ijspret

Nee ik heb géén tropenkolder opgelopen door de zon dit weekend , en tóch kom ik op heden , 6 juni , met een logje over ijspret ……kan best hoor , je zult het zien !
Henk en ik hebben een úren zitten kijken naar een grote , dichtgevroren  sloot waar flnk wat mensen de “ijzers “ondergebonden hadden  en wij houden ons met name bezig om iedereen op z’n plek te krijgen …. hé hé , valt het dubbeltje?

avercamp1.gif picture by rietepietz

Precies , ik heb het over de puzzel die is blijven “liggen ” omdat we geen tijd hadden hem te “leggen “, ik geef toe dat het een tegenstrijdig zin lijkt maar daar gaat het nu ff niet om !
De puzzel is een afbeelding van de 17de eeuwse schilder Hendrick Avecamp die gespecialseerd was in ijsgezichten op het witte doek!
Klinkt óók al vreemd  want is al die wittigheid op “het witte doek “wel te zien … maar daar gaan we dan maar vanuit!

avercamp.gif picture by rietepietz
Denk nou niét dat puzzelen een domme bezigheid is ,integendeel , als puzzelend ontdekte ik waarom je een schilderstuk van Rob Ross niet kunt vergelijken met zo’n kunststukje van bijv. Hendrick Avercamp .
De puzzel , 48x 68 cm , heeft ongeveer de helft van de afmetingen van het originele schilderij dat in het Rijksmuseum hangt !
Dit stukje puzzel ( links nét niet onderaan in de plaat hierboven)  is ongeveer ware puzzelgrootte ,op het schilderij is het dus slechts ongeveer dubbel zo groot maar tóch zijn de figuurtjes goed te herkennen, er zit duidelijk herkenbaar zelfs een vogeltje  in de sneeuw te pikken.

avercamp3.gif picture by rietepietz

Dan hebben we het nog niet eens over de schaatsende figuurtjes in de achtergrond , we kunnen ze met behulp van de plaat mákkelijk vinden omdat ze tot in detail zijn  uitgewerkt .

avercamp5.gif picture by rietepietz

Deze twee vogeltjes op het dak beslaan op onze puzzel nog niet eens één hele centimeter( op het schilderij dus slechts zo rond de 2 centimeter ) maar zijn échte vogeltjes om te zien  en zeer beslist geen “kloddertje hier en een kloddertje daar ” .

avercamp4.gif picture by rietepietz

Al met al ben ik met deze puzzel dus zwaar cultureel bezig …. dat je niet denkt “dat ik maar wat dóe om de tijd te verdrijven ”  hé!

 

Advertenties

23 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Liesbeth
  Jun 09, 2010 @ 13:00:18

  Wel moeilijk ja zo´n puzzel. dat maakt het wel leuk natuurlijk anders is er niks aan als ie makkelijk zou zijn. Knap geschilderd ook, dat schilderij. Vandaag ben ik uit die andere puzzel en ga ik recht op mn doel af en stem op de juiste partij!…denk ik

  @ Liesbeth
  Ik doe alles door elkaar , soms makkelijk soms moeilijk want dat heeft allebéi z’n charme !
  Tja ,die puzzel van vandaag is een stuk moeilijker al wist ik dit keer wél een aantal clubjes die het zeker niét moesten worden 😉

  Beantwoorden

 2. Gisella
  Jun 09, 2010 @ 07:54:39

  Met regenachtig weer is het heel mooi om te doen, als het te warm is kan je denken dat het buiten koud is en krijg je het vanzelf kouder 🙂
  Heb je volgens mij al een verteld ik hou niet van puzelen, heb echt het geduld er niet voor. Daarom petje af dat jullie het wel kunnen.

  @ Gisella
  Jij hebt met je drukke gezin én het bedrijfje dat je op poten gaat zetten wel ándere dingen te doen dan een legpuzzel maken 😉 Geduld heb je er trouwens éigenlijk niet voor nodig want het is gewoon leuk om weer een stukje in elkaar te kunnen maken !

  Beantwoorden

 3. Pia
  Jun 08, 2010 @ 23:06:00

  Hoe moeilijker hoe beter. Ik vind het zalig om te doen, maar mis de ruimte om dat ding neer te leggen want de tafel ligt al bezaaid momenteel met stamboompapieren. Eindelijk de tijd daar voor nu we vakantie hebben en toch niet al te ver uit de buurt gaan. Eigenlijk zou ik zo’n rol moeten hebben waarmee de puzzel weer even aan de kant geschoven kan worden.

  @ Pia
  Soms moet een mens kiezen hé ! Ik héb zo’n viltkleed dat je met puzzel en al op kunt rollen .Het is een uitkomst om “een keer ” de puzzel op te kunnen ruimen voor hij klaar is maar als je na iedere puzzelactie de boel op wilt rollen is dat toch niet écht handig .Bovendien gaat het vilt op den duur een beetje pluizen en dát puzzelt dan weer niet lekker !Ik gebruik toch bij voorkeur een plank en daar schuiven we dan een beetje mee als we willen eten .
  Dat kan omdat we maar met z’n tweeen zijn én geen huisdieren hebben want zo nodig kunnen we de plank nog even op de grond leggen als we de tafel helemáál nodig hebben !

  Beantwoorden

 4. tagrijn
  Jun 08, 2010 @ 19:53:35

  Natuurlijk is dit veel en veel beter dan van Bob Ross. Die man maakte alleen maar reclame voor zijn cursus en zijn verf, maar het wa gewoon een prutser.

  @ Tagrijn
  Je kunt het inderdda eigenlijk nauwelijks vergelijken ,maar toch heeft de heer Ross zo z’n eigen verdiensten .Veel mensen , die anders geen kwast zouden aanraken , hebben nu toch vaak veel plezierige uurtjes met een simpele manier van schilderen .Het eindresultaat is voor “de amateur” vaak aardig om aan de muur te hangen zonder dat er grote sommen geld op over de toonbank moeten .

  Beantwoorden

 5. vlinder
  Jun 08, 2010 @ 13:50:13

  inderdaad een heel mooie puzzel Rietz;)
  absoluut een leuke bezigheid,al ben ik er niet écht goed in hihi,maar je bent op een leuke manier bezig en daar gaat het maar om;)
  liefs van mij..;)

  @ Vlinder
  Een beetje oefening doet wonderen hoor , Henk moest er vroeger niet zo veel van hebben maar tegenwoordig puzzelt hij leuk mee !

  Beantwoorden

 6. rietje
  Jun 08, 2010 @ 11:56:33

  hai Riet, mooi zeg zo’n puzzel en wat knus om dat sámen te doen….ik heb ooit ’n puzzel laten inlijsten, zo mooi was ie…
  genietze………..liefs rietje

  @ Rietje
  Ik heb er vorig jaar één in gelijst omdat de puzzel een mooie herinnering voor mijn dochter had ,de puzzel hangt nu bij haar aan de muur !

  Beantwoorden

 7. miss m
  Jun 08, 2010 @ 00:41:52

  Om te beginnen een fantastisch mooi schilderij! En puzzelen is een bijzonder ontspannende en gezellige bezigheid. Je kunt het alleen doen maar ook samen. Ik heb een broer die er ook nogal bedreven in is…althans…dat denkt hij zelf. En een schone zus die ook al meedoet. Riet, bedankt voor de goede tip die je me op mijn weblog gaf!!!
  Groetjes Mar

  @ Mar
  Ik heb Jeroen inderdaad ook wel eens horen vertellen over legpuzzelen bij z’n moeder thuis 😉
  Het is gewoon een leuk tijdverdrijf “om de gaatjes op te vullen ” .
  Het zou fijn zijn als je door mijn tip met minder pijn op je laptop kunt werken !

  Beantwoorden

 8. Min
  Jun 07, 2010 @ 22:19:00

  Veel puzzelplezier! En tja als je de stukjes ijs neer wil leggen, dan lig ik niet dwars 😉

  @ Min
  Jij blijft er dus “ijskoud” onder dus !

  Beantwoorden

 9. Aukje
  Jun 07, 2010 @ 21:29:15

  http://www.puzzelspecialist.nl/product_info.php?cPath=7&products_id=221

  Leuk puzzeltje voor je misschien? 🙂

  @ Aukje
  Whahaha , ja onwijs leuke puzzel maar eh…. mijn kamer is maar 320 cm breed dus een puzzel van ruim 400 cm past dus ff niet 😉

  Beantwoorden

 10. Leidse Glibber
  Jun 07, 2010 @ 21:01:05

  Je bent inderdaad lekker cultureel bezig.
  Alleen vraag ik mij af, waarom nu niet in deze tijd van het jaar bv de Zonnebloemen van van Googh en deze even laten wachten op de lange koude winteravonden ahhahh

  @ L.Glibber
  Nou daar is wel weer een simpele verklaring voor , ik kreeg deze kortgeleden cadeau van een vriend en ja , zo’n mooie kan ik dan niet laten liggen , die leg ik !

  Beantwoorden

 11. Astrid
  Jun 07, 2010 @ 20:21:20

  Ik vind legpuzzels maken ook een leuk werkje maar meestal doe ik dat in de winter, ben ik niet zoveel weg.
  Wat jij schreef over meer details is idd makkelijker je hebt meer houvast dan wanneer je een blauwe lucht hebt.
  In eerste instantie dacht ik dat het een schilderij van Anton Pieck was die heeft toch ook van die wintertaferelen, maar zo’n kenner ben ik nu ook weer niet hoor.

  @ Astrid
  Wij hebben er de laatste jaren eigenlijk altijd wel 1 op tafel liggen .In de winter heb je maar kort goed licht want veel puzzels kun je bij kunstlicht slecht zien ( als je brildrager bent althans ) Nee de stijl van Anton Pieck is wat de huisje betreft totaal anders volgens mij , lijkt me trouwens óók leuk om als puzzel te hebben !
  Als de naam op het doosje staat ben ik metéén kenner natuurlijk 😉

  Beantwoorden

 12. Elmar
  Jun 07, 2010 @ 17:30:05

  Op deze manier worden jullie echte kunstkenners Rietz!
  Jullie kennen dit schilderij straks tot in het laatste detail en wie kan dat jullie nazeggen?! 😉
  groetjes,
  Elmar

  @ Elmar
  Ik zal het schilderij in het museum inderdaad zéker met andere ogen bekijken dan vóór de puzzel !

  Beantwoorden

 13. Leo
  Jun 07, 2010 @ 16:37:37

  IK ben ooit getrouwd met een legpuzzelaarster die het in haar familie met de paplepel kreeg ingegoten. Puzzels van 2000 stukjes of meer worden moeiteloos uitgelegd. IK heb er het geduld niet voor. Maar vind het wel fraai als het allemaal af is en er een of andere leuke voorstelling wordt getoond…

  @ Leo
  O ja héérlijk , vroeger had ik de ruimte en maakte ook wel grote puzzels .Helaas zou zón grote plank hier té veel in de weg liggen en dus beperk ik me tot 1000 stukjes !
  het is altijd écht “mijn ding “geweest maar de laatste jaren heeft henk óók de smaak te pakken dus eh…. je wéét maar nooit 😉

  Beantwoorden

 14. Loes
  Jun 07, 2010 @ 12:53:33

  Voor puzzelen gun ik mezelf de rust en tijd niet terwijl het toch juist een hele relaxte tijdsverdrijving kan zijn.
  Hum, tijdsverdrijving klinkt eigenlijk weer meer alsof het een straf is.
  Wie weet komt er voor mij ook eens puzzeltijd aan.
  Liefs Loes

  @ Loes
  Puzzelen is een verslaving en die wek je het makkelijkst op door maar gewoon een puzzel néér te leggen ( als je ergens een plekje hebt waar het niet in de weg ligt ) Je zult zien dat je er niét voorbij komt ,tijd of geen tijd , rust of geen rust 😉

  Beantwoorden

 15. Elise
  Jun 07, 2010 @ 07:46:14

  Prachtig zoveel details maar maakt dat het nou niet extra moeilijk ? Knap dat je zoveel geduld hebt .. ik word daar helemaal iebel van..

  Wens je een fijne maandga, Elise

  @ Elise
  Nee ik word er niét gek van ( dat moet je gewoon al zijn voor je eraan begint ) het is reuze leuk en ontspannend .
  Iedere puzzel heeft zo z’n eigen lastige kantjes maar veel details zijn eerder makkelijker dan moeilijker !

  Beantwoorden

 16. Morgaine
  Jun 07, 2010 @ 07:36:05

  Op deze wijze leer je idd de kunst nog beter kennen, de details zo prachtig, het is net als de nachtwacht borduren, hahaha mijn moeder werd er GEK van 😉

  prachtig en wie weet kom ik ooit wel in een puzzeldoos terecht 😛

  XXX

  @ Morgaine
  Ik heb de nachtwacht als puzzel óók al eens gedaan , maar om daar nou op door “te borduren”…? lijkt me een flinke kluif zeg !Je kunt tegenwoordig van élke foto een puzzel laten maken dus je zou zómaar in een puzzeldoos terecht kunnen komen 😉

  Beantwoorden

 17. Redstar
  Jun 07, 2010 @ 07:29:58

  Dat is een goede manier om wat uurtjes op te gebruiken en nog leuk ook.
  Het resultaat kun je zo inlijsten!

  @ Redstar
  Het is eigenlijk meer “het verstand op nul zetten” dan uurtjes zoetmaken want dát lukt me altijd wel !

  Beantwoorden

 18. Annemarie
  Jun 07, 2010 @ 00:42:14

  Zo zouden meer mensen bezig moeten zijn.
  Straks ben je een echte kenner Riet!
  Veel plezier met je culturele bezigheden, hihi

  @ Annemarie
  Ik ben volgens mij eigenlijk het best in onzinnige bezigheden een positieve lading meegeven 😉

  Beantwoorden

 19. Renesmurf
  Jun 07, 2010 @ 00:05:54

  Raar, iets wat uitmekaar ligt weer in mekaar leggen.
  Maar als je je er mee vermaakt, prima zo!

  Winterpret kan het hele jaar door.

  @ Renesmurf
  Misschien lijkt het raar maar het is een geweldige manier om te ontspannen .Als ik er over na ga denken dat ik , zodra de puzzel klaar is het zaakje weer in de doos kieper ga ik toch iets voor jouw zienswijze voelen 😉

  Beantwoorden

 20. J@n.
  Jun 06, 2010 @ 23:59:24

  Kunst of geen kunst, dat maakt mij niet uit, puzzelen is gewoon leuk!
  Ik heb er nog een staan en dat is maar een simpele foto, alleen, nou ik legpuzzels op internet ontdekt heb, iedere dag drie nieuwe puzzeltjes, erg leuk en aan die echte kom ik niet meer toe.
  Gr. J@n.

  @ J@n
  Ja klopt , puzzelen is écht geweldig maar voor mij dus alléén “het echte werk ” en dat is gewoon op een plankje op tafel . Puzzelen op het beeldscherm is net zoiets als lezen op het beeldscherm ,ik kan er niet aan wennen !
  Maar jij hebt er dus plezier in en daar gaat het om !

  Beantwoorden

 21. Hanny
  Jun 06, 2010 @ 23:56:38

  Je bent dus de kunst van het fijne schilderwerk aan het afkijken. Kunnen we nu straks een meesterwerk van Rietepietz verwachten?

  @ Hanny
  Het zal wel loslopen met meesterwerken vanaf hier, ik zou al heel blij zijn als ik het meesterwerk van ánderen herken 😉

  Beantwoorden

 22. Jeroen
  Jun 06, 2010 @ 22:41:26

  Ik hou erg van 17e eeuwse kunst. Maar ook van hetgeen erop afgebeeld werd. En puzzelen is zeker geen loze bezigheid.

  @ Jeroen
  Ja mooi hé , ik zie het ook graag ! Hier begrijp ik ook van dat het kunst is ,van al die moderne kunst kan ik dat niet altijd vinden .In het gunstigste geval spreken de kleuren me aan 😉

  Beantwoorden

 23. marion
  Jun 06, 2010 @ 22:30:43

  Het lijkt me dan ook een genoegen om hier aan te werken,knap hé, om zo te kunner schilderen.
  Nog veel plezier hiermee.
  Slaap ze voor zo. liefs, Marion.

  @ Marion
  Dat is het zéker ! Volgens mij heb ik het schilderij ooit in het Mauritshuis gezien ,uitgeleend voor een speciale wintertentoonstelling maar ik kán me vergissen .
  Fantástisch hoe die piepkleine onderdeeltjes geschilderd zijn en het zijn er zó veel !
  Jij ook welterusten voor straks !

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: