gossiemikkie

Hééft me er  zo’n galbak van een laaielichter potjandosie  gevraagd of ik belátafeld ben !
Nou ik ook niet gek dus ik zeg … “he kwibus ga jij die graftak van een vader van  je eens eens een schop onder je kont vragen dan leer je het wel áf om de snotaap uit te hangen” !
Nee rustig maar , niets aan de hand maar ik kon het niet laten nadat ik op de site “het nieuwe vloeken ” had zitten grasduinen tussen de oude scheldwoorden !
Daar stond ;

“Vroeger hoorde je nog weleens woorden als bengel, apenkop, doerak en duivelsjong. Weliswaar scheldwoorden, maar in de meeste gevallen nog met een grappige ondertoon. De scheldwoorden van nu zijn veelal grof, roepen agressie op en voegen weinig toe aan onze taal. Met dit initiatief hopen we hier verandering in te brengen.”

Kan ik me hélemaal in vinden, het is te gek voor woorden wat er tegenwoordig  uitgeflapt wordt als het even niet naar ’t zin gaat .Veelal wéét men niet eens meer wat men een ander  toewenst  aan gruwelijke ziektes en heeft men véél te makkelijk de mond vol met genitaliën eh…..  rollen de genitaliën  makkelijk  over de tong eh… worden  de meest grove  schuttingwoorden  als “kleine urine trechter” en “lange urine leider”  gebruikt om mensen tot op het bot te beledigen…. hé hé, dat is eruit !

Leuk voor een logje dacht ik  maar dat werd toch lastiger dan ik dacht !
Op de site  kan men oude scheldwoorden inleveren maar ondertussen staan  er al zóveel oude scheldwoorden  dat  ik ter plekke op m’n jeugd teruggeworpen werd !
Mijn vader’s favoriet , het overval voor te plakken “gloeiende gloeiende ” ( ook tegenwoordig nog wel gebruikt) staat er natuurlijk tussen maar ,als hij het had over groepjes jongelui die liepen te vervelen, had hij het over “rapalje ,geteisem of schorriemorrie ” !
Mijn moeder was iets gematigder , zij hield het op naarling, snotaap of akeligheid als het om een enkeling ging  waar mijn vader  liever koos voor  etterbak , klerelijer of kaffer ,onnodig te zeggen dat ál deze “heren ”  beslist in een “gribus “opgegroeid waren .

Oke , de tegenwoordige scheldwoorden gaan me zéker te ver , maar toch kwam ik in de lijst oude woorden  ook wel scheldwoorden tegen die tegenwoordig niét door de beugel zouden kunnen .Kaffer bijv. zou zéker op de zwarte lijst komen te staan omdat het in Afrika een scheldnaam voor negers is .Bij het gebruiken van “laaienlichter” beschuldig je iemand toch zomaar van diefstal, zal je óók niet dank afgenomen worden ! Ik kwam ook “schele kakkatoe” tegen en daartegen was zelfs vroeger al weerstand omdat mensen aanvallen op een gebrek “not done” is ! Het zijn gewoon téveel woorden om hier allemaal  aan te halen dus kijk zelf even rond op de site “het nieuwe vloeken “ , kun je in ieder geval niét zeggen dat je geen alternatief had voor de beruchte K-en L-woorden  !

Zonder te “jokkebrokken” kan ik zeggen dat ik zelf  ,zo goed als , niet  vloek of scheld al spreekt de “krotenkoker” me wel aan  ,het scheelt toch maar héél  weinig  met iets waamee je ook tegenwoordig  voor de dag kunt komen , een kleine verspreking is al genoeg !
Een héél enkele keer ontsnapt me een hardgrondig “tjééézus”   telt dat wel? Eigenlijk is dat dus gewoon een jongensnaam en ja , goeie grutjes …..,Gééérard …. dat bekt toch niet !

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Geronimo
  dec 15, 2011 @ 16:16:52

  Gerard mag dan een jongensnaam zijn maar dat is Eppo (of malle Eppie) ook. Evenals “gekke Henkie” “gekke Gerritje” en “achterlijk Bartje”. Oude scheldwoorden? Het klinkt mooi (voor zover scheldwoorden mooi kunnen klinken) maar er zal geen hond zijn die ze zal gaan gebruiken. Afgezien van de intiatiefnemers zelf misschien. Ze paasen niet meer bij deze tijd waarin men states meer kracht er in wil leggen. Dan klinkt een scheldwoord als vlerk, vlegel of doerak al gauw als een understatement.

  Rietepietz zegt;

  Nou “malle Eppie ” wordt nog wel eens gebruikt maar dan is het meestal meer een soort liefkozing ,”gekke Henkie” raakt mij natuurlijk persoonlijk en moet met onmiddelijke ingang verboden worden 😉
  Het grappige is dat wij op de zaak al de hele week “ouderwets” lopen te schelden tegen elkaar ,de collega’s hebben er lol in om elkaar vlegel ,schelm of doerak te noemen ..nou ja , het zál wel slijten .Gelukkig heeft onze aanwezigheid tóch altijd al een remmende werking op het gebruik van de K scheldwoorden enerzijds omdat ik er wél iets van zeg als het erg grof is en anderzijds omdat ze weten dat Henk kanker heeft gehad en zij die ziekte in ons bijzijn dus niet gebruiken als verwensing .

  Beantwoorden

 2. reismeermin
  dec 15, 2011 @ 09:02:23

  Woorden naar mijn hart hoor. Als mijn vader al een krachtterm wilde gebruiken dan riep hij Godfried Bomans.. Dit weer met een brede glimlach gelezen..

  Rietepietz zegt;

  Je zal maar Godfried héten hé! Ik herinner me een jeugdkamp van kinderen uit de wat minder gegoede buurten ( waar het Haags nét even minder gekuisd was ) waar ik met mijn vriendin als semi leiding aanwezig was .Toen zo’n jochie met een flinke ademteug begon te schreeuwen góóóód … had ik éven m’n bedenking wat er achteraan zou komen ,hij bleek een friendje te roepen want er kwam ….fried achteraan 😉

  Beantwoorden

 3. Hartelijke Hulk
  dec 14, 2011 @ 20:46:14

  Gloeiende, gloeiende, Rietzie!
  Da’s me wat!
  Vraag mij niet om nog meer ( scheld ) woorden?
  Misschien, heel misschien kom ik terug in logland.
  Zit voorlopig ff op Feestboek maar daar is het zo kil en koud, mis de warmte van het loggen.
  Maar weblog.nl heeft mij nog steeds geen uitnodiging gestuurd.
  Ze zullen gerust hun best doen maar ik begin er zo kalmaan aan te denken om iets nieuws te beginnen.
  Wat ik aan de andere kant weer lullig vind.
  Echter het kan nog wel maanden gaan duren toch?

  Rietepietz zegt;

  Hááá… daar is mijn Hulkje weer ,ik heb je gemist .Het lijkt trouwens wel telepatie ik moest héél erg aan je denken bij het “gloeiende ,gloeiende ” op de site van het nieuwe vloeken .
  Zag wel dat je weblog min of meer compleet on-line stond maar inderdaad , er werkt nog lang niet alles .Ik heb de moed opgegeven zoals je ziet en ben bij wordpress opnieuw begonnen .Ik hoop m’n logjes nog compleet te krijgen ( er ontbreken nu nog gedeeltelijk foto’s en alle filmpjes ) om ze in deze wordpresssite te importeren .Wordpress is een onderdeel van Sanoma en dát is weer het bedrijf waar weblog nu óók z’n site’s onderbrengt ,Dat heeft het voordeel dat het beheer van de nieuwe weblog aardig overeen komt met dat van wordpress zodat ik waarschijnlijk wel makkelijk de boel over kan zetten …hoop ik dan hé! Welkom terug en laat svp weten als je ergens anders een site aanmaakt zodat ik je weer kan volgen .Alles een beetje op de rail?

  Beantwoorden

 4. Gisella
  dec 14, 2011 @ 10:39:11

  Ik ben een oudje 🙂 ik gebruik er toch nog heel veel woorden van hahaha. Gelukkig maar want dat nieuwerwetse vloeken vind ik tien keer niks.

  Rietepietz zegt;

  Nóuuuuu ,ik ben écht veel ouder hoor en dus ken ik ze ook allemaal maar gebruiken doe ik er niet zoveel ! Voordeel van een rustige huishouding met z’n tweetjes ,na 50 jaar huwelijk ben je echt niet zo vaak meer boos op elkaar 😉

  Beantwoorden

 5. leidseglibber
  dec 13, 2011 @ 22:46:00

  Off topic, ik zoek het uit Riet hahhaahh

  Ta ja , daar moet je dan natuurlijk weer véél “onderzoek “voor doen 😉

  Beantwoorden

 6. renesmurf
  dec 13, 2011 @ 17:53:36

  Ik hou het gewoon bij godverdomme of godgloeiende godverdomme en kut en lul.
  Simpel en doeltreffend, en of het nou oud of nieuw is, of er wel of geen alternatieven zijn, ik hou het hier bij.

  Rietepietz zegt;

  Je zou een fan van vader geweest zijn , die vloekte vloeiend !
  Ik ken jouw opvattingen op dit gebied en heb me daar kortgeleden een keer een beetje bij aangepast 😉 maar daar ga ik zeker géén gewoonte van maken .
  Met vloeken heb ik écht helemaal niets ,geen behoefte aan en ook niet fijn om aan te horen , waarschijnlijk dus “een jeugdsyndroom ” .

  Beantwoorden

 7. marion
  dec 13, 2011 @ 14:17:33

  Gloeiende gloeiende, dat heb ik mijn vader vaak horen roepen, toch een teken van ommacht, dat vloeken, of een gewoonte.
  Wat de jeugd allemaal uitkraamt vind ik erg.
  Fijne dag, groetjes, liefs, Marion.

  Rietepietz zegt:

  Alleen dat gloeiende ,gloeiende vind ik wel grappig maar mijn vader plakte er dan nog wat minder fraaie “uitingen van onvermogen ” aan vast .Hij vloekte vloeiend zeg ik altijd ,en misschien heb ik er dáárom zo’n hekel aan .Ik heb zelfs iets minder moeite met schuttingwoorden dan met vloeken als is het wél storend dat je Engelstalige films soms in iedere zin drie keer fuck you hoort !
  fijne avond XXX

  Beantwoorden

 8. joke
  dec 13, 2011 @ 13:34:23

  Ik heb hartelijk gelachen om die oude termen. Van de tegenwoordige erger ik me dikwijls dood aan zo grof, en op t.v valt ook de ene na de andere (bloos ) kut lul over tafel.Laat me dan maar ouderwets zijn, ik vind het allemaal vreselijk grof.
  Groetjes.

  Rietepietz zegt:

  Helemaal met je eens maar een héél enkele keer rolt er bij toch een schuttingwoord uit m’n toetsjes maar dan meestal voorzien van sterretjes .
  Kort geleden schreef ik de”Lange Urine Leider” een keer voluit bij iemand waarvan ik wéét dat hij het zelf wel eens gebruikt en het onzin vind om het dan niet voluit te schrijven … kwestie van aanpassen 😉

  Beantwoorden

 9. Marja
  dec 13, 2011 @ 09:01:58

  Een geweldig leuk logje. Ik ga beslist even op de site kijken.

  Rietepietz zegt:

  Het is wonderlijk hoeveel van die oude woorden me zómaar in het verleden brengen .
  Er zijn genoeg bruikbare woorden bij voor als je boos bent .
  Met een man die kanker gehad heeft (en het gelukkig overleefd) zal ik dié ziekte in ieder geval nóóit als scheldwoord gebruiken !Maar eigenlijk deed ik dat ervoor óók al niet !

  Beantwoorden

 10. tagrijn
  dec 13, 2011 @ 01:29:49

  Luilebal, guppekop, halve zool en klojang vind ik wel aardig en flap ik er nog wel eens uit. En als ik soms een boos stukje schrijf, maak ik ze zelf. Slappe ‘vloeken’ haat ik, zoals potjandikkie nog an toe. Dat kan creatiever zonder het opperwezen er met de haren bij te slepen (als hij die al heeft).

  Rietepietz zegt:

  Potjandikkie klinkt inderdaad een bedacht hoewel er natuurlijk eigenlijk niets mis mee is .Ik wil nog wel eens met “plurk”uit de hoek komen maar dan toch niet als ik écht boos ben ,dan klap ik dicht en zeg helemaal niéts !Wel zo rustig natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 11. J@n.
  dec 12, 2011 @ 23:35:14

  Zover ik mij kan herinneren heeft mijn vader nooit gescholden en het ergste wat mijn moeder zei was ‘stommerik’ en dat kwam aan!
  Mijn dochters zaten me heel verbaasd aan te kijken toen ik me drukmaakte omdat ik in het journaal op de tv wat van die schuttingwoorden had gehoord.
  Ik maak me er niet meer druk om ondertussen, slecht voor mijn hart.

  Rietepietz zegt:

  Mijn vader maakte van zijn hart geen moordkuil als hij boos was al hield hij zich tegenover de meisjes wel meer in dan tegenover de jongens .Ik heb zelf ondertussen natuurlijk genoeg van “de tijd ” meegekregen om niet meer om te vallen van schuttingwoorden maar écht vloeken vind ik heel vervelend en zal ik zelf niet doen !

  Beantwoorden

 12. leidseglibber
  dec 12, 2011 @ 21:44:46

  het wordt inderdaad allemaal veel grover en de humor is er totaal uit helaas.

  Rietepietz zegt:

  Je ziet dat je niet alleen staat in die gedachte ,ik vond het wel leuk hier wat aandacht aan te besteden !

  Beantwoorden

 13. Suske
  dec 12, 2011 @ 21:30:46

  ik ken alleen oude vlaamsche scheldwoorden en die zijn ook niet altijd voor publicatie vatbaar.
  En in mijn dialect zijn ze helemaal onverstaanbaar voor de lezers van deze blog.

  Rietepietz zegt;

  Ik denk dat je dat héél aardig inschat 😉 Ik weet niet zo veel van het Vlaams maar ik moeet toch wel vaak glimlachten om de vindingrijkheid in die taal , neem nou een plooiladdertje …hoe kómt een mens erop ( en dan bedoel ik niet “op het laddertje natuurlijk” want dát doen we vast precies eender , trede voor trede 😉

  Beantwoorden

 14. Hanny
  dec 12, 2011 @ 21:00:17

  Leuk en herkenbaar logje. Je bent zeer beslist geen tuthola! 🙂

  Rietepietz zegt;

  Ik heb me er reuze mee geamuseerd ,net als jij .En eh… jij bent zeker ook geen boerentrien hoor 😉

  Beantwoorden

 15. Annemarie
  dec 12, 2011 @ 20:52:44

  Ik geloof dat ik daar maar niet ga kijken.
  Hier verstaan ze me toch sowieso niet. 😉
  en om nou de Nederlandse woorden in te gaan bouwen? Ik integreer liever. 😉

  Rietepietz zegt;

  Héél verstandig dat integreren en bovendien ben jij toch véél te jong om die oude scheldwoorden te herkennen! Leer maar gewoon lekker oostenrijks schelden 😉

  Beantwoorden

 16. Terrebel
  dec 12, 2011 @ 19:26:11

  Potverdikkeme zeg! Is mij dat even een rambam en mikmak aan oude meuk!

  Rietepietz zegt;

  Dát kun je wel zeggen ja ,ik kan me er nog héél veel van herinneren maar ja , ik ben dan ook nog van “42 ” !Het mag dan allemaal flink oubollig zijn …. van mij mag het allemaal wel ietsje minder heftig dan tegenwoordig ….. die oudjes toch hé!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: