Soms….

……. vraagt  iemand iets in een reactie dat je aan het denken zet .
Bij het logje “een 10 met griffel” schreef Albert óf  Mara in een reactie ;

“Heb jij dat ook wel eens Riet, dat je je afvraag “Hoe lang mogen we SAMEN van het leven genieten?”

Met volgend jaar 50 jaar huwelijk op de teller lijkt het wel zéker te zijn dat we “iets over de helft zijn” maar daar staan we natuurlijk niet dagelijks bij stil !
Toch is 50, of meer  jaren huwelijk  niét vanzelfsprekend en dan heb ik het niet eens over de huidige echtscheidingsrage. Op onze leeftijd weet je wel dat het gras aan de overkant alleen maar groener lijkt !
Nee … in lange huwelijken is de énige serieuze belager van het huwelijksgeluk ene  ” magere Hein” die voor het vervullen van de belofte  “tot de dood ons scheidt ” op de meest onmogelijke tijdstippen zijn slachtoffers zoekt . Ook éne “Maarten ” die een grote pijpenverzameling schijnt te hebben  probeert áltijd weer mensen met pijp en al in te lijven.

Mijn oudste zus verloor  negen jaar geleden haar man  aan de eerder genoemde  ” Hein”,  zij kwam toen nog 6 jaar tekort voor het gouden huwelijksfeest, mijn tweede  zus moest zélf op stap met  Hein, krap 3 jaar voor haar 50 jarig huwelijk .
Ik schrijf dat nu redelijk luchtig neer maar, geloof me , dát zijn de momenten waarop je  geconfronteerd wordt met de gedachte dat je 50% kans hebt ooit alleen verder  te moeten .

Ruim negen jaar geleden  deed “magere Hein” een poging Henk van me los te wrikken, maar Henk gaf niet thuis, ging z’n darmkanker te lijf met álle behandelingen die maar mogelijk waren en gaf  “Hein” het nakijken, uiteraard  mede dankzij een heleboel artsen en veel geluk.

Ik zie mezelf nóg  op de bank zitten die tweede avond  dat Henk in het ziekenhuis lag.
Ik had hem na het bezoek achter gelaten met slangetjes in z’n lijf op iédere  plek waar maar een gaatje was en een jaap van 30 cm in z’n buik die er die morgen in gemaakt was .

In een rustig moment na heel veel telefonisch medeleven drong het tot me door dat “samen op de bank hangen ”  misschien wel tot het verleden zou gaan behoren  en dat was bést even slikken.
Wat me op dat moment het meest getroost heeft was de gedachte dat ik in ieder geval fit genoeg was om hem zelf te kunnen verzorgen zolang dat nodig was .

Het was mooier dan de wittebroodsweken toen hij thuis verder kon herstellen, al volgden er nog 6 maanden chemokuren ….  “Hein” was voorlopig flink op afstand gezet .
Als we volgend voorjaar 50 jaar getrouwd zijn is het allemaal alweer 10 jaar geleden , als “Hein” zich koest houdt wordt Henk dan 75! Ik zie jullie denken ……… als dát geen  redenen genoeg zijn voor een feestje ?

Al schrijvende moet ik het daar wel mee eens zijn, maar … zelf ben ik liever niet zo vreselijk het middelpunt !
Steeds vaker vragen de mensen om ons heen “wat we er aan gaan doen”  en ik ben een béétje gezwicht door een felicitatie moment van twee uur te beloven .
Voor mij is éigenlijk de hoofdzaak dat 50 jaar met Henk op zichzélf al een feestje was, én nog steeds is …….. al heb je bij iéder feestje wel eens een kater, maar  dáár leer je wel mee omgaan in een halve eeuw !

les103.gif picture by rimpelrat

Advertentie

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Truus
  okt 07, 2010 @ 10:34:23

  Dat jullie van elkaar houden, dát is me wel duidelijk Rietepietz. 🙂
  Een luchtig gechreven logje waar een boel verdriet in verwerkt zit.

  @ Truus
  Je leest prima tussen de regels door ,ik hou niet zo van drama maar natuurlijk heeft ook óns huisje soms z’n kruisje .
  En dat “houden van ” blijft een wondertje waar we heel blij mee zijn !

  Beantwoorden

 2. Leo
  sep 18, 2010 @ 08:51:28

  Wat een wonderschoon blogje Rietz. Als iets ware liefde verwoordde dan deze woorden wel. En ik zie voor jullie op deze wijze toch nog wel een kans op die twee keer vijftig hoor….

  @ Leo
  Dankjewel Leo , mooi compliment en eerlijk gezegd leven we ook met de gedachte dat 50 jaar pas een begin is .

  Beantwoorden

 3. Tham
  sep 17, 2010 @ 13:45:17

  50 Jaar samen is heel wat, als je kijkt naar mensen die voordat Hein komt het huwlijk al uit zijn gestapt.Dat vind ik nog triester.
  De vreugde van het jarenlange huwlijk is top.
  Mijn ouders haalde net de 50 jaar voor mijn vader heen ging. Het is nu 14 jaar geleden maar mijn moeder is nooit meer dezelfde geweest nadien, ze rouwt nog steeds om het gemis van mijn vader.
  50 jaar samen is een feest!..maar voor de twee geliefden nog het meest.
  Tham zelf is nu 32 jaar getrouwd en we hopen ook de 50 te halen…

  @ Thamara
  Het is inderdaad heel moeilijk om je “maatje” te veliezen als je daar al zo lang één mee was .
  Als je jong bent wanneer je alleen komt te staan zijn er vaak nog veel redenen om het leven weer op te pakken al komt de klap juist dan vaak hard aan !
  Ik heb grote bewondering voor Marion die weduwe werd na bijna 60 jaar huwelijk ,ze pakt het leven weer op en kan genieten van alles dat ze nog heeft . Natuurlijk heeft ze haar mindere momenten maar is heel gemotiveert om er nog iets van te maken .Misschien heeft jouw moeder wat meer aanmoediging nodig ,soms denken mensen dat je geen plezier meer mág hebben na het overlijden van de partner .

  Beantwoorden

 4. Renesmurf
  sep 17, 2010 @ 00:31:14

  Het grote nadeel van het leven is de dood, die komt.
  En dat vind ik een nare gedachte.
  Tot die tijd genieten we er maar van, elke dag is er weer eentje!

  @ Renesmurf
  Het is helaas ook de énige zekerheid die we in het leven mee krijgen ,vroeger of later moeten we er allemaal aan geloven . We maken er dus maar het beste van !

  Beantwoorden

 5. tagrijn
  sep 16, 2010 @ 19:23:15

  Als je samen grlukkig bent, vind je natuurlijhk van niet, maar een halve eeuw met dezelfde persoon onder één dak leven is een hele prestatie. We komen allemaal op het feest!

  @ Tagrijn
  Klopt , ik vond het zeker géén grote prestatie maar … misschien denkt Henk daar wel stiekem anders over 😉
  Het heeft wél geholpen dat wij allebei nog “onder moeders vleugels ” vandaan kwamen .Dan wéét je nog niet beter dan dat je rekening met elkaar zult moeten houden , compromissen moet sluiten en nog wel het een en ander dat reuze kan helpen om een huwelijk in stand te houden .

  Beantwoorden

 6. Min
  sep 16, 2010 @ 14:13:11

  Nou dan feliciteer ik jullie hartelijk met 49 jaar op de teller.
  Je had natuurlijk ook kunnen zeggen dat je een feestje gaat geven van 2 x 50 minuten 😉

  @ Min
  Dat is éigenlijk zelfs een leuk symbolisch idee …;-)

  Beantwoorden

 7. lind@
  sep 16, 2010 @ 12:00:04

  Wat heb je het mooi beschreven en wat een geluk dat jouw mannetjes vechtlust sterker was dan die ziekte.
  Het mag best een feestje waard zijn, dat jullie elkaar nog hebben en zo lang al.
  Lind@

  @Linda
  We zijn héél blij dat het zo goed uitgepakt heeft ,maar helaas is voor veel mensen vechtlust alléén niet genoeg .
  Je moet óók behoorlijk wat geluk hebben om erdoor te rollen .We hebben ook echt het gevoel dat we een heleboel jaren cadeau gekregen hebben .

  Beantwoorden

 8. rietje
  sep 16, 2010 @ 09:15:28

  hai Riet, meid ik hoop echt dat je dit feest volgend jaar samen kunt vieren!wat ’n feest zal ’t worden! ik leef mee hoor! alvast ’n fijn weekend, liefs rietje

  @ Rietje
  Tja aan óns zal het niet liggen , wij gáán ervoor !

  Beantwoorden

 9. Gisella
  sep 16, 2010 @ 08:12:16

  Zo dat is al heel lang samen en als je hein en de pijpen buiten de deur laat, dan kunnen jullie ook nog heel lang samen zijn.
  Maar wat een schrik 10 jaar geleden met Henk gelukkig heeft hein hem toen niet gevonden zeg… Ja dan kom je er achter dat het niet gaat om blijven we nog bijelkaar maar van hoe lang hebben we elkaar nog..

  Wij komen pas kijken, we zijn bijna 15 jaar getrouwd en dat is dan echt niet lang 🙂

  @ Gisella
  Toch is die 15 jaar van jullie al heel wat , ik weet dat ik in die bijna 50 jaar nog geen 10% aan problemen voor de kiezen heb gehad die jij in die korte periode al hebt moeten mee maken .Gelukkig is dat niet altijd de oorzaak van een breuk , vaak maakt het de band juist hechter omdat je zo op elkaar kunt vertrouwen . Ik hoop dat jullie dus ooit ook in rustiger vaarwater een 50 jarig huwelijksfeest mogen vieren .

  Beantwoorden

 10. joke
  sep 16, 2010 @ 01:02:36

  En daarom moeten we maar elk jaar al is het dan maar met z’n tweetjes vieren dat we het alweer gehald hebben, bij een kroonjaar kunnen we dan altijd nog bekijken wie de uitverkorenen zijn om het mee te vieren. 🙂

  @ Joke
  In tegenstelling tot de mopjes vergeet Henk onze trouwdag nóóit en zijn we ons inderdaad goed bewust dat we met elkaar boffen . De kroonjaren worden tegenwoordig inderdaad vaak met wat meer mensen “herdacht” al is het wel eens verdrietig dat er al zoveel mensen “die er bij waren ” er niet meer zijn ,logisch natuurlijk maar niet minder een gemis !

  Beantwoorden

 11. Pia
  sep 15, 2010 @ 22:53:55

  We nemen alles maar voor lief, inderdaad, totdat we met de neus op de feiten gedrukt worden. Wij hadden niet verwacht dat Arno’s ouders de 55 jaar zouden halen. Pa met heel zware astma al vanaf zijn jeugd. Dus een dubbel feest dat hij nog kon genieten met zijn meegenomen rollator in de Apenheul. Mijn vader en moeder hebben nog net de 25 jaar mogen meemaken, terwijl hij al ziek was. Dat is dan een heel dubbel gevoel. Als het goed is behalen wij volgend jaar de 30 jaar en als we de kans van blijven ademen hebben hoop ik die mijlpaal van jou en Henk te behalen Riet. Ik zou zeggen; lekker gek blijven doen en genieten saampjes. Ik wacht op je log over het 50 jarig huwelijk.

  @Pia
  Nou dat log erover moet je dus nog een half jaar geduld voor hebben 😉 maar áls je iets feestelijks wilt regelen moet je helaas al vér vooruit reserveren ,best angstig !
  Een gewéldige mijpaal van je schoonouders die ook wel bevestigd dat je het bést het 40 jarig huwelijk góed kunt vieren .Je bent dan nog relatief jong en hebt er zelf dan nog het meest aan .Wij zijn toen met de naaste familieleden een weekend naar een bungalowpark geweest , groot plezier geweest maar dat zou ik nu al best zwaar vinden .
  30 jaar is trouwens voor tegenwoordig al een héle mijlpaal !
  Jammer dat jouw ouders daar al niet meer aan toe kwamen .

  Beantwoorden

 12. Leidse Glibber
  sep 15, 2010 @ 21:24:47

  Laat die pipenuitdeler voorlopig nog maar wegblijven.
  50 jaar wat gaat de tijd snel he, ik besefte mij van de week dat het bij ons ook alwer 24 jaar is eerdaags.

  @ L.Glibber
  We hebben alle pijpen al verstopt hoor 😉
  Dat wordt dus volgend jaar óók een feestje , een zilveren bruiloft is ook niet niks !

  Beantwoorden

 13. Redstar
  sep 15, 2010 @ 21:23:21

  Je hebt volkomen gelijk dat de duur van een huwlijk op latere leeftijd afhankelijk is wanneer Hein en Maarten komen buurten.
  Goed dat Henk de strijd gewonnen heeft. Nu Hein en Maarten nog maar even uit de buurt houden!

  @ Redstar
  We hebben geluk gehad en dat beseffen we nu meer dan ooit .We laten gewoon geen mannen binnen 😉

  Beantwoorden

 14. marion
  sep 15, 2010 @ 19:03:22

  Het is een gift, als je zo lang bij elkaar mag zijn.
  Wij hebben de 60 jaar net niet gehaald, hoe ouder je bent, hoe moeilijker je elkaar kunt missen.
  Hoop dat er voor jullie nog een heleboel jaren bij komen.
  Groetjes, Marion, xxxx

  @ Marion
  Dat ben ik helemaal met je ,wij realiseren ons dat dés te beter sinds Henk zo ziek was .
  Ik heb bewondering voor hoe jij je erdoor slaat , ik ken weinig mensen die zó goed het beste uit een vervelende situatie kunnen halen ….jaha…. dat is wél waar 😉
  Je was weer supergezellig vanmiddag XXX

  Beantwoorden

 15. J@n.
  sep 15, 2010 @ 18:07:21

  Wij zitten aan de 44 jaar en moeten het nog maar zien te halen, hoewel, volgend jaar is dat dus 45 dat zit er met ons een verschil van 5 jaar…..Ja, tellen…..!
  Maar goed, in 5 jaar kan er veel gebeuren. Alvast gefeliciteerd, voor het geval ik het volgend jaar zal vergeten, want die kans is niet denkbeeldig. Help me er tegen die tijd nog maar eens aan herinneren.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  Ik zal de felicitaties wel alvast bewaren , dan zijn dié alvast binnen 😉 .
  Inderdaad moeten we het óók eerst maar zien te halen .
  We hadden voor het 40 jarig huwelijk een mooi feest op een bungalowpark geregeld maar er kort voor bleek dus dat Henk niet goed in z’n vel zat .We wisten tijdens het feestelijke weekend gelukkig nog géén uitslag van de onderzoeken ,die klap kwam een week later .We zijn dus wat angstig om iets groots te regelen .

  Beantwoorden

 16. Elmar
  sep 15, 2010 @ 16:56:32

  Mijn ouders hopen ook Hein nog even op afstand te houden en op 21 december hun 50 jarig huwelijk te kunnen vieren. Zij hebben kinderen en kleinkinderen uitgenodigd op een cruise om samen van dat heugelijke feit te kunnen genieten.
  Ze zijn vandaag richting het zonnige zuiden vertrokken en daar weet Hein ze vast niet te vinden! 😉
  groetjes,
  Elmar

  @ Elmar
  Wat grappig dat is ook de trouwdatum van mijn oudste zus .Dat is géén verkeerd feestje zeg ,kan me voorstellen dat kinderen en kleinkinderen zich met liefde “opofferen”.
  Wij hebben 40 jaar vrij groot gevierd en doe het nu wat rustiger .Laat ze óók oppassen niet tegen die pijpenverzamelaar aan te lopen hé!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: