béétje kriebeltjes…..

Ja natúúrlijk zit ik voor de TV als er reportages over de Nijmeegse vierdaagse uitgezonden worden.
In 2008 liep ik voor het eerst (en voorlopig het laatst) van m’n leven zélf mee en was al snel in de ban van de gewéldige sfeer die er bij dit evenement heerst.
+/- 40.000  lopers vieren een feestje, met nog minstens 2x zoveel mensen langs de kant van weg, in een grote verbroedering zonder wanklanken.
Kom er eens om in voetbalkringen!

“Sport moet je dóen”, zeg ik altijd als ik mensen voor de buis zie hangen om sport te kijken maar voor de vierdaagse van Nijmegen maak ik een uitzondering. Het is natuurlijk gewéldig om zelf mee te lopen maar ook in de TV uitzendingen krijg je een aardig beeld van wat de lopers bezield om in 4 dagen 120, 160 of 200 kilometer te lopen én wat ze soms moeten afzien!

De “contactdrempel ” is laag onder de lopers die in van álles verschillen, de sekse ,de nationaliteit, opleiding en leeftijd, het maakt allemaal niéts uit!
Iedereen helpt iedereen waar dat nodig is en maakt een praatje dat in zéér diepe gesprekken kan uitmonden .

Indrukwekkende interviews ook op de TV, neem de kleine Lara van Stokkem!
Ze loopt mee om geld bij elkaar te krijgen voor KIKA om kinderen met leukemie te kunnen steunen en ze wéét waar ze het over heeft want ze had zélf in haar jonge leventje al 2x leukemie. Ook haar ouders lopen voor het eerst mee om hun dochter te steunen!

Waar “onze” duurbetaalde voetballers voor een paar uurtjes voetbal tonnen opstrijken loopt Lara 120 kilometer in 4 dagen  om (waarschijnlijk) slechts een fractie van dat bedag binnen te halen voor ánderen . Voor haar géén team verzorgers zoals bij de voetballers, wie blaren loopt in de vierdaagse moet gewoon op z’n beurt wachten bij de EHBO post en dat kan bést 2 uur duren .
De lichamelijke inspanning  van zo’n voetballer tijdens een wedstrijd staat in géén vergelijk met wat deze kleine meid in die 4 dagen zal moeten afzien!

En dat is slechts één verhaal …maar vrijwel iédere loper heeft z’n verhaal en levert een topprestatie die  ik “onze”  in luxe wentelende voetballers nog niet zomaar zie  nadoen!
Net als vorig jaar beperk ik me dit jaar tot kijken want ,hoe gewéldig ik mijn deelname ook gevonden heb, er zitten voor mij aardig wat haken en ogen aan om mee te lopen!
Maar zeg nooit NOOIT ,het kriebelt bést een beetje als ik alles weer zie op TV.
Gelukkig heb ik nog wel even de tijd, de oudste loper is 91 jaar!
De schoenen staan veilig in het vet zal ‘k maar zeggen en éigenlijk heb ik alweer iets doms gezegd want………….

Toen onze oudste kleindochter laatst zei ;”dat wil ik ooit óók eens gaan doen “flapte ik eruit ; “wat leuk… dán loop ik met je mee, al moet ik “voor de gezelligheid ” dán natuurlijk ook 40 km per dag lopen i.p.v. de 30 die ik op grond van mijn leeftijd mag ……. laat ik maar hopen dat Jennifer vergeetachtiger is dan ik!

schoennieuw.jpg picture by rimpelrat

Advertentie

18 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. maurice
  jul 24, 2010 @ 20:58:23

  je hebt er indertijd leuke verslagen van gemaakt. merk ik, dat we al heel lang bijelkaar lezen….
  ik geniet ook v d tv-aandacht die de lopers terecht krijgen…!!

  @ Maurice
  Ja zeker wel , je had het nog vaak reuze moeilijk toen ik pas bij je las .
  Ik hoorde dat veel mensen de vierdaagse voor de eerste keer lopen omdat ze iets moeten verwerken ,een soort therapie dus eigenlijk die kan voorkomen dat je in een depressie wegzakt .Ik geloof daar wel in ,een vorm van zelfheling die medicijnen overbodig kan maken .
  Misschien moeten psychiaters vaker in die richting adviseren 😉

  Beantwoorden

 2. miss marple
  jul 24, 2010 @ 00:18:51

  Wat goed van je dat je de vierdaagse al een keer hebt gelopen! Tja…waarschijnlijk zit je nu wel vast aan je belofte aan je kleindochter, om mee te gaan lopen Rietje. Eigenlijk zouden die voetballers dat kleine meisje moeten sponsoren.
  Groetjes Mar

  @ Mar
  Zou ik niet héél erg vinden hoor 😉 het is een gewéldige belevenis om mee te maken en die zou ik best graag met deze kleindochter willen delen .
  Het is wél een heel geregel om onderdak te komen in die periode en het vervoer naar en , vooral ván, de “wedren”( start en finish) is slecht geregeld en geen pretje als je moe bent .Maar toch , di via gladiola móet je een keer gedaan hebben 😉
  Kleine Lara heeft haar kruisje en kreeg van de organisatie van KIKA een bijzondere onderscheiding , ze is nu officieel ambasatrice van KIKA , hélemaal verdiend natuurlijk !
  Het zou de voetballers inderdaad sieren als ze een wat geld steken in dit soort onderzoek i.p.v.in driedaagse bruiloften die een vermogen hebben gekost .

  Beantwoorden

 3. Qliekje
  jul 23, 2010 @ 16:11:56

  Hoi Rietepietz…ik kom eventjes buurten op deze gezellige blog. Goh wat een verhaal. Ik zou best zelf ooit eens mee willen doen. Zo’n vierdaagse heeft wel iets. Maar als ik dan hoor over die voetproblemen :S blaren prikken en dat soort dingen…brrrr….Kleine Lara vind ik super iig! En ook alle mensen die het hebben doorgezet. Pluim!

  @ Qliekje
  Gezellig je hier te zien ,altijd welkom hoor 😉
  Een vierdaagselopen is een belévenis ,zeker naar toe werken als je dat graag wilt .Met een goede voorbereiding kan iédereen het halen .Als er ruim 250 80+ ers meelopen én zelfs iemand van 91 móet het te doen zijn voor jongere mensen ! Een blaar is niet zo’n ramp hoor ,als je maar zorgt dat je zélf spullen bij je hebt dan hoef je niet te wachten bij de EHBO post .Ik schreef in 2008 veel logjes over de voorbereidingen ,in het archief zijn die te vinden voor als je “motivatie nodig hebt “;-)

  Beantwoorden

 4. Leidse Glibber
  jul 22, 2010 @ 22:21:04

  Ik kan mij helemaal indenken dat het kriebelt als je de beelden van de Vierdaagse ziet.
  Dat zal morgenmiddag nog erger worden denk ik.
  Neem aan dat je weet dat de intocht live op tv West wordt uitgezonden.
  Een sport waar ik een uitzondering voor maak om te kijken als ik thuis ben, is de Tour de France.
  Geweldig hoe die jongens elke dag weer afzien en dat gecombineerd met de mooie omgeving maakt het kijken naar sport opeens heel aantrekkelijk.

  @ L.Glibber
  Als ik heel eerlijk ben heeft destijds de éérste dag het meeste indruk op me gemaakt ,ál die mensen in de dorpen die er “zómaar” voor iedereen een feesje van maken op de éérste dag maar natuurlijk was ook de via gladiola gewéldig !
  De tour gaat eigenlijk ook véél te veel geld in om om nog sportiviteit te kunnen verwachten ,die kan mij in ieder geval niet boeien .Maar Henk uiteraard weer wél!

  Beantwoorden

 5. Min
  jul 22, 2010 @ 21:51:43

  Nou ik wandel best wel graag hoor..
  Maar pffft ik hoef niet met zoveel anderen te lopen en ook niet zover.
  Ik haal met heel wat moeite 20 km op een goede dag..

  @ Min
  Gelukkig móet er niets ,ik loop normaal óók niet dagelijks dit soort afstanden .
  Het is inderdaad best héftig om 4 dagen lang tussen duizenden mensen te lopen ,ook niet écht mijn idee van “lekker wandelen” .Ik zal ook nooit een jaarlijkse loper worden maar “de uitdaging” is leuk voor een keer .áls ik ooit nog een keer meeloop wil ik 40 km lopen .30 is goed te doen weet ik na 2008 .
  Toch is het héél apart om je onder te dompelen in “het sfeertje” 😉

  Beantwoorden

 6. inge
  jul 22, 2010 @ 20:26:17

  uhh met zn drie dan maar? Of vier?(An erbij?:) )

  @ Inge
  An ( en ik ) mag nog 30 km per dag ,de rest móet 40 voor het kruisje .Ik denk dat er voor jou té veel tijd in de training gaat zitten ,en dat is écht nodig om met plezier te kunnen lopen .je kunt dan ontdekken wat voor jóu noodzakelijk is tijdens het lopen want dat is tóch voor iedereen anders .
  Maar het lijkt me zonder meer gewéldig !

  Beantwoorden

 7. tagrijn
  jul 22, 2010 @ 20:22:23

  Ik heb de vierdaagse nooit gelopen en zal dat ook nooit doen. Maar het is wel een prestatie van al die mensen en vooral als ze er ook nog een doel mee hebben. Maar als jij met je 91e weer gaat lopen, loop ik mee. Deal?

  @ Tagrijn
  Je hangt Tagrijn , daar zit je aan vast ,whahahaha !

  Beantwoorden

 8. J@n.
  jul 22, 2010 @ 11:06:48

  Er zijn wel duizenden goedwillende voetbalsuporters die ook een hekel hebben aan ‘hooligans’ maar die wekelijks worden vermaakt met het voetballen en het kijken ernaar, dat aantal wordt met het lopen van tochten bij lange na niet gehaald Riet.
  Kortom; het vergelijken van voetballen en wandelen is als het vergelijken van appels en peren.

  @ J@n
  Daar zit wel iéts in J@n maar ik heb het dus eigenlijk méér over “het grote evenement ” zoals bijv. WK voetbal en vierdaagse .
  Het is natuurlijk mijn persoonlijke mening dat ik “meer respect heb ” voor de Lopers in Nijmegen én hun supporters dan voor de in de watten gelegde en duurbetaalde voetballers en hun overwegend overlast ( in mijn ogen dan ) veroorzakende supporterslegioen .
  Van kijkplezier heb ik in ieder geval tijdens de WK weinig gezien ( ik ken áárdig wat mensen die niét te genieten waren ) en zelfs jij hebt gemeld dat je weinig écht voetbal gezien hebt .
  Ik denk dat je het échte plezier in voetbal langs de lijn bij de amateurs zult moeten vinden en dáár kan ik me dan weer wél iets bij voorstellen 😉

  Beantwoorden

 9. rietje
  jul 22, 2010 @ 10:41:21

  hai Riet, ik weet nog goed dat jij meeliep! en ik kijk op t.v. ook naar de 4-daagse, wat ’n gezelligheid en ik neem m’n petje af voor jong en oud……fijne week, liefs rietje

  @ Rietje
  Het is een feestelijk happening voor zowel loper als kijker , waar ik ook ik mijn petje voor afneem 😉

  Beantwoorden

 10. joke
  jul 22, 2010 @ 10:11:42

  De 4 daagse is een geweldige happening maar helemaal niet te vergelijken met voetbal.Als de 4daagse ook elke week zou zijn of een keer per maand zou het een heel stuk minder spektaculair worden. En wat dacht je van het prijzengeld van de tennissers en tegenwoordig zijn er zelfs wielrenners millionair , het is ook het massale van het voetbal dat randfiguren aantrekt maar tohh ook duizenden plezier geeft elke week.
  Groetjes.

  @ Joke
  Nou er wordt ook wel het hele jaar gewandeld hoor , er zijn wekelijks legio wandeltochten maar de Nijmeegse vierdaagse is de énige die zo massaal is !
  Ik vind het een slechte ontwikkeling dat er in “de sport” tegenwoordig zoveel geld om gaat .Het tast de sportiviteit aan en zou éigenlijk geen sport meer genoemd mogen worden naar mijn idee .
  Het blijft een feit dat de Nijmeegse vierdaagse héél massaal is zónder wanklank ,een evenment waar sportiviteit hoog in het vaandel staat van zowel loper als publiek en de beloning slechts bestaat uit een “kruisje ” dat men nog zélf ( middels inschrijvingsgeld) moet betalen ook 😉

  Beantwoorden

 11. Jeroen
  jul 22, 2010 @ 09:51:21

  Goeiemorgen Rietz. Hoewel ik de 4-daagse nooit gelopen heb en het zelfs niet irl heb mogen aanschouwen, kan ik me je enthousiasme heel goed voorstellen. Nu vast beginnen met trainen zou ik zeggen 🙂 Wie weet zien we je dan over een paar jaar weer meesjokken…ehhh…wandelen natuurlijk 🙂

  @ Jeroen
  Ik zeg maar zo : ZEG NOOIT NOOIT” Jeroen , wie weet dat er ooit een selletje logger het dé ultime WM zal vinden ….!

  Beantwoorden

 12. marion
  jul 22, 2010 @ 09:23:22

  Ik denk dat iedereen, die dit ziet denkt, dat zou ik ook wel willen.
  Volgend jaar zien we wel weer, je zou dan wel alvast moeten trainen:-)
  Fijne dag, liefs, Marion

  @ Marion
  Nou zolang jennifer niet in training gaat ga ik ook niet natuurlijk ! het zal nog niet direct zo’n vaart lopen denk ik !
  Maar het zóu natuurlijk wel leuk zijn om het met haar samen te flikken want dán is het ook voor mij weer een uitdaging om er die 10 km extra per dag uit te knijpen 😉
  XXX

  Beantwoorden

 13. Morgaine
  jul 22, 2010 @ 08:42:23

  hihihihi ik kan mij er een voorstelling bij maken, ook ik kijk het graag en de illegale loper vind ik fantastisch!

  Ooit meedoen? Dat weet ik niet, mijn dochter wil het wel, ik heb mijn hart gezet op het lopen van de strand zesdaagse ooit een keer 😀

  Maar wanneer? Geen idee! Dan moet ik ook al nu inschrijven geloof ik en mijn kind denkt ook… oh ik schrijf in en start gewoon, zonder trainen 😉

  Genietse! Mijn Lief zit daar nu ergens in Groesbeek bij familie en wat voor dag is het vandaag om te lopen? 😉

  XXX

  @ Morgaine
  O ja …zucht , die strandzesdaagse staat óók nog steeds op mijn verlanglijstje .Toch zou ik daar nooit helemáál ongetraind aan beginnen want geloof me , dat verpest heel veel van je plezier .

  Voor mij zijn het dezelfde logistieke problemen als bij de vierdaagse die me thuis houden .Het lopen trek ik wel maar “het gedoe” rond de slaapplaatsen , het vervoer van en naar de slaapplaats is ook bij de vierdaagse “je eigen zorg” niks geen luxe bussen die je opwachten ( zoals bij de voetballers ) maar zelf met pijnlijke voeten op de bus wachten waar je dan óók meestal nog in moet staan ,opgepropttussen de vermoeide ( en dus van het zweet stinkende ) medelopers .Nijmegen zet in de middag niet één extra bus in en een slaaplaats in Nijmegen is voor de meeste lopers niet weggelegd !

  Beantwoorden

 14. J@n.
  jul 21, 2010 @ 23:50:23

  Sorry Riet, maar toch zie ik liever een goeie voetbalwedstrijd dan een goeie looptocht rond Nijmegen.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  Zonder “verhaal ” is zo’n stoet lopende mensen misschien inderdaad “minder “om te zien maar gelukkig is er in de TV uitzendingen áltijd aandacht voor juist dat verhaal .
  Evengoed zijn we gelukkig niet allemaal hetzelfde en mag jij van mij best liever naar voetbal kijken .Toch zou jij als Brabander ( dacht ik maar kan ook Limburger zijn) je eens ter plaatse in de sfeer moeten storten ,als ik als nuchtere randstedeling min of meer lirisch kan worden móet er toch iets heel bijzonders te vinden zijn 😉

  Beantwoorden

 15. Renesmurf
  jul 21, 2010 @ 23:16:27

  Elk jaar is Giel Beelen er ook bij, en elk jaar denk ik, ik wil hem ook nog eens lopen.
  Maar het komt er nog steeds niet van.

  @Renesmurf
  In jouw geval kan uitstel je misschien wél 10 km per dag schelen .
  Mannen tussen de 23 en 53 jaar moeten reglementair 50 km per dag lopen om recht op het “kruisje ” te hebben . Jonger en ouder is dat voor mannen 40 km per dag totdat ze boven de 60 komen en dan aan 30 km al genoeg hebben .Je blijft altijd wél de keuze houden om méér te lopen ! Voor vrouwen is er nooit de verplichting om 50 km te lopen maar ze mógen dat wel doen natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 16. Mama Muis
  jul 21, 2010 @ 22:26:00

  dat het blijft kriebelen kan ik me levendig voorstellen! Mogen honden eigenlijk mee doen, weet jij dat ook?

  @ Mama Muis
  Ik heb er volgens mij géén honden gezien en dat lijkt me ook voor de beesten niet wenselijk .Je loopt er dus écht tussen duizenden mensen , tenzij je bij de “vluggertjes “hoort die al om 10 uur binnen zijn na 50 kilometer … hoe flikken ze het hé !

  Beantwoorden

 17. Annemarie
  jul 21, 2010 @ 22:01:19

  Met je kleindochter is het natuurlijk wel een stuk leuker ook al moet je 10 km extra! 😉

  Ze staan in het vet, dus laat de 4daagse van volgend jaar maar komen?

  @ Annemarie
  Ik geloof dat Jennifer gelukkig geen haast heeft ,dat stelt me wel een beetje gerust .maar ik zou haar inderdaad heel graag het sfeertje zien meebeleven ,het is echt wáánzinnig wat je daar meemaakt !

  Beantwoorden

 18. Hanny
  jul 21, 2010 @ 21:34:58

  Vierdaagse wandelaars zijn nu echt sporters waar ik mijn petje voor af neem. Veel meer dan voor die verwende jongetjes die niet alleen tegen een bal schoppen, maar vooral een tegenstander.
  Ik neem aan dat het geheugen van jouw kleindochter nog geen hiaten vertoont volgend jaar, of het jaar daarna. Je zit er dus aan vast. Zeker nu je het zo zwart-op-wit hebt neergeschreven. Succes met de training!

  @ Hanny
  Whahaha , gelukkig hoor ik Jennifer er op het moment niet meer over maar ….. het zóu wel een nieuwe uitdaging zijn .Dertig kilometer kán ik dus ,dat weet ik maar 10 kilometer méér per dag …dát vraagt nogal wat voorbereiding en niet alleen van lichaam en geest 😉

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: