag.

  Beantwoorden

 11. Mirjam Kakelbont
  apr 19, 2013 @ 20:43:54

  Het lijkt wel of die beesten er patent op hebben om de meest hachelijke plek voor hun nest te kiezen. ’t Is hier al niet veel anders. Hebben ze tientallen weilanden waar ze iets fatsoenlijks kunnen bouwen, nee, bouwen ze het precies pal langs de weg. Vind je ’t gek dat zwanen van die hoogstandjes zijn 😉 Maar als je ze samen bezig ziet, is het bijna romantisch!
  Fijn weekend en liefs,
  Kakel

  Rietepietz zegt;

  Het stelletje dat vorig jaar bij m’n dochter in de buurt broedde had het beter bekeken , die zaten op de rand van een weiland waar niemand bij kon. Het vreemde is dat we hier in de buurt ze;den zwanen zien ,er is groter water in de buurt! Ik hoop dat het goed komt maar er zijn ook wel meeuwen inde buurt en die vinden een eitje op z’n tijd ook wel lekker.Bovendien huist er een buizerd in de omgeving .Maar ik geniet er ook erg van, dus het komt wel goed met ons weekend , ook voor jou een fijn weekend!

  Beantwoorden

 12. Marja
  apr 19, 2013 @ 20:14:47

  Geen slimme plek, maar het blijft vertederend.

  Rietepietz zegt;

  Nee hé! Ik heb er een hard hoofd in dat het goed gaat, maar de tijd zal het leren!

  Beantwoorden

 13. Terrebel
  apr 19, 2013 @ 19:51:32

  Geweldig hoor! En zich nergens wat van aan trekken. Erg leuk om te zien, Riet. Fijn weekend!

  Rietepietz zegt;

  Natuur om de hoek , mooi toch! Ik ga minstens 2x per dag even langs want er is altijd wel iéts te zien!

  Beantwoorden

 14. Marion
  apr 19, 2013 @ 19:41:14

  Het is een ijverig stelletje, leuke film, hoe zo iets heel blijft met die wind begrijp je niet.
  XXX

  Rietepietz zegt;

  Ja zeker er wordt hard gewerkt om de boel heel te houden!
  Prachtig hoe hij de baggermachine imiteert hé, die mooie lange hals die helemaal in het water verdwijnt!
  Ik ben blij dat ik géén zwaan ben….brrr.. wat lijkt het me koud op dat nest! XXX

  Beantwoorden

 15. Wieneke
  apr 19, 2013 @ 19:10:10

  Wat een samenwerking die twee, zeg. Echt leuk! Een vreemde onbeschutte plek is het wel. Meestal nestelen zwanen toch tussen struiken of riet of zo.
  Je houdt ons wel op de hoogte van teenentander, he? Of je zet er een webcam op 🙂

  Rietepietz zegt;

  Ja natúúrlijk hou ik het scherp in de gaten maar ze hebben écht geen slimme plek uitgezocht, er zijn zóveel betere plekjes in de buurt!De ooievaar is óók al zo eigenwijs, bouwt zijn nest al járen op de schoorsteen van een druk gebouw op nog geen 100 meter van een echte ooievaarspaal in de kinderboerderij!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: