oog van de naald!

 Het drukke stadsverkeer  is steeds méér een zaak van ogen in het voor én achterhoofd hebben, en ál die ogen dan ook gebruiken natuurlijk !
Behalve dat is een beetje intuïtie  óók nooit weg !
In iéder geval als je te maken krijgt met mensen die al dit soort dingen missen  ,zoals mij deze week overkwam …..

Vanaf vriendin Marion reed ik naar huis over de Dedemsvaartweg in Den Haag .
Die weg bestaat uit;
voor iedere rijrichting één rijbaan voor snelverkeer ,daarin ligt óók een trambaan waardoor het altijd oppassen is wegens slipgevaar.
Aan beide zijden staan geparkeerde auto’s in parkeerhavens langs de rijbaan en dáár weer achterlangs ligt een fietspad dat grenst aan de stoep voor voetgangers .

Al rijdend ving ik vanuit de verte  tussen de geparkeerde auto’s een glimp op van een  moeder met “uitwaaierende ” peuters en kleuters die over het fietspad richting een bepaalde auto liepen .Ik heb mijn (klein) kinderen altijd goed in de gehouden bij dit soort expedities dus ik hád er van uit kunnen gaan dat iederéén dat doet , maar mijn intuítie liet me mijn voet van het gaspedaal halen waarna het boven het rempedaal bleef hangen ………… kinderen blijven kinderen tenslotten bedacht ik me!

Toen ik één van de kleintjes dus vanuit het niets om de hoek van de geparkeerde auto de weg op zag komen stond m’n hart stil …… maar m’n auto gelukkig óók ….. en nog ruim een halve meter voor het kindje !
Ik had álle geluk van de wereld dat er geen auto heel dicht achter me zat want op een noodstop valt bijna niet te rekenen op zo’n drukke doorgaande weg .
 Zeker niet uitgesloten dat er een auto vol in m’n achterkant gedoken zou zijn ,de vraag is maar of ik door zo’n klap niet alsnog het kind geraakt zou hebben !

Ja geschrokken was ik natuurlijk ,maar waar ik nog het meest van schrok was het feit dat de moeder het niet eens in de gaten had en druk doende was spulletjes in de auto te zetten .
Ik ben vréselijk blij dat er met het kindje  niets gebeurd is ,dubbel blij zelfs want wát voor verklaring zou de moeder afgelegd hebben als ik  het kindje wél aangereden had …… zou zij het boetekleed aangetrokken hebben omdat ze niet op de kinderen gelet had ?
Of zou ze háár falen in mijn schoenen geschoven hebben en doodleuk verklaard hebben dat ik met véél te hoge  snelheid gereden zou hebben ….. ,ik moet er niet aan dénken  in welke gewetensnood ik dan gekomen zou zijn ,waarschijnlijk had ik ruim aan mezelf gaan twijfelen ………   pppfffttt ……had ik even mazzel! 

 

19 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Truus
  nov 26, 2010 @ 22:47:03

  Ik dacht even dat je de Rijnstraat in Amsterdam beschreef Rietepietz. 😉
  Dat kind, die moeder én jij mogen blij zijn met je vermogen om te anticiperen!

  @ Truus
  Ik ben er in ieder geval héél blij mee want ik zou niet graag een kinderleven op m’n geweten hebben zelfs al hád ik er strikt genomen geen schuld aan gehad .

  Beantwoorden

 2. Leidse Glibber
  nov 22, 2010 @ 22:24:44

  Wees blij dat het allemaal gelukkig goed afgelopen is.

  @ L.Glibber
  Nou dat ben ik ook zéker wel , voor je het weet het je een rechtzaak aan je broek ,zelfs als je er hélemaal niets aan kon doen !

  Beantwoorden

 3. Min
  nov 22, 2010 @ 17:22:55

  Met dank aan je anticipatie- en reactievermogen is het met een sisser afgelopen.

  @ Min
  én een beetje geluk ,want zonder geluk vaart niemand wel;-)

  Beantwoorden

 4. Astrid
  nov 22, 2010 @ 09:59:36

  Riet, ik feliciteer je met je goede reactievermogen, het had idd heel erg kunnen aflopen wanneer je minder alert zou zijn geweest.

  @ Astrid
  Dankjewel , er kwam natúúrlijk toch ook wel wat geluk bij kijken !Er is maar zó weinig nodig om even je aandacht ergens anders te hebben dan juist op “de goede” plaats !
  Als ik ze niet al van een afstandje in het vizier had gekregen zou ik zonder meer verrast zijn door die kleine die achter een auto vandaan kwam ,dan ben je sowieso té laat !

  Beantwoorden

 5. Pia
  nov 21, 2010 @ 22:54:08

  Grrrrrr vreselijk die moeders die eerst de zooi in de auto kwijt willen en dan pas de kinderen. Je zou mooi het bokje geweest zijn als je dat kind had aangereden. De politie schuift je dan heel wat in de schoenen. Dat weet ik nog wel toen Kevin zijn vriendinnetje (toen ze beiden 6 waren) overreden werd. Ik had medelijden met die man, hij werd behandelt als misdadiger terwijl hij het toch niet expres deed. Ik kan me voorstellen dat het hart in je strot zat en je knieen zijn gaan knikken. Tenminste dat zou ik wel hebben.

  @ Pia
  Ja er zijn situaties dat je er geen fluit aan kunt doen .Dit kind had totáál niets aan die kant van de auto te zoeken omdat je ( naar mijn idee ) het kind áltijd moet leren aan de veiligste kant , dus die naast de stoep ,of in dit geval naast het fietspad , in te stappen .Het is dat er daar wat open ruimten tussen de parkeerplekken zijn anders had ik niéts gezien dat wees mogelijk gevaar ,daardoor minder alert geweest en dus inderdaad “het bokkie “geweest .Ik moet er niét aan denken !
  Je schrikt inderdaad best wel van zoiets maar het houd je wél bij de les ,dat is niet verkeerd !

  Beantwoorden

 6. tagrijn
  nov 21, 2010 @ 20:20:01

  Jammer dat die moeder het niet heeft gezien want dan zou ze in het vervolg haar kinderen wel beter in de gaten houden. En op zo’n weg kun je niet even stoppen om de vrouw te zeggen wat er is gebeurd. Wel erg alert gereageerd van jou.

  @ Tagrijn
  Ik weet niet wát er nog gebeurde toen ik doorgereden was ,ze móet toch gemerkt hebben dat er iemand knalhard remde !Ik heb niet meer omgekeken na het wegrijden ,om niet mezelf in gevaar te brengen want die ellendige tramrails is al handycap genoeg daar !
  Ik ben heel blij dat mijn “gevoel”liet merken dat er iets niet klopte !

  Beantwoorden

 7. Redstar
  nov 21, 2010 @ 19:49:29

  Veel ouders zijn tegenwoordig te druk met van allerhande andere dingen. Of mss had ze wel enorm veel problemen aan haar hoofd. Het is overigens een wonder dat er niet meer ongelukkien gebeuren.

  @ Redstar
  Ik zou toch éigenlijk zeggen dat de veiligheid van je kinderen belangrijk genoeg is om even je hoofd erbij te houden .
  Maar het mag inderdaad een wonder heten dat er niet méér ongelukken gebeuren !

  Beantwoorden

 8. Gisella
  nov 21, 2010 @ 19:07:46

  ai daar was de begeleiding van moeder even heel ver te zoeken… Het lijkt me dat je toch op je kroost let. Gelukkig is alles goed gegaan en heb je het kindje niet aangereden, maar anders was jij de schuldige geweest volgens moeder…. Gelukkig voel je, maar zie je ook ruim voor je uit zodat je meteen kan hendelen als er zoiets gebeurd, maar net wat je zegt als er een auto achter je had gereden dan was het wel boem geweest…

  @ Gisella
  Ja in het kader van een kinderleven stelt die eventuele schade niets voor maar door nalatigheid van een ander met zoiets schade oplopen is zéker niet leuk .gelukkig werkte m’n intuïtie op volle toeren toen ik een flits opving van de ver uit elkaar lopende kinderen ,dat kán niet goed gaan voel je dan !

  Beantwoorden

 9. Liesbeth
  nov 21, 2010 @ 17:23:39

  Pff wat een situatie! Echt zielig voor dat meisje dat haar moeder het niet zag. Dat is eigenlijk nog het meest verdrietige ervan.

  @ Liesbeth
  Ja dat vond ik ook , je moet als moeder toch je kroost zó begeleiden dat ze niet in dit soort situaties kúnnen komen !

  Beantwoorden

 10. rietje
  nov 21, 2010 @ 17:13:02

  hai Riet, meid wat ’n geluk heb je gehad…..ach, moeders hebben het tegenwoordig veel te druk met hun werk en andere dingen…..jammer hé? gelukkig letten wij nog goed op! fijne week Riet, liefs rietje

  @ Rietje
  Ik ben blij dat ik mijn kinderen in een andere tijd groot mocht brengen ,ik zou het vreselijk vinden als ik niet de tijd kon nemen om ze dit soort dingen goéd te leren !
  Iedere verkeersdeelnemer moet natúúrlijk wel alert zijn op fouten van anderen , ik weer donders goed dat ik ook wel eens heelhuids thuiskom dankzij de oplettendheid van een ander ,ik heb óók m;n dag wel eens niet 😉

  Beantwoorden

 11. vlinder
  nov 21, 2010 @ 16:49:54

  oooo vreselijk Rietz en dat die moeder dat niet eens in de gaten had he pftttttt.
  verbaasd mij overigens tóch hoor,dat veel ouders niet beter op hun kroost letten,je ziet het heel veel.
  En inderdaad,als je een kind aan zou rijden,zou je daar de schuld nog van krijgen ook want, zelf verantwoording nemen is er tegenwoordig niet veel meer bij.
  Gelukkig liep het goed af en tjonge…wat zal jij geschrokken zijn joh;(
  Ik wens Henk en jou een fijne nieuwe week toe met liefs van mij..;)

  @ Vlinder
  Je weet inderdaad maar nóóit hoe iemand dan reageert , vooral als ze het zelf niet eens gezien heeft zal ze dat liever niet toegeven en een zondebok kunnen zoeken …bbbrrr, ik moet er niét aan denken !
  Gelukkig zijn er nog best veel ouders die het wél goed doen hoor ,anders zou ik dit soort momenten dágelijks mee maken ,en dat is zeker niet zo 😉

  Beantwoorden

 12. Leo
  nov 21, 2010 @ 15:13:47

  Ja, hier houd ik na al die ervaringen die me deden griezelen ook rekening mee. Zelfs overstekende katten of honden zijn me een gruwel om aan te denken dat ik ze zou kunnen aan- of overrijden, laat staan een kind. Het is maar goed dat er idd niemand achter je reed die niet bedacht was op zo’n noodstop, want tegenwoordig isd men vaak met van alles en nog wat bezig achter het stuur, zelden met autorijden…

  @ Leo
  Het is één van de redenen dat ik niet graag achter busjes of vrachtwagens rijd ,je zicht op wat er vóór je gebeurd wordt dan behoorlijk beperkt .Dat maakt het anticiperen op wat je om je heen ziet véél lastiger !Ik ken routes waar ik wekenlijks een aanrijding zou kunnen hebben waarbij ik op papier niét schuldig zou zijn .je kunt héél veel doen om ongelukken te voorkomen als je goed om je heen kijkt .
  En inderdaad ,dan zie ik ook mensen die koffie drinken , papieren doornemen ,de ogen opmaken en uiteraard de telefoon benutten .

  Beantwoorden

 13. Aukje
  nov 21, 2010 @ 14:17:00

  Ongelooflijk dat zo’n moeder het dan nog niet eens in de gaten heeft.
  En de Dedemsvaartweg, was je vlak bij ons in de buurt 🙂

  @ Aukje
  Ja klopt ,ik kom wekenlijks bij je in de buurt ,op weg naar vriendin Marion in Loosduinen rijd ik héén over de Erasmusweg /Lozerlaan en terug Escamplaan/Dedemsvaartweg .Ik denk soms inderdaaad wel eens dat jij daar in de buurt woont 😉
  Jij kunt dus wel aardig beoordelen hoe link deze moeder bezig was !

  Beantwoorden

 14. Hartelijke Hulk
  nov 21, 2010 @ 11:45:26

  Ik herken dat ‘gevoel’ wat jij had.
  Die vooruitziende blik in het verkeer heeft mij ook zo vaak geholpen.
  Op de snelweg weet je haast zeker dat de auto op de rechterbaan plots gaat inhalen!

  Als wielrenner maak je vaak mee dat er een man en vrouw ver voor je rijd.
  De man altijd aan de buitenkant om zijn vrouw te beschermen.
  Echter die kerels lijken altijd wel doof dus als je belt dan zie je die vrouw aan zijn arm trekken.
  Ik heb geleerd dat ik op een bepaalde afstand van hun ga bellen anders gaan ze omkijken en sturen ze naar links zodat ze je afsnijden.
  Gloeiende, gloeiende!

  @ de Hulk
  Mijn Henk is écht doof en hoort dus inderdaad vaak het achterop komende verkeer niet maar zelfs áls ik hem waarschuw blijft hij bij voorkeur krampachtig náást me rijden .
  Zelfs áls hij zich af laat zakken dan nóg blijft hij zover van de kant rijden dat het enkel nut heeft voor de inhaler .Misschien is dat inderdaad ,zoals jij zegt , een beschermersinstinct maar ik wordt er héél kriegel van !
  Gelukkig loop ik liever dan dat ik fiets 😉

  Beantwoorden

 15. Hanny
  nov 21, 2010 @ 10:04:26

  Gek toch, dat je op de een of andere manier aanvoelt dat het verkeerd kan gaan en dat je voet al boven het rempedaal zweeft voor als er wat …. Het getuigt van een groot inzicht in het verkeer dat jij dat deed. Daarvoor mijn petje af en bedankt namens die mevrouw!
  Fijne zondag verder.

  @ Hanny
  Ja vreemd hé , soms wéét je gewoon dat er iets niet goed zit .Die kindertjes die niet in “contact met de moeder leken ” laten je haren overeind staan ! Misschien wel omdat ik zélf in die situatie altijd éérst de kinderen veilig aan de goede kant in de auto zou zetten en dán pas de spulletje zou gaan halen .

  Beantwoorden

 16. Renesmurf
  nov 21, 2010 @ 00:40:40

  ja, vreselijk.
  Gelukkig heb jij haar niet aangereden, maar ik vrees dat een ander dat wel gaat doen.
  En de auto, die krijgt altijd de schuld.

  @ Renesmurf
  Ik ben er óók bang voor , zulke jonge kinderen moet je in het verkeer goed begeleiden en deze mevrouw was met totáál andere zaken bezig en had geen oog voor waar de kinderen liepen !

  Beantwoorden

 17. J@n.
  nov 21, 2010 @ 00:05:43

  Het is inherent aan het verkeer van vandaag de dag dat je er zonder geluk niet zonder kleerscheuren vanaf komt….En dat was vroeger ook al zo. Met andere woorden Riet, we hebben geluk dat we nog leven.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  En tóch zijn er méér dan genoeg mensen die zich uitsluitend op “vakmanschap” beroepen als ze schadevrij rijden .Zij realiseren zich totáál niet dat ze menigmaal door de oplettendheid van ándere verkeersdeelnemers gered zijn uit een gevaarlijke situatie die ze zélf veroorzaakt hadden!

  Beantwoorden

 18. lind@
  nov 20, 2010 @ 21:36:20

  Daar ben je echt goed mee weggekomen en het kind mag blij zijn dat jij achter het stuur zat. Je ziet nog te vaak bellende en hardrijdende mensen op de weg.
  Zo’n situatie is vreselijk maar het houd je scherp en de lezers ook.
  Fijne zondag.
  Lind@

  @ Lind@
  Dat is ook de reden dat ik er over schrijf , je rijdt soms toch min of meer op de automatische piloot en dan kan het geen kwaad weer eens met de neus op de feiten gedrukt te worden .
  Zolang er één van de twee partijen goed oplet komt het meestal nog op z’n pootje terecht ,want natuurlijk heb ik óók wel eens niet m’n dag en kom ik daar goed mee weg omdat een ánder goed oplet !

  Beantwoorden

 19. joke
  nov 20, 2010 @ 21:12:34

  Een vreselijke ervaring Rietz, je zou zo’n vrouw even door elkaar willen rammelen. Ik hoop voor je dat je er vannacht niet wakker van wordt. Waarschijnlijk heeft jouw moederinstinkt je extra doen opletten. Het vaderinstinkt werkt natuurlijk ook. Gelukkig is het weer goed afgelopen.
  Groetjes.

  @ Joke
  Ik heb getwijfeld of ik uit zou stappen om de vrouw erop aan te spreken ,maar het is een drukke weg en daar kun je het verkeer beter niet onnodig ophouden .
  Ik ben héél dankbaar dat m’n onderbewustzijn me een seintje gaf ,gelukkig heb ik er niet over gedroomd ( het gebeurde woensdag al .!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: