met een luchtje ….

Ja zeker , ik gooi er gewoon een logje tegenaan met een luchtje…  en dan nog wel een luchtje dat tegenwoordig “in een slechte reuk staat  “zal ‘k maar zeggen !
Als je niet helemaal uit je dak gaat van allerlei exotische gerechten en gebruiken  maar een voorkeur hebt voor  een wat  ouderwetse  “hollandse”  aanpak  ruikt  “men ”  de spruitjeslucht  !
Het toontje  geeft dan aan dat het niet véél erger moet  worden en dat je op z’n minst een paar flinke tenen knoflook bij je sudderlapje moet  laten mee sudderen .

Oke ,van mij mag iedereen maar heel toevallig heb ik dan weer helemaal niéts tegen spruitjeslucht mits het rond etenstijd is en ik dus niet aan de koffie met gebak zit om 11 uur in de morgen !
De lekkerste spruitje zijn trouwens óók “uitheems”  want net als  bij “lof”  is  de Brusselse variant  het lekkerst .
Dat je niet denkt dat  ik nóóit iets “van over  de grens” eet  , echt wél hoor !
spruitáballo2
Het is  zéker wel voorgekomen  dat  tijdens de Kerst in huize Rietepietz  spruitjes op tafel stonden en dan niét vergezeld van konijn of rollade maar heel simpel met gehaktballetjes ! Misschien viel eerste Kerstdag toen wel op woensdag want het toppunt van “spruitjeslucht” is natuurlijk ” woensdag gehaktdag” !
Ja precies zoals in die pot op de foto , voor de gelegenheid omgedoopt tot ….

      spruit á ballo

receptspruitáballo1
O ja hoor, ik wil het recept wel met jullie delen, ik maak wel even een foto uit m’n stokoude kookboek waar ik het ooit uit haalde!
Ik koop dan natuurlijk géén spruiten in de supermarkt ,die verkopen meestal uitsluitend halve groene kolen zo groot !
Verder neem ik altijd alles vers ,ook de champignons  én de aardappelpuree !
Ik had het natuurlijk beter helemaal uit kunnen typen maar ja , wie verwacht er nou perfectie bij Rietepietz …jij toch niet ?

recept spruitáballo                                                                          Even aanklikken voor de grote foto van het recept )

Maar dan zijn we er nog niet , de rest staat op de andere pagina en ik laat jullie natuurlijk niet met een halve maaltijd zitten !
Inderdaad , niks niet culinair maar wél smullen hoor !

30 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Nicky0607
  feb 18, 2020 @ 21:57:26

  Oeh! Klinkt goed! Gaan we binnenkort proberen. Dank je wel!

  Beantwoorden

 2. Trackback: in de bonen…. | van koninklijk tot knettergek
 3. depetvantruus
  dec 15, 2012 @ 22:14:06

  Spruitjes lust ik nog wel maar tuinbonen… NEE! 🙂

  Rietepietz zegt;

  Daar zijn we het dan gloeiend over eens , tuinbonen krijg ik óók niet door m’n strot ….bbrrrr… 😉

  Beantwoorden

 4. Mirjam Kakelbont
  dec 14, 2012 @ 20:30:27

  Tja…tussen spruiten en mij botert het helaas niet. Lief daarentegen vindt ze een delicatesse en noemt ze “winterkoninkjes.” Uit liefde serveer ik ze voor hem, maar Kind en ik verrekken het. Wij eten iets anders. Maar eerlijk is eerlijk: je recept ziet er geweldig uit!

  Rietepietz zegt

  Ja dat komt voor ,zo belieft Henk geen lof en dan combineer ik dat altijd met zuurkool voor hem, dat eet ik liever niet omdat ik zoutarm eet !Maar deze spruitenpot heeft toch een heel ander smaakje door alles dat erin zit .En vooral lekkere kleine spruitjes gebruiken ,die halve kolen vind ik ook niet lekker !

  Beantwoorden

 5. datzalwel
  dec 10, 2012 @ 17:57:09

  Nee de genezende krachten die daaraan toe geschreven wer/worden zijn denk ik schromelijk overdreven. Op dit moment heb ik zelfs geen klein teentje in huis.
  Groetjes.

  Rietepietz zegt;

  Er zijn natuurlijk gerechten waarin knoflook hóórt ,vind ik prima want voor die gerechten kies je dan zelf .Maar als ik tegenwoordig ergens lunch zijn er vrijwel geen gerechten meer te vinden zonder dit soort vreemde toevoegingen .Ik vraag er altijd naar want door scha en schande wijs geworden heb ik geen zin meer de rest van m’n winkelmiddag te lopen met op boerende knoflook !

  Beantwoorden

 6. datzalwel
  dec 10, 2012 @ 15:42:00

  Spruitjes , bloemkool , witlof, je kunt het allemaal kwijt aan mij. maar ik lust even goed een nasi , spaghetti.of paella. Ik probeer en wat ik lekker vind mag op een blaadje bij de rest van de stapel recepten. :-).
  Groetjes.

  Rietepietz zegt;

  het één sluit het ander inderdaad niet uit , bami en masi eten we vrij regelmatig odat Henk het erg lekker vind ,ik eet het wel mee maar vind er niet veel aan .Spagetti smaakt me wél .Wat ik wel héél vervelend vind is dat men steeds vaker in álle gerechten met knoflook strooit .Een bal gehakt is tegenwoordig bijna overal vergeven van de knoflook ( ik heb daar urenlang last van) op die manier blijft er weinig va de gewone Hollandse keuken over !

  Beantwoorden

 7. wolfgangpowerpoint.wordpress.com/
  dec 09, 2012 @ 20:33:52

  Lecker—
  Liebe Grüsse von uns.
  Wolfgang

  Rietepietz zegt:

  Danke !

  Beantwoorden

 8. RenéSmurf
  dec 09, 2012 @ 17:45:08

  haha, en dat je maar smakelijk mag eten! Wat een gedoe zeg, ik word al moe als ik het alleen al lees:P Nee, ik ben van makkelijk en snel, en niet zo van de geuren, als ik maar zat word.

  Rietepietz zegt:

  Nou dat gaat zeker wel lukken ! het is ook niet écht een moeilijke maaltijd maar ja , jij moet natuurlijk nog alles leren nu je op jezelf gaat wonen .Goed opletten dus zolang je bij moeders gaat eten !

  Beantwoorden

 9. Mrs. T.
  dec 09, 2012 @ 17:07:36

  Ik kan niet zeggen dat ik iets vreemds ruik als ik spruitjes kook. En we smullen er hier allemaal van!

  Rietepietz zegt:

  Zo zie ik het ook, maar toch zijn er tegenwoordig veel mensen die de “spruitjeslucht”negatief gebruiken ,ik word daar altijd een beetje kriegel van !
  Ach ,ik snap natuurlijk wel dat je de kooklucht niét als prettig ervaart als je geen spruitjes lust!

  Beantwoorden

 10. VoorHetBlogGezet
  dec 09, 2012 @ 15:22:04

  Nog ff een tip voor de spruitjes lucht. Klein schepje suiker mee laten koken scheelt een hoop…En wij zijn er ook gek op! Fijne Zondag, liefs Ria

  Rietepietz zegt:

  Je hoort ook wel eens dat een uitje meekoken de lucht wegneemt ,maar eerlijk gezegd stoort de lucht me niet zolang het rond etenstijd is ,dat hoort het er gewoon bij ..om trek te krijgen zal ‘k maar zeggen 😉

  Beantwoorden

 11. Suske
  dec 09, 2012 @ 14:54:12

  geef mij maar de ouderwetse seizoengroente. Ook zijn er nog veel groeten waarvan men het bestaan vergeten is maar die minstens zo lekker zijn als die spruitjes en bloemkool.

  Rietepietz zegt:

  Mijn idee , wij houden het inderdaad nog op “zomer – en wintergroenten” ! Altijd weer extra smakelijk als je weer voor het eerst de groenten van het nieuwe seizoen kunt eten .
  Van de vergeten groenten soorten kan ik me de postelein en knoraap nog levendig voor de geest halen .Knolraap was kort na de oorlog een heel goedkope groente en die werd dus héél veel gegeten bij ons thuis .Die heb ik dus tegen gegeten en nooit zélf klaargemaakt !

  Beantwoorden

 12. Hanny
  dec 09, 2012 @ 14:18:23

  Wat is er mis met ‘ouderwetse’ recepten. Dat er tegenwoordig allerlei exotische dingen kunnen worden toegevoegd (die vroeger ‘gewoon’ niet te leveren waren ivm reisafstand), wil nog niet zeggen dat de ouderwetse manier van koken niet lekker was. Ik grijp graag terug op het eten en de smaak van vroeger ter afwisseling van nieuwerwetse recepten.

  Rietepietz zegt:

  Helemaal niéts natuurlijk ,maar toch hoor je steeds vaker dat mensen pasta’s , rijst en tortilla achtige gerechten eten .Of bij de Griek ,Taih of weet ik veel gaan eten !Ook bij het zelf koken worden steeds meer vreemde kruiden gebruikt .Vroeger een heel eind met wat tuinkruiden ,peper en nootmuskaat ,laurieblad en kruidnagel maar tegenwoordig kan vrijwel niemand nog zonder knoflook om maar een voorbeeld te noemen !

  Beantwoorden

 13. Blog Zonder Naam
  dec 09, 2012 @ 13:22:05

  O ja…..voor ik het vergeet….. bij het verhuizen van punt.nl is waarschijnlijk administratief toch iets mis gegaan….. ik weet niet wat, maar de blog is geblokkeerd voor de buitenwereld, zelf kan ik er nog wel bij.
  Wie dus iets wil lezen is aangewezen op:

  http://www.bloggen.be/boerinzondernaam/

  Sorry, maar ik kan er niets aan doen…… alleen klagen bij de adminstratie van de vernieuwde punt.nl.

  Rietepietz zegt;

  Ik heb het gemerkt ,geen toegang meer en ik kon dus óók niet bij de BE site .Ik zal je dan voorlopig even omlinken .Het gekke is dat het aanvankelijk juist goed liep ! Je houdt je hart vast als providers weer zo nodig moeten veranderen !

  Beantwoorden

 14. Blog Zonder Naam
  dec 09, 2012 @ 13:18:43

  Wat is er toch mis aan spruitjes?? Gekookt op een gasoliestel is er todh niks mis mee?? Geen last van spruitjeslucht….. De lucht van het gasoliestel verjaagt alles.
  Ik heb dan ook niets tegen spruitjes. De lekkerste sprutjes die ik ooit gegeten heb, dat was een jaar of drie geleden, op de Efteling. Ja ja…. Geloof het of niet. Mijn man en ik waren tussen en kerst en oud en nieuw in een dolle bui naar de Winter-Efteling gegaan (mijn man wilde indoor-schaatsen) en daar aten we een bordje kipsaté met friet en de groente die erbij geserveerd was……was dus spruitjes. Een ander zou bij de gedachte al compleet over zijn nek gaan, maar de verassende combinatie en de entourage er omheen maakten het de lekkerste spruitjes-maaltijd ooit. (en ze waren niet eens op een gasoliestelletje gekookt!)

  Rietepietz zegt;

  Eerlijk gezegd valt het me nog reuze mee bij de reacties ,er zijn toch best nog aardig wat mensen die ze lekker vinden .Ik snap wel dat de kooklucht iemand die er niet van houdt niet kan bekoren maar als ik zelf “trek”heb stoort het luchtje me van geen kant !
  Bij de kipsaté en friet ….? Zou inderdaad mijn keus niet zijn maar dat komt omdat ik zowel de friet als de kipsaté eigenlijk alleen maar eet alsik rammel van de honger er niets anders te koop is !Ik was dit jaar voor het eerst van m’n leven op de Efteling kan me daar dus nu wel een winterplaatje bij voorstellen 😉

  Beantwoorden

 15. Leo's mening
  dec 09, 2012 @ 12:37:06

  Vrouwlief eet die dingen nog wel eens, maakt voor mij wat anders dan. De lucht alleen al maakt dat ik bij het ruiken bijna over mijn nek ga. Heb als kind al zo geleden, mijn ouders waren er gek op. Wij, als kinderen, moesten het dan ook eten. Vreselijk! In welke vorm ook, niet naar binnen te krijgen. Ik heb toen gezworen na mijn trouwen nooit meer dingen te eten die ik als kind zo nodig moest. Spruiten, bloemkool, tuinbonen, asperges, Savoie kool, al dat soort zaken. Komen er bij mij niet in, en ik geef het ook al door aan de vriendenkring als die ons uitnodigen voor het eten. Ben een lastige, nou ja, geef me iets lekkers van de Chinees, Griek, Thai, Japanner, Duitser, desnoods Engelsman, prima, maar die spruitjes? Het zal die lucht zijn die me op voorhand al verjaagt…

  Rietepietz zegt;

  Tja , het is maar wat je lastige eter noemt natuurlijk .in de familiekring ga ik nou juist voor “lastige eter “door en ik ben gek op al die dingen die jij opnoemt 😉 Ik ben dan juist weer “lastig” omdat ik heel veel van die zaken die jij noemt met een grote boog passeer ,ik eet “chinees”eten maar dat is dan heel summier, vrijwel alleen de simpele bami of nasi met niet teveel poespas erbij .Griek of Thai stap ik niet eens binnen 😉

  Beantwoorden

 16. ♫ M e l ☺ d y ♫
  dec 09, 2012 @ 11:02:04

  De geur van spruitjes is inderdaad ehhh op zijn zachtst gezegd, niet zo heel aantrekkelijk maar ze zijn wel heel erg lekker…. en je kan er van alles mee. Het potje van jou lijkt me ook heerlijk, zal dat eens aan de kok hier doorspelen 😉

  Eet smakelijk!

  Rietepietz zegt;

  Nou op dit moment moet ik nog even niet aan spruitjes denken natuurlijk ,eerst maar eens een lunch ! Hoewel , er zijn nog steeds streken in Nedralnd waar men tussen de middag “warm eet” .Ik kan me ook nog herinneren dat we vroeger thuis op zondag óók tussen de middag warm aten !Maar dan heb ik het over eind jaren 40 natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 17. Redstar
  dec 09, 2012 @ 09:37:35

  Spruiten is redelijk normaal op eerste kerstdag in Engeland. Ik kwam daar een paar jaar terug achter toen we bij Engelse vrienden voor het kerst diner waren uitgenodigd/ Daar stonden spruiten op het menu
  Ik kan het klaar maken van spruiten trouwens best ruiken. Kikkererwten die worden bereid vind ik weer een stuk minder.

  Rietepietz zegt;

  Volgens mij worde spruitjes ook vaak geserveerd bij wild ,en wild staat tijdens de feestdagen natuurlijk wel vaak op het menu! Bij mij komt er géén wild op tafel , behoorlijk hypocriet natuurlijk want een konijn dat in vrijheid heeft kunnen leven en dán door een jager gesnapt wordt heeft een vele malen beter leven gehad dat het beest waarvan ik dan ik stukje vlees op m’n bord heb .Maar ja , ik ben helaas geen heilige 😉

  Beantwoorden

 18. J@n.
  dec 09, 2012 @ 00:38:42

  Het zal me allemaal een zorg zijn Riet, als het maar lekker is en met spruitjes ben je voor mij al een heel eind, want ik vind ze gewoon lekker! 😉

  Rietepietz zegt;

  Ik eet ze ook graag , en meestal gewoon zonder alteveel poespas ,maar dit recept is wat mij betreft een toppertje !En inderdaad , het maakt mij niet zoveel uit dat sommige dat toch erg “burgerlijk”vinden ,het gaat mij erom dat ik lekker eet 😉

  Beantwoorden

 19. ɐpuıןǝɯɯǝ
  dec 08, 2012 @ 22:11:04

  Hihi, leuk die foto’s van jouw kookboek. Aan de spetters te zien is het vaak gebruikt. Ik heb alleen niks met spruitjes maar misschien door dit recept? Zal ik een wasknijper van zolder halen want ik vind de lucht ook niet zo lekker ;-).

  Ik vind dat trouwens ook zo leuk; gewone kost met de kerst. Vooral omdat we al ingewikkeld genoeg eten normaal gesproken. Een portie friet ofzo. Lijkt me zo leuk. Maar ik keek tegen een stel beteuterde gezichten aan toen ik er maandag over begon. Dus huppetee, toch maar weer gourmetten. Ook geen straf hoor 😉

  Rietepietz zegt;

  Ja klopt , ik ben gewoon een rommelpot in de keuken 😉 Nou als niemand het lust ga je het natuurlijk niét klaarmaken , smaken verschillen nou eenmaal -)
  het kan hier dit jaar óók wel gourmetten worden ( niet dat dát heel luxe is hoor ) maar het is heel rekbaar als je “een paar onverwachte gasten ” wilt kunnen laten aanschuiven en omdat ik niemand wil verplichten maar wél wil kunnen zeggen “blijf mee eten ” is gourmet dan een goede optie !

  Beantwoorden

  • ɐpuıןǝɯɯǝ
   dec 08, 2012 @ 22:47:15

   Hihi nee weet je, gourmetten is hier een soort pasen. Stel je er niet te veel bij voor, er staat niet veel op tafel. We vinden eieren bakken het allerlekkerst whaahaa. Bezopen he? We hebben dat wel gedaan, van die vleespakketjes blablabla maar die gingen nooit op. De eieren wel. Die houden we er dan ook maar in. Dus drie dozen eieren en dan vanalles om daar in te mikken, uitjes, spekkies, kaas en noem maar op. Natuurlijk ook een salade (niet om in de eieren te mikken hihi), pannenkoekjes en nog een paar dingen. Maar vooral eieren hihi ;-). Heeeerlijk. Wel weer lastig als er iemand komt aanschuiven, wil je ze toch iets extra’s laten smikkelen. Maar ach, de magnetron heeft een ontdooistand en in de vriezer ligt altijd wel een stukkie vlees ;-).

   Rietepietz zegt;

   Ook hier nooit “kant en klaar schotels” van de slager op tafel .
   Vooral de kleinkinderen vonden het geknoei met eieren inderdaad heerlijk en toch niets mis met een ommelet , en we wisselen dus heel vaak af .Ook restjes stamppot zijn heel geschikt .Meestal staat er ook een bakje geraspte kaas , om lekker korstjes te kunnen maken .Zelf maak ik dan kleine slavinkjes en laat wat gehakt liggen om te kunnen rullen ….verhip ,zit hier zómaar een logje weg te geven ….

   Beantwoorden

   • ɐpuıןǝɯɯǝ
    dec 09, 2012 @ 15:59:27

    Hahaha had ik laatst ook. Twee keer zelfs. Op het moment komt er even niks uit het toetsenbord (te druk in de kop zullen we maar zeggen hihi) maar bij reacties op andere webloggen des te meer ;-).

    Rietepietz zegt:

    Ja lógisch ,je zit heir toch óók halve ( nou zeg maar héle) logjes te schrijven .
    ouw manier van loggen is bijna “chatten” ,ik heb dat ook wel een beetje maar ga lang zover niet als jij .Maar klopt ,ik heb óók altijd behoefte aan een weerwoord ,misschien zijn we toch een klein beetje knettergek !

    Beantwoorden

    • ɐpuıןǝɯɯǝ
     dec 09, 2012 @ 16:52:27

     Hahaha ja ik weet niet meer wie het nou ook weer was maar toen ik net terug was schreef iemand dat het weer als vanouds een chatbox was ;-). Grappig is dat eigenlijk, hoe dat per weblog kan verschillen he? Hier vind ik dat ook leuk, dat men terug komt om te zien wat je onder de reactie hebt geschreven. Op heel veel loggen is dat niet. Ook prima maar dit vind ik gewoon leuker :D.

     Hihi dan houden we het daarop. Niks mis mee, wel zo gezellig, toch? 😉

     Beantwoorden

 20. powerpointgreetje
  dec 08, 2012 @ 21:27:04

  Wow… Riet, wat ziet dat er lekker uit!!!
  Spruitjes is mijn lievelingsgroenten.
  Tip: spruitjes met gerookte spekreepjes/blokjes roerbakken…..
  zalig!!!

  Rietepietz zegt;

  Klinkt goed ( al ben ik niet zo heel erg roerbakkerig) en is ook stevige winterkost denk ik ,mjammie !

  Beantwoorden

 21. Marion
  dec 08, 2012 @ 21:00:20

  Heerlijk die kleine spruitjes, ik eet ze het liefst gewoon met een bloemige aardappel en een lekker karbonaatje, heerlijk die jus.
  slaap ze voor straks, XXX

  Rietepietz zegt;

  O ja ,klinkt óók heerlijk ,ik ben gék op een lekker “schoffie” ,je weet wel .zo’n karbonade van nét tussen de hals- en de ribkarbonade ,met zowel rood als wit vlees !Tegenwoordig hakken ze die meestal veel te dun af .Bij mijn slager laat ik ze apart afhakken! In een restaurant staan ze helaas vrijwel nérgens meer op de kaart !
  Jij ook welterusten voor straks XXX

  Beantwoorden

 22. ram1955
  dec 08, 2012 @ 20:11:56

  Jammie. Dit ziet er zalig uit. Ik ben dol op spruitjes en op champignons en gehaktballetjes. Wanneer kom je langs?

  Rietepietz zegt;

  Helaas ,ik kom die kant vrijwel nooit uit ( welke kant wel trouwens ,ik ben ábsoluut niet reislustig ) maar ga gerust je gang zonder mij 😉 Voor twee pers. is het ook wel te maken maar dan moet je écht een wat kleinere vuurvaste schaal hebben omdat anders niet alles “onder” staat !

  Beantwoorden

 23. Annespike
  dec 08, 2012 @ 19:59:14

  Nou spruiten kunnen mij gestolen worden. Geef mij maar een lekker stamppot!!!

  Rietepietz zegt;

  Tja ,smaken blijven verschillen maar ik ga dan voor én de spruitjes én de stamppot ,mjammie ,desnoods met kerstmis 😉

  Beantwoorden

 24. roadlaura1969
  dec 08, 2012 @ 19:21:44

  Hmmm ik vind sruitjes heerlijk echt waar ik eet ze zelfs graag met rijst en alleen sambal en een braadworst hahaha, ik heb je recepten gelijk opgeslagen, variatie met spruitjes dank je wel 🙂

  En dank je voor de felicitatie xxx

  Rietepietz zegt;

  Whahaha , dat is nou weer een combinatie waar ik me helemáál niets bij voor kan stellen ,maar ja , sambal is al niet mijn ding ( is wel in huis want Henk is er gek op) en ik ben natuurlijk een “echte aardappeleter) als van Gohg nú had geleefd had hij mij op dat schilderij gezet -) Ik maak wel af en toe een rijstschotel met uien rundvlees en kerriesaus maar véél pittiger trek ik niet 😉

  Beantwoorden

  • roadlaura1969
   dec 08, 2012 @ 21:40:08

   Hahahaha ja Rietepietz kan me voorstellen dat je idd er geen smaakbeeld van die combinatie kan maken hihi 😉

   Wat ook lekker is vooral nu,bloemkool,spruitjes,wortels aan smoren,piepers koken en stampen * nee geen voetbal* gemengd of rundergehakt bakken met een bouillion blokje erbij dan,laagje purree,groenten,gehakt en herhalen,dat eventueel in de oven met paneermeel bovenop met goeie boter dan als de boter gesmolten is en krokant korstje uit de oven en smullen maar 😉 Kan trouwens ook met andere groenten als de smoor/ baktijd bijna gelijk is 🙂

   Rietepietz zegt;

   Ik neem aan dat het gehakt dan geruld wordt ,(geen balletjes ) .Ik ben niet zo’n geweldige kok maar als iets goed uitpakt en het is lekker dan maak ik het natuurlijk wel vaker 😉

   Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: