rondje Vliet

Ik ben nog dagelijks blij dat we ,nu al bijna 23 jaar, niet meer in Den Haag wonen!
In  heel veel wijken is daar amper een sprietje groen te vinden en moet je op de fiets of in de auto stappen vóór  je een wandeling in het groen kunt  maken .
Geboren en getogen in Den Haag zijn we natuurlijk wel échte stadsmensen en het was bést lastig een nieuwe woonstek te vinden toen we ,wegens de verpaupering ( en nog wat ellende) van grote delen in die stad , uit Den Haag weg wilden .

We zagen onszelf niet het platteland doorploegen ,een beetje rust is leuk maar zovéél……. daar moet je toch ff niet aan denken als  stadskinderen.
In de oude dorpskern van Rijswijk vonden we precies wat we zochten ,een kleine eengezinswoning in een mini-stadje met overal veel groen !

Omdat vrijwel alle huizen in de buurt een voortuin hebben wandel je langs veel groen naar het park , een van de twee mini bossen  op loopafstand of richting de Vliet , het water dat  Rijswijk passeert op zijn weg van Delft naar Leidschendam .
Wij lopen vaak een rondje om een deel van de Vliet , waar op zomerse weekenddagen allerlei boten en bootjes de plaats innemen van de containerschepen die er op weekse dagen voor zorgen dat de Hoornbrug regelmatig voor verkeersoponthoud zorgt !

Over  een loop- en fietsbrug steken we dan de Vliet over waar je het  leuke uitzicht  hebt van de vorige foto ……..

……. áls  je de goede kant op kijkt dan hé, want aan de andere kant van de brug blijkt hóe dicht Rijswijk aan de snelweg ligt .

Niet dat we dát als een nadeel ervaren ,integendeel , sinds we uit Den Haag weg zijn ligt iédere bestemming minstens 20 minuten rijden dichterbij .

Uiteindelijk zijn en blijven we stadskinderen …. maar dan wél in  de kleinschaligheid  van een dorp !

Advertentie

20 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Truus
  okt 06, 2010 @ 21:55:58

  Kortom, jullie hebben het daar reuze naar je zin. 🙂
  Wij ook hier in Almere als Amsterdammers.

  @ Truus
  Ik ken Almere helemaal niet ,maar ik hoor vaker dat het daar leuk wonen moet zijn als stedeling die toch ietsje meer “buiten”wil zijn .

  Beantwoorden

 2. Margrietgeniet
  sep 26, 2010 @ 17:32:50

  Hi Rietepietz, nou…wij zijn echte uit-de-klei-getrokken dorpsmensen, die graag af en toe een stad bezoeken en dan blij zijn weer heelhuids ons durp te bereiken. Veeeeeeeel groen en een beetje cultuur, leuk restaurantje…prima
  o.t. Rietz, je bent een schat, met mijn broer gaat het goed en ik kom binnenkort weer on air (la-we-maar-zeggen)

  @ Margriet
  Hi ,leuk om wat van je te horen en fijn dat het goed gaat .Niets mis met dorpsmensen hoor ,integendeel .Hier heerst ook een dorpsachtige sfeer en daar voel ik me héél goed bij.Een beetje aandacht van en voor de mensen in de buurt voelt als een warm bad !Ik heb dus éigenlijk het best van álles !
  Als ik weet waarom mensen niet loggen blijf ik toch regelmatig op mijn rondje even kijken ,soms zet ik dan even iets neer .Ik link nooit zómaar bloggers ,dat doe ik pas als ik het gevoel heb dat ik de mens achter de log een beetje ken 😉

  Beantwoorden

 3. tagrijn
  sep 26, 2010 @ 01:58:09

  Ik woon ook vlak bij de Vliet, en fiets daar regelmatig rond. Je hebt er ook de Vlietlanden op de grens van Leiden en Leidschendam. Wist je dat de Vliet nog is gegraven door de Romeinen? Het heette toen de Corbulogracht. Die Romeinen hadden een nederzetting Matilo, een paar honderd meter van mijn huis. Zij maakten die verbinding vanaf de Rijn, vlak langs mijn huis en zo naar Delft.

  @ Tagrijn
  Ja de Vlietlanden ken ik inderdaad , we fietsten daar wel eens . De rest van de historie is nieuw voor me ,het maakt wél duidelijk hoe de gemeente Voorburg aan een Corbulo kade en Corbulo plein komt .
  We zouden elkaar misschien wel per boot kunnen bezoeken Tagrijn ,al komen we dan niet voor elkaars deur uit , maar een picnick aan de oever van de Vliet zou moeten kunnen 😉

  Beantwoorden

 4. Renersmurf
  sep 25, 2010 @ 22:35:26

  Goh, en ik maar denken dat alle steden wel voldoende parken hadden en zo.

  Ik ben in elk geval goed voorzien, en in alle omgevingen bevindt zich wel een natuurgebied!

  @ Renesmurf
  Ja ook Den Haag hééft natuurlijk wel parken , het Zuiderpark , het Westbroek park en een bos achtig gebied de bosjes van Poot ,uiteraard is ook het duingebied en nog wel wat kleinschalig groen maar de stad is héél groot en er zijn flink wat wijken waar nauwelijks groen te vinden is en de straten , mede door de verpaupering ,daardoor niet aantrekkelijk om te wandelen !

  Beantwoorden

 5. Liesbeth
  sep 25, 2010 @ 11:45:51

  Best ideaal hoor. Ik vind het wel herkenbaar. Ook ik zou niet buiten de stad kunnen maar toch ook wel meer “buiten” willen wonen. Alhoewel ik er nu wel beter aan zou kunnen wennen denk ik, helemaal weg, lekker rustig..heerlijk.

  @ Liesbeth
  Lekker rustig wonen is één ,maar voor ieder wissewasje in de auto moeten stappen is toch ook weer niet mijn idee van ideaal .De meeste stadsmensen redden het uiteindelijk niet op het platteland en het geeft vaak problemen als mensen stadsmensen een boerderijtje kopen .Ze ergeren zich vaak aan “het boerenleven ” en de rust waar ze nou juist voor gingen 😉

  Beantwoorden

 6. Redstar
  sep 25, 2010 @ 08:29:00

  Zo dicht bij de snelweg zou ik niet willen wonen. Sterker, waar ik nu woon heb ik het zo naar mijn zin. Ik zou met tegenzin weg gaan als dat zou gebeuren. Ik kom graag in steden, echt, maar om te wonen is het niets voor mij 😀

  @ Redstar
  Ik kan me er álles bij voorstellen , zeker als je de rust gewend bent is wonen in een grote stad geen pretje .
  Ik ben vaak een beetje jaloers als jij over je woonomgeving blogt maar ik weet zéker dat ik té veel stadsmens ben om het daar te rooien . Het nadeel is ook dat je niet zonder auto kunt en bij het ouder worden is het natuurlijk afwachten hoelang je in staat bent veilig te rijden .
  Voor ons is dit dus een heel mooie tussenweg waar we heel gelukkig bij zijn .

  Beantwoorden

 7. Morgaine
  sep 25, 2010 @ 07:37:44

  Ja dat heb ik nu ook, ook ik zou zo’n stek willen vinden, heb het nu ergens ook wel maar toch, het mag nog meer platteland zijn 😀

  Jullie zitten op een prachtige stek als je het mij vraagt.

  XXX

  @ Morgaine
  Klopt , in mijn gevoel hebben we van álles het beste , de gemoedelijke kleinschaligheid ( en het groen ) van het platte land met de gemakken van de stad .Zo voelt het voor mij in ieder geval aan 😉

  Beantwoorden

 8. Leidse Glibber
  sep 25, 2010 @ 00:51:32

  De Vliet is eigenlijk best wel lang he, hij begint bij ons en eindigd bij jullie.

  @ Leidse Glibber
  Hij gaat bij ons dus ook nog door naar Delft en eigenlijk weet ik niet precies waar de Vliet anders gaat heten !

  Beantwoorden

 9. Hanny
  sep 24, 2010 @ 23:54:01

  Wees blij dat niet iedereen wil wonen waar jij woont. Het zou er wel heel erg druk worden. Er zijn slechtere plekken te bedenken om te wonen dan waar jullie wonen.
  Maarrrr, geboren en getogen in Den Haag, en vervolgens inwoonster van Amsterdam, ben ik blij dat ik het drukke westen ben ontvlucht en de rust en de ruimte om me heen heb van het Friese land. Zo af en toe naar de stad vind ik leuk. Maar zo af en toe is meer dan genoeg.

  @ Hanny
  Ja toch zie je wel steeds meer dat kleine gemeenten het niet meer redden , je moet wel heel veel over hebben voor de rust want er is meestal niéts meer aan winkelvoorzieningen .Zonder auto begin je er niets en zodra je dus niet meer kunt rijden slaat de eenzaamheid makkelijk toe . Waar ik nu zit kan ik vrijwel alles lopend of fietsend bereiken !Dat zal in Friesland op veel plaatsen toch anders zijn .

  Beantwoorden

 10. Pia
  sep 24, 2010 @ 23:04:20

  Ik woon niet te ver van Gouda af, maar zou zelf niet graag in een stad wonen. Geef mijn dan het landelijke van Stolwijk of Bergambacht maar.Ik vond het vakantie als ik die richting ging om te gaan werken. Nee dan Waddinxveen, hahaha, geen landelijkheid meer aan. Als mijn broer eens in de zoveel jaar het “dorp” binnen rijdt, moet hij eerst op de plattegrond kijken waar hij nu weer zit. Ze bouwen alles vol. Geef mij een dijkhuisje met een geit, kippen en een schaap. Lijkt me heerlijk.

  @ Pia
  O ja , Stolwijk en Bergambacht zijn béélschoon , een feestje om dáár tijdens een vakantie heen te fietsen . Deden we ook vaak als we in de karavan van m’n zus logeerden die in Stolwijk stond .
  Waddinxveen ben ik ook lang niet meer geweest , kwam nog wel eens bij “de boer” om eiereren en kaar te kopen en zag toen inderdaad al de voorbeden van nieuwbouw ,jammer !
  Maar op zo’n dijk wonen zou me dan weer nét ff té zijn 😉

  Beantwoorden

 11. Aukje
  sep 24, 2010 @ 17:30:15

  Heb er zelf ook gewoond, weet precies wat je bedoelt.

  @ Aukje
  Je zit er nu ook nog in de buurt als ik me goed herinner ,best aan te fietsen als ik weer DE puntjes heb 😉

  Beantwoorden

 12. Hartelijke Hulk
  sep 24, 2010 @ 17:25:31

  Owwwwwwww, ik zie genoeg fietspaden.
  Daar komt de Hulk ooit eens flink wielrennen!

  @ Hulk
  O ja , langs de Vliet kun je een behoorlijk stuk fietsen ,wij houden het meestal op wandelen ,al fietsen we ook wel eens naar Delft .Maar lopen is minder slecht voor het “ondereind van m’n rug ” tussen jou en mij gezwegen !

  Beantwoorden

 13. Min
  sep 24, 2010 @ 16:40:31

  Ha mijn geboortewater de Vliet is natuurlijk altijd prachtig 😉

  @ Min
  Je hebt er dan vast ook wel in gezwommen ,dat zie je tegenwoordig niet zo veel meer ,alleen als het héél warm is soms door mensen die even uit hun bootje duiken .;-)

  Beantwoorden

 14. Astrid
  sep 24, 2010 @ 15:31:00

  Ik ben ook een Haagse, en woon er nog steeds. Wij zijn 10 jaar geleden verhuisd van een beneden woning naar een flat 13 hoog en dat bevalt ons ook erg goed.
  Wij genieten ook erg van het schouwspel van de wolken aan de hemel en het uitzicht over heel Den Haag tot aan de kust en aan de andere kant kijken we tot aan de Waterweg.
  Het Rijswijkse bos, Overvoorde en het Zuiderpark daar wandelen we ook zo naar toe en van hieruit zitten we zo op de fiets in het Westland waar het ook heerlijk vertoeven is.
  Daar waar jij woont Riet is het ook hartstikke fijn zoals je zelf schrijft maar ik moet er niet meer aan denken om in een rijtjeshuis in een straat te wonen.
  En zo zijn we toch allebei tevreden waar we wonen.

  Fijn weekend en groetjes Astrid

  @ Astrid
  Jullie wonen ook aan het randje Den Haag /Rijswijk ,dan heb je inderdaad groen genoeg in de buurt .
  Een flat heeft natuurlijk weer andere voor-en nadelen dan een rijtjeshuis .Hoog wonen is qua uitzich natuurlijk gewéldig maar niets voor mij met een beetje hoogtevrees ,ik zou nooit op het balkon durven 😉

  Beantwoorden

 15. joke
  sep 24, 2010 @ 13:29:47

  Jullie hebben een goed stekkie gekozen alle voordelen van buiten wonen en in de stad in no time.
  Groetjes.

  @ Joke
  We hadden wél een beetje geluk ,als we ons vorige huis 45 jaar geleden niet gekocht hadden zouden we nooit hier terecht zijn gekomen .Het is inderdaad heel fijn wonen hier met nog ouderwetse burenhulp en een beetje sociale controle !

  Beantwoorden

 16. Leo
  sep 24, 2010 @ 11:39:45

  IK herken veel van wat je beschrijft Rietz. Wij maakten ongeveer hetzelfde mee. En hebben door de gekozen woonstek ook een voorsprong van 20 minuten op hen die in het oude deel van Amsterdam bleven wonen. De Vliet bij jullie is de Amstel voor ons. Ook prachtig om even langs te wandelen en te genieten van de watervogels en de schitterende vergezichten. Ook al rukt de stad steeds verder op…

  @ Leo
  Ja die oprukkende stad zie je overal ,we ontliepen een jaar of 10 geleden ternauwernood een anexatie door Den Haag ,het had dan snel gedaan geweest met ons groene buurtje .
  We rijden nog regelmatig door onze oude buurt in Den Haag ,je zou er depressief van worden .Ik weet niet of ik nog in leven zou zijn als ik daar had blijven wonen ,we vereenzaamden daar want bijna niemand sprak nog Nederlands ,en de buurt vervuilde .De vroegere gegoede middenstandsbuurt waar ik geboren werd is nu een “achterbuurt ” met gore lappen voor de ramen en vage winkeltjes die niet onderhouden worden .
  Men is er gedeeltelijk met nieuwbouw bezig ,best mooie huizen maar de mensen die dat kunnen betalen willen daar niet wonen en ik geef ze geen ongelijk .Het is er troosteloos en vies .

  Beantwoorden

 17. lind@
  sep 24, 2010 @ 11:21:13

  Ik ben zelf ook een hagenees maar moet er niet aan denken om daar te wonen. Wekelijks kom ik er voor mijn moeder maar ga dan met openbaar vervoer.
  Gouda is ook superdruk ( binnenstad)alleen zit je zo in het groene hart. Toch vind ik het heerlijk als ik op Texel ben, de ruimte en zo..
  Fijn dat je je thuis voelt in Rijswijk.
  Lind@

  @ Lind@
  Ik ken Gouda alleen van het touristische centrum en dát lijkt me heel gezellig .We kwamen er regelmatig toen mijn zus nog leefden en wij haar bezochten in Stolwijk waar zij een stacaravan had . Ik hoop dat je moeder in Den Haag nog naar haar zin woont want als je ouder wordt is verhuizen best moeilijk .Wij rijden ook nog heel regelmatig door Den Haag omdat we nog vaak in Scheveningen werken ,ik ben héél blij er weg te zijn !

  Beantwoorden

 18. J@n.
  sep 24, 2010 @ 10:50:11

  Mijn eerste levensjaren heb ik doorgebracht in Eindhoven, maar ik zou er niet aan moeten denken om in de randstad te moeten wonen en nou weet ik wel dat de randstedelingen Eindhoven als een plattelandsgemeente zien, dus ik ben dan ook geen stad gewoon, maar ik prefereer toch de ‘rust’ van Weert, daar is het mij al druk genoeg.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  Een beetje drukte is wel gezellig maar de betaalbare wijken in Den Haag zijn ábsoluut geen prettige woonplekken meer .
  Maar voor een plattelandsgemeente zijn we toch teveel ge(ver)wend aan “alles in de buurt hebben “. Bovendien zou ik niet zover van de kust af kunnen wonen ,inderdaad toch best wel een beetje verwend en ik realiseer me bijna dagelijks wat een geluk we hadden dat we dit huis konden kopen .
  Ik ken Weert niet maar het klinkt heel gezellig en uit één van je logjes ( of was het Joke) weet ik dat jullie het heel gezellig hebben met de flatbewoneers onderling , dat is goud waard .

  Beantwoorden

 19. marion
  sep 24, 2010 @ 08:53:31

  Het is inderdaad de ideale woonplek, met zijn prachtige lanen, ik vind het altijd heerlijk als we er doorheen rijden.
  Fijne dag, groetjes, Marion.xxxx

  @ Marion
  Ik ervaar het ook nog steed als een beetje luxe dat we hier kunnen wonen al zijn er vast wel meer mooie plekjes om te wonen .Er zijn in Den haag nog steeds wel een paar aardige buurten maar dáár is een huis niet meer te betalen .
  We hebben geboft met ons stekkie 😉
  lieve groetjes….xxx

  Beantwoorden

 20. Gisella
  sep 24, 2010 @ 07:22:08

  Ik ben officeel ook een stadskind, kom uit Haarlem maar heb me hart toch verloren aan het mooie friesland en hoe rustiger hoe beter :-)Maar jullie hebben jullie plekje gevonden aan de rand van en zo kan je overal toch dichtbij zijn.

  @ Gisella
  Misschien was Haarlem vroeger ook niet helemaal zo groot als Den Haag .
  Ik zou in Friesland , hoe mooi ook ,niet kunnen aarden dat heb ik wel ondervonden tijdens vakanties .
  Maar nu hebben we inderdaad “het beste van alles” ,stadse gemakken en dorpse geneugten en bovendien de snelweg om de hoek !

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: