voorlichting

Het vroege zomerweer  is al  bijna “dagelijkse sleur “geworden ,nou ik kan er wel aan wennen hoor en heb ondertussen al een mooi egaal bruin kleurtje opgedaan .
We zijn nou eenmaal strandliefhebbers en profiteren er nu flink van .Of we nu op het strand vertoeven of in de duinen wandelen ,we genieten zoals je weer op een filmpje kunt zien .( en horen ,als je goed luistert hoor je de vogels)
Niet meteen gaan zeuren over hoe slecht de zon kan zijn , Riet is van de oude stempel en dat betekent dat ik veel dingen doe volgens het principe dat ik van huis uit mee kreeg ; “overal waar té  voor staat is fout behalve  te-vreden”. !

Natuurlijk lig ik niet uren achter elkaar roerloos in de zon , als natuurlijk “blondje” weet ik heel goed dat ik dan na een paar dagen de competitie royaal aankan met een psoriasis patiënt omdat de vellen er dan bij hangen .
Toch smeer ik nooit met anti zonnebrand middelen met factor “veel tot héél veel” , soms zijn juist dié  de oorzaak van enge huidziektes volgens een onderzoek enige tijd geleden  . Gewoon geduld en gezond verstand in de aanslag houden dus en  in het vroege voorjaar met korte periodes langzaam opbouwen. In die tijd is de zon nog niet zo sterk, bouw je makkelijk wat bescherming op en krijg je de broodnodige vitamine D binnen. .
Het liefst een beetje in beweging blijven, bijvoorbeeld wandelen, omdat je dan mooier egaal kleurt en  minder snel verbrandt.

Wij zijn nooit langer dan een uur of twee op het strand en dan bij voorkeur in de ochtend uren, het is er dan nog héérlijk rustig en de temperatuur op warme dagen is dan het prettigst .
Wil je wél de hele dag op het strand bivakkeren kán dat best maar zorg dan dat je op de heetste uren een schaduwplekje hebt, parasol, windscherm enz , óf doe  een truitje en een broek aan, sla desnoods een handdoek om .
Henk heeft een veel donkerder huid dan ik en hij is niet alleen veel sneller bruin dan ik, gggrrrrr….hij hoeft óók nog eens veel minder op te passen voor verbranden ….. het is niét eerlijk verdeeld op deze wereld maar laat ik niet mopperen want het kan altijd “minder” zag ik van week .

We zoeken bij voorkeur de rustige stranden maar soms is Scheveningen de makkelijkste optie , het nadeel is dat het er altijd véél drukker is maar juist daardoor is er altijd véél vertier met “mensjes kijken “.
Zo werd van de week mijn aandacht vastgehouden door twee “duidelijk allochtone ” moeders met hun kinderen op het strand waar je nou eenmaal meestal niet de, door de overheid zo gewenste, afspiegeling van de bevolking ziet .
Het waren vriendelijke moedertjes die met elkaar en de kinderen perfect Nederlands spraken en er echt zin in hadden zo te zien .
Dat de moedertjes niet direct in “strand tenue” waren is natuurlijk hun eigen keus ( nou ja dat hóóp ik dan ) maar het is te waarderen dat zij hun kinderen het strandplezier gunnen en daarbij zélf van top tot teen ingepakt de zon niet schuwen .

Nadat de jongetjes razendsnel hun kleding uitgetrokken hadden wilden ze zo snel mogelijk met emmer en schep gewapend naar de zee .Nog veel te koud natuurlijk maar gelukkig was er een na het eb worden een “mini zeetje” achter gebleven dat al snel opwarmt en veel waterpret oplevert ……voor de jongetjes dan .

De twee meisje van tegen de tien jaar  zitten nét als de moeders volledig bedekt , de jongste nog wel zonder hoofddoek maar de oudste al mét , waardoor aan de waterkant spelen er niet bij is, droge kleding aandoen op het strand zal immers ook geen optie zijn .
Ik heb medelijden met de meisjes  die het vrolijke gespetter van de jongens van een afstand aanzien en overduidelijk ook graag mee hadden willen spelen maar nu keurig ingepakt op hun handdoek blijven zitten .
Maar misschien zie ik het wel verkeerd en moet ik medelijden met de jongens hebben die , niet alleen  ongenadig aan de zon blootgesteld worden ,maar óók aan Riet in badpak , het kán bijna niet erger…… !

Advertenties

18 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: Riet’s gelijk | van koninklijk tot knettergek
 2. Fred
  Aug 11, 2008 @ 10:37:40

  Hallo Riet.
  Ik wil je graag bij dezen een complement geven, zo leuk en mooi
  Je de log hebt.
  Vooral de video bericht het is wat anders.
  Ik wil je een vraag stellen, met wat voor camera heb je het gedaan?
  Groetjes
  Fred

  @ Fred
  Dankjewel voor het compliment , dat hoor ik graag natuurlijk .Ik zal je vraag wel even op je site beantwoorden .

  Beantwoorden

 3. Maurice
  Mei 18, 2008 @ 23:00:03

  Hee Riet, mooi filmpje. Lekker rustig daar, Ik hou ook niet van overvolle stranden.
  Ik ben ook gezegnd met een snelbruinende huid. Smeren doe ik alleen met oudewetse nivea

  Factor ????????
  Gewoon die blauwe fles 😉

  @ Maurice
  Ja precies , ik smeer ook alleen spullen om de huid een beetje soepel te houden , gaat een hoop geld om in die zonnebrandsmeerseltjes en dat gaat per jaar nog met een “factor 2 “omhoog !

  Beantwoorden

 4. fijnegozer
  Mei 18, 2008 @ 19:51:26

  @Rietepietz: Helemaal mee eens!
  OT: je bent een super-crypto-oplosser!

  Beantwoorden

 5. Befana
  Mei 15, 2008 @ 20:04:01

  Ik ben er weer even, te lang aan het strand blijven zitten denk ik, want ik ben al helemaal bruin!!! Je weet toch moslima’s mogen helemaal niet bruin worden, dus geen zon en geen water plezier. Maar je kunt het ook zo zien, geen zonnecreme nodig, scheelt weer in de portomonee.

  @ Befana
  Je zat wel érg lang aan het strand zeg , ik zou écht helemaal verbrand geweest zijn , gelukkig heb ik ondertussen ( voor een blondje) wél een aardig kleurtje !

  Beantwoorden

 6. Redstar
  Mei 15, 2008 @ 11:48:10

  Ik smeer ook niet. Ik ben ook genetisch voorzien van snel bruinworden. Dat helpt een boel 🙂

  @ Redstar
  Ook al zo’n mazzelaar , het is niet éérlijk ,blondjes hebben al zo’n slechte naam en dan óók nog niet snel bruinen !

  Beantwoorden

 7. Floor
  Mei 14, 2008 @ 14:12:46

  Ik ben van een jongere stempel 😉 en smeer de boel wel goed in. Ik moet wel zeggen dat ik de kinderen altijd beter insmeer dan mezelf. Arjan smeert nooit en die wil ook niet luisteren…. nu ja, op zijn leeftijd moet hij het zelf maar weten, toch?
  Groetjes, Floor

  @ Floor
  Met kindjes moet je inderdaad wel heel voorzichtig zijn , iets op het koppie en tijdig iets aan doen óf smeren .
  Vooral bij die blondjes , toch hoeft niemand te verbranden als je een beetje verstandig “zont” al héb ik in het voorjaar weleens een rood “randje” in m’n nek bij het wandelen maar in het voorjaar is de zon nog niet zo schadelijk .

  Beantwoorden

 8. fijnegozer
  Mei 13, 2008 @ 20:38:29

  Zielig hoor hoe die meisjes geleefd worden. En dan ook nog moeten kijken naar al die leeftijgenootjes die wel heerlijk in hun badpak mogen rondspetteren.

  @ FG
  Het lijkt mij in ieder geval niet eerlijk tegenover kinderen uit één gezin !Je hebt natuurlijk altijd wel dingen die kinderen uit een ánder gezin wel of niet mogen maar broer en zus zouden toch gelijk behandeld moeten worden !

  Beantwoorden

 9. Vrouw Ekster
  Mei 13, 2008 @ 18:15:30

  je kunt altijd nog solliciteren bij postbus 51! 🙂 alles waar te voor staat behalve tequilla heb ik altijd geleerd

  @ Vrouw Ekster
  Je hebt gelijk die was ik vergeten , dus nu heb ik 2 uitzonderingen ,kom maar op met het zout en een schijfje citroen , bottoms up !

  Beantwoorden

 10. Liesbeth
  Mei 13, 2008 @ 16:31:56

  Ik heb last van zonneallergie, al jaren eigenlijk, het valt nu wel mee, maar ik zit daarom ook niet langer dan een paar uur in de zon per dag. Ik geniet er nog wel van, vandaag, jullie ook? het is morgen weer afgelopen en dan gaat het regenen! hehe

  @ Liesbeth
  Het duurt hier nooit zo lang dus moeten we er maar van genieten en dat doen we dan ook .Ik zit ook nooit langer dan een uur of 2 in de zon hoor !

  Beantwoorden

 11. loontjuh
  Mei 13, 2008 @ 16:26:34

  Off, ik moet juist oppassen, en me insmeren.
  Vanuit zonnig hier, fijne dag verders, liefs.

  Loontjuh
  Ik pas alleen op , smeren doe ik niet aan en dat werkt prima voor mij .

  Beantwoorden

 12. Belinda
  Mei 13, 2008 @ 10:51:26

  Dat hebben jullie zeker goed bekeken Riet! 🙂
  Ik krijg ook altijd een beetje medelijdend gevoel bij het zien van allochtone moeders waarbij de jongens lekker ‘bloot’ mogen doen waar ze zin in hebben en de meisjes toch strak aan het riempje worden gehouden…
  Ik smeer nooit maar ben ook geen burner maar zit af en toe een uurtje in het zonnetje en oke ik word dan niet gitzwart maar een kleurtje heb ik al!

  @ Belinda
  Gitzwart hoeft ook niet maar een beetje kleurtje staat inderdaad wel goed .
  Jammer he dat die meisje al zo vroeg strak in “het geloof ” worden gezet .Geloof is ,wat mij betreft, iets voor volwassen mensen die wéten wat ze willen .
  Je kunt ook zonder geloof je kinderen wel goede normen en waarden bijbrengen .

  Beantwoorden

 13. marion
  Mei 13, 2008 @ 10:00:41

  Jullie hebben weer genoten, het is er altijd mooi, in onze duinen,
  de vogeltjes heb ik niet gehoord, zal wel aan mijn oren liggen.
  fijne dag nog, groetjes, liefs, Marion.

  @ Marion
  Henk kan ze op het filmpje ook niet horen maar in de duinen gelukkig wel , het waren er ook echt veel hoor!
  We hebben inderdaad genoten want in Nederland kán het ook weer zomaar over zijn ! lieve groetjes ,Riet

  Beantwoorden

 14. Elise
  Mei 13, 2008 @ 08:35:39

  Ik ben ook zo’n geluksvogeltje. Ik hoef eigenlijk maar aan zon te denken en word spontaan bruin. Wij zijn beide mooi gekleurd. Heb ook al de witte kleren weer uit de kast getrokken, staat zo leuk.

  Leuk filmpje, maar ach, in de duinen wandelen is voor veel mensen niet aantrekkelijk natuurlijk met dit mooie weer.

  Geniet van vandaag, Elise

  @ Elise
  Wij combineren het meestal , met de auto naar meyendel ( in Wassenaar) en dan door de duinen naar het strand wandelen .Zodra het te druk gaat worden op het strand gaan we weer door de duinen terug , dubbel genieten dus.

  Beantwoorden

 15. Annemarie
  Mei 13, 2008 @ 00:04:00

  Tsja, ook ik smeer niks, en geloof dat ik de huid van Henk dan heb, want ook ik wordt snel bruin en verbrand eigenlijk niet… 😉

  Zielig dat ze zo ingepakt moeten zijn.. Kunnen ze beter een boerkini dragen!

  @ Volgens mij is die boerkini nét zo “veel kleding” en kan ook die niet op het strand verwisseld worden voor droge kleding .Ik houd het maar gewoon op een badpak en een beetje opletten tot ik een ondergrondje heb dan gaat het verder wel goed!

  Beantwoorden

 16. Natazz
  Mei 12, 2008 @ 21:32:11

  Jullie boffen maar dat jullie zo dichtbij het strand wonen, ik geloof dat ik hetzelfde zou doen 😉
  Overigens ben ik nog zo wit als een paar weken geleden. *zucht*

  fijne dag en geniet van het prachtige weer.

  @ Natazz
  Als ik mezelf met Henk vergelijk ben ik ook nog wit maar voor mijn doen …. heb ik een lekker kleurtje !
  En ja , ik zou slecht buiten het strand kunnen , ik wéét niet beter !

  Beantwoorden

 17. tagrijn
  Mei 12, 2008 @ 20:36:27

  Als je de hele dag aan het strand bivakkeert, is het misschien wel beter om alles bedekt te houden. Ik moet er niet aan denken om als tosti te fungeren.

  @ Tagrijn
  Je moet in ieder geval tussen 1 en 4 uur wel oppassen als je de hele dag op het strand wilt blijven .Ik geef de voorkeur aan een paar uurtjes op een “goede “tijd in het badpak en zodra de temperatuur van de zee wat hoger is ga ik zéker wat rondspetteren in het water .Ook nu al móet ik even tot de kuiten in de zee dat hoort er gewoon bij , héérlijk !

  Beantwoorden

 18. J@n.
  Mei 12, 2008 @ 18:30:12

  Ja Riet, heerlijk en wat bij jij een verstandige vrouw en dat voor een blondje!
  profiteer er nog maar flink van!
  Groeten. J@n.

  @J@n
  Ik ben ondertussen al flink grijs en dát zal het effect van het blondje er wel uit halen denk ik !;-)

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers liken dit: