je “woordje” doen

Toen ik zondag  het woord “argwaan”   gebruikte  in een grote groep (overwegend jongere) mensen zei er iemand “goh…. dát is lang geleden dat ik dat woord hoorde gebruiken ” .
Oke, een ouderwets woord dus  dat onder jongeren vrijwel niet meer gebruikt wordt terwijl ik het nog als heel bruikbaar beschouwde om mijn jarige kleindochter te vragen of ze écht niets gemerkt had van de sluwe (waarschijnlijk óók al overjarig) manier waarop ze naar een verrassingsparty was gelokt!

Natuurlijk zit ik er niet mee, logisch toch dat  er verschil is in “vocabulair ” (een woord dat jongelui ook al niet echt op het puntje van de tong zal liggen) als er twee generaties tussen zitten …. , maar daar denk je niet dagelijks bij na!
Niet dat ik zo geweldig ben in de Nederlandse taal, lees mijn logjes maar na, maar toch héb ik er iets mee  en dan vooral in woorden en woordspelingen !
Dat  ik gék ben op scrabbelen zal je dus niet verbazen, en dan niet heel modern op een super de luxe telefoon, nee gewoon op het bord gespeeld met iemand die er óók lol in heeft.

Zo iemand is vriendin Marion en, onder  ons gezegd en gezwegen,…. we zijn knap aan elkaar gewaagd.
Belangrijker is nog dat we allebei méér waarde hechten aan leuke woorden dan veel punten vergaren (al tellen we wél hoor)  en bovendien vinden we het leuk om het bord zo egaal mogelijk vol te leggen. De spelregels hebben we al járen niet gelezen dus of iedere werkwoordsvorm toegestaan is ” maken we zélf wel uit” en bij twijfel aan een woord beslissen we ter plekke of het in “ons” woordenboek voorkomt!
Bij slecht weer kunnen we niet met rolstoel naar buiten maar dán verheugen we ons op een spelletje scrabble ,zoals vorige week donderdag toen het zo stormde!
Marion is “dubbel 42”  dus ouderwetse woorden zijn bij haar geen probleem .
Wij hebben geen van beiden vroeger doorgeleerd (wel later bijgeleerd) maar áls we vroeger doorgeleerd hadden zouden we hebben moeten “vossen” voor de examens, maak dát de jongelui maar eens wijs!

25 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Suske
  Jan 10, 2012 @ 21:43:46

  mijn moeder gebruikt woorden en uitdrukkingen die mijn kinderen absoluut niet begrijpen en soms hilarische toestanden tot gevolg hebben.
  zo zie je maar dat taal een levendig evoluerend iets is.

  Rietepietz zegt;

  Zeker weten , taal is een bron van vermaak .Je kunt er altijd wel een paar uur mee zoet brengen of je nu leest puzzelt of een spel doet . Ik beleef er altijd veel plezier aan en ben vast niet de enige !

  Beantwoorden

 2. Redstar
  Jan 10, 2012 @ 21:43:39

  Scrabbel en Risk zijn leuker spellen. Nu had jij het niet over Risk maar over Scrabbel. Bij Risk kun je argwaan hebben naar de motieven van je tegenstanders. Of paranoïde worden naar hun motieven. Dat laatste woord hoor ik tegenwoordig vaker..

  Rietepietz zegt;

  Risk speelde ik vroeger wel ,toen onze zoon nog thuis woonde die het óók graag speelde .Het is niet erg goed te vergelijken met scrabble maar óók leuk ,het gaat meer om strategie en past daardoor meer bij spellen als schaken en dammen . Schaken heb ik te lang niet gedaan om er nog iets van terecht te brengen ,ik zou nu waarschijnlijk zelfs in een herdersmat trappen 😉

  Beantwoorden

 3. leidseglibber
  Jan 10, 2012 @ 20:48:24

  Ik vind scrabble nog steedseen geweldig spel.
  Ben dan ook heel blij met de telefoonvariant Wordfeut op mijn mobieltje.
  Loop de hele dag tussendoor te spelen met meestal eem stuk of tien tegenstanders tegelijlk

  Rietepietz zegt;

  Ik heb géén idee hoe dat werkt op een telefoon ,op de computer vind ik het hélemaal niet leuk .Nou heb ik wel een wat ouder spel voor de computer en dat is misschien al helemaal achterhaald !

  Beantwoorden

 4. vlinder
  Jan 10, 2012 @ 19:56:51

  Haaaa héérlijk een ouderwets potje scrabbelen,deed het vroeger ook best vaak.
  Maarre….de FUT is er een beetje uit en ben eigenlijk wel toe aan de euh…VUT.
  Liefs van mij……;)

  Rietepietz zegt;

  Ja wat het kan schelen he zo’n letter 😉 maar wacht eens ….als je dat vlug achter elkaar zegt ….krijg je toch …. defutteruit ,nou zie je het zelf 😉

  Beantwoorden

 5. Tham
  Jan 10, 2012 @ 13:34:11

  BEHOUDEND verleende de HEER zijn KRACHTEN die GARANT stonden voor een FUTTER. Het LEUREN met een CENT van zijn EX in een EEND. Hij keerde haar zijn WANG toe als een HAAN .Zijn ROOSJE zag dat als GEWIN en werd de DIMMER op zijn MALEN. ZIJ kuste hem op zijn BOL en het KIT op zijn hart werd als AS en waaide weg, zoals het graan ONder de EG.
  Zo KNIES ik en DOE wat met het EI,maar met het woordje VOST moet ik nog wat WOELEN. o JA, het woordje PI leg ik in de PO.
  Leuk hoor zo’n Gezelsschapspel ;))

  Rietepietz zegt;

  WAUW Tham ,je bent KEIGOED ! Weet je dat ik er héél even gedacht heb hetzelfde te doen ? Het liep stuk op tijdgebrek ,( we werken weer een paar dagen en dan heb ik m’n handen vol met het loggen zelf.) Maar je hebt het gewéldig gedaan ,onwijs leuk!je hád de Pi niet IN de Po hoeven leggen natuurlijk ,om omtrek van de PO mee te berekend maar misschien lukt dat óók wel als de PI in DE PO ligt 😉
  Gewoon lekker doorgaan met WOELEN , van mij hoef je je niet BEHOUDEND op te stellen 😉
  kijk dáárom vind ik het loggen nou zo leuk dit zijn toch onwijs leuke reacties !

  Beantwoorden

  • Tham
   Jan 10, 2012 @ 19:31:00

   Toen het er stond dacht ik nog; het zal wel kinderachtig zijn..maar jou reactie zegt genoeg.. dank! Ik heb er maar heel even over gedaan hoor.. als ik nog even langer had geschud met de woordjes was het mss nog een mooier verhaal geworden ;)) Maar t ging me om de leut met jullie woordjes en niet om t verhaal.

   Rietepietz zegt;

   Nou en leut hébben we , ik had net Marion aan de telefoon en die geniet mee , ik weet dat zij altijd álle reacties en tegenreacties leest en zich daar enorm mee amuseert .Ze zegt altijd dat de reacties mét tegenreacties soms nog léuker zijn dan het logje zelf .vandaag is dat zéker zo en écht wel door jouw bijdrage ,nee niet je hoofd schudden het is echt leuk !

   Beantwoorden

   • Tham
    Jan 10, 2012 @ 20:24:00

    *bloos*
    Marion heeft gelijk het is ook leuker die tegen reacties.. daarom zit ik ook op facebook. Gek he…. maar nu ik eenmaal weer bezig ben vind ik het zelfs weer leuk. Nu nog de letters goet leggen ;)) k Kon vanavond laat nog wel even een woordje leggen.. Nu eerst ff bakkie doen bij vriendin… ook leuk; woordje meelullen 😉

    Rietepietz zegt;

    Ach ,ieder logje is weer anders moet je maar denken 😉 veel plezier bij je vriendin !

    Beantwoorden

   • Tham
    Jan 11, 2012 @ 18:56:53

    Joehoeeeeeeee Mariooooon *Zwaaizwaai*
    Zo.. en nu? Heb ik een avondje vrij om een spelletje te doen, ligt datzelfde bord nog voor mijn neus. haha
    Waar moet ik nu aanleggen

    Rietepietz zegt; Marion kan natuurlijk hier niet inloggen maar ze hééft je zien zwaaien en zwaait terug ,morgen zie ik haar !
    We zullen morgen aan je denken want het ziet er niet naar uit dat we morgen “de hort op kunnen en spelen dus een vást weer spelletje 😉

    Beantwoorden

 6. Hartelijke Hot Hulk
  Jan 10, 2012 @ 09:55:33

  Ik zal heel voorzichtig proberen te vertellen hoe het in huize Hulk eraan toe ging met bordspelletjes.
  GLOEIENDE, GLOEIENDE, GLOEIENDE!
  Ik mocht NOOIT mijn eigen woorden verzinnen met scrabble, ZO GEMEEN!
  Dan kreeg ik het hele gezin over mij heen dus deed ik op laatst maar niet meer mee.
  Tijdens een fight bij het Monopoly-spel waar ik sowieso niet aan mee doe, vanwege mijn allergie tegen geld, heb ik ooit nog eens het spelbord doormidden geknipt.
  Natuurlijk stond een ieder daar met zijn mond open naar te staren maar daarna hebben ze het gewoon weer tegen elkaar aan getaped en door gespeeld zonder ruzie te maken. ( Helpt wel hé, Hulkse truckjes )
  Racespelletjes tegen mijn zoon op de playstation tot 5 uur ’s nachts, die waren echt leuk!

  Ben blij dat jij er zo van geniet, Rietzie.
  Denk zomaar dat die spellen daarvoor bedoelt zijn 😉

  Rietepietz zegt;

  Whahaha , ik zie het doen zo’n bord doormidden knippen ,Monopoly is ook hartstikke leuk en als je goed oplethaal je er zó de mensen uit die het later in het zakenleven ver gaan schoppen .
  Ik ben het met je eens dat “je eigen woorden maken “vréselijk leuk is ,maar ja , er zijn natuurlijk wél grenzen !
  Wij bedénken ze wel ,en hebben daar de grootste lol mee, maar leggen uiteindelijk toch alleen wat meer gangbare woorden neer .De enige race die wij spelen is altijd de race tegen de klok want …tjongejonge wat vliégt de tijd tijdens zo’n spelletje en dus …. ja hoor ,daar zijn ze voor bedoeld 😉

  Beantwoorden

 7. Wieneke
  Jan 10, 2012 @ 09:28:19

  Oh, maar dan zou je eigenlijk eens bij KnutzEls moeten langsgaan.
  Zij organiseert een scrabblespel op zaterdag.
  http://www.knutzels.nl/2012/01/07/knutzels-duplicate-spel-2/

  Bordspelen zijn hartstikke leuk. Echtgenoot en ik doen nog wel eens een spelletje Kolonisten van Catan (voor 2 pers). Stukken boeiender dan die televisie.

  Rietepietz zegt;

  Je hebt zéker gelijk , ik geef zelf ook de voorkeur aan een spelletje doen boven TV kijken maar helaas is Henk minder van de spelletjes .Gelukkig is mijn lappie een goede vervanger voor een spelletje 😉 de Kolnisten van Catan ken ik niet maar er zijn ook zóveel bordspelen .Bedankt voor de site ,ik ga zeker even kijken zodra ik wat minder druk ben .

  Beantwoorden

 8. Geronimo
  Jan 10, 2012 @ 09:23:10

  Ik moet erkennen dat ik het woord neg niet kende. En het woordje futter moet wrs vutter zijn (iemand in de VUT)? Het woord vost kende ik ook niet. Maar who cares, zolang jullie er samen maar plezier in hebben.

  Rietepietz zegt;

  Neg is een ander woord voor zelfkant en mensen die kruiswoordpuzzels maken weten dat allemaal’op zéker ! Maar inderdaad wordt het in het gewone leven nnauwelijks gebruikt .
  het werkwoord “vossen” ken ik vooral uit de meisjes boeken van vroegen ,waar de meisjes op de MMS ( en uiteraard uit de betere stand ) moesten “vossen”voor hun examens om niert te “bakken ” maar ja ,dat waren dus destijds de bakvisjes die goed moesten “leren” om niet te zakken ! De Futter is inderdaad een foutje van mij , er lág al Fut ,wat natuurlijk prima kan maar ik heb daar “argeloos” “ter”achter geplakt en niet opgelet dat de éne fut de andere niet is ! Ik heb Apeldoorn al gebeld 😉

  Beantwoorden

  • Tham
   Jan 10, 2012 @ 09:28:34

   Jeroen, een futter is iemand die veel fut heeft;))

   Rietepietz zegt;

   Jammer dat we moesten werken , het was hier héél gezellig tijdens mijn afwezigheid ,gelukkig nam Tham de houneurs ( schrijf je dat zo?) waar !

   Beantwoorden

   • Tham
    Jan 10, 2012 @ 19:33:00

    haha. muts.. ik wist toch niet dat je er niet was… voor t zelfde geldt zwom ik in je vaarwater ;)) Rietz.. is iemand die een hoop fut heeft een futter?? want zelfs dat was maar een guk.. k had de fut ervoor dus haha

    Rietepietz zegt;

    Nee hoor ,ik had gewoon een foutje gemaakt Marion had fut gelegd en ik legde er later de ter achter ,hélemaal niet in de gaten gehad dat de futter die ik in gedachte had met een V begint van “Vervroegd Uit Treden “,ik was gewoon “een beetje dom” 😉

    Nee ik wist zelf óók niet dat ik er vandaag niet zou zijn ,we werden opgeroepen om te werken ,vond ik jammer achteraf want met zulke leuke reacties is het veel leuker om direct te kunnen inbreken.Verder mag je natuurlijk schrijven wat je maar wilt ,je kunt in een reactie natuurlijk niet in mijn vaarwater zitten ,die komt uit jezelf 😉

    Beantwoorden

 9. Tham
  Jan 10, 2012 @ 09:14:09

  Scrabbelen, Rietz het is zo “in”. Mantham doet niet anders meer dan wordfeud. Maar die zit dan ook voor punten . Ik vind wordfeut niet leuk daarom. Scrabbelen daarintegen wel, en dat doen we dan ook zeer regelmatig . Ik ben iemand die net als jij woorden legt om het plezier en het zoeken naar een passend woord.En vooral niet te lang nadenken. Mantham denk en denkt… dus voor mij te lang.. en wint dus ook altijd. Ben nu blij dat hij wordfeut . Maar dat is dan weer niet gezellig haha.. Nou heb jij aan Marion een goeie tegenspeelster gevonden,… ik zie jullie al zitten.. alleen dat is al leuk!

  Rietepietz zegt;

  Ik zie zó wel dat ik met jou ook een leuk potje zou kunnen scrabbelen ,je snapt hélemaal de lol van woorden maken waar je iets mee kán ,ook de tegenparij moet er iets mee kunnen .Het is zó leuk om “aan te kunnen bouwen” .Wij leggen het bord vol in een uurtje ,inderdaad , een uur zitten turen naar wat de meeste punten oplevert is niets voor ons .Wij kiezen altijd voor óf het leukste woord óf het woord dat het meeste perspectief op aanbouwen geeft .En wij tellen wel de punten omdat het zo hoort maar héél belangrijk is het niet .Het grappige is dat het meestal niet meer dan tussen de 10 en 50 punten scheelt bij winnaar en verliezer .

  Beantwoorden

  • Tham
   Jan 10, 2012 @ 19:40:17

   Ik heb onlangs gescrabbeld met Leo en Truus.. vraag Leo maar hoe leuk het was en hoe goed ik me aan spelregels weet te houden haha.. toch blijf ik erbij dat ik het eerlijk deed en het me ook niet om de punten deed want daar kijk ik niet eens naar.Taal en rekenen gaat voor mij niet samen 😉 Maar om nu de puntjes op de i te zetten.. Mag je een blanco steen die in het spel ligt, bij een volgende beurt inruilen ? Wist ik nml niet. En een woord aan leggen als zijnde bv een T.. zodat je het ene woord langer maakt door een woord naar benden te leggen.,, dan tellen de letters toch van de twee woorden? ?? Oja..Rummicub is ook al zo leuk!! Dit speel ik vaak met de oudjes… maar ook daar win ik niet van dan.. toch blijft het leuk.!!

   Rietepietz zegt;

   van de échte regels weet ik niet zoveel ,we doen maar wat maar wij mogen inderdaad een blanco omruilen als je letter waar de blanco voor ligt hebt .je mag dat allebei dan hé !
   Een woord dat je langer maakt mag je natuurlijk het eerdere deel meetellen .dus zoals bij ons ,er lag eerst houden ( tel je die 6 letters ) later werd het behouden ( tel je dus de 8 letters ) en nog later kwam die d er achter ,( tel je alle 9 letters ) Als het spel leuk is maakt winnen of verliezen helemaal niet uit 😉

   Beantwoorden

 10. Dagmar
  Jan 10, 2012 @ 08:24:44

  Dat merk ik dus ook, dat zelfs mijn eigen kinderen van rond de 20 heel veel woorden en uitdrukkingen niet kennen. Maar wat ik echt jammer vind is dat er steeds meer in het Engels moet. Ze hebben het over ‘random’ dingen, ‘downshiften’ en op de consuminderblogs is het woord ‘frugal’ erg populair. Jammer, want we zouden trots moeten zijn op onze eigen taal. Vaak kan ik de jongeren niet meer volgen als ze praten, en zij mij niet. Maar het zal wel een tijdsbeeld zijn en hopelijk gaat het voorbij.

  Rietepietz zegt;

  Ja het gaat érrug hard de laatste 10 jaar met de verandering in de taal .Vooral de spreekwoorden en gezegden worden blijkbaar niet meer geleerd op school en dat is jammer .Mijn kinderen zijn “middelbare leeftijders” en die kan ik nog goed volgen’;-) maar bij de kleinkinderen sluipt dit soort dingen er ook in , zij kijken soms ook of ik van een andere planeet kom als ik bepaalde uitdrukkingen gebruik.
  De meeste Engelse termen kan ik dan nog vaak volgen maar “frugal?”,lijkt me een geweldig woord voor scrabble maar dan wil ik wél de betekenis weten natuurlijk .

  Beantwoorden

 11. rietje
  Jan 10, 2012 @ 07:45:49

  hai Riet, dat hebben we dan gemeen….ik ben er ook dol op! dus mocht ik eens in de buurt zijn? ik doe het nu met mijn oppaskindjes, 2 jongetjes van 8 en ik heb ook rummikub met woordjes leggen, dat vinden ze nog leuker……ik zou dit nooit met mijn telefoon doen, zo’n bord is veel leuker toch en dat doe je ‘samen’, met de telefoon zit je ’t alleen te doen en door te suren, ach ja, het is de moderne tijd, maar geef mij maar ’n bordspel……….fijne nieuwe week, liefs rietje

  Rietepietz zegt;

  Wat leuk dat je het met die kindjes kan spelen ,daar leren ze écht veel meer van dan met de pc spelen .Rummikub heb ik lang niet gedaan maar dat is óók leuk !Ik heb een scrabble versie voor de pc maar dat is , net wat jij zegt over de telefoon ,láng zo leuk niet .Juist al die nét niet haalbare woorden die we denken te zien bezorgen ons veel plezier ,we liggen soms in een deuk !

  Beantwoorden

 12. joke
  Jan 10, 2012 @ 00:29:01

  Leuk ouderwets spel, van toen was geluk nog heel gewoon.Toch weer eens te voorschijn halen als we weer eens tijd hebben en niet achter de computer zitten 🙂 Altijd beter dan achter de geraniums niet waar.
  Groetjes.

  Rietepietz zegt;

  Er is zelfs een computerversie van scrabble maar dat is láng zo leuk niet .Marion en ik hebben altijd de grootste lol om woorden die we “zien” maar die nét niet kunnen .We hebben natuurlijk wel grenzen al spelen we wat uit de losse pols 😉

  Beantwoorden

 13. renesmurf
  Jan 10, 2012 @ 00:08:08

  Ik vind taal prachtig, en dan vooral hoe sommigen er mee om kunnen gaan!
  Spelletjes heb ik dan weer helemaal niks mee, dat is allemaal strijd.

  Rietepietz zegt;

  Taal is ook prachtig en ik mag er graag mee spelen al zijn er natuurlijk genoeg mensen die daar stúkken beter in zijn dan ik .
  Voor mij zijn spelletjes altijd een leuke uitdaging ,je weet niet wat je mist !

  Beantwoorden

 14. J@n.
  Jan 10, 2012 @ 00:08:01

  Het is voor mij alweer vele jaren geleden dat ik dat spel deed, maar futter?
  Iemand heeft fut en iemand anders is dan futter? Nee, volgens mij had ik dat niet goed gerekend.
  Gr. J@n.

  Rietepietz zegt;

  Nee klopt J@n , we hebben niet goed opgelet en zouden het ook niet goedgerekend hebben áls we het gezien hadden maar ja , net als in mijn logjes heb ik er een handje van om te zien staan wat ik dénk dat ik geschreven heb en dat kan dan een behoorlijk stuk schelen ;-)We moeten gewoon nog wat méér oefenen denk ik .Maar uiteindelijk is het voor de reacties wel leuker dan een foutloos bord;-)

  Beantwoorden

 15. tagrijn
  Jan 09, 2012 @ 23:26:12

  Prachtig gelegd bord. Fooral die futter find ik freselijk mooi.

  Rietepietz zegt;

  Je wilt niet wéten wat voor prachtige samengestelde woorden we af en toe bedenken maar ja , zó erg “vrauduleus”zijn we nou ook weer niet .
  Bij het aanvullen van een woord ,in dit geval het door Marion gelegde FUT zijn we dan toch blijkbaar iets minder schrep op de juiste spellingswijze dan bij een nieuw te leggen woord , we hadden het dus écht niet gezien .We blijfen ons best doen voor voutloos 😉

  Beantwoorden

 16. Marja
  Jan 09, 2012 @ 22:23:32

  Zij wel.
  Ik moet zo lachen om jullie scrabble vrijheden. Ik gebruik ook de y als ij.
  En ik ben dol op ouderwetse woorden. Die zijn net zo jong als ik. 🙂

  Rietepietz zegt;

  Inderdaad , zolang de vrijheden ( of beperkingen ) maar op de beide spelers worden toegepast is er niets mis mee lijkt me !
  Toch zou de Futter er niet doorgekomen zijn als we “argwaan”gehad hadden ,we waren dus duidelijk even niet scherp 😉

  Beantwoorden

 17. marion
  Jan 09, 2012 @ 22:22:05

  Ach, als je maar lol hebt en dat hebben we.
  Truste,Marion. xxx

  Rietepietz zegt;

  Ja dát is de hoofdzaak natuurlijk maar deze was ons dus echt ontsnapt .Jij had nog wel een keurige “fut” neergelegd ,ook wel een oud woord trouwens dat niet zoveel meer gebruikt wordt maar ja … als ik daar dan heel slim “ter” achter plak klinkt dat best redelijk 😉 Nou ja , kan iedereen meteen goed zien hoe ménselijk wij wel zijn .XXX

  Beantwoorden

 18. Hanny
  Jan 09, 2012 @ 21:59:07

  Voor ouderwetse woorden heb ik ook wel de leeftijd. Maar van het woord futter heb ik nog nooit gehoord.;-) Ik heb fut, jij bent futter? Of zoiets?

  Rietepietz zegt;

  ja ,op zón moment vergeten we in het vuur van de strijd weleens een beetje waar een “futter” voor staat en horen de f i.p.v. de V ….voutje 😉

  Beantwoorden

 19. powerpointgreetje
  Jan 09, 2012 @ 21:58:29

  Toch is het woord argwaan onder ons ouderen een
  woord dat nog steeds veel gebruikt wordt.
  Word je er weer eens aan herinnerd dat je niet meer tot de
  jongsten behoort…… hihihi
  liefs Greetje

  Rietepietz zegt

  Inderdaad , ik stond er van te kijken dat het onder jonge mensen dus minder gekend blijkt omdat ik het nog zo “gewoon” vind !Natuurlijk zijn er wel genoeg woorden die ik weer niet ken maar zei wél, zal dus toch een soort generatiekloof zijn 😉

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: