scheefgroei !

                         Kippen van Nederland ,
Op deze zondagmorgen wil ik graag een babbeltje met jullie maken .
Natuurlijk begrijp ik hélemaal dat jullie het niet zo makkelijk hebben hier in Nederland .
Neem de legbatterijen , waar je opgepropt met duizenden soortgenoten , eigenlijk niets anders kunt doen dan je aars uit je kippenlijf "leggen" om de menigte van een goedkoop eitje aan het ontbijt te voorzien in plaats vanmet een hok vol "kinderkippetjes" lekker rond te kunnen scharrelen .

Ik begrijp dus helemaal dat jullie op wraak zinnen  en uit protest de inhoud van het eitje proberen te veranderen waardoor een zachtgekookt eitje bij het ontbijt tot het verleden lijkt te behoren .
Jullie grootste troef daarbij is dat de dooier niet meer in het midden geplaatst wordt zodat bij een zachtgekookt eitje nu iedere keer het grootste deel van de dooier hard is en  in het midden van het ei , daar waar vroeger de dooier in zijn geheel een plaatsje vond , nu een waterige smurrie met wat gele sliertjes erin drijft die uiteraard áltijd over mijn handen heen spat .

Bij een hardgekookt ei , waar Henk graag een gevuld eitje van pleegt te maken is het niet meer mogelijk twee helften te gebruiken om te vullen omdat aan één kant van het ei steevast het wit ontbreekt of zó dun is dat het scheurt .
Kippen van Nederland , ik doe écht m’n best zo "kip vriendelijk mogelijke " eieren te kopen en dat dat iets meer kost is heus geen probleem .
Maar of ik nou  scharrel eieren koop of van kippen met een vrije uitloop …. jullie houden ze nét zo lang op tot de dooier uit het midden gezakt is .

Dat ik me vandaag tot jullie richt komt omdat ik nú begrijp hoe jullie ons willen dwingen de legbatterijen op te ruimen .
Deze week kocht ik m’n eitjes bij een winkeltje waar men ze nog rechtstreeks bij "de boer " vandaan haalt en laat nou toch vanmorgen de dooier van het eitje vrijwel op de millimeter nauwkeurig in het midden zitten !
Ik stel voor dat we een poster gaan verspreiden met bijgaande foto waarop , behalve het smakelijk eitje ( in de dop)  van vanmorgen ,ook "de scheefgroei " ( voor de gelegenheid natuurlijk hard gekookt ) duidelijk is te zien .
Ik ben om …. nu de rest nog maar dat is vast een "eitje" na dit log!

   ei.gif picture by rietepietz

Advertentie

22 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Trackback: ei ei… « van koninklijk tot knettergek
 2. Sandra
  nov 19, 2007 @ 21:27:33

  Hoi, wat een gezellige leuke weblog heb je hier. Al dat gekakel over die kippen en die eieren… ik heb er zelf heel veel en verkoop ook eieren aan mensen die er echt wel 20 km voor omrijden, maar ze zijn dan ook super vers, super lekker en altijd strak van vorm, ha ha
  Enne, zo’n ei leggen doet echt geen pijn hoor anders zouden die van mij dat echt niet elke dag doen. Groetjes,
  Sandra

  Beantwoorden

 3. Emmelinda
  nov 15, 2007 @ 14:31:08

  Hier bij de Super de Boer is het eier-rek altijd leeg. Volgens mij zijn de dames helemaal in staking. Of in overleg welk printje ze nou weer eens zullen nemen of op welke plek ze de dooier mikken, ghehehe

  @ Emmelinda
  Dát is nou gek , als je toch érgens een goed vers eitje moet kunnen kopen is het juist bij “de Boer ” en dus zéker als het ook nog eens een “super” boer is!

  Beantwoorden

 4. Jenny
  nov 14, 2007 @ 15:48:42

  Nee hoor, al die verhalen dat ze te lang liggen enzo, geloof ik niet! Dit is echt de ultieme wraak van de kippen!!! “Dooier in het midden? Oké, laat ons dan lekker lopen en wormpjes purren!!!!” Ik denk , dat zij ( de kippen ) zich verenigd hebben en ook een O.R gekozen hebben!!!!
  En een vakbond niet te vergeten! Ik steun ze!
  Groetjes!

  Jenny
  Ik denk dat je gelijk hebt , ze dóen het erom ! Ze willen gewoon lekker in hun “kippenvel “zitten natuurlijk !

  Beantwoorden

 5. Anoniem
  nov 13, 2007 @ 09:18:38

  gelukkig vind ik eieren vies! brrrrrrr, de rillingen lopen over mn rug bij dit verhaal!

  (of misschien een naweetje van de koorts)

  liefs, Greetje

  @ Beetjegreetje
  Je bent al de tweede die geen eieren lust ! Wel jammer want zou juist wel lekker zijn om weer een beetje aan te sterken .Hoop dat je snel weer opknapt !

  Beantwoorden

 6. sylvester
  nov 13, 2007 @ 06:28:29

  Toen mijn oud-oom nog leefde haalde we daar de eieren en die kippetjes hadden een heel weiland om rond te waggelen, tussen de koeien in en als de kippen dreigde het erf op te komen jaagde het hondje ze wel weer terug het weiland in. Het waren idd heel andere eieren als die ik nu in de supermarkt koop, ik neem wel altijd de scharrelkip eieren.

  @ Sylvester
  Ja dát is het “betere werk” natuurlijk , zou ik ook wel willen .
  Volgens mij maakt het bij de supermarkt niet meer uit wéleke eieren je neemt , ze zijn gewoon te lang “onderweg ” , óók de scharreleaars laten daardoor de “dooier zakken ” .

  Beantwoorden

 7. Floor
  nov 12, 2007 @ 14:50:49

  Zou het werkelijk een wraakactie van de dames Kip zijn? Ik ben benieuwd 😉

  @ Floor
  Ik ben bang dat het te wijten is aan de steeds grote wordende industrie , de tijd tussen rapen en de klant is nu zoveel langer dan vroeger en natuurlijk worden de eitjes niet gekeerd op hun reis van hot naar haar .

  Beantwoorden

 8. Redstar
  nov 12, 2007 @ 13:28:25

  Zeer leuk geschreven Riet! Maar even een kleine note. Als je eitjes koopt bij de boer, zul je merken dat de eitjes nog prima koken in allerlei verschillende toestanden. Heel zacht , zacht, middelzacht. zacht hard, hard , en extra hard.
  Ook de kippetjes zelf van zo’n boer smaken verschrikkelijk goed trouwens 🙂

  @ Redstar
  Wás het maar waar , ik woon in de zeer dicht bevolkte randstad en daar liggen boerderijen niet meer in een redelijk actieradius ! Op een km. of dertig zijn nog wel van alles verkopende “boeren” maar die kopen het meeste zélf ook alweer in .Niet de moeite dus om daar zo’,n eind voor in de auto te stappen .

  Beantwoorden

 9. paco
  nov 12, 2007 @ 13:06:40

  Helaas lust ik geen eieren

  @ Paco
  Dat hoor je niet al te veel geloof ik !

  Beantwoorden

 10. Belinda
  nov 12, 2007 @ 11:30:33

  Ik heb mijn eigen kippetjes (3 dames) rondlopen en die produceren heerlijke eitjes speciaal voor ons gemaakt! 😉

  Dus misschien Riet moet je ook aan je eigen kippetjes beginnen want het zijn uiterst vermakelijke beestjes waar je heel veel logjes vol over kan schrijven en ook nog eens als beloning eitjes van krijgt met een prachtige dooier precies in het midden!

  @ Belinda
  Daar is onze tuin niet groot genoeg voor , als we daar een redelijk kippenhok in moeten maken is “de tuin op ” . Dát gaat me wat te ver voor een vers eitje al zou ik maar wat graag ‘s-morgens door een haan gewekt worden .

  Beantwoorden

 11. marion
  nov 12, 2007 @ 09:46:40

  Heb ooit eens gelezen dat het ei zacht is, als het uit haar kontje komt, het word pas hard als het op de grond ligt, dus de bevalling valt misschien wel mee.
  De eieren die ik koop, daar zit de dooier keurig in het midden.
  Ik weet niet waar ons huis de eieren koopt, maar de poep zit er soms nog aan.
  fijne dag, liefs, Marion.

  @ Marion
  Ja dat klopt wel , de schaal wordt inderdaad pas hard ná “de bevalling” , ik hoop dat die poep wel aan de buitenkant van het ei zit !
  fijna dag , liefs Riet

  Beantwoorden

 12. tagrijn
  nov 11, 2007 @ 22:44:52

  Ten eerste heb ik al nooit bgegrepen dat een kip zijn kont kapot perst om een ei te produceren waarvoor we maar een paar dubbeltjes betalen.
  Ten tweede: ooit is mij verteld ( of wijs gemaakt) dat een eidooier altijd in het midden zit, maar als ze lang op een punt staan gaat de dooier zakken. Dus: kopen we oude eieren in de super?

  @ Tagrijn
  En wie ben ik om het oordeel in twijfel te trekken van de man van het eh… hoe heette die onderzoekstichting ook alweer?

  Beantwoorden

 13. Natazz
  nov 11, 2007 @ 21:14:56

  Je had vast met de boodschappen doen te hard geschud met de eitjes, vandaar dat ze zo scheef zijn. 😉

  @ Natazz
  Neehee… dan zou ik een geklutst eitje gehad hebben !

  Beantwoorden

 14. fijnegozer
  nov 11, 2007 @ 21:12:25

  Als ik zie dat jij een nieuw logje hebt, ben ik er als de kippen bij. Maar zo te zien is er al heel wat afgekakeld hier. Ik ben blij voor je dat je het juiste eitje hebt gelegd…eh gevonden. OT: Heb het logje over de weblog-meeting wat eerder geplaatst, zodat de vroege slapers het nog kunnen lezen. Groetjes FG

  @ Fijne Gozer
  Het is nog nét niet “het ei van Columbus ! “

  Beantwoorden

 15. Leidse Glibber
  nov 11, 2007 @ 21:04:07

  Ze maken er een zooitje van he, in plaast van keurig de dooier in het midden te stoppen hahahahah

  @ L.Glibber
  Volgens mij liggen ze scheef te leggen !

  Beantwoorden

 16. Liesbeth
  nov 11, 2007 @ 20:54:38

  mijn eerste weblog heette zachteitje.web-log…daar dacht ik aan toen ik een naam moest verzinnen..maar ik heb dat nooit zo van die uitgezakte eieren..het klikt wel lullig hihi

  @ Liesbeth
  Leuke naam , mijn “space ” heette “anne’s gekke oma ” !

  Waarschijnlijk heb jij een betere “eierboer”dan ik !

  Beantwoorden

 17. mama muis
  nov 11, 2007 @ 20:28:10

  heel goed! kippenterreur, beter is er niet! ennuh met dit logje sloeg je de dooier op z’n kop.. werd ie wel een beetje platter van, maar je moet wat over hebben voor de goede zaak eej

  @ mamamuis
  Tja , ook kippen moeten voorzichzelf op mogen komen , hear hear !

  Beantwoorden

 18. Anoniem
  nov 11, 2007 @ 19:38:51

  hallo riet zoals jij verteld over een ei deed toon dat over een gehaktbal maar over eier mijn man haalt ze ook bij de boer met de gedachte die zijn vers zag ik me op die eier een stempel staan doen ze dat ook bij de boer ik dacht alleen maar op een kippen fabriek voelde me een beetje gena
  groetjes truus
  groetjes

  @ Truus
  Toch heb je dan waarschijnlijk juist wél een echt scharrelei. Normaal stond er bij mij meestal op de dóós dat het een scharrelei is .Bij de eireren die ik nu heb staat er een stempel op het éi , er staat “scharrel” en een nummer .

  Beantwoorden

 19. Hanny
  nov 11, 2007 @ 17:21:41

  Volgens mij zijn die uitgezakte eieren niet bepaald vers. Voortaan goed op de datum letten!

  @ Hanny
  De datum is helemaal o.k. , ik denk dat het probleem zit in de grootschaligheid waardoor reis en bewaartijden altijd nét aan de grens zijn . Eieren “keren ” lukt natuurlijk niet als ze “onderwegzijn ” .

  Beantwoorden

 20. befana
  nov 11, 2007 @ 17:09:13

  Je legt de dooiers op zijn plaats. Ik kijk mestal naar de kleinste eieren als ik eieren koop, omdat het idee van een groot ei, mij al vreselijk pijn doet, als ik denk hoe zo’n EI uit zo’n klein gaatje geperst moet worden. Zonder vaseline of andere hulp en glijmiddeltjes. Maar dit is helemaal het ei nde hulde aan dit log.

  @ Befana
  Zélf kippetjes namen zou nóg beter zijn maar daar hebben we helaas geen ruimte voor , lijkt me heerlijk om door een kraaiende haan wakker te worden !

  Beantwoorden

 21. morris
  nov 11, 2007 @ 16:25:29

  Jep, wat een origineel pleidooi voor een diervriendelijk ei!
  Soms schaam ik me wel eens hoe wij met onze dieren omgaan, mijn grootste gemis vind ik nog steeds dat het me maar niet lukt om vegetariër te worden.
  Ow, ik zit weer uit te wei)den….

  Lang leve de scharrelkip!

  @ Morris
  Ik begrijp wat je bedoeld , als ik aan al die dierenellende dénk zou ik ook geen vlees willen eten . Het vervelende is dat ook ik erg gesteld ben op een stukje vlees bij de maaltijd . Ik troost me met de gedachte dat ik wel zoek naar winkels met een zo diervriendelijk mogelijk aanbod .Bovendien eet ik geen vlees van jonge beesten zoals kalfsvlees maar ja , das ook nogal hypocriet !

  Beantwoorden

 22. Annemarie
  nov 11, 2007 @ 15:23:25

  Ehmm dat wordt gewoon de duurste eieren kopen in de supermarkt.
  Offf rechtstreeks bij de boer vandaan halen, waar je zeker weet dat de kippen een goed leven hebben! 😉
  Zoekt en gij zult vinden.

  Eet smakelijk en een fijne zondag verder toegewenst.
  Liefs,
  Annemarie

  @ Annemarie
  Ja dát deed ik al , ook div. winkels geprobeerd .Ik denk dat de eieren tegenwoordig te lang opgeslagen en onderweg zijn waardoor de dooier zakt . Maar ik heb nu dus een winkeltje waar men ze waarschijnlijk via een kortere weg inkoopt , mjammie!

  Beantwoorden

Rietepietz is gék op reacties ,dus .....ga je gang ! je hoeft het niet noodzakelijk met me eens te zijn!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: